Ovo je jako pametno.... autohton sjemena ( ili kako bi ih nazvaomrki62 wrote:Majo, čuvajte sjeme od svega jer ova gensko promijenjeno voće i povrće su jalovi, samo za jednokratnu upotrebu.
Bašča/vrt
Moderator: spacebound
Re: Bašča/vrt
Habibti, ya nour el - ain... 
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2953 times
- Status: Offline
storm wrote:Ovo je jako pametno.... autohton sjemena ( ili kako bi ih nazvaomrki62 wrote:Majo, čuvajte sjeme od svega jer ova gensko promijenjeno voće i povrće su jalovi, samo za jednokratnu upotrebu.) biti će skupa poput zlata kad ovi gmo ovladaju svime .... banda negdje i uvjetuje poticaje, korištenjem tih jednokratnih sjemena
Buraz...
Prije koju godinu,ovi evropski strucnjaci su uradili edan posao stoljeca.
Ustvari,sakupili su sva vitalna sjemena za hranu i to su pohranili u jedan
ogroman tunel,podrum...
To je u Norveskoj,unutra je temp. nesto mnogo minusa....
Po njihovom,ovim danasnjim sjemenima prijeti propast.
Isli su i po Africi,Aziji...svim kontinentima i sakupljali najkvalitetnije.
Medju tim sjemenima su i trave koje su preko potrebne za farmaciju.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8075 times
- Been thanked: 19098 times
Pasaga nece biti drugacije sljedece godine. Jedino ako ih neka bolest napadne
ali plod ostaje isti. Znam jer ih sadimo godinama na ovaj nacin.
Ostavljeno je nekoliko komada za sjemena ali svi ga traze tako da ne znamo
koliko ce biti spica u njima ali moze se poslat koja fruitu pa nek onda on mnozi.
Inace, ova kavada nema ime. Jednostavno je zovemo domaca i kad sazrije
do kraja nema bolje od nje. Puna soka.
koliko ce biti spica u njima ali moze se poslat koja fruitu pa nek onda on mnozi.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3927 times
- Been thanked: 2953 times
Moguce je da si u pravu.Maja wrote:Pasaga nece biti drugacije sljedece godine. Jedino ako ih neka bolest napadne
Dedo mi je isto radio kao i vi.....tamo u dubravama...
Ja sam obicavao svake godine nabaviti novo sjeme
posto mi nije bio problem doci do dobrih sorti.
Kad sam bio dole zadnji put,bas sam gledao na tepi u Mostaru,nigdje vise onih sorti sto su se uzgajale 80-90-tih.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- fruit
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 54 times
- Been thanked: 244 times
Majo to je sasvim dovoljno,sa tim rasadnicama i toliko isto "volovskog srca",možda još nekih domaćih sorti želim isprobati ekonomsku računicu.Maja wrote:Fruit hocu li reci tati da ti ostavi sjemena.
Mogu ti i u koverti poslati.
Samo mozda nece biti koliko bi ti htio ali ima za 50-100 struka
pa sljedece ljeto vidis kako ti ide i onda sam sebi ostavljas sjeme.
Ove godine je veliki nedostatak te robe i cijena je dvostruko veća nego kod hibridnih sorti...
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
- Maja
- Administrator

Imam bašču, već sam napisala.Ma mučim se bezveze jer moja mam gotovo ništa neće...Susjedi ili ne rade svoju ili ne zrade kako treba.Nikad ne počupaju travu uz žicu...
Nekada smo imali ogromnu bašču izvan sla ali često su nam krali...i bunar je bio pa smo zalijevali.
Eno krumpir dobar al vala ima više vrsta sjemena.Salata jedva koja ponikla.Peršu je dobar, i mrkva a blitva koju sam sijala uopće nije ponikla..ali zato ima dosta samonikle...uskoro ću je kuhati...I luk je dobar
Mogla bi freta ući u bašču ali ja sam ašovila..i jesenas i u proljeće jer je voda ležala pa bila zemlja sabita...Prije smo imali koke pa dok ja ašovim, one jedu gliste...a Bubi i mačke svi budu u bašči...vjerni prijatelji
Nekad smo imali puno raznoga povrća.Nikad iz trgovine nije kao iz bašče...Eno imam lisat peršuna u hladnjaku iz trgovine..pa to ni ne liči na peršun jer nema aromu niakavu..Ne mogu zamisliti da nemam u bašči barem osnovno povrće...Imamo i višnju al gotovo da ju i ne jedemo.Ima i šljiva nekoliko...Prije je bilo svega.i dunja i....
Nekada smo imali ogromnu bašču izvan sla ali često su nam krali...i bunar je bio pa smo zalijevali.
Eno krumpir dobar al vala ima više vrsta sjemena.Salata jedva koja ponikla.Peršu je dobar, i mrkva a blitva koju sam sijala uopće nije ponikla..ali zato ima dosta samonikle...uskoro ću je kuhati...I luk je dobar
Mogla bi freta ući u bašču ali ja sam ašovila..i jesenas i u proljeće jer je voda ležala pa bila zemlja sabita...Prije smo imali koke pa dok ja ašovim, one jedu gliste...a Bubi i mačke svi budu u bašči...vjerni prijatelji
Nekad smo imali puno raznoga povrća.Nikad iz trgovine nije kao iz bašče...Eno imam lisat peršuna u hladnjaku iz trgovine..pa to ni ne liči na peršun jer nema aromu niakavu..Ne mogu zamisliti da nemam u bašči barem osnovno povrće...Imamo i višnju al gotovo da ju i ne jedemo.Ima i šljiva nekoliko...Prije je bilo svega.i dunja i....
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
Mogla si uz ovaj iscrpni izvještaj i koju slikicu staviti...I vragbabu kako viri iza žbunja 
Habibti, ya nour el - ain... 
- Maja
- Administrator

Bibo ako nam uslikaš vragbabu imaš doživotni imunitet na forumu. Znači šta god da uradiš nećeš biti banovana.
Ja sam se juče baš naradila a vjetar puhao pa se čudim kako nisam nešto fasovala, barem glavobolju.
Najprije sam pročupala kukuruz gdje je gusto nikao pa ga presadila gdje je rijetko nikao, pa počupala travu u luku, vezala kavade i kidala zaperke i na kraju nabrala korpu trešanja i napravila litar soka.
Ja sam se juče baš naradila a vjetar puhao pa se čudim kako nisam nešto fasovala, barem glavobolju.
Najprije sam pročupala kukuruz gdje je gusto nikao pa ga presadila gdje je rijetko nikao, pa počupala travu u luku, vezala kavade i kidala zaperke i na kraju nabrala korpu trešanja i napravila litar soka.
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
De malo vise detalja o toj sorti. Sta kako gdje kadafruit wrote:Iz moje Bašče...Moja "stalnorađajuća" jagoda na sajmu u Gradačcu..
Maja wrote:Bibo ako nam uslikaš vragbabu imaš doživotni imunitet na forumu. Znači šta god da uradiš nećeš biti banovana.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Mašala,krupnafruit wrote:Iz moje Bašče...Moja "stalnorađajuća" jagoda na sajmu u Gradačcu..
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Slučajni prolaznik
- Aktivni forumaš

Biba wrote:Imam bašču, već sam napisala.Ma mučim se bezveze jer moja mam gotovo ništa neće...Susjedi ili ne rade svoju ili ne zrade kako treba.Nikad ne počupaju travu uz žicu...
genijalan opis Biba
svega ima znači,svega se nađe...a tu su i Bubi i mačke da upotpune cijelu sliku
nasatavi i dalje s istim poslom...nemoj dopustiti,dozvoliti da to propadne
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9887 times
- Been thanked: 11698 times
Zašto su tikvica i paradajz voće, a ne povrće?

Voće i povrće širom svijeta ponekad je jednostavno pogrešno kategorizirano. Opće je prihvaćeno da se avokado u pojedinim dijelovima svijeta naziva povrćem, a taj zaključak je pogrešan jer on spada pod kategoriju voća. S druge strane, rabarbara je slatki dodatak svakom desertu, a radi se o povrću.
Jagode su slatko voćno osvježnje na početku svakog ljeta, iako one ne spadaju u kategoriju voća. Jagode su mesno cvjetište za sjemenke koje su zapravo voćni dio.
Na YouTube kanalu SciShow, Hank Green odlučio je objasniti kategorizaciju voća i povrća, i temeljito se posvetio popularnim voćnim i povrtnim namirnicama koje redovno konzumiramo i često kupujemo na tržnicama.
[ytube][/ytube]
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14634 times
- Been thanked: 10132 times
Re: Zašto su tikvica i paradajz voće, a ne povrće?
ja se sjecam da smo ucili u skoli da je paradajz voce, a lubenica povrce 
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Maja
- Administrator

Uvijek je bilo da je voće sve što je dugogodišnje a povrće sve što je jednogodišnje pa se karpuza ubrajala u povrće i to je sve.
Šta sad izmišljaju ne znam.
Za mene će uvijek voće biti sve što je slatko a karpuza drugo najdraže voće (nakon bresaka). Tačka.
Šta sad izmišljaju ne znam.
Za mene će uvijek voće biti sve što je slatko a karpuza drugo najdraže voće (nakon bresaka). Tačka.
..znaci dinja povrce po tebi 
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Slučajni prolaznik
- Aktivni forumaš

tikvice nebi trebale biti zavedene pod voćem
ne znam tko je to svrstavao,al krivo ih je svrstao
a paradajz već prolazi pod voćke...to me toliko ne iznenađuje..
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)