TUZLA

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21078 times
Been thanked: 19060 times
Status: Offline

Re: TUZLA

Post by Masamune » 05 Nov 2024, 11:42

Julia-Klara wrote: 05 Nov 2024, 11:20
Masamune wrote: 05 Nov 2024, 10:53 Ti si too oldi za Crvenu jabuku. Za tebe je Mozart :mmm :valja
uuuuuuuuuu tooooooo... jos u nekoj katedrali...covjece :klanja
Idi lezi :D.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7488 times
Been thanked: 17491 times

Post by Maja » 05 Nov 2024, 11:47

Neki dan naidjem na pjesmu nekog benda Dada iz Tuzle...navodno... od PRVO rata. Nikad nisam cula za njih al u komentarima puno stranaca

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 05 Nov 2024, 11:52

Prvi put čujem za taj bend. Moram starog pitati

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14117 times
Been thanked: 9741 times

Post by Julia-Klara » 05 Nov 2024, 12:03

Masamune wrote: 05 Nov 2024, 11:42
Julia-Klara wrote: 05 Nov 2024, 11:20

uuuuuuuuuu tooooooo... jos u nekoj katedrali...covjece :klanja
ma pojma ti nemas... bila sam u Stephansdomu na koncertu, izvodili 4 godisnja od Vivaldija :ples savrsenstvo
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 05 Nov 2024, 12:04

Julia-Klara wrote: 05 Nov 2024, 12:03
Masamune wrote: 05 Nov 2024, 11:42
ma pojma ti nemas... bila sam u Stephansdomu na koncertu, izvodili 4 godisnja od Vivaldija :ples savrsenstvo
Kod mene to hanuma odvrne povremeno npr. kad rasprema po stanu. Bolero isto zna :oo

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 105 times
Been thanked: 139 times

Post by General War » 05 Nov 2024, 12:40

Sve OK, danas vidim pano postavljen i za LGBTQST1234 kod cevabdjinice "kalaja" , znaaci od zla oca i gore matere :123
“Tko izgubi dobitak dobije gubitak!”

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14117 times
Been thanked: 9741 times

Post by Julia-Klara » 05 Nov 2024, 13:49

Masamune wrote: 05 Nov 2024, 12:04
Julia-Klara wrote: 05 Nov 2024, 12:03

Kod mene to hanuma odvrne povremeno npr. kad rasprema po stanu. Bolero isto zna :oo
jah,jah, neka Bolera ;)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 05 Nov 2024, 14:42

General War wrote: 05 Nov 2024, 12:40 Sve OK, danas vidim pano postavljen i za LGBTQST1234 kod cevabdjinice "kalaja" , znaaci od zla oca i gore matere :123
I to je bezveze realno.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 105 times
Been thanked: 139 times

Post by General War » 05 Nov 2024, 15:35

Masamune wrote: 05 Nov 2024, 14:42
General War wrote: 05 Nov 2024, 12:40 Sve OK, danas vidim pano postavljen i za LGBTQST1234 kod cevabdjinice "kalaja" , znaaci od zla oca i gore matere :123
I to je bezveze realno.
Apsolutno ista agedna pod krinkom ljudskih prava, da neko nekome nesto brani pa hajd...
“Tko izgubi dobitak dobije gubitak!”

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times

Post by Bosnia_Nord » 05 Nov 2024, 22:10

Masamune wrote: 05 Nov 2024, 07:28 Ateisti koje odgajaju u okvirima jedne religije ili ako je uglavnom ta jedna religija prisutna tokom njihovog odrastanja i okrenu joj leđa najviše će ići u kontru te jedne religije. Pretpostavljam da ti je jaran Bošnjak, da je odrastao u bošnjačkoj familiji pa mu najviše od svega smeta Islam. Ja sam odrastao u duhu i katoličantstva i islama, ali nisam takav. Oduvijek sam poštovao te religije. Ja kao ateista imam problem isključivo sa abrahamskim Bogom jedan na jedan.
S ovim se slažem sa tobom, otuda i zanimljiva stvar a to je da ćeš tipa vidjeti da se neke islamske stvari više poštuju u zapadnim zemljama nego u Bosni. Tipa vrlo često ćeš vidjeti liberala ateistu iz SAD koji mrzi kršćanstvo kako poštuje muslimane, doduše više radi tretmana koji su imali muslimani poslije 9/11.

Ali recimo u Tuzli nikada nisi imao jak islam, ljudi koji dolaze iz muslimanskih porodica su uglavnom imali "ateističko" djetinjstvo i nisu bili tjerani na poštovanje vjerskih pravila. I vjerska zajednica se prilagodni takvim sredinama pa ide nekim mekšim sredinama a selefije se ogromna manjina tu tako da njihov ultra agresivni odgovor na bilo šta islamsko uglavnom dolazi iz neke komunističke mržnje. To nisu ljudi sa "traumama" iz djetinjstva pa da dolaze iz ultra konzervativnih sredina pa da im je to gorivo za mržnju.

Selefije su tu veoma češto iskoriste kao razlog za mržnju a znamo da nema selefija IZ bi bila sledeća na radaru. Na kraju krajeva znamo reakcije kada se gradi neka džamija kakvi su komentari i reakcije.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1334 times
Been thanked: 1587 times

Post by Sioux » 05 Nov 2024, 22:18

Tipa vrlo često ćeš vidjeti liberala ateistu iz SAD koji mrzi kršćanstvo kako poštuje muslimane, doduše više radi tretmana koji su imali muslimani poslije 9/11.
Šta ti misliš o ovom tipu ličnosti?
Pogled Joca Vujičića

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3768 times
Been thanked: 3490 times

Post by Naseef Mushroom » 05 Nov 2024, 22:34

Masamune wrote: 05 Nov 2024, 07:28 Ateisti koje odgajaju u okvirima jedne religije ili ako je uglavnom ta jedna religija prisutna tokom njihovog odrastanja i okrenu joj leđa najviše će ići u kontru te jedne religije. Pretpostavljam da ti je jaran Bošnjak, da je odrastao u bošnjačkoj familiji pa mu najviše od svega smeta Islam. Ja sam odrastao u duhu i katoličantstva i islama, ali nisam takav. Oduvijek sam poštovao te religije. Ja kao ateista imam problem isključivo sa abrahamskim Bogom jedan na jedan.
Problem na Balkanu je što su sva tri naroda vezana za svoje religije, sve je izmiješano i konfuzno, pa tako su svi vjernici a većina se uopšte ne ponaša kao vjernici.

Tako imaš npr. Samira turbo vjernika i Semira ateistu, gdje će možda Samir Semiru i razbiti nos ako mu kaže da Allah ne postoji, a oba žive i ponašaju se identično, kladionica, alkohol psovanje, samo uz razliku da je Samir vidio džamiju iznutra dva puta u godini i da jedan mjesec u godini ne pije.

Tako da biti ateista u Bosni/Balkanu, pogotovo kod Bošnjaka zvuči smiješno i više kao bunt nekog balavca, jer uopšte ne živi u sistemu da bi “nepravda u ime vjere” (kao u Iranu ili Saudijskoj Arabiji ga natjerala da razmišlja o religiji i okrene joj leđa, a po mentalitetu i načinu života se ne razlikuje od “europskih muslimana kojima je Islam kao Švedski sto”.

Biti ateista kao Nijemac ili Amerikanac već ima nekog smisla i prirodnije je.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 06 Nov 2024, 07:50

Naseef Mushroom wrote: 05 Nov 2024, 22:34
Problem na Balkanu je što su sva tri naroda vezana za svoje religije, sve je izmiješano i konfuzno, pa tako su svi vjernici a većina se uopšte ne ponaša kao vjernici.

Tako imaš npr. Samira turbo vjernika i Semira ateistu, gdje će možda Samir Semiru i razbiti nos ako mu kaže da Allah ne postoji, a oba žive i ponašaju se identično, kladionica, alkohol psovanje, samo uz razliku da je Samir vidio džamiju iznutra dva puta u godini i da jedan mjesec u godini ne pije.

Tako da biti ateista u Bosni/Balkanu, pogotovo kod Bošnjaka zvuči smiješno i više kao bunt nekog balavca, jer uopšte ne živi u sistemu da bi “nepravda u ime vjere” (kao u Iranu ili Saudijskoj Arabiji ga natjerala da razmišlja o religiji i okrene joj leđa, a po mentalitetu i načinu života se ne razlikuje od “europskih muslimana kojima je Islam kao Švedski sto”.

Nije po mjeri bošnjačkih nacionalista hoćeš da kažeš koji su i vjeru iskvarili u kontekstu islama? Kad već spominješ Samira i Semira :oo
Ateista je ateista bilo gdje na planeti i zna se šta to predstavlja. Te priče da je u BiH nekako neozbiljno biti ateista i slično je samo pokušaj negiranja takvog opredjeljenja jer su naročito SDA-ovci bošnjaštvo vezali gotovo pa isključivo za islam, a ateizam, pored ostalog, smatraju i napadom na bošnjaštvo.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 06 Nov 2024, 16:01

Masamune wrote: 06 Nov 2024, 07:50
Naseef Mushroom wrote: 05 Nov 2024, 22:34

Nije po mjeri bošnjačkih nacionalista hoćeš da kažeš koji su i vjeru iskvarili u kontekstu islama? Kad već spominješ Samira i Semira :oo
Ateista je ateista bilo gdje na planeti i zna se šta to predstavlja. Te priče da je u BiH nekako neozbiljno biti ateista i slično je samo pokušaj negiranja takvog opredjeljenja jer su naročito SDA-ovci bošnjaštvo vezali gotovo pa isključivo za islam, a ateizam, pored ostalog, smatraju i napadom na bošnjaštvo.
Bošnjaci su živjeli osmanlijsko-kultoroški islam decenijama prije nego što je SDA osnovana.

I to je ta magična riječ, kultoroški islam, kojeg žive i mnogi SDPovci, i zato je biti ateista na Balkanu neprirodno i smiješno. Biti ateista u Švedskoj, Kanadi ili Austriji nije neprirodno i smiješno jer tamo nije kultoroško kršćanstvo.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 06 Nov 2024, 16:17

Naseef Mushroom wrote: 06 Nov 2024, 16:01
Masamune wrote: 06 Nov 2024, 07:50
Bošnjaci su živjeli osmanlijsko-kultoroški islam decenijama prije nego što je SDA osnovana.

I to je ta magična riječ, kultoroški islam, kojeg žive i mnogi SDPovci, i zato je biti ateista na Balkanu neprirodno i smiješno. Biti ateista u Švedskoj, Kanadi ili Austriji nije neprirodno i smiješno jer tamo nije kultoroško kršćanstvo.
Pa evo, jednostavno pitanje.

Bošnjak, patriota, ponosan i na jedno i drugo, ali nije musliman i vremenom je postao ateista. Šta je on za tebe?

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 06 Nov 2024, 16:27

Masamune wrote: 06 Nov 2024, 16:17
Naseef Mushroom wrote: 06 Nov 2024, 16:01

Bošnjak, patriota, ponosan i na jedno i drugo, ali nije musliman i vremenom je postao ateista. Šta je on za tebe?
Ne radi se o tome, ti si time perfektno opisao ateiste iz sredina u drugim državama.

On sa vremenom postao ateista za razliku od onoga što je ostao vjernik a čeka kada će proći Ramazan da se napije i sve nadoknadi? Ili ko ode na Bajram namaz i sa društvim se dogovaraju da se napiju uz Acu Lukasa? Ili poslije džume ode u kladionicu i psuje Alaha što mu je bingo pogrešnu kuglicu izbacio?

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 06 Nov 2024, 16:30

Naseef Mushroom wrote: 06 Nov 2024, 16:27
Masamune wrote: 06 Nov 2024, 16:17

Ne radi se o tome, ti si time perfektno opisao ateiste iz sredina u drugim državama.

On sa vremenom postao ateista za razliku od onoga što je ostao vjernik a čeka kada će proći Ramazan da se napije i sve nadoknadi? Ili ko ode na Bajram namaz i sa društvim se dogovaraju da se napiju uz Acu Lukasa? Ili poslije džume ode u kladionicu i psuje Alaha što mu je bingo pogrešnu kuglicu izbacio?
Postavio sam ti jednostavno pitanje na koje svjesno izbjegavaš odgovoriti.

Pa da probam drugačije - Bošnjak, patriota, ponosan i na jedno i drugo i vremenom postane ateista - prestaje biti Bošnjak? Ili je neka krnja verzija Bošnjaka? Šta je on za tebe?

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 07 Nov 2024, 05:10

Masamune wrote: 06 Nov 2024, 16:30
Naseef Mushroom wrote: 06 Nov 2024, 16:27

Pa da probam drugačije - Bošnjak, patriota, ponosan i na jedno i drugo i vremenom postane ateista - prestaje biti Bošnjak? Ili je neka krnja verzija Bošnjaka? Šta je on za tebe?
Ne znam zašto si se zakačio za to? Naravno da je on i dalje Bošnjak i patriota.
Govorim o okruženju gdje živi, gdje je kultoroški islam kojeg i on sam (ne)svjesno živi i upražnjava.
Gdje se ne razlikuje od onih koji sebe nazivaju vjernicima a ponašaju se samo 1% kao vjernici, znači isto koliko i on kao ateista.

Anestzijaaa
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 6511 times
Been thanked: 4510 times

Post by Anestzijaaa » 07 Nov 2024, 07:09

Maja wrote: 05 Nov 2024, 11:47 Neki dan naidjem na pjesmu nekog benda Dada iz Tuzle...navodno... od PRVO rata. Nikad nisam cula za njih al u komentarima puno stranaca

Natasa Djordjevic zvana Dada😉
Ovaj je grad,mali za nas...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 07 Nov 2024, 07:23

Naseef Mushroom wrote: 07 Nov 2024, 05:10
Masamune wrote: 06 Nov 2024, 16:30

Ne znam zašto si se zakačio za to? Naravno da je on i dalje Bošnjak i patriota.
Govorim o okruženju gdje živi, gdje je kultoroški islam kojeg i on sam (ne)svjesno živi i upražnjava.
Gdje se ne razlikuje od onih koji sebe nazivaju vjernicima a ponašaju se samo 1% kao vjernici, znači isto koliko i on kao ateista.
Kod svakog naroda na Balkanu ćeš naći neku poveznicu sa kulturom življenja kojom su i naši preci živjeli... to ništa ne znači po tom pitanju.

Kultura je odvojena od religije. Semir ateista sa Samirom koji redovno klanja i ide u džamiju, u kontekstu religije, nema ništa zajedničko, ali ima sa kulturom.

Post Reply

Return to “BiH”