Posao u Austriji ili Njemačkoj

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10010 times
Status: Offline

Re: Austrija objavila detaljnu listu sa deficitarnim zanimanjima

Post by insomnia » 29 Dec 2021, 22:40

Ma jok. Prljava do izavrat
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Charlie S
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times
Status: Offline

Re: Posao u Austriji ili Njemačkoj

Post by Charlie S » 28 Oct 2024, 22:50

Pozdrav svima, da se javim na ovu temu. Kako i sam razmišljam o odlasku da kažem par riječi.
Ja mislim da je za naše ljude (BiH) mnogo bolja opcija odlazak u Njemačku. Na tom linku imate kratke upute kako i šta.

Zašto? Pa jednostavno zbog lakše procedure, a opet jako dobrih uvjeta koji vladaju u Njemačkoj.
Moj brat tamo živi i radi već 8 godina. Mislio se u jednom trenutku odseliti u Austriju. Tamo je bolja plaća, ALI samo to. Sa druge strane, posao, radna dozvola i šta već treba nisu tako sigurni kao u Njemačkoj. Na kraju je ostao i još uvijek radi u Njemačkoj.
Da nastavim, moj kum je odselio u Njemalku prije 3-4 godine, čak sa svojim autom iz BiH. Sjećam se da je bio oduševljen kako lako sve prolazi tamo i da je u istom danu dobio na svoj auto DE tablice. Nema komplikacija kao kod nas. Sve se odvija po već uređenim procedurama, kako posao tako i život. Sve u svemu, moj glas je Njemačka, pogotovo za ljude iz BiH. Nadam se da ću se i ja odvažiti napokon i otiči odavde. Politika, društvo i sve drugo je ovdje zagađeno.
Najgore za mene je što mi plaća nije loša. To me jedino zadržava još uvijek. Vidim da će puknuti i taj ', i da ću poslati sve u neku stvar...

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9343 times
Been thanked: 15677 times
Status: Online

Re: Posao u Austriji ili Njemačkoj

Post by spacebound » 29 Oct 2024, 06:05

Ovo oko komplikacija zavisi od grada. U manjim gradovima se sve brze i lakse rjesava. Ja sam u malom gradu i sve ide brzo. Mozes bez termina u opstinu za prijavu adrese i jos neke administrativne stvari. Za produzenje vize odes mjesec ranije, bit ce gotovo. U vecim gradovima ljudi cekaju 3, 4, 5 mjeseci. Zamjena vozacke bez peglanja i vazda nekih procedura itd.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Post Reply

Return to “Dijaspora”