Srebrenica - genocid
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9729 times
- Been thanked: 11469 times
- Status: Offline
Re: Srebrenica - genocid
Historijske riječi pape Franje
Papa Franjo drugi put je od početka ove godine skrenuo pažnju svjetske javnosti na Bosnu i Hercegovinu. U februaru je to učinio najavivši svoju junsku posjetu BiH, a prošle nedjelje je, govoreći o zločinima nad Ermenima u Osmanskom carstvu, koje je nazvao genocidom, u tom kontekstu spomenuo i Bosnu i Hercegovinu.
Živi svjedoci
I dok je svojom izjavom da je nad Ermenima počinjen genocid izazvao burne reakcije u Turskoj, koja se godinama suočava s optužbama da je u periodu između 1915. i 1917. godine ubila 1,5 miliona Ermenaca, Papine riječi o BiH ostale su nekako u sjeni.
A one imaju historijski značaj za našu zemlju, posebno zbog onih negatora genocida koji ne priznaju da je u ovom dijelu Evrope postojala namjera da se istrijebi cijeli jedan narod.
Iako je Papino spominjanje Bosne zasjenjeno agresivnom raspravom i negodovanjima iz Turske u vezi s genocidom nad Ermenima, preživjele žrtve u našoj zemlji prepoznale su historijski značaj njegove poruke kojom je ukazao na masovna istrebljenja u BiH, prvenstveno Srebrenici, a koja su haškom presudom jasno okvalificirana genocidom.
Posebno su to prepoznale srebreničke majke čija djeca su ubijena u genocidu i koje su živi svjedoci s najbolnijim dokazima da je iza ubistava u BiH postojala namjera istrebljenja.
One su odmah nakon ovih Papinih riječi kazale kako je veoma bitno da „jedna svjetski poznata i uvažena ličnost poput Pape kaže istinu o zločinima u Srebrenici i BiH, naročito zbog negatora genocida“.
Višestruki značaj
Nažalost, kao što su pored naših političara u vlasti i do sada „prošli brojni vozovi“, tako se niko drugi osim žrtava nije osvrnuo na važnost Papinih riječi.
A podsjećanje pape Franje na bosansku tragediju u godini u kojoj se obilježavaju dvije decenije od genocida u Srebrenici, te isto toliko od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja krvave agresije na našu zemlju, još jednom je potvrdilo predviđanja da će i posjeta Pape našoj zemlji 6. juna imati višestruki značaj.
Jer, činjenica je da je sama najava dolaska katoličkog vrhovnog poglavara u BiH već skrenula pažnju svjetske javnosti na našu zemlju. No, dosadašnje ponašanje bh. zvaničnika ne ostavlja nadu da će oni ovakav jedan planetarno važan događaj znati staviti u službu države i građana.
Iz biografije
Papa Franjo rođen je 17. decembra 1936. godine u Buenos Airesu u Argentini kao Jorge Mario Bergoglio. Za papu je kao 266. poglavar Katoličke crkve izabran 13. marta 2013. godine. Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine, Novog svijeta i južne hemisfere te prvi papa neevropljanin nakon 1.272 godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u rodnom gradu, kao i fakultet. Postao je hemijski tehničar, a nakon završenog fakulteta odlučio je postati svećenik.
Papa Franjo drugi put je od početka ove godine skrenuo pažnju svjetske javnosti na Bosnu i Hercegovinu. U februaru je to učinio najavivši svoju junsku posjetu BiH, a prošle nedjelje je, govoreći o zločinima nad Ermenima u Osmanskom carstvu, koje je nazvao genocidom, u tom kontekstu spomenuo i Bosnu i Hercegovinu.
Živi svjedoci
I dok je svojom izjavom da je nad Ermenima počinjen genocid izazvao burne reakcije u Turskoj, koja se godinama suočava s optužbama da je u periodu između 1915. i 1917. godine ubila 1,5 miliona Ermenaca, Papine riječi o BiH ostale su nekako u sjeni.
A one imaju historijski značaj za našu zemlju, posebno zbog onih negatora genocida koji ne priznaju da je u ovom dijelu Evrope postojala namjera da se istrijebi cijeli jedan narod.
Iako je Papino spominjanje Bosne zasjenjeno agresivnom raspravom i negodovanjima iz Turske u vezi s genocidom nad Ermenima, preživjele žrtve u našoj zemlji prepoznale su historijski značaj njegove poruke kojom je ukazao na masovna istrebljenja u BiH, prvenstveno Srebrenici, a koja su haškom presudom jasno okvalificirana genocidom.
Posebno su to prepoznale srebreničke majke čija djeca su ubijena u genocidu i koje su živi svjedoci s najbolnijim dokazima da je iza ubistava u BiH postojala namjera istrebljenja.
One su odmah nakon ovih Papinih riječi kazale kako je veoma bitno da „jedna svjetski poznata i uvažena ličnost poput Pape kaže istinu o zločinima u Srebrenici i BiH, naročito zbog negatora genocida“.
Višestruki značaj
Nažalost, kao što su pored naših političara u vlasti i do sada „prošli brojni vozovi“, tako se niko drugi osim žrtava nije osvrnuo na važnost Papinih riječi.
A podsjećanje pape Franje na bosansku tragediju u godini u kojoj se obilježavaju dvije decenije od genocida u Srebrenici, te isto toliko od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja krvave agresije na našu zemlju, još jednom je potvrdilo predviđanja da će i posjeta Pape našoj zemlji 6. juna imati višestruki značaj.
Jer, činjenica je da je sama najava dolaska katoličkog vrhovnog poglavara u BiH već skrenula pažnju svjetske javnosti na našu zemlju. No, dosadašnje ponašanje bh. zvaničnika ne ostavlja nadu da će oni ovakav jedan planetarno važan događaj znati staviti u službu države i građana.
Iz biografije
Papa Franjo rođen je 17. decembra 1936. godine u Buenos Airesu u Argentini kao Jorge Mario Bergoglio. Za papu je kao 266. poglavar Katoličke crkve izabran 13. marta 2013. godine. Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine, Novog svijeta i južne hemisfere te prvi papa neevropljanin nakon 1.272 godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u rodnom gradu, kao i fakultet. Postao je hemijski tehničar, a nakon završenog fakulteta odlučio je postati svećenik.
- drugrankovic
- Inventar foruma

sad dodjosmo do iszrebljenja cjelog naroda u bosni?
bla bla bla
bla bla bla
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9729 times
- Been thanked: 11469 times
Čini mi se da je izjava bukvalno shvaćena. Ipak treba snimiti onaj film.
Sve dok postoje negatori, postoji i opasnost da se sve ponovi.
Sve dok postoje negatori, postoji i opasnost da se sve ponovi.
Podrzavam Dodika da se oformi nezavisna medjunarodna komisija koja ce da ispita slucaj Srbrenica.Tvrdi se da je pobijeno preko 8.000 bosnjaka do sada broj pokopanih je oko 4.000 gde je jos 4.000?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14509 times
- Been thanked: 10024 times
mozda da oni koji znaju ipak kazu gdje se nalaze sekundarne grobnice?
doduse,i o primarnim jos uvijek sute
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
Nasli bi ih da su na Marsu do sada.Bice ipak da je broj zrtava preuvelican iz nekakvog interesa.Julia-Klara wrote:mozda da oni koji znaju ipak kazu gdje se nalaze sekundarne grobnice?
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

radeta62 wrote:Podrzavam Dodika da se oformi nezavisna medjunarodna komisija koja ce da ispita slucaj Srbrenica.Tvrdi se da je pobijeno preko 8.000 bosnjaka do sada broj pokopanih je oko 4.000 gde je jos 4.000?
Ovo smatram nešto kao provokaciju . Znaš li šta mi je u svemu najgore Radeta , što se većina vojno sposobnih ljudi po padu Srebrenice predala bez borbe . Isto je bil oi sa Vozućom koju vi Srbi toliko potencirate i govorite o navodnom genocidu.
Naiskrenije, prave i obučene jedinice i njihovi pripadnici se ne predaju . Za kraj i nedaj bože ima izlaz , Ukrako boriš se i dok možeš mrdati malim prstom. Neprijatelj te onda garantovano više respektuje jer ga je STRAH .
Last edited by Terasa svjesti on 08 May 2015, 16:51, edited 2 times in total.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
Julia-Klara wrote:mozda da oni koji znaju ipak kazu gdje se nalaze sekundarne grobnice?
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
Nije provokacija neka dojde bilo ko iz sveta ali pravedan pa neka istrazi sve pa i broj zrtava da se jednom stavi tacka na sve.Tvrdim da tu nije odgovornost samo na jednoj strani.Terasa svjesti wrote:radeta62 wrote:Podrzavam Dodika da se oformi nezavisna medjunarodna komisija koja ce da ispita slucaj Srbrenica.Tvrdi se da je pobijeno preko 8.000 bosnjaka do sada broj pokopanih je oko 4.000 gde je jos 4.000?
Ovo smatram nešto kao provokaciju . Znaš li šta mi je u svemu najgore Radeta , što se većina vojno sposobnih ljudi po padu Srebrenice predala bez borbe . Isto je biloi sa Voziužom koju vi Srbi toliko potencirate i govorite o navodnom genocidu.
Naiskrenije, prave i obučene jedinice i njihovi pripadnici se ne predaju . Za kraj i nedaj bože ima izlaz , Ukrako boriš se i dok možeš mrdati malim prstom. Neprijatelj te onda garantovano više respektuje jer ga je STRAH .
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Odgovornost na drugoj strani je što je Srebrenica prodata Radeta a u detalje nećemo ulaziti .
Druže sa kostima mrtvih i emocijama od porodica žrtava se nije poigravati . Možeš li zamisliti koji je osjećaj kada ideš od eshumacije do eshumacije i nadaš se da ćeš prepoznati nešto od najmilije osobe . Šta misliš kako se osjećaju recimo majke i sestre od tih žrtava . Mi odrasli ljudi smo naizgled čvrši ali sve ostavlja tragove radeta .
Druže sa kostima mrtvih i emocijama od porodica žrtava se nije poigravati . Možeš li zamisliti koji je osjećaj kada ideš od eshumacije do eshumacije i nadaš se da ćeš prepoznati nešto od najmilije osobe . Šta misliš kako se osjećaju recimo majke i sestre od tih žrtava . Mi odrasli ljudi smo naizgled čvrši ali sve ostavlja tragove radeta .
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
Nije mala nego da se prestane sa manipulacijom oko broja zrtava.Biba wrote:Julia-Klara wrote:mozda da oni koji znaju ipak kazu gdje se nalaze sekundarne grobnice?
doduse,i o primarnim jos uvijek sute...imam dojam
da je radetu 4000 mala cifra...je pa neki su i deset puta uvecavali cifre...Aline Srebrenicani...
Ako netko zeli manipulirati, manipulirat ce taman da stoput broje...radeta62 wrote:Nije mala nego da se prestane sa manipulacijom oko broja zrtava.Biba wrote:Julia-Klara wrote:mozda da oni koji znaju ipak kazu gdje se nalaze sekundarne grobnice?
doduse,i o primarnim jos uvijek sute...imam dojam
da je radetu 4000 mala cifra...je pa neki su i deset puta uvecavali cifre...Aline Srebrenicani...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
Iskreno ne poigravam se na vlastima u BiH je da to rese ako oni nece zato sam za Dodikov predlog.Istraga ce pokazati koja je strana lagala.Terasa svjesti wrote:Odgovornost na drugoj strani je što je Srebrenica prodata Radeta a u detalje nećemo ulaziti .
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14509 times
- Been thanked: 10024 times
Hag je pukao, 20 godina je proslo od rata doslo je vreme da svako od tri naroda kaze gde su zakopane zrtve i da se dostojno sahrane kako prilici coveku.Julia-Klara wrote:fuj
Ako svi cute onda je to
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Nažalost kod nekih se zločinci veličaju .
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
Čuj ti jeftine priče. Pa i ovlašteni sud za ratne zločine je donio odluku kako se desio Genocid u Srebrenici pa je ti i takvi ko ti osporavaju riječima kako su nepravedni, lopovi i sl.. Tako bi danas-sutra da dodje do ponovnog sagledavanja šta se sve desilo u Srebrenici(a neće ni doći, jer nema potrebe) i da se iznese tačan broj poginulih, ti i takvi k'o ti bi osporavali i tu istragu i krajnju presudu ili ti ga tačku, kako ti kažeš. I Jopet bi i te istražitelje nazivali nepravednima i tako ukrug.
Samo sabura
Ja stvarno ne znam ko jos od srba nije uhapsen i sproveden u Hag jos je ostao narod koji je nosi pusku.Terasa svjesti wrote:Problem je u odgovornosti radeta . Oni koji su ukaljali ruke i ubili nedužne , trebaju odgovarati .
Nažalost kod nekih se zločinci veličaju .
Budi iskren pa reci jel sud bio pravedan u Hagu, jesu li svi odgovarali za ratne zlocine?greeneyes wrote:Čuj ti jeftine priče. Pa i ovlašteni sud za ratne zločine je donio odluku kako se desio Genocid u Srebrenici pa je ti i takvi ko ti osporavaju riječima kako su nepravedni, lopovi i sl.. Tako bi danas-sutra da dodje do ponovnog sagledavanja šta se sve desilo u Srebrenici(a neće ni doći, jer nema potrebe) i da se iznese tačan broj poginulih, ti i takvi k'o ti bi osporavali i tu istragu i krajnju presudu ili ti ga tačku, kako ti kažeš. I Jopet bi i te istražitelje nazivali nepravednima i tako ukrug.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

U odonosu na srazmjer počinjenog genocida jesu . Naiskrenije a nije da opravdam već osuđujem, genocid Bošnjaka prema Srbima je minoran u odnosu šta su oni napravii ovdje u Bosni .
Budi ti iskren opravdavaš li ti genocid koji ste vi Srbi napravili , nije mi jasno zašto ga umanjuješ .
Zar i 4000 nedužno ubijenih Bošnjaka u Srebrenici nije dosta , pobugu Radeta .
Budi ti iskren opravdavaš li ti genocid koji ste vi Srbi napravili , nije mi jasno zašto ga umanjuješ .
Zar i 4000 nedužno ubijenih Bošnjaka u Srebrenici nije dosta , pobugu Radeta .
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).