Da li je napokon otkriven lijek za rak?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Slavne žene koje su prebrodile rak dojke

Post by storm » 09 Nov 2014, 13:12

mrki62 wrote:Pa opisao si farmaciju i novac a Mojca je kao tobože neki humanitarac i predsjednica EU DONE a sve zbog razloga što je i sama fasala rak dojke i kao takva je sa rukom u ruci u raznim kartelima, koji zarađuju na bolesnim ženama.
Zato je spominjem
Ma ta europadonna je isto trli-brli.. Malo da se bolest lakše prodje...
Slabo neke konkretne koristi..
Habibti, ya nour el - ain... :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Slavne žene koje su prebrodile rak dojke

Post by mrki62 » 09 Nov 2014, 14:16

Jedino je dobro to što putujući autobus ide od mjesta do mjesta pa pa nudi džabe preglede ženama koje to žele
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9978 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Naučnici primjenili prvu vakcinu protiv raka

Post by Krokodil Behko » 03 Apr 2015, 17:20

Image
Testiranje prototipa vakcine usmjereno je na stimulisanje T ćelija imunološkog sistema pacijenta, koje u organizmu imaju ulogu da registruju i unište ćelije kancera. Konvencionalne terapije, koje se oslanjaju na hirurgiju, hemoterapiju i radioterapiju uskoro bi mogle da postanu prošlost - u okviru naučnog eksperimenta na Washington Univerzitetu u Saint Louisu sproveden je potpuno nov pristup liječenju pacijenata od raka.

Novi treman sa tumorskima antigenima ojačao bi imunološki sistem pojedinca tako što bi stimulisao rad T ćelija, čija je funkcija da eliminišu ćelije kancera.

Tri pacijenta koja boluju od raka kože do sada su primila eksperimentalnu terapiju. Sva tri pacijenta za sada se osjećaju dobro, navode istraživači, piše B92.

Ovo je prvi put da su naučnici ispitali kompletnu DNK tumora i iskoristili svoje otkriće za identifikaciju sedam tipova proteina koji se nalaze na ćelijama raka, koje se razlikuju od osobe do osobe. Iz tog razloga stvorena je personalizovana vakcina koja će eliminisati ćelije raka svake osobe pojedinačno.

(Vijesti.ba)

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Naučnici primjenili prvu vakcinu protiv raka

Post by Biba » 03 Apr 2015, 18:37

Ja sam citala da je taj lijek odavno pponadzn a i da se rak ne dobiba unosenjem stetnih tvari u organiuam vec zato st covjeku nsto fali...i rak kod miseva lijece nikotinom, majke mi :pusi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Mika
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mika » 03 Apr 2015, 22:48

Bilo bi krajnje vrijeme da nadju lijeka i za ovo.

Ne kontam kako sve drugo moze...od zena prave zive barbike, od muske prave zene...citave glave se presadjuju.Neki dan citam kako su u Australiji doktori uzeli srce od mrtvog covjeka, reanimirali i izvrsili transplantaciju - srce je dobio 60- snji covjek, koji se kaze, super osjeca.

Ako sve to moze onda vala mogu nac i lijek za ovu uzasnu bolest.
Cuvajte se malih zena, to da valja naraslo bi.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 03 Apr 2015, 22:53

Ginger wrote:Bilo bi krajnje vrijeme da nadju lijeka i za ovo.

Ne kontam kako sve drugo moze...od zena prave zive barbike, od muske prave zene...citave glave se presadjuju.Neki dan citam kako su u Australiji doktori uzeli srce od mrtvog covjeka, reanimirali i izvrsili transplantaciju - srce je dobio 60- snji covjek, koji se kaze, super osjeca.

Znam da je lijećenje svih oblika raka izuzetno skupo tj da se vrte ogromni novci.... odmah se tu ubacuje interes, da se to liječi kako i do sad .... zašto nekoga izliječiti za par dolara kad se može tu okrenuti desetine tisuća ...
identična stvar kao sa naftnim lobijem u svijetu....odavno smo se mogli već voziti na el. energiju....
ali di je tu njihov dio kolača :123
Habibti, ya nour el - ain... :srce

tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar » 03 Apr 2015, 22:57

Ma naći će jednom lijek za baš sve moguće i nemoguće bolesti pa ćemo zdravi umirati. Najljepše je kad čovjek umre zdrav. Ne daj Bože umrijet bolestan.
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by SaraSara » 03 Apr 2015, 22:58

sve je to samo zalosno...da se novac stavlja ispred zdravlja....i pitam se kada doktori daju zakletvu...na sta tada misle......na novac ili da pomognu bolesnima
:cudi
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by SaraSara » 03 Apr 2015, 22:59

tovar wrote:Ma naći će jednom lijek za baš sve moguće i nemoguće bolesti pa ćemo zdravi umirati. Najljepše je kad čovjek umre zdrav. Ne daj Bože umrijet bolestan.
tacno tako...najljepse umrijeti...kako stari kazu ..na nogama
ne trebalo nam nikakvog lijeka
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.

tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar » 03 Apr 2015, 23:02

SaraSara wrote:sve je to samo zalosno...da se novac stavlja ispred zdravlja....i pitam se kada doktori daju zakletvu...na sta tada misle......na novac ili da pomognu bolesnima
:cudi
Nisu svi doktori medicine liječnici. Doktor medicine je onaj sa diplomom (a znamo kako se sve do nje može i ne može doći) a liječnici su oni koji barem ponekad nekoga i izliječe. Pacijenti čine liječnika a mama i tata doktora.
O, sudbo kleta...

Mika
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mika » 03 Apr 2015, 23:03

storm wrote:
Znam da je lijećenje svih oblika raka izuzetno skupo tj da se vrte ogromni novci.... odmah se tu ubacuje interes, da se to liječi kako i do sad .... zašto nekoga izliječiti za par dolara kad se može tu okrenuti desetine tisuća ...
identična stvar kao sa naftnim lobijem u svijetu....odavno smo se mogli već voziti na el. energiju....

U pravu si, pare igraju veliku ulogu. Zalosno ali istinito.

I jest tovare, najljepse je kad covjek umre zdrav. Mozda ne za njegovu okolinu, jer je tako iznenadno, al bolje i to nego gledat nekoga koga volis kako se pati.

Eh jest nam tema za petak navece.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 03 Apr 2015, 23:04

storm wrote:
Ginger wrote:Bilo bi krajnje vrijeme da nadju lijeka i za ovo.

Piše gore dasu u stanju, izraditi vakcinu za svakog čovjeka, to jeste, za svaku vrstu raka. Valjda su ozbiljni. U tome i jeste značaj ove vijesti, jer kako si i sam rekao, rak se razlikuje od čovjeka do čovjeka.

tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar » 03 Apr 2015, 23:11

Kad čovjek umre mlad bude lijep leš al` zato ne stigne dovoljno zaraditi i uštediti kako bi bio najbogatiji mrtvac na groblju. Kome je važna ljepota svoga leša taj će sve žive kemoterapije, zračenja i vakcine odjednom uzeti a ko oće da bidne najbogatiji mrtvac na groblju taj si neće ni sprovod platiti.
O, sudbo kleta...

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by SaraSara » 03 Apr 2015, 23:16

nadam se da je ta vakcina efikasna i da ce pomagati i lijeciti...ali lijeciti sve...a ne samo probrane...ako je za samo probrane..onda i ne mora ni postojati taj lijek...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 03 Apr 2015, 23:28

Ginger wrote:I ja se Behko nadam da su ozbiljni. I ako je stvarno istina nadam se da nece potrajat dugo prije nego sto to sve funkcionise kako treba. A najvise od svega se nadam da ce te vakcine bit pristupacne svima a ne samo onima sa dubokim dzepom.
To je gorući problem čovječanstva. Morat će da bude jeftino, jer toliko je siromašnih ljudi oboljelih od raka da jednostavno mora biti koliko-toliko pristupačno. Sve ostalo, bilo bi neetično i ravno nejednakosti u srednjem vijeku

SaraSara wrote:nadam se da je ta vakcina efikasna i da ce pomagati i lijeciti...ali lijeciti sve...a ne samo probrane...ako je za samo probrane..onda i ne mora ni postojati taj lijek...

Isto eto. Možda su na putu, da bude efikasna, jer kako kažu, razvijaju je na licu mjesta, u zavisnosti od čovjeka do čovjeka.
Valjda se ide na to, da jednoga dana, određivanje vrste raka i ostalih specifikuma, bude jedostavno, baš kao danas kad se utvrđuje npr DNK, li nekaslična procedura. U redu, djeluje kao fantastika, ali nemojmo zaboraviti, da je od dešifrovanja pomenutog DNK do opšte primjene, prošlo samo nekoliko godina.

Ako ste pažljivije čitali članak, oni baš i govore o tim DNK kodovima.

Mika
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mika » 03 Apr 2015, 23:31

Behko vjecni optimista :)

Zivi bili pa vidjeli...i hajmo sta veselije, petak je ebem mu misa.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Senzacija: Rak se može prognozirati 14 godina unaprijed

Post by Krokodil Behko » 01 May 2015, 19:05

Image
Naučnici su osmislili novi test koji sa 100-postotnom tačnošću može predvidjeti hoće li se kod neke osobe razviti rak i to 13 godina prije razvoja bolesti, piše Telegraph.

Naučnici s Harvarda i Northwesta otkrili su da se sitne, ali značajne promjene događaju u tijelu više od desetljeća prije dijagnosticiranja raka. Otkrili su da su zaštitne kapice na krajevima kromosoma, koje sprečavaju oštećenja DNK, uništenije kod ljudi kod kojih se kasnije razvio rak. Tačnije, izgledaju kao da pripadaju 15 godina starijoj osobi.

Te kape, poznate kao telomeri, bile su kod tih osoba kraće nego su trebale biti i nastavljale su se smanjivati sve do četiri godine prije razvoja raka. Kod svih ljudi s promjenama došlo je do razvoja raka.

"Razumijevanje ovog uzorka rasta telomera može značiti da to može biti prediktivni biomarker za rak", kaže doktorica Lifang Hou, glavna autorica istraživanja i profesorica preventivne medicine na univerzitetu u Nortwestu. Smatra da bi se s pravim testiranjima postupak mogao koristiti za dijagnosticiranje raznih vrsta raka.

Rasti će cijena osiguranja

Iako mnogi ljudi možda ne žele znati hoće li u budućnosti imati rak, mogli bi uvesti određene promjene u načinu života kako bi smanjili rizik od bolesti.

U projektu sudjeluje i Univerzitet Stanford. U sklopu svog projekta istražuju mogu li se telomeri ponovo uzgojiti. Osiguravajuća društva upozorila su da bi testiranja poput ovoga mogla povećati cijene polica osiguranja.

Za potrebe istraživanja naučnici su više puta mjerili telomere u razdoblju od 13 godina. U istraživanju su sudjelovale 792 osobe. S vremenom su kod njih 135 dijagnosticirane različite vrste raka.

Naučnici su otkrili da su telomeri puno brže starili kod pojedinca kod kojih se razvijao, ali još nije dijagnosticiran rak. Tri ili četiri godine prije dijagnoze zaustavio se ubrzani proces starenja.

Telomeri se skraćuju svaki put kad se stanice podijele. Što je osoba starija, više se puta svaka stanica podijelila, a telomeri su kraći. Obzirom da se stanice raka dijele i brzo rastu, naučnici su očekivali da će se stanica toliko skratiti da će se samounišiti. Ali otkrili su da se to ne događa.

"Otkrili smo da je rak 'oteo' skraćivanje telomera kako bi procvao u tijelu", kaže Hou.

Nadaju se da će otkriti kako rak otima stanice, nakon čega će se moći razviti tetmani koji bi doveli do samouništenja stanica raka bez da se našteti zdravim stanicama.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Senzacija: Rak se može prognozirati 14 godina unaprijed

Post by Biba » 01 May 2015, 21:48

:ovaj A ne znam sta reci.Koliko su puta znanstvenici već svašta tvrdili.Opasan duhan, pa meso, pa krumpir pa pa...pa neki kažu da je nasljedan...pa neki kažu da se zna točno koji i kakav psihički stres će prouzročiti određenu vrstu karcinoma...pa neki kažu da karcinom ne uzrokuje ništa što unosimo u organizam nego da ga uzrukuje nedostatak nečega (Drago Plećko - Čovjek s uznapredovalim karcinomom je pio vodu iz pećine i navodno ozdravio...mineral...)... Ja znam da u mojoj obitelji su imali oni koji nisu pušili...
A pisalo se da je serum protiv kkarcinoma odavno izumljen...a tko će ga znati...Moja baka je imala leukemiju...ja ista ona u svemu, ama nikad je nisam vidjela a sol gutam otkad sam ju probala...ja ista baba fizički, al nisam duševno...hoce li me to spasiti ??? :pusi Ma šalim se, da je po duvanu, ja bih davno crkla, majke mi...ubijedila sam sebe koliko moram izdržati :ovaj :cudi i baš vjerujem u to...jer naučnici se još uvijek samo nadaju hbga...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

rima
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by rima » 01 May 2015, 22:49

Gledao sam dokumentarac o ljudima oboljelim od raka u cernobilu. Znaci zagarantovan rak od zracenja nuklearke... i zamisli nisu svi oboljeli... I taj doktor, strucnjak sto je pricao u dokumentarcu jednostavno obasnjava... o ljudskom zdravlju i bolestima..
Il se rodis ispravan, il se rodis sa greskom.
Neko zivi uzasno lose.. hrani se svacim.. pusi, pije.. nikad lijecniku i dugo zivi... i nikakvih bolestina... dok neko pazi na zdravlje i oboli... mlad... i sta sve ne...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 01 May 2015, 22:58

jes' jes' život je lagano umiranje :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Post Reply

Return to “Zdravlje”