Idi lezi

Moderator: Krokodil Behko
Idi lezi
Kod mene to hanuma odvrne povremeno npr. kad rasprema po stanu. Bolero isto znaJulia-Klara wrote: 05 Nov 2024, 12:03ma pojma ti nemas... bila sam u Stephansdomu na koncertu, izvodili 4 godisnja od Vivaldijasavrsenstvo
jah,jah, neka BoleraMasamune wrote: 05 Nov 2024, 12:04Kod mene to hanuma odvrne povremeno npr. kad rasprema po stanu. Bolero isto znaJulia-Klara wrote: 05 Nov 2024, 12:03
ma pojma ti nemas... bila sam u Stephansdomu na koncertu, izvodili 4 godisnja od Vivaldijasavrsenstvo
![]()
I to je bezveze realno.General War wrote: 05 Nov 2024, 12:40 Sve OK, danas vidim pano postavljen i za LGBTQST1234 kod cevabdjinice "kalaja" , znaaci od zla oca i gore matere![]()
Apsolutno ista agedna pod krinkom ljudskih prava, da neko nekome nesto brani pa hajd...Masamune wrote: 05 Nov 2024, 14:42I to je bezveze realno.General War wrote: 05 Nov 2024, 12:40 Sve OK, danas vidim pano postavljen i za LGBTQST1234 kod cevabdjinice "kalaja" , znaaci od zla oca i gore matere![]()
S ovim se slažem sa tobom, otuda i zanimljiva stvar a to je da ćeš tipa vidjeti da se neke islamske stvari više poštuju u zapadnim zemljama nego u Bosni. Tipa vrlo često ćeš vidjeti liberala ateistu iz SAD koji mrzi kršćanstvo kako poštuje muslimane, doduše više radi tretmana koji su imali muslimani poslije 9/11.Masamune wrote: 05 Nov 2024, 07:28 Ateisti koje odgajaju u okvirima jedne religije ili ako je uglavnom ta jedna religija prisutna tokom njihovog odrastanja i okrenu joj leđa najviše će ići u kontru te jedne religije. Pretpostavljam da ti je jaran Bošnjak, da je odrastao u bošnjačkoj familiji pa mu najviše od svega smeta Islam. Ja sam odrastao u duhu i katoličantstva i islama, ali nisam takav. Oduvijek sam poštovao te religije. Ja kao ateista imam problem isključivo sa abrahamskim Bogom jedan na jedan.
Šta ti misliš o ovom tipu ličnosti?Tipa vrlo često ćeš vidjeti liberala ateistu iz SAD koji mrzi kršćanstvo kako poštuje muslimane, doduše više radi tretmana koji su imali muslimani poslije 9/11.
Problem na Balkanu je što su sva tri naroda vezana za svoje religije, sve je izmiješano i konfuzno, pa tako su svi vjernici a većina se uopšte ne ponaša kao vjernici.Masamune wrote: 05 Nov 2024, 07:28 Ateisti koje odgajaju u okvirima jedne religije ili ako je uglavnom ta jedna religija prisutna tokom njihovog odrastanja i okrenu joj leđa najviše će ići u kontru te jedne religije. Pretpostavljam da ti je jaran Bošnjak, da je odrastao u bošnjačkoj familiji pa mu najviše od svega smeta Islam. Ja sam odrastao u duhu i katoličantstva i islama, ali nisam takav. Oduvijek sam poštovao te religije. Ja kao ateista imam problem isključivo sa abrahamskim Bogom jedan na jedan.
Nije po mjeri bošnjačkih nacionalista hoćeš da kažeš koji su i vjeru iskvarili u kontekstu islama? Kad već spominješ Samira i SemiraNaseef Mushroom wrote: 05 Nov 2024, 22:34Problem na Balkanu je što su sva tri naroda vezana za svoje religije, sve je izmiješano i konfuzno, pa tako su svi vjernici a većina se uopšte ne ponaša kao vjernici.Masamune wrote: 05 Nov 2024, 07:28 Ateisti koje odgajaju u okvirima jedne religije ili ako je uglavnom ta jedna religija prisutna tokom njihovog odrastanja i okrenu joj leđa najviše će ići u kontru te jedne religije. Pretpostavljam da ti je jaran Bošnjak, da je odrastao u bošnjačkoj familiji pa mu najviše od svega smeta Islam. Ja sam odrastao u duhu i katoličantstva i islama, ali nisam takav. Oduvijek sam poštovao te religije. Ja kao ateista imam problem isključivo sa abrahamskim Bogom jedan na jedan.
Tako imaš npr. Samira turbo vjernika i Semira ateistu, gdje će možda Samir Semiru i razbiti nos ako mu kaže da Allah ne postoji, a oba žive i ponašaju se identično, kladionica, alkohol psovanje, samo uz razliku da je Samir vidio džamiju iznutra dva puta u godini i da jedan mjesec u godini ne pije.
Tako da biti ateista u Bosni/Balkanu, pogotovo kod Bošnjaka zvuči smiješno i više kao bunt nekog balavca, jer uopšte ne živi u sistemu da bi “nepravda u ime vjere” (kao u Iranu ili Saudijskoj Arabiji ga natjerala da razmišlja o religiji i okrene joj leđa, a po mentalitetu i načinu života se ne razlikuje od “europskih muslimana kojima je Islam kao Švedski sto”.
Biti ateista kao Nijemac ili Amerikanac već ima nekog smisla i prirodnije je.
Bošnjaci su živjeli osmanlijsko-kultoroški islam decenijama prije nego što je SDA osnovana.Masamune wrote: 06 Nov 2024, 07:50Nije po mjeri bošnjačkih nacionalista hoćeš da kažeš koji su i vjeru iskvarili u kontekstu islama? Kad već spominješ Samira i SemiraNaseef Mushroom wrote: 05 Nov 2024, 22:34
Problem na Balkanu je što su sva tri naroda vezana za svoje religije, sve je izmiješano i konfuzno, pa tako su svi vjernici a većina se uopšte ne ponaša kao vjernici.
Tako imaš npr. Samira turbo vjernika i Semira ateistu, gdje će možda Samir Semiru i razbiti nos ako mu kaže da Allah ne postoji, a oba žive i ponašaju se identično, kladionica, alkohol psovanje, samo uz razliku da je Samir vidio džamiju iznutra dva puta u godini i da jedan mjesec u godini ne pije.
Tako da biti ateista u Bosni/Balkanu, pogotovo kod Bošnjaka zvuči smiješno i više kao bunt nekog balavca, jer uopšte ne živi u sistemu da bi “nepravda u ime vjere” (kao u Iranu ili Saudijskoj Arabiji ga natjerala da razmišlja o religiji i okrene joj leđa, a po mentalitetu i načinu života se ne razlikuje od “europskih muslimana kojima je Islam kao Švedski sto”.
Biti ateista kao Nijemac ili Amerikanac već ima nekog smisla i prirodnije je.
Ateista je ateista bilo gdje na planeti i zna se šta to predstavlja. Te priče da je u BiH nekako neozbiljno biti ateista i slično je samo pokušaj negiranja takvog opredjeljenja jer su naročito SDA-ovci bošnjaštvo vezali gotovo pa isključivo za islam, a ateizam, pored ostalog, smatraju i napadom na bošnjaštvo.
Pa evo, jednostavno pitanje.Naseef Mushroom wrote: 06 Nov 2024, 16:01Bošnjaci su živjeli osmanlijsko-kultoroški islam decenijama prije nego što je SDA osnovana.Masamune wrote: 06 Nov 2024, 07:50
Nije po mjeri bošnjačkih nacionalista hoćeš da kažeš koji su i vjeru iskvarili u kontekstu islama? Kad već spominješ Samira i Semira
Ateista je ateista bilo gdje na planeti i zna se šta to predstavlja. Te priče da je u BiH nekako neozbiljno biti ateista i slično je samo pokušaj negiranja takvog opredjeljenja jer su naročito SDA-ovci bošnjaštvo vezali gotovo pa isključivo za islam, a ateizam, pored ostalog, smatraju i napadom na bošnjaštvo.
I to je ta magična riječ, kultoroški islam, kojeg žive i mnogi SDPovci, i zato je biti ateista na Balkanu neprirodno i smiješno. Biti ateista u Švedskoj, Kanadi ili Austriji nije neprirodno i smiješno jer tamo nije kultoroško kršćanstvo.
Ne radi se o tome, ti si time perfektno opisao ateiste iz sredina u drugim državama.Masamune wrote: 06 Nov 2024, 16:17Pa evo, jednostavno pitanje.Naseef Mushroom wrote: 06 Nov 2024, 16:01
Bošnjaci su živjeli osmanlijsko-kultoroški islam decenijama prije nego što je SDA osnovana.
I to je ta magična riječ, kultoroški islam, kojeg žive i mnogi SDPovci, i zato je biti ateista na Balkanu neprirodno i smiješno. Biti ateista u Švedskoj, Kanadi ili Austriji nije neprirodno i smiješno jer tamo nije kultoroško kršćanstvo.
Bošnjak, patriota, ponosan i na jedno i drugo, ali nije musliman i vremenom je postao ateista. Šta je on za tebe?
Postavio sam ti jednostavno pitanje na koje svjesno izbjegavaš odgovoriti.Naseef Mushroom wrote: 06 Nov 2024, 16:27Ne radi se o tome, ti si time perfektno opisao ateiste iz sredina u drugim državama.Masamune wrote: 06 Nov 2024, 16:17
Pa evo, jednostavno pitanje.
Bošnjak, patriota, ponosan i na jedno i drugo, ali nije musliman i vremenom je postao ateista. Šta je on za tebe?
On sa vremenom postao ateista za razliku od onoga što je ostao vjernik a čeka kada će proći Ramazan da se napije i sve nadoknadi? Ili ko ode na Bajram namaz i sa društvim se dogovaraju da se napiju uz Acu Lukasa? Ili poslije džume ode u kladionicu i psuje Alaha što mu je bingo pogrešnu kuglicu izbacio?
Ne znam zašto si se zakačio za to? Naravno da je on i dalje Bošnjak i patriota.Masamune wrote: 06 Nov 2024, 16:30Postavio sam ti jednostavno pitanje na koje svjesno izbjegavaš odgovoriti.Naseef Mushroom wrote: 06 Nov 2024, 16:27
Ne radi se o tome, ti si time perfektno opisao ateiste iz sredina u drugim državama.
On sa vremenom postao ateista za razliku od onoga što je ostao vjernik a čeka kada će proći Ramazan da se napije i sve nadoknadi? Ili ko ode na Bajram namaz i sa društvim se dogovaraju da se napiju uz Acu Lukasa? Ili poslije džume ode u kladionicu i psuje Alaha što mu je bingo pogrešnu kuglicu izbacio?
Pa da probam drugačije - Bošnjak, patriota, ponosan i na jedno i drugo i vremenom postane ateista - prestaje biti Bošnjak? Ili je neka krnja verzija Bošnjaka? Šta je on za tebe?
Kod svakog naroda na Balkanu ćeš naći neku poveznicu sa kulturom življenja kojom su i naši preci živjeli... to ništa ne znači po tom pitanju.Naseef Mushroom wrote: 07 Nov 2024, 05:10Ne znam zašto si se zakačio za to? Naravno da je on i dalje Bošnjak i patriota.Masamune wrote: 06 Nov 2024, 16:30
Postavio sam ti jednostavno pitanje na koje svjesno izbjegavaš odgovoriti.
Pa da probam drugačije - Bošnjak, patriota, ponosan i na jedno i drugo i vremenom postane ateista - prestaje biti Bošnjak? Ili je neka krnja verzija Bošnjaka? Šta je on za tebe?
Govorim o okruženju gdje živi, gdje je kultoroški islam kojeg i on sam (ne)svjesno živi i upražnjava.
Gdje se ne razlikuje od onih koji sebe nazivaju vjernicima a ponašaju se samo 1% kao vjernici, znači isto koliko i on kao ateista.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest