Novac = sreća?
Moderator: Krokodil Behko
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4403 times
- Been thanked: 3356 times
- Status: Offline
Re: Američki pogled na novac: Buffett ne želi ostaviti bogatstvo svojoj djeci
Nek im barem kupi zalihe konzervi, brašna, riže i graha 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2875 times
- Been thanked: 23803 times
- Status: Online
Re: Američki pogled na novac: Buffett ne želi ostaviti bogatstvo svojoj djeci
Ne mogu sad, nisu pri parama, uzo lava i tigra. Dok se malo izvadi pa ce onda.Krokodil Behko wrote: 28 Jun 2021, 17:42 Koliko li će para u filantropiju dati Muhamed bin Rašid Al Maktum?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9868 times
- Been thanked: 11663 times
Re: Novac = sreća?
Istraživanje pokazalo da novac "može kupiti sreću", evo koliko vam je za to potrebno
Iako dobro poznata narodna mudrolija kaže kako "novac ne može kupiti sreću", nedavno sprovedeni eksperiment sada je, izgleda, pokazao suprotno. A poznato je i koja je to svota novca "dovoljna" da bi ljudi bili sretni.
Istraživanje sprovedeno nad manjom skupinom ljudi, sugeriše da novac zaista može kupiti sreću - barem na šest mjeseci. Međutim, ovako što važi samo za domaćinstva koja ostvaruju zaradu do 123.000 dolara godišnje (cca. 230.000 KM).
Studija objavljena u časopisu PNAS proučavala je "efekte" davanja 200 ljudi iz sedam različitih zemalja jednokratnu sumu novca od 10.000 dolara (cca. 19.000 KM).
Novac, koji je došao od dva anonimna bogata donatora, distribuiran je na PayPal-u kroz partnerstvo sa organizacijom TED.
Učesnici koji su dobili novac imali su zadatak da ga potroše u roku od tri mjeseca, vodeći mjesečnu evidenciju o tome koliko su sretni. U međuvremenu, evidenciju je vodilo i stotinu ljudi koji nisu dobili novac. Istraživači su sreću "mjerili" tako što su ljudi rangirali koliko su zadovoljni svojim životom na skali od 1 do 7, kao i koliko često su doživljavali pozitivna i negativna osjećanja, na skali od 1 do 5.
Nakon tri mjeseca, očekivano, grupa koja je dobila 10.000 dolara prijavila je veći nivo sreće od onih koji nisu dobili novac, što se ponovilo i nakon naredna tri mjeseca. Međutim, evidentirano je i kako jedna skupina ljudi nije primijetila pomak u pozitivnim osjećanjima.
Riječ je o ljudima čiji su prihodi iznosili 123.000 dolara godišnje. Njihova razina sreće ostala je ista čak i nakon što su dobili ovih 10.000 dolara.
Inače, vrijedi spomenuti i kako je eksperiment sproveden u tri zemlje s niskim prihodima - Indoneziji, Keniji i Brazilu, te u četiri zemlje s visokim dohotkom - Velikoj Britaniji, SAD-u, Australiji i Kanadi. Učesnici iz zemalja s niskim prihodima zabilježili su veće nivoe sreće, dok je obrnuto bilo u zemljama s visokim dohotkom.
"Deset hiljada dolara na određenim mjestima širom svijeta može vam zaista mnogo toga kupiti. Neki ljudi su potrošili mnogo novca na otplatu hipoteke ili na renoviranje svoje kuće", rekao je Ryan Dwyer, koautor studije, koji je istraživanje proveo kao doktor nauka.
Učesnici su bilježili kako su trošili novac, ali istraživači još analiziraju podatke kako bi vidjeli koja vrsta trošenja je dovela do stanja kada su bili najviše sretni.
Učesnici studije isprva nisu znali za šta se prijavljuju. TED je u decembru 2020. pozvao ljude na Twitteru da se prijave za "misteriozni eksperiment", koji je "uzbudljiv, iznenađujući, pomalo dugotrajan, možda stresan, ali vjerovatno također mijenja život".
Nekoliko mjeseci kasnije, odabrana grupa je dobila upute, gdje im je rečeno da će dobiti 10.000 dolara.
Dwyer je istakao i kako misli da bi veće sume - poput, recimo, nedavnog jackpota Powerball lutrije od 2,04 milijarde dolara, donijele još veće povećanje sreće.
"Ljudi koji dobiju na lutriji su sretniji mnogo, mnogo godina kasnije", zaključio je on.
- BritkiMozak
- Osvježenje foruma

- Mood:
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 298 times
Ne može kupiti sreću, ali može, ako čovjek nije pohlepan, kupiti slobodu.
A onoga tko stvarno misli da se sreća može kupiti novcem, treba pitati: bi li volio dobiti pet milijuna dolara, ali pod uvjetom da oslijepiš ili oglušiš ili da ne možeš hodat i završiš u invalidskim kolicima?
Svi su mi ljudi rekli da oni osobno pod takvim uvjetima nebi prihvatili te novce. Par ljudi je reklo da bi prihvatili takve novce uz takve uvjete radi žrtvovanja za svoju užu i širu obitelj. tj. da im pomogne. Bilo izravno novčano, bilo da ih zaposli u nekoj svojoj firmi koju bi osnovali za te pare.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41213 times
- Been thanked: 27885 times
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 13314 times
- Been thanked: 14515 times
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8065 times
- Been thanked: 19073 times
A ne znam sta bih ti rekla.
Sreca nije. Zadovoljnost i sigurnost jest.
Kad ti nemas dovoljno novca uvijek iznad glave visi briga sta sutra, sta u starosti, hocu li moci platiti struju, djecu opremiti pred novu skolsku godinu, platit fakultet starijem djetetu, registrovati auto, zamijeniti dotrajali krov koji prokisnjava, platiti lijecenje koje ne pokriva osiguranje, otici na more bar jednom godisnje...
Ovako kad imas osiguranu buducnost u vidu solidne penzije i svoju neku kucicu, kad mozes platiti zivotne troskove, puno si opusteniji i zadovoljniji.
Za mene novac = 50% srece.
Pohlepa je nesto sasvim drugo
Sreca nije. Zadovoljnost i sigurnost jest.
Kad ti nemas dovoljno novca uvijek iznad glave visi briga sta sutra, sta u starosti, hocu li moci platiti struju, djecu opremiti pred novu skolsku godinu, platit fakultet starijem djetetu, registrovati auto, zamijeniti dotrajali krov koji prokisnjava, platiti lijecenje koje ne pokriva osiguranje, otici na more bar jednom godisnje...
Ovako kad imas osiguranu buducnost u vidu solidne penzije i svoju neku kucicu, kad mozes platiti zivotne troskove, puno si opusteniji i zadovoljniji.
Za mene novac = 50% srece.
Pohlepa je nesto sasvim drugo
- Nice
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 24152 times
- Been thanked: 10438 times
Mora se imati i para da bi čovjek bio sretan, u današnjem svijetu je nemoguće biti sretan bez novca. Milion obaveza čovjek ima
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22494 times
- Been thanked: 20614 times
Ja u vezi novca gledam isključivo kao na sredstvo šta mogu dobiti za njega s druge strane. Ako je nešto što vrijedi nije mi žao nekad preplatiti ma šta drugi mislili i govorili o tome. Novac kao novac mi je nebitan u kontekstu sreće, već ono što dobijem za njega. Međutim, da je lakše živjeti kad ga ima dovoljno to je neupitno.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3819 times
- Been thanked: 7047 times
Moze i ovako..
novac je sastavni dio srece, koju cini jos mnogo stvari..
zdravlje, um, i sreca oni oko tebe..i jos mnogo toga..
novac je sastavni dio srece, koju cini jos mnogo stvari..
zdravlje, um, i sreca oni oko tebe..i jos mnogo toga..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22494 times
- Been thanked: 20614 times
eee meni sav novac na svijetu ne može zamijeniti sreću i zadovoljstvo koje imam dok pišem na ovom forumu
awww
awww
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- HAVANA
- Forumaš godine

Da je sam sreca ,nije .A da je dio srece i potreba,jeste.Previse novca i olako stecen je skoro pa uvijek nesreca.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3921 times
- Been thanked: 2952 times
gledam na jednom klipu onog Kemala MalovcicaHAVANA wrote: 21 Oct 2024, 12:01 Da je sam sreca ,nije .A da je dio srece i potreba,jeste.Previse novca i olako stecen je skoro pa uvijek nesreca.
prica o parama,kmeci ko ljuta godina...
velim,sugo ,ljigo jedna
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26097 times
- Been thanked: 26724 times
A ybg. Onaj kad je reko jednom.
Da je puno lakse plakati za volanom mercedesa nego na biciklu.
Al sreca je nesto drugo..ona nit dolazi nit odlazi s novcem.
Da je puno lakse plakati za volanom mercedesa nego na biciklu.
Al sreca je nesto drugo..ona nit dolazi nit odlazi s novcem.
dream of spring...
-
Mon
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 4007 times
- Been thanked: 5108 times
Zavisi sta neko misli da je sreca.
Je li zivot laksi, ugodniji...da, sigurno. Novac daje osjecaj sigurnosti, olaksava zivot u nekom smislu.
Srecan, I don't think so.
Trenutno me usreci kupovina recimo skupe tasne ili auta...pa prodje, a ako nema istinskog zadovoljstva i srece u zivotu, na kraju imas pile of stuff i isti osjecaj kao i prije svih kupovina.
Da je novac=sreca, svi bogati i famous bi bili srecni, a znamo da to nije tako..
Je li zivot laksi, ugodniji...da, sigurno. Novac daje osjecaj sigurnosti, olaksava zivot u nekom smislu.
Srecan, I don't think so.
Trenutno me usreci kupovina recimo skupe tasne ili auta...pa prodje, a ako nema istinskog zadovoljstva i srece u zivotu, na kraju imas pile of stuff i isti osjecaj kao i prije svih kupovina.
Da je novac=sreca, svi bogati i famous bi bili srecni, a znamo da to nije tako..
- HAVANA
- Forumaš godine

Sve za sriću što triba je dite iz ljubavi
Sve za ljubav što triba je žena, čovik i more
I jedna mala kuća od soli na obali
Last edited by HAVANA on 23 Oct 2024, 13:19, edited 1 time in total.
- HAVANA
- Forumaš godine

- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41213 times
- Been thanked: 27885 times
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.