Maja - moje slike
Re: Maja - moje slike
Smuk! (neki ju nazivaju smukulja)
Potpuno bezopasna a iznimno korisna jer su joj glavna hrana na jelovniku razni veći kukci, manji glodavci i nažalost gušteri pa čak i druge zmije uključujući i otrovnice.
Nije otrovica!
Ljudi je često u strahu i panici zamjene sa riđovkom, valjda zbog uzorka na koži (koji meni uopće nije isti) ali i zbog ponašanja. U krajnjoj samoobrani zauzima napadački stav fingirajući napad jer nema otrovnih žlijezda kako bi očajnički pokušala odvratiti ili barem zbuniti predatore da bi pobjegla. O smuku možete na internetu naći sve da vas ja sada ovdje ne gnjavim. Meni omiljena naša zmija jer zbog njenog glumljenja agresivnosti uvijek promatračima priredim uzbudljivu predstavu prilikom hvatanja rukom. (naravno da tada i ja glumim neustrašivog lovca na zmije koji se kao strašno muči loviti ju). Ova je bila ispod nekakvih drvenih greda kod komšije koji su se prestravili pa mene zvali u pomoć. Njima ovaj puta nisam priređivao nikakvu avanturističku predstavu jer su bili prestravljeni ali zato evo vama malo sličica. Izuzeo sam ju iz njihovog dvorišta neškodljivo po nju i pustio u prirodu dalje od naselja.
Potpuno bezopasna a iznimno korisna jer su joj glavna hrana na jelovniku razni veći kukci, manji glodavci i nažalost gušteri pa čak i druge zmije uključujući i otrovnice.
Nije otrovica!
Ljudi je često u strahu i panici zamjene sa riđovkom, valjda zbog uzorka na koži (koji meni uopće nije isti) ali i zbog ponašanja. U krajnjoj samoobrani zauzima napadački stav fingirajući napad jer nema otrovnih žlijezda kako bi očajnički pokušala odvratiti ili barem zbuniti predatore da bi pobjegla. O smuku možete na internetu naći sve da vas ja sada ovdje ne gnjavim. Meni omiljena naša zmija jer zbog njenog glumljenja agresivnosti uvijek promatračima priredim uzbudljivu predstavu prilikom hvatanja rukom. (naravno da tada i ja glumim neustrašivog lovca na zmije koji se kao strašno muči loviti ju). Ova je bila ispod nekakvih drvenih greda kod komšije koji su se prestravili pa mene zvali u pomoć. Njima ovaj puta nisam priređivao nikakvu avanturističku predstavu jer su bili prestravljeni ali zato evo vama malo sličica. Izuzeo sam ju iz njihovog dvorišta neškodljivo po nju i pustio u prirodu dalje od naselja.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7894 times
- Been thanked: 18677 times
- Status: Offline
Dobro ba ne moras uvijek dokazivati svoje tvrdnje.
Ma vidjelo se na njoj da je bezopasna onako tanka.
Da ti anakondu donesem? Ti bi i onda rekla:"Pih, nije to ništa, u mojoj bašči i gliste veće." Nije ovaj smuk tanak nego je u mene ruka krupna ko sve drugo.Vragbaba wrote:
Dobro ba ne moras uvijek dokazivati svoje tvrdnje.
Ma vidjelo se na njoj da je bezopasna onako tanka.
O, sudbo kleta...
- Maja
- Administrator

Ama govorila sam za moju zmiju. Cim sam vidjela da je tanka znala sam da je neka
bezopasna. Zato sam je gonjala da je uslikam.
A oprosti što te nisam odmah razumio. Ma ne brini se što je tvoja tanka, kad ti ja dođem, nahranit ćemo i tvoju pa ćeš vidjeti kako će postati opasna, ima da guta veeliikii plijen. Glavno da se ti gonjaš a drugo ćemo sve lako.Vragbaba wrote:Ama govorila sam za moju zmiju. Cim sam vidjela da je tanka znala sam da je neka
Ja vjerujem u tebe, vidim da si neustrašiva, odvažna i još puno toga osim što si i ekološki osvještena ali ti ipak želim reći nešto jer se ipak brinem za tebe (pitaj se zašto). Nemoj da te veličina zmije zavara jer otrovnice su otrovne odmah čim se izlegu. Odmah su u potpunosti funkcionalne kao i odrasle jedinke i odmah se nagonski znaju braniti a po boji i izgledu čak niti ne podsjećaju da odrasle jedinke svoje vrste. Sreća je da su u nas otrovnice malobrojne u odnosu na sve ostale vrste zmija. Od stotinjak vrsta zmija, otrovnice su samo poskok, riđovka i planinski žutokrug koji nije niti vrijedan spomena koliko je rijedak, (neću sada ići preširoko pa objašnjavati "uvijetno otrovne zmije" sa zubima na kraju čeljusti a otrovom kao pčelinjim) ali bitno e napomenuti da naša niti jedna otrovnica nije nešto pogubno smrtonosna jer poskok može ugrizom ubiti samo onemoćalu, boležljivu, alergičnu i tjelosno baš slabu osobu i to jedva jedvica ako ga baš grize na nezgodno, dobro prokrvljeno mjesto i ako se toj osobi ne pruži stučna liječnička pomoć u nekih sat ili čak i više vremena. Riđovka i planinski žutokrug imaju znatno slabiji otrov od poskoka pa su tu prilike još bezopasnije. Čak niti svaki ugriz pskoka ne mora biti opasan po zdravlje jer zmije mogu precizno dozirati kolčinu otrova prilikom ugriza kojeg jako štede jer im je neophodan za lovljenje plijena pa tako su zabilježeni i tzv "suhi ugrizi zmija" kada zmija otrovnica ugrize a uopće ne ubrizga otrov i to nije rijetkost ... opet sa ja raspisao ...
Uglavnom. Slobodno se prema zmijama ponašaj ležerno kao i do sada, ja se ponosim tobom a ovo sve ti napisah jer mi se čini da si tamo spomenula nekog malog koji je htio možda hvatati zmiju. To nemoj dopustiti jer je za hvatanje zmija potrebno određeno znanje o njihovim životnim navikama, izledu varieteta zmija ovisno o dobi i podneblju, podvrstama, i još puno, puno toga, da bi se hvatanje istih moglo sa sigurnošću obavljati bez poslijedica za zmije i sve druge.
Baš kao npr i gljivarenje, baš moraš dobro poznavati gljive, puno znati o njima da bi ih mogla bez opasnosti po zdravlje sakupljati i jesti što mnogi ljudi i rade bez straha od gljiva a npr, otrov zelene pupavke, naše najotrovnije a vrlo česte gljive je puno smrtonosniji od otrova poskoka. ...
Daj tom malom za uši kad počne ganjat zmiju i reci da je od mene a ja kad dođem ja ću mu barem neke osnove sigurnosti herpetologije objasniti i pokazati. ...
O, sudbo kleta...
- Maja
- Administrator

Hvala na savjetima, uputama. Znači kod nas samo mogu na poskoka naletjeti.
A ovo za hvatanje zmija od strane nekog malca si pogrešno shvatio. Nisam to rekla.
A ovo za hvatanje zmija od strane nekog malca si pogrešno shvatio. Nisam to rekla.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

To na gornjim slikama nije zmija otovnica . U pitanju je obična vodena zmija .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Maja
- Administrator

- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Hvala na pojašnjenju . Uzgred otrovnice imaju nepravilnu glavu i "rog" na istoj .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Maja
- Administrator

- Maja
- Administrator

- Slučajni prolaznik
- Aktivni forumaš

Majo kako si naštimala tu kornjaču da gleda pravo u objektiv,u kameru
neka fotogenična kornjača čini se
neka fotogenična kornjača čini se
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)
- Maja
- Administrator

- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 4673 times
- Been thanked: 4332 times
Vragbaba wrote:Ama govorila sam za moju zmiju. Cim sam vidjela da je tanka znala sam da je neka
Toliko ljepih slika u ovoj temi i ja bas na otu naletim.
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
- Slučajni prolaznik
- Aktivni forumaš

a bubamara ti s druge strane okrenula leđa koliko vidim
nije marila za zoom 
bit će bubamarica ko u priči prema svemu sudeći
bit će sreće za tebe 
bit će bubamarica ko u priči prema svemu sudeći
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)
Pročitaj jedan svoj post, malo iznad ovog kojeg ovdje navodim, dobro, nisi rekla nego si samo napisala ... stvarno sam pogrešno shvatio ...Vragbaba wrote:Hvala na savjetima, uputama. Znači kod nas samo mogu na poskoka naletjeti.
To što Terasa svijesti kaže (piše) da je "vodena" nije slučajno jer osim bjelouške naša zmija-vodarica je i ribarica, učestala a slabo poznata, izgledom baš sliči smuku. Roščić na prednjem dijelu glave imaju samo poskoci i naučno se predpostavlja da mu je to neki senzor pokreta ili topline, također se ne treba povoditi za tvrdnjom da samo otrovnice imaju "nepravilnu" tzv. trokutastu glavu jer takav oblik glave imaju i mnoge bezopasne zmije, npr. zmajur u opasnosti čak malo spljošti vrat odmah iza glave (ni blizu kao kobra ali je ipak dojmljivo), kao što rekoh, zmije treba baš poznavati jer je narodnom predajom baš sve kod nas dosta iskrivljeno. Ja imam pogodnost što mi rođakinja specijalizira herpetologiju na veterinarskom fakultetu kao stipendistica Heidelberškog zoološkog vrta koja mi baš prenosi stručno znanje, inače ja nisam vako pametan.
Na predhodnim slikama je kornjača čančara, predivno stvorenje i također ugrožena vrsta. A bubamara je iznimno stvorenje. Meni je simpatičan njen službeni naziv kod nas "božja ovčica" ali evo opet predrasude čak i u vezi nje. Nisu to njena jajašca na slici kraj nje! To su štetočine, biljne uši, hrana bubamarama. Bubamara se hrani tim štetočinama, biljnim ušima, zato je bubamara iznimno korisna i nije slučajno što si je uslikala baš kod biljnih ušiju koje štete biljkama ali si uslikala bubamarinu gozbu a ne njen porođaj. (samo ti je podmladak i jaja na pameti, hoćeš li moći ti izdržati dok ti ja ne dođem?)
O, sudbo kleta...
Kako ce tovar nedostajati ovom forumu...
Znalac, sarmer, istančanog smisla za humor... Moze mu se oteti i koja vulgarnost, ali u njegovom kontekstu to je samo spretna i simpatična igra riječima
Ako su za Maradonu rekli da "drugačije udara loptu" ja za tovara hladno mogu ustvrditi da "drugačije pise "
Jedan posljednji ratnik romanticar koji daje dojam vitestva
Znam da uskoro ides... Neka te sve sile cuvaju

Znalac, sarmer, istančanog smisla za humor... Moze mu se oteti i koja vulgarnost, ali u njegovom kontekstu to je samo spretna i simpatična igra riječima
Ako su za Maradonu rekli da "drugačije udara loptu" ja za tovara hladno mogu ustvrditi da "drugačije pise "
Jedan posljednji ratnik romanticar koji daje dojam vitestva
Znam da uskoro ides... Neka te sve sile cuvaju
Habibti, ya nour el - ain...