Je li religija rezervisana za siromašne i neuke?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2917 times
Status: Offline

Re: Je li religija rezervisana za siromašne i neuke?

08 Apr 2015, 20:40

vila wrote:
inasab wrote:vjera u Boga je jedno....moze biti dobra vodilja kroz zivot..
religija nesto drugo....
ovo je točno
iako vjerujem u Boga...sa religijom ili bolje receno crkvenim normama imam velikih problema :123

....sva si od belaja..... :D.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

08 Apr 2015, 20:46

Pasaga wrote:
vila wrote:
religija nesto drugo....
ovo je točno
iako vjerujem u Boga...sa religijom ili bolje receno crkvenim normama imam velikih problema :123

....sva si od belaja..... :D.
a šta ću.. :123
ja uvik kažem kada je Bog rekao da smo njegove ovčice ...sigurno nije htio da budemo ovce!

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 3832 times
Been thanked: 3675 times
Status: Online

10 Apr 2015, 00:56

Bila nekad.

Ja mislim da je 'rezervisana' za one, koji u srcu
to osjecaju i postuju. Sve ostalo je lari fari.
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“

mister_sa
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

10 Apr 2015, 04:19

rezervisana za oboje... religija potice raju da pomaze drugim :) da se nie sebicno

REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

10 Apr 2015, 05:51

mister_sa wrote:rezervisana za oboje... religija potice raju da pomaze drugim :) da se nie sebicno
Danas čekamo da nam napišeš sta je efendija pričao na džumi.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

10 Apr 2015, 07:20

Negdje sam čitao, ali sam malo zbrkan pa ne znam gdje, možda i tu....
religija je nekad bila vodilja na društvenom planu, uređivala je mnogo toga, jer nije bilo tih državnih i političkih nivoa kao danas...
danas treba biti to intimna stvar pojedinca ili obitelji .... i svakako, živjeti sa vjerom, čini čovjeka boljim...
dizati religiju iznad toga, ne čini mi se dobro...
a mi tako volimo biti u čoporu :kafa
Habibti, ya nour el - ain... :srce

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

10 Apr 2015, 07:39

Vjerujem da mnogo nadzu utjehu u religiji....i bogati, i oni koji su izgubili nekoga, på i siromasni.... :cudi
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Apr 2015, 10:58

Neka mi oprosti ili ne oprosti, danas ne nalazim utjehu ni u cemu...ma ispalila sam jedan "rafalni"..nije me ni potrebno tjesiti..al ne razumijem ni ljude koji traze utjehu kad im je muka..a kad im je dobro ...ma ma :pusi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9493 times
Been thanked: 11235 times

15 Apr 2015, 09:58

Četvero od petero ljudi bez edukacije izjašnjava se kao religiozno

Image

VIŠE od 60 posto ljudi diljem svijeta smatra sebe religioznima, tvrdi novo istraživanje.

Oko Uskrsa WIN/Gallup International proveo je ankete na više od 63.000 ljudi u 65 zemalja o religiji. Ipak, istraživanje nije provedeno u većem dijelu Afrike i Bliskog istoka (da se pretpostaviti da bi u tim dijelovima planete postotak rastao do 90 posto, piše Independent), a u njega nije uključena niti Hrvatska.

Od dostupnih podataka doznalo se sljedeće:

Na svijetu je dvostruko više vjernika nego nevjernika. Prema Gallupovim saznanjima, ateisti i drugi "nevjernici" čine 33 posto svijeta. A uzevši u obzir koji su dijelovi svijeta iz istraživanja izostavljeni, ta je brojka vjerojatno puno manja.

Kina je "zemlja nevjernika" u kojoj živi daleko najviše ateista. Budući da zemalja kao što je Saudijska Arabija nema u istraživanju, najreligioznija zemlja na svijetu je Tajland, gdje živi 94 posto vjernika. Ali zato je Kina najmanje religiozna - u njoj živi dvostruko više ateista nego vjernika (sedam posto izjašnjava se kao vjernici, 29 posto da nisu vjernici, a 61 posto kao ateisti). Japan je odmah na drugom mjestu, a na trećem je Švedska.

Religija je dominantna na svakom kontinentu. Zapadna Europa i Oceanija su manje religiozne od drugih dijelova svijeta, ali anketa je zapravo pokazala koliko je religija rasprostranjena. U Africi, Amerikama, Aziji, istočnoj Europi (i Bliskom istoku) religija je više nego dvostruko "jača" od bilo koje druge opcije (nereligiozni, ateisti, neizjašnjeni).

Stariji ljudi su manje religiozni. Istraživanje pokazuje i podatak koji iznenađuje, ali u rezultatima se tvrdi da su stariji ljudi manje religiozni od mlađih. Najmanje religiozni su oni u dobnoj skupini od 44 do 54 godine, dok će se s religijom najviše identificirati ljudi u 20-im godinama života.

Kućanice su najčešće vjernice, stalno zaposleni najrjeđe. Osim kućanica (76 posto) najviše religiozni su umirovljenici (67 posto) pa studenti (njih 66 posto).

Bogati ljudi su manje religiozni. Postoji jako velik pad u postotku religioznih ljudi između onih dobro stojećih i srednje klase. Naime, na ljestvici su najmanje religiozni najbogatiji (47 posto), malo više religiozni malo manje bogati (44 posto), a potom slijede tri razreda prema zaradi, od najniže do srednje, i u sva tri broj vjernika je gotovo identičan (oko 69 posto). Također, među bogatima više od 22 posto izjasnilo se kao ateisti, dok je među siromašnima ta brojka tek osam, pet ili šest posto.

A manje religiozni su i educirani ljudi. Četvero od petero ljudi bez edukacije izjašnjava se kao religiozno (80 posto), dok statistika pada na tri od pet kod onih koji su završili studij (60 posto). Ipak, postdiplomci su čak malo više religiozni od dodiplomaca (64 posto).

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

15 Apr 2015, 19:33

Nista cudno.Statistike pokazuju i da katolici u evropi ne vjeruju u zagrobni zivot niti u demone...a svijet demoniziran hbga vise nego ikad...ama
svaki vjernik je barem jednom posumnjao da Boga ima a mislim da i svaki nevjernik nesto priznaje...oni imaju obicaj reci da postoji viša sila...ama sta mene briga ...ali i ankete i statistike bas ne vjerujem da au ouzdane....kak ce bogato vjerovati kad je silno i kad mu je novac Bog...je pa citala sam maaloprije o seicima i orgijanjima...pa silno bona ..al sve ce to proci...dok trepnes .. :pusi

Mika
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Been thanked: 1 time

15 Apr 2015, 22:11

Mene je sokiralo ovo za Kinu i Japan. Nekako kad mislim na njih, mislim na tradiciju, spiritualnost...Ocekivala bi i da je puno vise vjernika.

Isto me je iznenadilo sto ljudi od 20 godina vise vjeruju nego oni od 40 ili 50. Ja sam mislila da sto vise staris i sto ti se smrt vise blizi - da se ljudi sve vise okrecu vjeri ili Bogu.
Cuvajte se malih zena, to da valja naraslo bi.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9493 times
Been thanked: 11235 times

16 Apr 2015, 09:45

Ako je Kina većimnski ateistička zemlja, zašto onda kao takva nije označena na karti?
Zapravo, označena je kao budistička zemlja, a nešto nisam siguran da su Kinezi budisti.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

16 Apr 2015, 10:04

Ljudima od 44 do 54 je možda najteže u tom životnom razdoblju ...pogotovo ako su nečim razočarani pa sumnjaju...Ali ono da educirani manje vjruju :ovaj ...zar nije činjenica da je o svemu ipak puno više zabluda a ne istina...pa eto educirani ljudi vjeruju npr. u Darvinovu evoluciju jer su tako čuli a ni jedan dokaz ne znaju...koja edukacija...mnoge teorije padaju u vodu a znanost često rabi riječ MOŽDA ćemo otkriti za toliko i toliko godina...mislim da vjera nema veze s inteligencijom...i ono što nije dokazano ne znači da ne postoji...nitko nije dokazao ni da Bog ne postoji :pusi

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

16 Apr 2015, 13:46

Biba wrote:Ljudima od 44 do 54 je možda najteže u tom životnom razdoblju ...pogotovo ako su nečim razočarani pa sumnjaju...Ali ono da educirani manje vjruju :ovaj ...zar nije činjenica da je o svemu ipak puno više zabluda a ne istina...pa eto educirani ljudi vjeruju npr. u Darvinovu evoluciju jer su tako čuli a ni jedan dokaz ne znaju...koja edukacija...mnoge teorije padaju u vodu a znanost često rabi riječ MOŽDA ćemo otkriti za toliko i toliko godina...mislim da vjera nema veze s inteligencijom...i ono što nije dokazano ne znači da ne postoji...nitko nije dokazao ni da Bog ne postoji :pusi
AA gdje je to dokazano da je čovjek nastao od Adama i Eve ?

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

16 Apr 2015, 16:42

Ma znam ja da je Podrinjac educiraniji nego sto ce priznati...ma kakav Adam i Eva...ma necu nista vise nikome tumaciti, pa ne predajem ja vjeronauk...ne zelim tumaciti nekome ko sve shvaca bukvalno hbga....niko nije dokazo da Boga nema pa zasto da ja nesto drugo dokazujem...Neuk?! Pa moja mama sama naucila citati i pisati al majke mi mudrija od mnogih skolovaanih....to sto netko nema fakultet ne znaci da ne zna misliti svojom glavom...

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

18 Apr 2015, 14:08

ima neka sila :cudi

a te vase ublehe religijske ...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

18 Apr 2015, 14:19

Eto drugrankovic bas kao mnogi...ima neka sila...pa kako covjek moze vjerovati u silu a ne zna u kakvu sili vjeruje...moja vragbaba ide u crkvu, ne vjeruje da postoji dusa, a misli da se njezin mrtvi sin ljuti ako ona dugo ne dodje njemu na grob... vjeruje u vracke i da se padavica dobiva od vracki....i laze da joj je hodza reko neka ona kupa sina u nekim vracolijama pa se nece svalerati...ama on ostavio zenu bolesnu jer je naso budalu zenu koja ce ga uzdrzavati je je duzan i bogu i vragu...a ne sto voli tu drugu...koja sila...centrifuga mozda..... :pusi ....

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

26 Apr 2015, 13:15

vila wrote:
religija nesto drugo....
ovo je točno
I ja imam velikih problema sa (posebice) patroniziranjem zena u mojoj vjeri (da ne dajem gore primjere odnosa prema zeni onih sto su u 'mojoj vjeri'). Ali to sam sa sobom rijesila na taj nacin da sam nacisto da ne vjerujem zbog drugih. Bas suprotno, vjerovatno bih prestala vjerovati kad bih zbog ljudi vjerovala. U stadu nikad nisam bila, sumnjam i da cu biti. A da bih voljela da sam Bogu bolja i veca robinja, voljela bih. I to bi mi bila cast. :srce
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

26 Apr 2015, 13:21

Koji je to dar pa znati da neko vjeruje u Boga zbog ljudi :oo

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

26 Apr 2015, 13:24

REMB wrote:Koji je to dar pa znati da neko vjeruje u Boga zbog ljudi :oo
'Ajde trolaj negdje drugo.

Mnogi vjeruju (ili glume da vjeruju) zbog potrebe za pripadnoscu odredjenoj skupini. Mnogi ne mogu stajati sami. I nije to nista novo, to su poznate pojave. Dovidjenja.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Post Reply

Return to “Religija”