Zanimljivo ali teško pitanje. U BiH sam ulazio duže od mjesec dana jer u maju 1992. kada sam ja došao, više se nije moglo normalno kretati. Pokušavao sam preko Slavonskog Broda, Gunje pa nazad u Zagreb, Rijeku (okasnio stići jedinicu koja se tu kompletirala pa zalijepila u Slunjskim brdima) potom Split i odatle putem neizvjesnosti koji neki zovu i putem spasa do Fojnice a potom Kiseljaka gdje sam danima pokušavao ka Sarajevu, Visokom ili Travniku a Kordić blokirao a Sarajevo četnici već zatvorili.
I onda se uključio u Armiju RBiH. Nisam siguran jeli to dobro ili loše ali desetine i desetine opština sam prošao tokom agresije. Od Gornjeg Vakufa, Bugojna, Novog Travnika, Travnika, Zenice, Kaknja, Visokog, Breze pa čak jednom i u Sarajevo kroz tunel ulazio. Potom Zavidovići, Maglaj, Tešanj, pa Vareš te onim ratnim putem za Tuzlu, Živinice i Kladanj. U nekim od tih sredina boravio sam i po mjesec i više dana. Crnorječka visoravan, Vozuća i Vlašić su destincije koje, kada bih živio hiljadu godina, pamtio bih kao da su jučer bile i kako ih danas pamtim.
Iskušenja je bilo bezbroj, punktova kroz koje se moralo ali se nikada nije znalo hoće li se ili neće moći proći i jedno zarobljavanje tokom kojega sam se iks puta opraštao i od života i svih koje sam volio i poštovao. Ali eto preživio. A opisivati kako je sve to teklo, prošlo, koliko puta sam se halaljivao i koliko puta je bilo izglednije da neću nego da hoću preživjeti, teško je pobrojati a kamo li opisati.
I da, jednom je poginuo moj imenjak u jedinici a za porodicu i mnoge saborce ta pogibija je bila adresirana na moje ime. Kada bi me poneko poslije toga sretni dobro bi se brecni i iznenadi ali kasnije se to razjasnilo. A porodica kao i svaka porodica u ratu, žalili su, plakali, nadali se da nije tačno ali i čekali ili da me donesu ili da se vratim... I eto ja se vratio tada živim roditeljima, djeci od 2 i 4 godine, supruzi, braći, sestri. Mnogi naši nisu se vratili.
A taj osjećaj da kada se vratiš a mnogi se ne vrate pa te prelijeva stid, sram, tuga, pa ti naprosto nezgodno da bi radije činiti se da se ni ti nisi vratio jer i onako si malo vjerovao da ćeš sve to preživjeti. To "sirotinjsko" ratovanje, bez municije, opreme, naoružanja i onako je bilo čista ludost, inat, blef... I tek kada smo imali svega toga dovoljno (poslije Vozuće) rat stade. A danas se vidi da nije trebao stati. Ali bilo suđeno! Šta ćeš?