Uskrs
- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Uskrs.
Svima koji ovih dana obilježavaju ponovno rađanje Isusa Hrista (Isa, alejhisselama), moje čestitke... i prvo i drugo rođenje Isusa Hrista (Isa, a.s.), je izraz Božje moći i mudrosti za sve nas, koji vjerujemo da Uzvišeni Bog upravlja svijetom...
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Srećan vaskrs!
Hristos voskrese!
Hristos voskrese!
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
- Terasa svjesti
- Inventar foruma
HRISTOS VASKRS!!!
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22111 times
- Been thanked: 5897 times
Sretan Vaskrs.
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
sretan vaskrs 

Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7480 times
- Been thanked: 17434 times
- Cvrle
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 12 times
Eh ovako, nije mi interesantno da guglam, pa bih zamolila nekoga ko je raspolozen da malo vise opise i objasni ovaj praznik, Uskrs.
Znam neke stvari, ali drugacije je to kad objasni neko ko prakticira proslavu ovog praznika.
Ono sto mene interesuje jeste:
1. Sta predstavlja Uskrs?
2. Sta Svete knjige govore o Uskrsu?
3. Na koji nacin se proslavlja Uskrs, pripreme, tok i posle praznika?
Zamolila bih da se ne komentarise bez veze s temom.
Predlazem moderaciji da spoji ovu temu i temu Sretan Uskrs jer su iste.
viewtopic.php?f=12&t=9374
Znam neke stvari, ali drugacije je to kad objasni neko ko prakticira proslavu ovog praznika.
Poput nekog starog kopača zlata, moraš se pomiriti s time da trebaš iskopati mnogo pijeska iz kojeg ćeš poslije strpljivo isprati nekoliko sićušnih komadića zlata
Pa u principu (sad ću ja prema svom viđenju i dojmu)Cvrle wrote: 18 Apr 2019, 16:39 Eh ovako, nije mi interesantno da guglam, pa bih zamolila nekoga ko je raspolozen da malo vise opise i objasni ovaj praznik, Uskrs.
Uskrs je temelj katoličke vjere...
Božić u biti i nije ni sa čim poseban iz aspekta značenja vjere
Isus nazarecanin je okrunjen sa podsmijehom krunom od trnja (kralj) mučen, razpet te ubijen na križu.
Neću sad o ponciju Pilatu te zidovskim svećenicima, Herodu... I pričama koje su prethodile
Njegova patnja okajava sve naše grijehe, te onda biva sahranjen u grobnicu.
Uskrs je navodno obistinjenje njegovih prorokbi... Govorio je apostolima sve što će se dogoditi... Izdati, će ga, mučiti, ubiti, uskrsnuti će.
Prazna grobnica, ukazanje su početak svega... Do tad se smatralo sve skupa više manje sektom. Kasnije se pišu evanđelja... Svojevrsna svjedočenja i ispovijedanja vjere apostola, koji su se nakon Isusovog ukazanja razmilili svijetom u svjedočenju vjere.
Ne znam baš kako ga ostale svete knjige tretiraju... Eto tako ga ja vidim

Obiljezava se različito...
Kao početak je Pepelnica, pa korizma, onda slijedi veliki tjedan.
Da napomenem ili dodam... Korizma traje 42 dana (nekad 41) doba kad se katolici odriču nečega... Neki čak i strogi post (voda /kruh) ali se to razvodnilo stoljećima... Pročišćenje, utvrđivanje u vjeri... Poprilično slično svetom mjesecu Ramazana, eto da lakše približim.
Sama svetkovina počinje na veliki petak (sutra) kad je Isus razpet! Zapovijedjen je strogi post.
U subotu se kuhaju jaja, šunka, hren... Jaja su u originalu bila samo crvene boje, kao simbol kapi isusove krvi kad je proboden na križu. Danas se ljudi prave budale pa samo što neonske reklame ne montiraju na jaja. Hren su ekseri kojima je pribijen, meso njegovo šunka.. Malo morbidno ali eto... Simboli.
Kad se spremi ta hrana... Šunka, jaja, hren, vino, kruh, makovnjaca, razni kolači.. I cvijeće... To se odnese subotom poslijepodne na posvečenje.. U crkvu, kapelicu...
Uz kratku molitvu, poprska se svetom vodicom (i vjernike

Te se odnese doma.
Ne bi se smjelo to jesti do nedjelje ujutro, no neki već to veceraju (opet se prave budale)
U nedjelju ujutro rano ide procesija... Isus je uskrsnuo, prazna je grobnica... Uskrsnja misa... Tek nakon mise, obitelj se skupi, prijatelji, te se doručkuje posvečeno.
Onda idu posjete... Djeci se nešto podari... Naranče, jaja, slatkiši, no u zadnje vrijeme ljudi pretjeruju naravno (opet kao u prva dva navoda

Slijedi još kao praznik, veliki ponedjeljak... Ukazanje Isusa apostolima, čini mi se... Nisam siguran

Eto... Ali lakše nam je bilo sa googlom

Habibti, ya nour el - ain... 

- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1390 times
Od svega toga meni samo jaja zvuce poznato
Nego ima na indexu ovaj kao kratki kviz/test koliko znate o Isusu i Uskrsu.. Pa evo ko hoce da uradi
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2079422
Ja nemam blage, al ubola sam tri odgovora.

Nego ima na indexu ovaj kao kratki kviz/test koliko znate o Isusu i Uskrsu.. Pa evo ko hoce da uradi
Ja nemam blage, al ubola sam tri odgovora.

Ma ja imam pojma, koliko me zanima, ali i ovako postidim iznadprosječnog katolika, kad god hoćuMala_Mu wrote: 18 Apr 2019, 18:02 Od svega toga meni samo jaja zvuce poznato![]()
Ja nemam blage, al ubola sam tri odgovora.![]()

Habibti, ya nour el - ain... 

- Fazlija
- Osvježenje foruma
Eh, pokupio 10/10 na ovom Indexovom upitniku... nisu bas neka teska pitanja.
http://forum.srednjiput.rs/
Mozda zato sto Bog za tebe ima vece planove.storm wrote: 18 Apr 2019, 18:07Ma ja imam pojma, koliko me zanima, ali i ovako postidim iznadprosječnog katolika, kad god hoćuMala_Mu wrote: 18 Apr 2019, 18:02 Od svega toga meni samo jaja zvuce poznato![]()
Ja nemam blage, al ubola sam tri odgovora.![]()
![]()

- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3864 times
- Been thanked: 2907 times
... neznas sta je sreca ....

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Cvrle
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 12 times
Storme, ne bih dala ovaj tvoj odgovor ni za cijeli google... Pa i amazon
Hvala ti puno na odgovoru.
Eh vidis sad si me zabunio pa ako ti nije problem de malo pojasni, jer i ja kao i vjerujem mnogi muslimani mislimo da je Bozic u stvari centralni blagdan, a eto ti velis da i nije
Dalje, dakle vas "post" je prije Uskrsa. Znam da je post propisan davno prije Islama. A jel ima propisano tacno cega se odricete ili... ?
Dalje, jel tacno da je bio razapet tri dana?
Bojenje jaja, oduvijek smo se radovali tome. Imali smo jednog komsiju, rahmetli vec nekoliko godina. Od kako znam za sebe znala sam i za njega. Uvijek bi nam donosio punu korpu jaja. Drugima je nosio koliko ih ima u kuci, a nama punu korpu. Posle rata, nekoliko godina nije bio ovdje, pa kad je dosao, kuca on na vrata i pita da li bi se mama ljutila ako bi meni dao koje sareno jaje. Dobro se sjecam maminog odgovora:
"Dragi komsija, mi jedva cekamo kad ces nam donijeti."
I opet Dzuma ili nama poznat kao Petak (Dzuma s arapskog je Petak).
Toliko toga je poznato. Mozda vise kroz film, nego kroz knjige.
Interesantno je to koliko je slicnosti i koliko kroz svete knjige pomenutog.
Bas cu potraziti jednu knjigu koju sam kao mala voljela citati, cini mi se da ima nesto i o Isa

Eh vidis sad si me zabunio pa ako ti nije problem de malo pojasni, jer i ja kao i vjerujem mnogi muslimani mislimo da je Bozic u stvari centralni blagdan, a eto ti velis da i nije

Dalje, dakle vas "post" je prije Uskrsa. Znam da je post propisan davno prije Islama. A jel ima propisano tacno cega se odricete ili... ?
Dalje, jel tacno da je bio razapet tri dana?
Bojenje jaja, oduvijek smo se radovali tome. Imali smo jednog komsiju, rahmetli vec nekoliko godina. Od kako znam za sebe znala sam i za njega. Uvijek bi nam donosio punu korpu jaja. Drugima je nosio koliko ih ima u kuci, a nama punu korpu. Posle rata, nekoliko godina nije bio ovdje, pa kad je dosao, kuca on na vrata i pita da li bi se mama ljutila ako bi meni dao koje sareno jaje. Dobro se sjecam maminog odgovora:
"Dragi komsija, mi jedva cekamo kad ces nam donijeti."
I opet Dzuma ili nama poznat kao Petak (Dzuma s arapskog je Petak).
Toliko toga je poznato. Mozda vise kroz film, nego kroz knjige.
Interesantno je to koliko je slicnosti i koliko kroz svete knjige pomenutog.
Bas cu potraziti jednu knjigu koju sam kao mala voljela citati, cini mi se da ima nesto i o Isa

Poput nekog starog kopača zlata, moraš se pomiriti s time da trebaš iskopati mnogo pijeska iz kojeg ćeš poslije strpljivo isprati nekoliko sićušnih komadića zlata