TUZLA
Moderator: Krokodil Behko
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22095 times
- Been thanked: 5891 times
- Status: Offline
Re: TUZLA
pokrijte ih, da vas opet uzdignu 

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 2002 times
- Been thanked: 990 times
Hahahahaha, sada mi je jasno gdje si ti zaglavio, 500g. covjece.Bosnia_Nord wrote: 03 Nov 2024, 22:15Ne kontam ovaj argument "jer bi nosio svako".amidza idriz wrote: 03 Nov 2024, 21:47 To bih rado uradio. Niti je u duhu vjere(jer bi nosio svako) niti je u duhu nase kulture, mjesta zivljenja, nacina oblacenja, obicaja...nego uvezen obicaj, nesto kao skotska suknja.
Pa 500 godina se nosilo, do dolaska komunjara na ovim prostorima. Stotine slika iz svakog dijela BiH gdje su žene u tome.
Probudi se. Vatra se ne lozi na ognjistu, zapregu zamijenila el vozila, mob. telefoni sa internetom i slikama(zamisli koji grijeh), ljudi na mjesecu...
Nisam promasio, tvoja odgovarajuca lokacije je Afganistan a ne Tuzla, Europa i civilizacija.
p.s. mozda ti se ipak segacis, drugo tumacenje tvojih razmisljanja ja nemam.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9197 times
- Been thanked: 10924 times
Feministički muslimani puše šiše, slušaju Draganu i mitinguju za Palestinu.
Svjetlo vjere
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 219 times
Izgleda da nemaš baš neke klikere. Da se to nosi 500 godina sam naveo na tvoj komentar gdje kažeš da nije naša kultura i da je nešto strano, odnosno novo nama.amidza idriz wrote: 03 Nov 2024, 23:05Hahahahaha, sada mi je jasno gdje si ti zaglavio, 500g. covjece.Bosnia_Nord wrote: 03 Nov 2024, 22:15
Ne kontam ovaj argument "jer bi nosio svako".
Pa 500 godina se nosilo, do dolaska komunjara na ovim prostorima. Stotine slika iz svakog dijela BiH gdje su žene u tome.
Probudi se. Vatra se ne lozi na ognjistu, zapregu zamijenila el vozila, mob. telefoni sa internetom i slikama(zamisli koji grijeh), ljudi na mjesecu...
Nisam promasio, tvoja odgovarajuca lokacije je Afganistan a ne Tuzla, Europa i civilizacija.
p.s. mozda ti se ipak segacis, drugo tumacenje tvojih razmisljanja ja nemam.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21009 times
- Been thanked: 18989 times
Previše vi to gledate crno-bijelo.
Niti su oni koji su protiv takvih plakata po defaultu teške komunjare, koji bi da nema džamija niĐe i slično niti su oni koji su za njih svi redom zatucani kratkopantolaši i nešto slično.
Naravno da je demokratsko pravo postaviti takav plakat. Isto tako možeš biti i protiv poruke koju šalje jer smatraš da je to nepotrebno bez da istovremeno udaraš po religiji, već samo onima koji šalju te poruke i njihovim ubjeđenjima i svjetonazorima od kojih se vrlo često i sama IZ ograđuje. I to je demokratsko pravo.
Sve ostalo što prevazilazi naprijed navedeno u smislu reakcija je pretjerivanje i ekstremizam o kojoj god strani da se radi.
Niti su oni koji su protiv takvih plakata po defaultu teške komunjare, koji bi da nema džamija niĐe i slično niti su oni koji su za njih svi redom zatucani kratkopantolaši i nešto slično.
Naravno da je demokratsko pravo postaviti takav plakat. Isto tako možeš biti i protiv poruke koju šalje jer smatraš da je to nepotrebno bez da istovremeno udaraš po religiji, već samo onima koji šalju te poruke i njihovim ubjeđenjima i svjetonazorima od kojih se vrlo često i sama IZ ograđuje. I to je demokratsko pravo.
Sve ostalo što prevazilazi naprijed navedeno u smislu reakcija je pretjerivanje i ekstremizam o kojoj god strani da se radi.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Inače, ti koji to postavljaju ne razumiju mentalitet Bošnjaka... ustvari, svih ljudi na ovom podneblju.
Ljudi ne vole da im se suflira i pametuje čak i ako je ovlaštena osoba IZ s druge strane. I njih poklope iste sekunde, a da neće kojekakve vehabije. Pametovanje na takav način je vrlo često kontraproduktivno, pa izazove samo inat s druge strane.
Pa kad jedan od braće čovjeka i ženu zaustavi na ulici i viče im da se ne trebaju držati za ruke dok šetaju zajedno jer se time oponašaju nevjernici mogu mu samo jebati mater, opaliti šamar, udariti bokserom i slično. Ne samo da bi se nastavili držati za ruke u inat, već bi se i žvalili pred njim, a on bi se još više ibretio.
Ljudi ne vole da im se suflira i pametuje čak i ako je ovlaštena osoba IZ s druge strane. I njih poklope iste sekunde, a da neće kojekakve vehabije. Pametovanje na takav način je vrlo često kontraproduktivno, pa izazove samo inat s druge strane.
Pa kad jedan od braće čovjeka i ženu zaustavi na ulici i viče im da se ne trebaju držati za ruke dok šetaju zajedno jer se time oponašaju nevjernici mogu mu samo jebati mater, opaliti šamar, udariti bokserom i slično. Ne samo da bi se nastavili držati za ruke u inat, već bi se i žvalili pred njim, a on bi se još više ibretio.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 560 times
- Been thanked: 818 times
Konceptualno se slazem al generalno na ovom slucaju nisi u pravu, generalno gledano najcesce je ekstremizam u reakciji a ne u akciji, koliko evo Tuzla po gradu ima reklama i panela piva, kad bi se to slikalo medju "bracom" ne bi ni jedan brat rekao sta ce ove komunjare/liberalci ovdje u Bosni, nek idu u Rusiju, Holandiju il USA koja ih zadojila tom pop/rock kulturom, nego bi rekli da Bog/Allah takve uputi na pamet i pravi put jer je alkohol zlo koje nikom ni kap toga ne treba i ne zelim ni sebi ni drugima to zlo. A njemu se vise gadi pivo nego vama ova slika hidzaba.Masamune wrote: 04 Nov 2024, 10:33 Previše vi to gledate crno-bijelo.
Ja imam jarana ateistu koji oko sebe gleda 100 onih rekvizita po sajbama i ulazima periodicno i nikad ne reaguje, a ne tice ga se ni jedna, medjutim ako je islamski rekvizit tad napravi reakciju je ko da ga neko przi opuskom po kozi, bogaranja i sve najgore i kad ga pitas sto tako reaguje on bi reko da ga se to ne tice i nece da gleda takve reklame, medjutim laze a ni sam ne zna da laze u tom odgovoru, i laze sam sebe najbolje. Jer on vidi stotine reklama koje ga se ne ticu pa ne bogara, ovo je naravno simptom mrznje i mozda rasizma.
Ja cesto svjedocim da u reakciji kod ljudi ima mrznje i rasizma puno vise nego sto u pozivu na nesto ima zlonamjere. Isto tako i ovdje na ovoj slici da se zene pokriju, svo zlo oko ovog je ustvari od onih koji se ne slazu, nema zla u pozivu muslimankama da ne umru otkrivene il barem mi ti reci sta je u tome zlo.
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 46515 times
- Been thanked: 8316 times
Pajdo treba to sve udarat a ne dat plakatKrokodil Behko wrote: 03 Nov 2024, 23:12
Feministički muslimani puše šiše, slušaju Draganu i mitinguju za Palestinu.
Svjetlo vjere

Veci musliman oni emir kuaturica od njiha
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Pajdo da probaju polupat kazan od rakije nedje bilo bi deset mrtvihMasamune wrote: 04 Nov 2024, 10:46 Inače, ti koji to postavljaju ne razumiju mentalitet Bošnjaka... ustvari, svih ljudi na ovom podneblju.

Izvlaci nas sto smo ko mazge tvrdoglavi, nemre nista preko noci i svaka prisila uzrokuje kontra efekat

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Vidi pajdo, s ljeve strane u uho vice negativno a bogami i s desne i onda ko je slab karakter popusti. Vicu i jedni i drugi da su od ilira nastali, da su prastari narodi ovdje, da su svi drugi s nebesa sasli i to. Tesko se onima koji bi nosali plakate bratstvo i jedinstvotuzlak1212 wrote: 04 Nov 2024, 12:59Konceptualno se slazem al generalno na ovom slucaju nisi u pravu, generalno gledano najcesce je ekstremizam u reakciji a ne u akciji, koliko evo Tuzla po gradu ima reklama i panela piva, kad bi se to slikalo medju "bracom" ne bi ni jedan brat rekao sta ce ove komunjare/liberalci ovdje u Bosni, nek idu u Rusiju, Holandiju il USA koja ih zadojila tom pop/rock kulturom, nego bi rekli da Bog/Allah takve uputi na pamet i pravi put jer je alkohol zlo koje nikom ni kap toga ne treba i ne zelim ni sebi ni drugima to zlo. A njemu se vise gadi pivo nego vama ova slika hidzaba.Masamune wrote: 04 Nov 2024, 10:33 Previše vi to gledate crno-bijelo.
Ja imam jarana ateistu koji oko sebe gleda 100 onih rekvizita po sajbama i ulazima periodicno i nikad ne reaguje, a ne tice ga se ni jedna, medjutim ako je islamski rekvizit tad napravi reakciju je ko da ga neko przi opuskom po kozi, bogaranja i sve najgore i kad ga pitas sto tako reaguje on bi reko da ga se to ne tice i nece da gleda takve reklame, medjutim laze a ni sam ne zna da laze u tom odgovoru, i laze sam sebe najbolje. Jer on vidi stotine reklama koje ga se ne ticu pa ne bogara, ovo je naravno simptom mrznje i mozda rasizma.
Ja cesto svjedocim da u reakciji kod ljudi ima mrznje i rasizma puno vise nego sto u pozivu na nesto ima zlonamjere. Isto tako i ovdje na ovoj slici da se zene pokriju, svo zlo oko ovog je ustvari od onih koji se ne slazu, nema zla u pozivu muslimankama da ne umru otkrivene il barem mi ti reci sta je u tome zlo.

- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 2002 times
- Been thanked: 990 times
Sve ide iz krajnosti u krajnost.
Moja majka je nosila samiju a ponekad maramu. Kao dijete volio sam miris te samije i postovalo se to ako neko nosi. Te osobe bi se posvetile porodici i vjeri. Njima nije bilo do kafana, bazena i neprikladnih mjesta.
Ovo dana sve mladje ispod 50, 60 te godine je pomodarstvo a ne odricanje od necega cega je simbol marama.
Skoro gledam djevojku sa maramom i ispod se potpisuje ''glumica''. Haj da sam i to docekao da glumica treba da glumi 100 likova i vazda u marami.
Jesmo li malo pretjerali sa time? Jesmo.
Trebamo se odluciti za jedno a ne u tom stilu na sve strane.
Moja majka je nosila samiju a ponekad maramu. Kao dijete volio sam miris te samije i postovalo se to ako neko nosi. Te osobe bi se posvetile porodici i vjeri. Njima nije bilo do kafana, bazena i neprikladnih mjesta.
Ovo dana sve mladje ispod 50, 60 te godine je pomodarstvo a ne odricanje od necega cega je simbol marama.
Skoro gledam djevojku sa maramom i ispod se potpisuje ''glumica''. Haj da sam i to docekao da glumica treba da glumi 100 likova i vazda u marami.
Jesmo li malo pretjerali sa time? Jesmo.
Trebamo se odluciti za jedno a ne u tom stilu na sve strane.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Samo što su braća koja ne piju ipak manjina, a mnogo više je muslimana koji će nekad bar pivo popiti. Otuda su većina i oni koji negoduju kad vide te plakate.tuzlak1212 wrote: 04 Nov 2024, 12:59Konceptualno se slazem al generalno na ovom slucaju nisi u pravu, generalno gledano najcesce je ekstremizam u reakciji a ne u akciji, koliko evo Tuzla po gradu ima reklama i panela piva, kad bi se to slikalo medju "bracom" ne bi ni jedan brat rekao sta ce ove komunjare/liberalci ovdje u Bosni, nek idu u Rusiju, Holandiju il USA koja ih zadojila tom pop/rock kulturom, nego bi rekli da Bog/Allah takve uputi na pamet i pravi put jer je alkohol zlo koje nikom ni kap toga ne treba i ne zelim ni sebi ni drugima to zlo. A njemu se vise gadi pivo nego vama ova slika hidzaba.Masamune wrote: 04 Nov 2024, 10:33 Previše vi to gledate crno-bijelo.
Evo, moja kolegica je vjernica muslimanka. Može biti i hafiz jer joj je znanje o Islamu i Kur'anu nevjerovatno (pod uslovom da žene to isto mogu biti). Ne pije, klanja redovno... i ona sama je to osudila jer je za nju tako nešto nepotrebno. Hidžab ne nosi, ali to nije ni bitno je li ga ona nosi ili ne sve dok izvršava svoje obaveze.
Ateisti koje odgajaju u okvirima jedne religije ili ako je uglavnom ta jedna religija prisutna tokom njihovog odrastanja i okrenu joj leđa najviše će ići u kontru te jedne religije. Pretpostavljam da ti je jaran Bošnjak, da je odrastao u bošnjačkoj familiji pa mu najviše od svega smeta Islam. Ja sam odrastao u duhu i katoličantstva i islama, ali nisam takav. Oduvijek sam poštovao te religije. Ja kao ateista imam problem isključivo sa abrahamskim Bogom jedan na jedan.
Nema tu toliko mržnje i zla koliko se zna predstavljati iz bošnjačkih (ili muslimanskih ako ćemo šire) krugova. To su teške riječi i treba biti oprezan sa time. Nije sve islamofobija i mržnja i zlo prema svemu što je muslimansko. Treba tu dobro odvaditi i malo smanjiti sa histerijom. Ja sam u prvom postu u vezi toga rekao "i ti plakati su teško preseravanje". Ovo "i" je tu ključno, jer osuđujem i onakve glupe komentare bez nekih argumenata i slično. Argumenti postoje, a odnose se na motive onih koji te plakate postavljaju što sam već objasnio i to je sve. Kad takvi koji iste postavljaju sanjaju o šerijatu u BiH, a istovremeno se pozivaju na demokratiju i demokratska prava i slobode prilikom izražavanja vlastitih misli, ja prvi imam problem s tim i reagovaću na tako nešto. Zašto? Zato što je šerijat sve samo ne demokratija, a postojanje i jednog i drugog istovremeno je samo po sebi nemoguće.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
I on je isti ko ti, u mixu muslimansko i krscansko domacinstvo mada je to komunjarska kuca i mnoge druge u Tz, i islamofobija je jer mu ne smeta nista pravoslavno. Tako da u mom slucaju jeste targetovana mrznja, nije opsti stav prema svemu slicnom. I nisam pretjerivao, iznenadio bi se koliko ljudi imaju emocionalnu i srcanu mrznju prema ezanu, dzamiji, hodzi i sl. Ako nisi takvo nesto sreo blago tebi taman ti i ne smetalo vjerski, ovo bi ti zasmetalo sto ja znam slusat onako ljudski.Masamune wrote: 05 Nov 2024, 07:28Samo što su braća koja ne piju ipak manjina, a mnogo više je muslimana koji će nekad bar pivo popiti. Otuda su većina i oni koji negoduju kad vide te plakate.tuzlak1212 wrote: 04 Nov 2024, 12:59
Konceptualno se slazem al generalno na ovom slucaju nisi u pravu, generalno gledano najcesce je ekstremizam u reakciji a ne u akciji, koliko evo Tuzla po gradu ima reklama i panela piva, kad bi se to slikalo medju "bracom" ne bi ni jedan brat rekao sta ce ove komunjare/liberalci ovdje u Bosni, nek idu u Rusiju, Holandiju il USA koja ih zadojila tom pop/rock kulturom, nego bi rekli da Bog/Allah takve uputi na pamet i pravi put jer je alkohol zlo koje nikom ni kap toga ne treba i ne zelim ni sebi ni drugima to zlo. A njemu se vise gadi pivo nego vama ova slika hidzaba.
Evo, moja kolegica je vjernica muslimanka. Može biti i hafiz jer joj je znanje o Islamu i Kur'anu nevjerovatno (pod uslovom da žene to isto mogu biti). Ne pije, klanja redovno... i ona sama je to osudila jer je za nju tako nešto nepotrebno. Hidžab ne nosi, ali to nije ni bitno je li ga ona nosi ili ne sve dok izvršava svoje obaveze.
Ateisti koje odgajaju u okvirima jedne religije ili ako je uglavnom ta jedna religija prisutna tokom njihovog odrastanja i okrenu joj leđa najviše će ići u kontru te jedne religije. Pretpostavljam da ti je jaran Bošnjak, da je odrastao u bošnjačkoj familiji pa mu najviše od svega smeta Islam. Ja sam odrastao u duhu i katoličantstva i islama, ali nisam takav. Oduvijek sam poštovao te religije. Ja kao ateista imam problem isključivo sa abrahamskim Bogom jedan na jedan.
Nema tu toliko mržnje i zla koliko se zna predstavljati iz bošnjačkih (ili muslimanskih ako ćemo šire) krugova. To su teške riječi i treba biti oprezan sa time. Nije sve islamofobija i mržnja i zlo prema svemu što je muslimansko. Treba tu dobro odvaditi i malo smanjiti sa histerijom. Ja sam u prvom postu u vezi toga rekao "i ti plakati su teško preseravanje". Ovo "i" je tu ključno, jer osuđujem i onakve glupe komentare bez nekih argumenata i slično. Argumenti postoje, a odnose se na motive onih koji te plakate postavljaju što sam već objasnio i to je sve. Kad takvi koji iste postavljaju sanjaju o šerijatu u BiH, a istovremeno se pozivaju na demokratiju i demokratska prava i slobode prilikom izražavanja vlastitih misli, ja prvi imam problem s tim i reagovaću na tako nešto. Zašto? Zato što je šerijat sve samo ne demokratija, a postojanje i jednog i drugog istovremeno je samo po sebi nemoguće.
A covjek se poziva na zakon i principe u kojim se nalazi, ova reklama je vise stvar otvorenog trzista i placanja reklamnog prostora nego demokratije. Meni je reklamirat hidzab i Violeta maramice principilno ista stvar kad je reklama u pitanju, to je obicna biznis transakcija ko svaka druga sa slanjem poruke samo ko kakve poruke zna citat je pitanje. To sto nas narod vidi maramu ko nametanje a ne vidi nametanje stranih proizvoda dok imamo svoje, je stvar naseg mentalnog siromastva i dometa o cemu prosjecni bosanac moze razmisljat i dokucit i na kojim temama moze kriticki razmisljat. (a gomila cukun nena mu nosila maramu i to nije eksluzivno Arapska stvar nikad bila i smjesno je o tome pricat tako, do cca 1900te citava Britanija je marame nosala marame, na Francuskim dvorovima tad nekad 1900tih zena bez marame se smatrala zenom bez mode)
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Kao što rekoh, nije problem plakata, već je problem ko stoji iza istih, kao i motivi.tuzlak1212 wrote: 05 Nov 2024, 08:56I on je isti ko ti, u mixu muslimansko i krscansko domacinstvo mada je to komunjarska kuca i mnoge druge u Tz, i islamofobija je jer mu ne smeta nista pravoslavno. Tako da u mom slucaju jeste targetovana mrznja, nije opsti stav prema svemu slicnom. I nisam pretjerivao, iznenadio bi se koliko ljudi imaju emocionalnu i srcanu mrznju prema ezanu, dzamiji, hodzi i sl. Ako nisi takvo nesto sreo blago tebi taman ti i ne smetalo vjerski, ovo bi ti zasmetalo sto ja znam slusat onako ljudski.Masamune wrote: 05 Nov 2024, 07:28
Samo što su braća koja ne piju ipak manjina, a mnogo više je muslimana koji će nekad bar pivo popiti. Otuda su većina i oni koji negoduju kad vide te plakate.
A covjek se poziva na zakon i principe u kojim se nalazi, ova reklama je vise stvar otvorenog trzista i placanja reklamnog prostora nego demokratije. Meni je reklamirat hidzab i Violeta maramice principilno ista stvar kad je reklama u pitanju, to je obicna biznis transakcija ko svaka druga sa slanjem poruke samo ko kakve poruke zna citat je pitanje. To sto nas narod vidi maramu ko nametanje a ne vidi nametanje stranih proizvoda dok imamo svoje, je stvar naseg mentalnog siromastva i dometa o cemu prosjecni bosanac moze razmisljat i dokucit i na kojim temama moze kriticki razmisljat. (a gomila cukun nena mu nosila maramu i to nije eksluzivno Arapska stvar nikad bila i smjesno je o tome pricat tako, do cca 1900te citava Britanija je marame nosala marame, na Francuskim dvorovima tad nekad 1900tih zena bez marame se smatrala zenom bez mode)
Kad neka kompanija reklamira alkoholno piće putem takvog plakata obično ne osuđuju onog ko stoji iza toga, već samu poruku. Alkohol kad se pretjeruje je štetan i ugrožava živote i to je jasno, tako da je reklama istog vrlo diskutabilna čak i za mene koji pijem. Međutim, u pozadini je kompanija koja plasira svoj proizvod na tržište i kojeg reklamira kako bi ga što bolje prodala i to je sve. Nema tu nekih štetnih ideologija u pozadini u kontekstu ugrožavanja demokratije i slično.
Kad je u pitanju ovaj plakat sa hidžabom priča je ipak drugačija. Glupo je osuditi poruku plakata koja je ok i u tome nema ništa sporno. Ljudi uglavnom osuđuju jer znaju ko stoji iza istih i to je opravdano. Ne stoji islamska zajednica BiH tako da ona tu nije na udaru, već druge struje koje finansiraju razne organizacije izvan BiH i to mahom selefijske grupacije.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
Nisam ni rekao da treba osudjivat reklamiranje maramica, nego kazem da je Violeta vise nametanje i mjesanje u BH vrijednosti i interese nego sto je hidzab, ili kad bi mogli izmjerit koliko nam ovi "Vodic do Dzenneta" stete. Ko sto Elon Musk kaze ako ne mozes mjeriti koliko ti nesto skodi sa i bez toga, onda je bullshit sve sto si rekao, a ne vidim ni da neko moze mjerit stetnosti pozadinskog motiva uopste nit kako to sve iskazat cinjenicama. Ljudi se vode svojim licnim filozofijama, ko sto Rambo Amadeus opisao nas narod "niko ne cita jer im citanje ometa njihove misli", pokazi mi cinjenice da su bradonje stetocine i da je njihov pozadinski motiv nesto bas zlo protiv kojeg se moramo sistemski borit. Nemoj ti imat licni strah od nekog svoj umisljenog motiva zasnovanom na neznanju ili na informacijama onih koji hoce da istrijebe bradonje, i onda umjesto sukoba s neznanjem lakse se suocit sa onim cudnim drugacijim ljudima. (ne mislim ti licno, vidim da puno na "ti" pricam u postu)Masamune wrote: 05 Nov 2024, 09:27Kao što rekoh, nije problem plakata, već je problem ko stoji iza istih, kao i motivi.tuzlak1212 wrote: 05 Nov 2024, 08:56
I on je isti ko ti, u mixu muslimansko i krscansko domacinstvo mada je to komunjarska kuca i mnoge druge u Tz, i islamofobija je jer mu ne smeta nista pravoslavno. Tako da u mom slucaju jeste targetovana mrznja, nije opsti stav prema svemu slicnom. I nisam pretjerivao, iznenadio bi se koliko ljudi imaju emocionalnu i srcanu mrznju prema ezanu, dzamiji, hodzi i sl. Ako nisi takvo nesto sreo blago tebi taman ti i ne smetalo vjerski, ovo bi ti zasmetalo sto ja znam slusat onako ljudski.
Kad neka kompanija reklamira alkoholno piće putem takvog plakata obično ne osuđuju onog ko stoji iza toga, već samu poruku. Alkohol kad se pretjeruje je štetan i ugrožava živote i to je jasno, tako da je reklama istog vrlo diskutabilna čak i za mene koji pijem. Međutim, u pozadini je kompanija koja plasira svoj proizvod na tržište i kojeg reklamira kako bi ga što bolje prodala i to je sve. Nema tu nekih štetnih ideologija u pozadini u kontekstu ugrožavanja demokratije i slično.
Kad je u pitanju ovaj plakat sa hidžabom priča je ipak drugačija. Glupo je osuditi poruku plakata koja je ok i u tome nema ništa sporno. Ljudi uglavnom osuđuju jer znaju ko stoji iza istih i to je opravdano. Ne stoji islamska zajednica BiH tako da ona tu nije na udaru, već druge struje koje finansiraju razne organizacije izvan BiH i to mahom selefijske grupacije.
Licno ja nezz ko su ovi ljudi iz "Vodic do Dzenneta" i nezz licno nikog ni iz jedne od tih grupa, sad vidim da imaju i website, al to su vjerovatno nasi sugradjani a ne stranci, zakon copora im ne da izac, u svemu ovome ko zivim Orwela i njegovu 1984 knjigu, eto ti nase demokratije.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
S obzirom da znam dvojicu lično koji su bili i iza onih plakata protiv djeda mraza u Tuzli prije par godina vrlo je lako zaključiti da se ovdje radi manje više o istim ljudima i grupacijama, a to su vehabije i to oni sa izraženom anti IZ propagandom. Vjerovao ili ne, njih više pljuju drugi muslimani nego tamo neki ateisti, komunjare i slično tj. ovim prvim više smetaju nego ovim drugim. Tako da... ako ćeš već o Orwellu govoriti, prvo se trebaš obratiti braći muslimanima kojima oni smetaju, odnosno tradicionalnim bosanskim muslimanima, a tek onda ostalima.tuzlak1212 wrote: 05 Nov 2024, 09:56Nisam ni rekao da treba osudjivat reklamiranje maramica, nego kazem da je Violeta vise nametanje i mjesanje u BH vrijednosti i interese nego sto je hidzab, ili kad bi mogli izmjerit koliko nam ovi "Vodic do Dzenneta" stete. Ko sto Elon Musk kaze ako ne mozes mjeriti koliko ti nesto skodi sa i bez toga, onda je bullshit sve sto si rekao, a ne vidim ni da neko moze mjerit stetnosti pozadinskog motiva uopste nit kako to sve iskazat cinjenicama. Ljudi se vode svojim licnim filozofijama, ko sto Rambo Amadeus opisao nas narod "niko ne cita jer im citanje ometa njihove misli", pokazi mi cinjenice da su bradonje stetocine i da je njihov pozadinski motiv nesto bas zlo protiv kojeg se moramo sistemski borit. Nemoj ti imat licni strah od nekog svoj umisljenog motiva zasnovanom na neznanju ili na informacijama onih koji hoce da istrijebe bradonje, i onda umjesto sukoba s neznanjem lakse se suocit sa onim cudnim drugacijim ljudima. (ne mislim ti licno, vidim da puno na "ti" pricam u postu)Masamune wrote: 05 Nov 2024, 09:27
Kao što rekoh, nije problem plakata, već je problem ko stoji iza istih, kao i motivi.
Licno ja nezz ko su ovi ljudi iz "Vodic do Dzenneta" i nezz licno nikog ni iz jedne od tih grupa, sad vidim da imaju i website, al to su vjerovatno nasi sugradjani a ne stranci, zakon copora im ne da izac, u svemu ovome ko zivim Orwela i njegovu 1984 knjigu, eto ti nase demokratije.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14056 times
- Been thanked: 9727 times
Pa dragi Tuzlaci, zasto Crvena jabuka za NG? Zasto?
a mislila sam doci... pih!

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Oni mogu pjevat samo u trecerazednim mjestima tipa konjic, zenica i tuzlaJulia-Klara wrote: 05 Nov 2024, 10:52 Pa dragi Tuzlaci, zasto Crvena jabuka za NG? Zasto?a mislila sam doci... pih!

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14056 times
- Been thanked: 9727 times