Rumunjska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10012 times
Been thanked: 11896 times
Status: Offline

Re: Rumunjska

Post by Krokodil Behko » 26 Nov 2024, 09:28

I nastavlja se i u Rumuniji. Ovo postaje simptomatično i poslednji nek ugasi svjetlo.
Čovjek se vraća u prirodu, civilizacija će biti srušena

Potpuno iznenađenje", "šok", "potres" – ovo su samo neki od komentara izrečenih u televizijskim studijima u Rumunjskoj u noći s nedjelje na ponedjeljak, dok su rezultati predsjedničkih izbora postepeno ažurirani. Razlog: u prvom krugu je na iznenađenje svih pobijedio desničarski ekstremist i pravoslavni fundamentalist, gotovo ignoriran od strane politike i klasičnih medija, koji se divi Putinu i rumunjskim fašistima.

Calin Georgescu, rođen 1962., inženjer agronomije i nestranačka osoba, aktivan posljednjih godina u rumunjskoj ekstremno desnoj sceni, osvojio je oko 23% glasova na izborima u nedjelju (24.11.). U anketama se dugo skoro uopće nije spominjalo njegovo ime ili je imao podršku samo 4 do 7% ispitanika. Nije vodio klasičnu predizbornu kampanju, nije imao podršku neke stranke niti je bio prisutan u tradicionalnim medijima. Umjesto toga, postao je poznat zahvaljujući TikTok videima koji su masovno dijeljeni.

Nakon 99 posto prebrojanih glasova, 62-godišnji nezavisni kandidat Calin Georgescu, koji se natječe uz podršku krajnje desnice i nazivaju ga proruskim kandidatom, osvojio je 22,9 posto glasova, a kandidatkinja liberalno-konzervativne reformske stranke Spasimo Rumuniju (USR) Elena Lasconi na drugom mjestu s 19,2 posto glasova.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26189 times
Been thanked: 26816 times

Post by ironman » 26 Nov 2024, 10:51

Nema iznenadjenja.
Ako moze bizon u Americi.
Onda pobjede kopitara ili papkara po Europi nisu nista novo.
Prvi je krug ipak,sacekajmo.
dream of spring...

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

Post by Julia-Klara » 26 Nov 2024, 11:15

Ne iznenadjuje me.
Cijela centralna i istocna Evropa je naviknula na diktature, demokratija nije za njihove/nase podneblje.
Nedostaju im Causeskuji, Putini, Staljini, pa i Tite.

Mozda bi EU trebala ramisliti i o mehanizmu izbacivanja iz EU :ovaj
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22837 times
Been thanked: 20932 times

Post by Masamune » 26 Nov 2024, 11:23

Nije samo to, nego i Rusi ulažu milione u vlastitu propagandnu mašinu i svoje partnere u drugim zemljama šireći svoj uticaj.

Ovakvi vrlo lako mogu biti produkt toga.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 26 Nov 2024, 11:26

Komentar na Ukrajini. My man. Tjt.
dream of spring...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10012 times
Been thanked: 11896 times

Post by Krokodil Behko » 26 Nov 2024, 11:32

Vučić uputio čestitke.
Rekao je da bijedni ostaci liberalizma u Srbiji, više nemaju nikakve šanse.
Raduje se i da će Musk navodno, ukinuti dotacije za NVO u Srbiji, pa tako da je njegova vladavina zagarantovana. Ono baš sve je radikalniji, kako se situacija u svijetu razvija

„Postoji jedna velika panika u tom sektoru ne samo kod nas već i u Rumuniji posle pobede Kalina Đorđeskua u prvom krugu. Kada vidite da se stvari okreću u drugom smeru, od onih koje su liberalne i NVO, onda to izaziva dodatnu tenziju i nervozu kod njih“, rekao je Vučić i dodao da je to jedan od razloga za ovakvu atmosferu u skupštini.

Drugi razlog je kako kaže „Ajde da uradimo šta možemo još dva meseca dok ne dođe Trump“.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24506 times
Been thanked: 10648 times

Post by Nice » 26 Nov 2024, 11:33

Julia-Klara wrote: 26 Nov 2024, 11:15 Ne iznenadjuje me.
Cijela centralna i istocna Evropa je naviknula na diktature, demokratija nije za njihove/nase podneblje.
Nedostaju im Causeskuji, Putini, Staljini, pa i Tite.

Mozda bi EU trebala ramisliti i o mehanizmu izbacivanja iz EU :ovaj
Pa i primili su ih navrat, nanos s jednim ciljem, ali...

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

Post by Julia-Klara » 26 Nov 2024, 11:36

Da je EU pametna ko sto nije :kafa
Njih *ebe sto im treba radne snage, al hajd, mozda se dohavizaju.

Cinjenica je sljedece - ne mozes racunati na pobjedu samo zato jer te podrzava vecina (pismena i educirana) u glavnom gradu - izbori se odbijaju na glasovima onih koji su u ruralnim podrucjima, gdje "gospoda" bas i ne zalazi.
Ovo bi morali nauciti svi u EU.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 26 Nov 2024, 12:08

Kriticna masa je ona koja ne izadje na izbore. Iz ovih ili onih razloga.
E sad zasto to uvijek ide na ruku ovim neandertalcima?
Vidjeli smo u Francuskoj.
U drugom krugu,koliko znaci izlazak.
dream of spring...

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 26 Nov 2024, 12:56

ironman wrote: 26 Nov 2024, 11:26 Komentar na Ukrajini. My man. Tjt.
Ma dopizdilo. Neki dan na kafi ovaj jedan moj, inače školovan, obrazovan, načitan... Rusija ovo, ono, propaganda protiv Rusije, nije tamo toliko loše kao što tvrde, zapad fuj kaka pederi, transeksualci, woke...

Prva rečenica o zaoštravanju odnosa - "Biden je kriv što je dopustio ono oružje, pa Rusija uzvraća...", a nije ruski upad u Gruziju prije Ukrajine i prije nego što se NATO išta pitao, nisu sva sranja koja su Rusi pravili po Ukrajini prije ijedne reakcije od strane NATO zemalja, nije dovljačenje par hiljada vojnika iz Sjeverne Koreje da ratuju za njih, nije korištenje svega mogućeg od Irana u ratu protiv Ukrajine... već je samo Biden i vazda na prvu Biden i Amerika. Neko kome Rusija otvoreno nije i neće nikad biti prijatelj po dokazanim postupcima s njihove strane sve ove decenije... i on opet ovo gore priča. Bošnjak, musliman.

Pa kad uputiš kritike viče "ja o globalnoj politici, a ti spuštaš na domaću". Pa nego šta? Zašto da podržavam bilo koga po pitanju globalne politike koji meni ne želi dobro? Gdje je tu logika jbt? Ovi ljudi kao da žive na Marsu pa prate odatle sva dešavanja. Ima ih i na forumu. Tačno bi sutra mogli biti naši domaći kadirovci.

Ne mogu više slušati te priče. Ubuduće ću direktno u kost ići i izvan foruma, pa i na forumu i po cijeni bana. Ne nerviraju me ljudi koji nisu neki kapacitet... od takvih se ovo može očekivati.
Ali kad neko pismen, načitan, obrazovan da valja priča ove stvari... e to je već za šamara jbt.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 1708 times

Post by Sioux » 26 Nov 2024, 13:22

Her Excellency also reminded of the old saying, by Nicolae Iorga, that "Romania has only two true friends - the Black Sea and Serbia"
Pogled Joca Vujičića

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 26 Nov 2024, 13:24

Rekoh,tjt.
Kameleoni koji se uz sposobnost prilagodjavanja jos povijaju kako vjetar puse.
A ni jedan da ponovim ni jedan nije spakovao kofere i otisao zivjet u majcicu rusiju.
Pitam se zasto?
dream of spring...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 26 Nov 2024, 13:26

A najveca NATO baza msm da se zavrsava u Rumuniji.
Tako da zapravo mogu svirat frulu q.
Il mastat o novom upadu sovjetskig saveza :D.
dream of spring...

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10092 times
Been thanked: 17087 times

Post by spacebound » 26 Nov 2024, 13:32

A cujte, nostalgicni ljudi za zlatnim vremenima Causeskog :mmm
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1278 times
Been thanked: 4104 times

Post by Laser » 26 Nov 2024, 14:45

Masamune wrote: 26 Nov 2024, 12:56
ironman wrote: 26 Nov 2024, 11:26 Komentar na Ukrajini. My man. Tjt.
Ma dopizdilo. Neki dan na kafi ovaj jedan moj, inače školovan, obrazovan, načitan... Rusija ovo, ono, propaganda protiv Rusije, nije tamo toliko loše kao što tvrde, zapad fuj kaka pederi, transeksualci, woke...

Prva rečenica o zaoštravanju odnosa - "Biden je kriv što je dopustio ono oružje, pa Rusija uzvraća...", a nije ruski upad u Gruziju prije Ukrajine i prije nego što se NATO išta pitao, nisu sva sranja koja su Rusi pravili po Ukrajini prije ijedne reakcije od strane NATO zemalja, nije dovljačenje par hiljada vojnika iz Sjeverne Koreje da ratuju za njih, nije korištenje svega mogućeg od Irana u ratu protiv Ukrajine... već je samo Biden i vazda na prvu Biden i Amerika. Neko kome Rusija otvoreno nije i neće nikad biti prijatelj po dokazanim postupcima s njihove strane sve ove decenije... i on opet ovo gore priča. Bošnjak, musliman.

Pa kad uputiš kritike viče "ja o globalnoj politici, a ti spuštaš na domaću". Pa nego šta? Zašto da podržavam bilo koga po pitanju globalne politike koji meni ne želi dobro? Gdje je tu logika jbt? Ovi ljudi kao da žive na Marsu pa prate odatle sva dešavanja. Ima ih i na forumu. Tačno bi sutra mogli biti naši domaći kadirovci.

Ne mogu više slušati te priče. Ubuduće ću direktno u kost ići i izvan foruma, pa i na forumu i po cijeni bana. Ne nerviraju me ljudi koji nisu neki kapacitet... od takvih se ovo može očekivati.
Ali kad neko pismen, načitan, obrazovan da valja priča ove stvari... e to je već za šamara jbt.
Rusko činjenje po pitanju propagande ne začuđava. Kako opravdati aneksiranje tuđe teritorije osim propagandnom mašinerijom? A ta mašinerija ždere enormno mnogo novca i zahtijeva veliki trud vrlo stručnih ljudi.

Začuđavajuće je nečinjenje i nesnalaženje na drugoj strani.

Druga strana bi trebala presložit prioritete, smanjit energiju ka wokiranju i preusmjerit je u havizanje ljudi, inače ode sve do đavola.

Uglavnom, kukanje na uspješne negativce ne pomaže. Treba uočit da ti negativci imaju muda upustiti se u zayebanu avanturu koju je teško izvest i još teže opravdat.

Šta se dogodilo sa mudima druge strane?

Kako god, tvoja ideja kurčevitih nastupa je unaprijed osuđena na propast. Tu lekciju sam naučio na teži način. :D. Takvim nastupima nećeš dohavizat nekog ko je dobacio do tačke da Putin nije negativac.

Podbacila je mašinerija strane koja stoji nasuprot Putinizmu. Protiv takvih ideja se mogu boriti samo dobro organizovane institucije.
Klanjam džematile po parkovima.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 26 Nov 2024, 16:50

Slažem se da su ovi drugi žestoko podbacili. Do te mjere da ne znaju ni kako da se ophode prema njegovim igračima tipa Orbana.
U sred Evrope ih jebe i ne vadi i još mu daju moć u ruke, a kroz medije ko fol nešto kritikuju. Nikakvi potezi da se njemu i sličnim ublehama stane u kraj.
Trebaju mu zaprijetiti da će Mađarsku šutnuti iz EU ako tako nastavi. To treba biti zvanični pristup. Odmah bi i on promijenio ploču.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24506 times
Been thanked: 10648 times

Post by Nice » 26 Nov 2024, 18:20

U tom slučaju bi je gurnuli direkt gdje ne treba.... naravno, to neće učiniti

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 26 Nov 2024, 18:50

Nice wrote: 26 Nov 2024, 18:20 U tom slučaju bi je gurnuli direkt gdje ne treba.... naravno, to neće učiniti
Pa to i jest belaj. Briselski birokrati nemaju nikakvu ideju šta činiti između dvije krajnosti.

Jedna je pustiti Orbana da se i dalje kofrči, druga je izbaciti ga iz zajednice.

Sigurno postoji neko srednje rješenje, ali birokratija nikad pa ni tad neće dotle dobacit.

Onda se nužno vraćamo na principe odlučivanja unutar te bezidejne bratije. Pa zaključimo da su pravila odlučivanja toliko loša da se jedan mađarski paor može sa njima poigravati do mile volje, a istovremeno musti sve blagodati koje ta birokratija nudi.

Ali avaj, birikratija po svojoj definiciji nikada neće sama sebi pucati u koljena pa makar se pojavilo još pet Orbana.

Potrebni su radikalni koraci, ali Evropa nema niti jednog jedinog lidera koji može pokrenuti uspavanu birokratiju.

Začarani krug.

Pivijest nas uči da začarani krug uvijek biva riješen jednostavnom metodom kao što je presijecanje Gordijevog čvora umjesto petljanjem po njem.

Ta akcija je svjetski rat.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 26 Nov 2024, 18:55

Najgore mi je sto stalno imam osjecaj da kasnimo. Mi,koji pricamo o ovome svemu.
Kao da je sve unaprijed odluceno i odredjeno.
I onda mi naumpadne Brexit pa jos i vise imam taj osjecaj.
dream of spring...

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 26 Nov 2024, 18:59

ironman wrote: 26 Nov 2024, 18:55 Najgore mi je sto stalno imam osjecaj da kasnimo. Mi,koji pricamo o ovome svemu.
Kao da je sve unaprijed odluceno i odredjeno.
I onda mi naumpadne Brexit pa jos i vise imam taj osjecaj.
Koliko god ne volio teorije zavjere, ponekad se upitam da li je neka ekipa već odlučila šta i kako, a nas pusti da se lokalno glođemo dok globalni procesi piče u zacrtanom pravcu. :D.

Ponekad.

Post Reply

Return to “Svijet”