Treba li zabraniti rad nedjeljom?

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Brcak
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 31 times
Been thanked: 34 times
Status: Offline

Re: SPREMITE SE ZA NEDJELJU: Prodavnice neće raditi, ali inspekcije hoće

Post by Brcak » 18 Nov 2024, 16:42

Slazem se. Zato su nama u Americi zabranili da prodajemo auta nedjeljom, bas zbog fer konkurencije.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14240 times
Been thanked: 9831 times
Status: Online

Post by Julia-Klara » 18 Nov 2024, 16:51

HAVANA, uzimas za primjer Belgiju - sta je sa Austrijom i Njemackom, ni tamo se ne radi :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2656 times
Been thanked: 22311 times

Post by HAVANA » 18 Nov 2024, 16:56

Plastican primjer.Ja u sarajevu platio 9800km carine i pdv za peugeot 3008,mlad.Onaj u hercegovini platio 4800 uvazili mu eur 1 plus sprovode clan 26 zakona o ino poslovanju i prizna mu vrijednost robe na fakturi a u sarajevu ti podigne osnovicu na osnovu kataloske vrijednosti.Ja trebam platiti ekolosku taksu 160 km po toni uvezene robe,zeljezne.Ja ,fizicko lice ne,brcko ne,rs ne…U njih valjda nije zeljezo sta li…Ovde zabrane rad nedeljom,sutra idu reklame iz drugih mjesta radimo nedeljom.Znaci uzeo na davanjima,na taksi,sad radi i nedeljom i jos par stvari kojih ima u poslovanju sta je lakse tamo negdje.Carini na gradisci itd.Ma necu nista ba.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14240 times
Been thanked: 9831 times

Post by Julia-Klara » 18 Nov 2024, 17:02

HAVANA wrote: 18 Nov 2024, 16:56 Plastican primjer.Ja u sarajevu platio 9800km carine i pdv za peugeot 3008,mlad.Onaj u hercegovini platio 4800 uvazili mu eur 1 plus sprovode clan 26 zakona o ino poslovanju i prizna mu vrijednost robe na fakturi a u sarajevu ti podigne osnovicu na osnovu kataloske vrijednosti.Ja trebam platiti ekolosku taksu 160 km po toni uvezene robe,zeljezne.Ja ,fizicko lice ne,brcko ne,rs ne…U njih valjda nije zeljezo sta li…Ovde zabrane rad nedeljom,sutra idu reklame iz drugih mjesta radimo nedeljom.Znaci uzeo na davanjima,na taksi,sad radi i nedeljom i jos par stvari kojih ima u poslovanju sta je lakse tamo negdje.Carini na gradisci itd.Ma necu nista ba.
Pa to ti govorim, da nije problem u radu nedjeljom nego u zakonima. Na nivou cijele drzave. Kojih nema takvih.

ALI - od necega se mora krenuti.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4248 times
Been thanked: 2090 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 18 Nov 2024, 17:04

Cime se bavila tvoja firma koju si prodao ?

pa to ti je snalazenje u biznisu, ides i ganjas tamo gdje ti se vise ispati. Naravno da bi trebalo biti sve jednako pod krovom jedne zemlje, ali nije nasa zemlja 250 godina stara, treba tu jos vode da protece da imamo uredjenu drzavu. Do tada, deveraj gdje i kako mozes.
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 18 Nov 2024, 17:06

Julia-Klara wrote: 18 Nov 2024, 16:51 HAVANA, uzimas za primjer Belgiju - sta je sa Austrijom i Njemackom, ni tamo se ne radi :cudi
Ti mene nikako ne kontas o cemu ja pricam.Nije ovde uopste bitna toliko ova nedelja.Bitno je sto je sve razlicito na nivou drzave a cak i u gradu ima primjera nebuloze.Ako igramo,trebamo svi bit ravnopravni.Ovako je qrac od ovce da izvines.Jednog gusi drugi cvjeta.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 18 Nov 2024, 17:08

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 18 Nov 2024, 17:04 Cime se bavila tvoja firma koju si prodao ?

pa to ti je snalazenje u biznisu, ides i ganjas tamo gdje ti se vise ispati. Naravno da bi trebalo biti sve jednako pod krovom jedne zemlje, ali nije nasa zemlja 250 godina stara, treba tu jos vode da protece da imamo uredjenu drzavu. Do tada, deveraj gdje i kako mozes.
Ne mogu,bole me rane.Nek joj babo otvara u rs.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2009 times
Been thanked: 990 times

Post by amidza idriz » 18 Nov 2024, 23:37

Julia-Klara wrote: 18 Nov 2024, 16:22
HAVANA wrote: 18 Nov 2024, 15:01
Vidis, nedjelja je nekada svugdje bila slobodna, i ljudi su izmedju ostalog, na svoj slobodan dan isli u goste, goroblja, pravile se sahrane, i upravo iz tog razloga su cvjecare bile otovorene.

Za vise pitaj zakonodavce. I da, karikiras... NE MORAS RADITI nedjeljom, tu je sva bit.
Zasto je nedjelja bila slobodan dan?
Kada sam dosao u EU 1998.g. svi su se cudili zasto ja nedjeljom perem auto, cistim vrt ili bilo sta radim.
Neke dvijehiljade i neke mi radimo nedjeljom ''fush'' i cujemo komsije koji komentarisu rad nedjeljom.

Sada od prije par godina sve i jedna trgovina radi nedjeljom. Radnici imaju razlicite ugovore i kolicinu sati koje treba odraditi. Neko ce nedjeljom a neko ponedjeljak na posao. To nema veze sa pravom radnika.
Ako neko odradi ovu nedjelju nece sigurno i slijedecu jer ce shef naci nekoga drugog...ALI
hajmo mi noge na sto nedjeljom i buniti se sto je mala plata.
Znate li samo koliki su gubici zbog te neradne nedjelje jednom Bingu?

Ovo sto @HAVANA, pise, sve je u pravu. On sam sebi treba da organizuje rad. Ako nece da radi petkom, to je njegovo sve dok placa porez.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24389 times
Been thanked: 24903 times

Post by ironman » 19 Nov 2024, 11:27

Vako kad citam.
Onda pomislim da mozda i ja ne trebam komentarisat zivot u EU ili SAD.
Jer onda dobijem potrebu da objasnim da su prije recimo eto 150 godina u danasnjim razvijenim demokratijama gdje se placa svaka sekunda,robovi odradili posao iz knjige Kapital.
Poglavlje pocetno skupljanje kapitala.
Ovdje kapitalazim zazivio prije 30 godina.
Radnici u sektoru trgovine preko sindikata iste izborili da ne rade nedjelju i praznike. I radno vrijeme.
Ja ovdje konstantno slusam kuknjavu i neku pricu o gubitku milijardera..
A koju citam " ko ybe radnike i njihove porodice"..
Moj amidza masio si stadion a ne loptu.
dream of spring...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21455 times
Been thanked: 19449 times

Post by Masamune » 19 Nov 2024, 11:41

Rekoh ja na nekoj od prethodnih stranica. Ima firma traži vodoinstalatere i kukaju kako ih ne mogu naći, kako je prije bilo bolje, ljudi radili i subotama i nedjeljama svi navodno zadovoljni.

I onda čujem da nude satnicu od 5KM uz sve ove alternative koje vodoinstalateri danas imaju. Pa oni nisu normalni. Normalno je da će otići za veću satnicu da radi kod novogradnje ili će biti sam svoj čovjek s obzirom da postoji itekakva potražnja ili će šmugnuti u Njemačku i druge zemlje.

E zbog takvih i treba ukinuti radnu nedjelju, a nakon nekog vremena omogućiti opcije da ljudi mogu raditi i nedjeljom i da satnica/dnevnica bude mnogo veća. Do tad je rješenje ovog izrabljivanja ukidanje radne nedjelje. Zajebi Bingo uzeo je Senad love da valja on ovo sa nedjeljom neće ni osjetiti. Samo će biti veće gužve subotom i ponedjeljkom.
Last edited by Masamune on 19 Nov 2024, 11:43, edited 1 time in total.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Nov 2024, 11:43

Eki 5 maraka,nace mudo.Ja 6 glava dao za ruke,razvod u malom stanu,poceo u 8h zavrsio oko 17h i ode kuci.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 19 Nov 2024, 11:49

Masamune wrote: 19 Nov 2024, 11:41 Rekoh ja na nekoj od prethodnih stranica. Ima firma traži vodoinstalatere i kukaju kako ih ne mogu naći, kako je prije bilo bolje, ljudi radili i subotama i nedjeljama svi navodno zadovoljni.

I onda čujem da nude satnicu od 5KM uz sve ove alternative koje vodoinstalateri danas imaju. Pa oni nisu normalni. Normalno je da će otići za veću satnicu da radi kod novogradnje ili će biti sam svoj čovjek s obzirom da postoji itekakva potražnja ili će šmugnuti u Njemačku i druge zemlje.

E zbog takvih i treba ukinuti radnu nedjelju, a nakon nekog vremena omogućiti opcije da ljudi mogu raditi i nedjeljom i da satnica/dnevnica bude mnogo veća. Do tad je rješenje ovog izrabljivanja ukidanje radne nedjelje. Zajebi Bingo uzeo je Senad love da valja on ovo sa nedjeljom neće ni osjetiti. Samo će biti veće gužve subotom i ponedjeljkom.
Zakon o radu
Temeljne izmjene potrebne.
Tu bi se sve rijesilo.
I gledaj kretene u vlasti.
Online fiskalizacija?
A zasto ta lova nije otisla na online kartice u firmama za radno vrijeme.
Ulazis na vrata provuces karticu.
Izlazis isto
Svi problemi rijeseni
I satnica i prekovremeni i sve.
Ali nee.
Kreteni nametnuti u vlast znaju da bi to povuklo smanjenje doprinosa i parafiskalnih nameta.
A onda nema dovoljno love za penzije i azdahu budzetsku.
Ovo friziranje prikupljene love od pdv..
To moze proc kod gledaoca dnevnika.
Mmf u to ne mogu prodati.
dream of spring...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 Nov 2024, 11:58

I ne samo to. Treba i na ponderima malo više raditi po kantonima.
U Sarajevu djeca imaju besplatne časove plivanja, besplatne časove skijanja, razne zimske raspuste koje finansira budžet i mnogo čega drugog što sam budžet kantona finansira.
Ovako nešto u Tuzli i širom TK nikad nije bilo. Roditelji sve sami finansiraju gore navedeno. Ovo već zalazi i u diskriminaciju i neko bi trebao postaviti par pitanja. I kažu skuplje je sve i ostalo, ali su i veće plate i plus imaju razne ove druge pogodnosti koje se finansiraju iz budžeta, a o čemu kod nas ljudi samo mogu sanjati.
Razumijem da je glavni grad, razumijem zbog poreza i ostalog da je to najviše... ali ovo su stvari koje ne smiju biti prihvatljive pogotovo jer je TK najmnogoljudniji kanton i da su najveće firme kod nas sa sjedištima, a čime i mi značajno učestvujemo sa generisanjem PDV-a.
O putevima sam hiljadu puta rekao koliko je tek to problem i neću više, jer mi je muka od toga, a nije ni za ovu temu.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Nov 2024, 12:03

Od kada to? Moje nisu to nista imale nikad

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 Nov 2024, 12:05

HAVANA wrote: 19 Nov 2024, 12:03 Od kada to? Moje nisu to nista imale nikad
Pričaju mi ljudi tako koji imaju malu djecu osnovna i srednja škola. Možda je to više za privatne škole, ali to jeste slučaj.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 Nov 2024, 12:09

Sjetio sam se... osnovna škola. To spada u nastavnu aktivnost u prirodi npr. ti izleti i ostalo.
Sve finansira budžet. Roditelji ni marke ne moraju dati. Kod nas roditelji sve to plaćaju. Svako noćenje.
Ovo je samo jedan primjer. Masa je toga.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Nov 2024, 12:11

Masamune wrote: 19 Nov 2024, 12:09 Sjetio sam se... osnovna škola. To spada u nastavnu aktivnost u prirodi npr. ti izleti i ostalo.
Sve finansira budžet. Roditelji ni marke ne moraju dati. Kod nas roditelji sve to plaćaju. Svako noćenje.
Ovo je samo jedan primjer. Masa je toga.
Izlete su imali sa skolom a nocenje,skijanje,put bilo sta to se uvijek placa.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 19 Nov 2024, 12:18

Masamune wrote: 19 Nov 2024, 11:58 I ne samo to. Treba i na ponderima malo više raditi po kantonima.
U Sarajevu djeca imaju besplatne časove plivanja, besplatne časove skijanja, razne zimske raspuste koje finansira budžet i mnogo čega drugog što sam budžet kantona finansira.
Ovako nešto u Tuzli i širom TK nikad nije bilo. Roditelji sve sami finansiraju gore navedeno. Ovo već zalazi i u diskriminaciju i neko bi trebao postaviti par pitanja. I kažu skuplje je sve i ostalo, ali su i veće plate i plus imaju razne ove druge pogodnosti koje se finansiraju iz budžeta, a o čemu kod nas ljudi samo mogu sanjati.
Razumijem da je glavni grad, razumijem zbog poreza i ostalog da je to najviše... ali ovo su stvari koje ne smiju biti prihvatljive pogotovo jer je TK najmnogoljudniji kanton i da su najveće firme kod nas sa sjedištima, a čime i mi značajno učestvujemo sa generisanjem PDV-a.
O putevima sam hiljadu puta rekao koliko je tek to problem i neću više, jer mi je muka od toga, a nije ni za ovu temu.
Ne znam to za skole..iskreno i ne vjerujem da im je placeno.
Ali da imaju bolje programe i da djeca uce da nauce to sam cuo od par ljudi bliskih mi koji rade u skolama gore.
Ozbiljniji pristup i manje priucene bagre koja se zove nastavnicima nego kod nas.
dream of spring...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 Nov 2024, 12:30

Pa eto, ako ja lažem onda je mene slagala kolegica na poslu. Ona je sad za vikend bila tamo sa starom rajom i bila je šokirana kad su joj to govorili, a ne mogu da vjeruju da je to kod nas tako ovdje u TK.
I da, ovo je za osnovne škole. Ne znam za srednju.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Nov 2024, 12:36

Ovo je jedino sto ja nadjoh,opstina centar.Moje nikad nista,sve placali. https://centar.ba/vijesti/20268/i-nared ... -iz-centra

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”