Srebrenica - genocid

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9729 times
Been thanked: 11469 times
Status: Offline

Re: Srebrenica - genocid

Post by Krokodil Behko » 19 Apr 2015, 10:04

Historijske riječi pape Franje

Papa Franjo drugi put je od početka ove godine skrenuo pažnju svjetske javnosti na Bosnu i Hercegovinu. U februaru je to učinio najavivši svoju junsku posjetu BiH, a prošle nedjelje je, govoreći o zločinima nad Ermenima u Osmanskom carstvu, koje je nazvao genocidom, u tom kontekstu spomenuo i Bosnu i Hercegovinu.

Živi svjedoci

I dok je svojom izjavom da je nad Ermenima počinjen genocid izazvao burne reakcije u Turskoj, koja se godinama suočava s optužbama da je u periodu između 1915. i 1917. godine ubila 1,5 miliona Ermenaca, Papine riječi o BiH ostale su nekako u sjeni.

A one imaju historijski značaj za našu zemlju, posebno zbog onih negatora genocida koji ne priznaju da je u ovom dijelu Evrope postojala namjera da se istrijebi cijeli jedan narod.

Iako je Papino spominjanje Bosne zasjenjeno agresivnom raspravom i negodovanjima iz Turske u vezi s genocidom nad Ermenima, preživjele žrtve u našoj zemlji prepoznale su historijski značaj njegove poruke kojom je ukazao na masovna istrebljenja u BiH, prvenstveno Srebrenici, a koja su haškom presudom jasno okvalificirana genocidom.

Posebno su to prepoznale srebreničke majke čija djeca su ubijena u genocidu i koje su živi svjedoci s najbolnijim dokazima da je iza ubistava u BiH postojala namjera istrebljenja.

One su odmah nakon ovih Papinih riječi kazale kako je veoma bitno da „jedna svjetski poznata i uvažena ličnost poput Pape kaže istinu o zločinima u Srebrenici i BiH, naročito zbog negatora genocida“.

Višestruki značaj

Nažalost, kao što su pored naših političara u vlasti i do sada „prošli brojni vozovi“, tako se niko drugi osim žrtava nije osvrnuo na važnost Papinih riječi.

A podsjećanje pape Franje na bosansku tragediju u godini u kojoj se obilježavaju dvije decenije od genocida u Srebrenici, te isto toliko od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja krvave agresije na našu zemlju, još jednom je potvrdilo predviđanja da će i posjeta Pape našoj zemlji 6. juna imati višestruki značaj.

Jer, činjenica je da je sama najava dolaska katoličkog vrhovnog poglavara u BiH već skrenula pažnju svjetske javnosti na našu zemlju. No, dosadašnje ponašanje bh. zvaničnika ne ostavlja nadu da će oni ovakav jedan planetarno važan događaj znati staviti u službu države i građana.

Iz biografije

Papa Franjo rođen je 17. decembra 1936. godine u Buenos Airesu u Argentini kao Jorge Mario Bergoglio. Za papu je kao 266. poglavar Katoličke crkve izabran 13. marta 2013. godine. Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine, Novog svijeta i južne hemisfere te prvi papa neevropljanin nakon 1.272 godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u rodnom gradu, kao i fakultet. Postao je hemijski tehničar, a nakon završenog fakulteta odlučio je postati svećenik.

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 19 Apr 2015, 22:55

sad dodjosmo do iszrebljenja cjelog naroda u bosni?

bla bla bla
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9729 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko » 20 Apr 2015, 09:59

Čini mi se da je izjava bukvalno shvaćena. Ipak treba snimiti onaj film.
Sve dok postoje negatori, postoji i opasnost da se sve ponovi.

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 08 May 2015, 16:30

Podrzavam Dodika da se oformi nezavisna medjunarodna komisija koja ce da ispita slucaj Srbrenica.Tvrdi se da je pobijeno preko 8.000 bosnjaka do sada broj pokopanih je oko 4.000 gde je jos 4.000?

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14509 times
Been thanked: 10024 times

Post by Julia-Klara » 08 May 2015, 16:40

mozda da oni koji znaju ipak kazu gdje se nalaze sekundarne grobnice?
doduse,i o primarnim jos uvijek sute
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 08 May 2015, 16:47

Julia-Klara wrote:mozda da oni koji znaju ipak kazu gdje se nalaze sekundarne grobnice?
Nasli bi ih da su na Marsu do sada.Bice ipak da je broj zrtava preuvelican iz nekakvog interesa.

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 08 May 2015, 16:48

radeta62 wrote:Podrzavam Dodika da se oformi nezavisna medjunarodna komisija koja ce da ispita slucaj Srbrenica.Tvrdi se da je pobijeno preko 8.000 bosnjaka do sada broj pokopanih je oko 4.000 gde je jos 4.000?

Ovo smatram nešto kao provokaciju . Znaš li šta mi je u svemu najgore Radeta , što se većina vojno sposobnih ljudi po padu Srebrenice predala bez borbe . Isto je bil oi sa Vozućom koju vi Srbi toliko potencirate i govorite o navodnom genocidu.

Naiskrenije, prave i obučene jedinice i njihovi pripadnici se ne predaju . Za kraj i nedaj bože ima izlaz , Ukrako boriš se i dok možeš mrdati malim prstom. Neprijatelj te onda garantovano više respektuje jer ga je STRAH .
Last edited by Terasa svjesti on 08 May 2015, 16:51, edited 2 times in total.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 08 May 2015, 16:49

Julia-Klara wrote:mozda da oni koji znaju ipak kazu gdje se nalaze sekundarne grobnice?
:aplauzz ...imam dojam :ovaj da je radetu 4000 mala cifra...je pa neki su i deset puta uvecavali cifre...Aline Srebrenicani...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 08 May 2015, 16:53

Terasa svjesti wrote:
radeta62 wrote:Podrzavam Dodika da se oformi nezavisna medjunarodna komisija koja ce da ispita slucaj Srbrenica.Tvrdi se da je pobijeno preko 8.000 bosnjaka do sada broj pokopanih je oko 4.000 gde je jos 4.000?

Ovo smatram nešto kao provokaciju . Znaš li šta mi je u svemu najgore Radeta , što se većina vojno sposobnih ljudi po padu Srebrenice predala bez borbe . Isto je biloi sa Voziužom koju vi Srbi toliko potencirate i govorite o navodnom genocidu.

Naiskrenije, prave i obučene jedinice i njihovi pripadnici se ne predaju . Za kraj i nedaj bože ima izlaz , Ukrako boriš se i dok možeš mrdati malim prstom. Neprijatelj te onda garantovano više respektuje jer ga je STRAH .
Nije provokacija neka dojde bilo ko iz sveta ali pravedan pa neka istrazi sve pa i broj zrtava da se jednom stavi tacka na sve.Tvrdim da tu nije odgovornost samo na jednoj strani.

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 08 May 2015, 16:56

Odgovornost na drugoj strani je što je Srebrenica prodata Radeta a u detalje nećemo ulaziti .
Druže sa kostima mrtvih i emocijama od porodica žrtava se nije poigravati . Možeš li zamisliti koji je osjećaj kada ideš od eshumacije do eshumacije i nadaš se da ćeš prepoznati nešto od najmilije osobe . Šta misliš kako se osjećaju recimo majke i sestre od tih žrtava . Mi odrasli ljudi smo naizgled čvrši ali sve ostavlja tragove radeta .
(Michael de Montaigne).

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 08 May 2015, 16:58

Biba wrote:
:aplauzz ...imam dojam :ovaj da je radetu 4000 mala cifra...je pa neki su i deset puta uvecavali cifre...Aline Srebrenicani...
Nije mala nego da se prestane sa manipulacijom oko broja zrtava.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 08 May 2015, 17:01

radeta62 wrote:
Biba wrote:
Nije mala nego da se prestane sa manipulacijom oko broja zrtava.
Ako netko zeli manipulirati, manipulirat ce taman da stoput broje...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 08 May 2015, 17:07

Terasa svjesti wrote:Odgovornost na drugoj strani je što je Srebrenica prodata Radeta a u detalje nećemo ulaziti .
Druže sa kostima mrtvih i emocijama od porodica žrtava se nije poigravati . Možeš li zamisliti koji je osjećaj kada ideš od eshumacije do eshumacije i nadaš se da ćeš prepoznati nešto od najmilije osobe . Šta misliš kako se osjećaju recimo majke i sestre od tih žrtava . Mi odrasli ljudi smo naizgled čvrši ali sve ostavlja tragove radeta .
Iskreno ne poigravam se na vlastima u BiH je da to rese ako oni nece zato sam za Dodikov predlog.Istraga ce pokazati koja je strana lagala.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14509 times
Been thanked: 10024 times

Post by Julia-Klara » 08 May 2015, 17:08

fuj :bua
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 08 May 2015, 17:15

Julia-Klara wrote:fuj :bua
Hag je pukao, 20 godina je proslo od rata doslo je vreme da svako od tri naroda kaze gde su zakopane zrtve i da se dostojno sahrane kako prilici coveku.
Ako svi cute onda je to :bua Klara.

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 08 May 2015, 17:18

:stop Problem je u odgovornosti radeta . Oni koji su ukaljali ruke i ubili nedužne , trebaju odgovarati .

Nažalost kod nekih se zločinci veličaju . :rol
(Michael de Montaigne).

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes » 08 May 2015, 17:20

Čuj ti jeftine priče. Pa i ovlašteni sud za ratne zločine je donio odluku kako se desio Genocid u Srebrenici pa je ti i takvi ko ti osporavaju riječima kako su nepravedni, lopovi i sl.. Tako bi danas-sutra da dodje do ponovnog sagledavanja šta se sve desilo u Srebrenici(a neće ni doći, jer nema potrebe) i da se iznese tačan broj poginulih, ti i takvi k'o ti bi osporavali i tu istragu i krajnju presudu ili ti ga tačku, kako ti kažeš. I Jopet bi i te istražitelje nazivali nepravednima i tako ukrug.
Samo sabura

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 08 May 2015, 17:21

Terasa svjesti wrote::stop Problem je u odgovornosti radeta . Oni koji su ukaljali ruke i ubili nedužne , trebaju odgovarati .

Nažalost kod nekih se zločinci veličaju . :rol
Ja stvarno ne znam ko jos od srba nije uhapsen i sproveden u Hag jos je ostao narod koji je nosi pusku.

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 08 May 2015, 17:24

greeneyes wrote:Čuj ti jeftine priče. Pa i ovlašteni sud za ratne zločine je donio odluku kako se desio Genocid u Srebrenici pa je ti i takvi ko ti osporavaju riječima kako su nepravedni, lopovi i sl.. Tako bi danas-sutra da dodje do ponovnog sagledavanja šta se sve desilo u Srebrenici(a neće ni doći, jer nema potrebe) i da se iznese tačan broj poginulih, ti i takvi k'o ti bi osporavali i tu istragu i krajnju presudu ili ti ga tačku, kako ti kažeš. I Jopet bi i te istražitelje nazivali nepravednima i tako ukrug.
Budi iskren pa reci jel sud bio pravedan u Hagu, jesu li svi odgovarali za ratne zlocine?

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 08 May 2015, 17:29

U odonosu na srazmjer počinjenog genocida jesu . Naiskrenije a nije da opravdam već osuđujem, genocid Bošnjaka prema Srbima je minoran u odnosu šta su oni napravii ovdje u Bosni .

Budi ti iskren opravdavaš li ti genocid koji ste vi Srbi napravili , nije mi jasno zašto ga umanjuješ .

Zar i 4000 nedužno ubijenih Bošnjaka u Srebrenici nije dosta , pobugu Radeta .
(Michael de Montaigne).

Post Reply

Return to “Politika u BiH”