Meni opstinska komisija u centru procijenila zemljiste 1000 km po m2.I platicu porez na tu cifru.Procijenili zemljiste 360000 km 360m2 i totalno devastiranu kucu 200000 km.I nije gradjevinsko,ne smijem nista siriti,samo u istim gabaritima i kako oni kazu.Elem takve su cijene zemljista mene ce m2 izaci 6000,7000 km za namjenu koju sam zamislio i krv cu propisat.A druge zemlje nema i da hocu.U sarajevu to ne postoji 140 do 180 za dulum gradjevinskog.Ako ima potencijal za gradnju i moze vise spratova ode to na milion salom…500m2 zemlje sa projektom i gradjevinskom za 12 stanova prodano 700000 km.I to novi grad opstina.Investitora izlazi m2 stana 3600 km.Prodajna 4 do 4200km.Ako sve prodje po planu.Katastrofa su cijene zemljista i nema ga u sarajevu.Ni u prigradskim a centar da ne spominjem.ironman wrote: 27 Nov 2024, 12:51 Dulum zemljista koje ima potencijal za gradnju je po manjim gradovima 140 pa do 180k.
Do prije 10 ili 15 godina 20k maksimum bio i nije se ni moglo prodat.
Tržište nekretnina u BiH
Moderator: Krokodil Behko
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2624 times
- Been thanked: 21887 times
- Status: Online
Re: Tržište nekretnina u BiH
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- ironman
- sirius
- Has thanked: 23557 times
- Been thanked: 24074 times
Znam,znam pisao sam bas manja mjesta po BiH.
A po tome se onda da zakljucit koliko onda po Sa ili Tz ili Ze..
I to kupce stanova ne zanima kad pitaju cijenu kvadrata..
A po tome se onda da zakljucit koliko onda po Sa ili Tz ili Ze..
I to kupce stanova ne zanima kad pitaju cijenu kvadrata..
dream of spring...
-
- Na probnom
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 10 times
- Status: Offline
Ko su najčešći kupci nekretnina u BiH i zašto su cijene značajno više u Sarajevu nego u Istočnom Sarajevu
Potpredsjednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina pri Privrednoj komori Maho Taso smatra da svi oni koji žele kupiti nekretninu imaju i način da kupe nekretninu - bilo, kako je naveo, vlastitom štednjom, bilo kreditima. Ocijenio je da su kamatne stopa za stambene kredite na prihvatljivom nivou i očekuje da će se smanjiti jer se kamatne stope smanjuju u Evropskoj uniji.
Haris Kadić, vlasnik agencije StanPromet, tvrdi da se gradi veliki broj nekretnina te da se mnoge od njih prodaju dok su još u izgradnji. Osvrnuo se i na cijene nekretnina.
"Ova godina je možda i najbolja godina kada su u pitanju cijene nekretnina, naravno kada govorimo o visini tih cijena. Siguran sam da nikada neće biti nekog osjetnog smanjenja cijena. Svaka nekretnina koju kupite će već sljedeće godine vrijediti najmanje jedan ili dva posto više", ukazao je Kadić.
Mišljenja je da domaće tržište nekretnina treba učiniti atraktivnim za kupce iz Evropske unije te očekuje da će cijene nekretnina porasti za 30 posto nakon što Bosna i Hercegovina postane članica EU.
Predsjednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske Dragan Milanović, govoreći o cijenama nekretnina, napomenuo je da je građevinarstvo to koje za sobom najviše vuče drugih grana i da najviše puni budžete. Naglasio je da do smanjenja cijena može doći samo ako prestane potražnja.
Na novinarsko pitanje da li ljudi imaju novca za kupovinu nekretnina, Kadić je odgovorio da ljudi sigurno imaju novca.
"Dat ću vam plastičan primjer za to. Naime, kao mladi poduzetnik, neko ko ima ideju, prije pet ili 10 godina ste do realizacije te ideje trebali godinu, dvije ili tri godine. Sada je to ubrzano. Realizacija ideje donosi novac. Tržište je cijeli svijet. Mladi koji tako zarađuju investiraju u nekretnine. Zato kažem da novca ima", kazao je.
Prema Kadićevim riječima, najviše kupuju osobe u dobi od 25 do 35 godina.
"Uglavnom su to oni koji su počeli svoje biznise i kojima je to prva nekretnina", dodaje."Razlika je zbog dostupnosti lokacija, mogućnosti izgradnje jer je Sarajevo dosta komplikovano kada je u pitanju izgradnja - procesi u Sarajevu traju mnogo duže nego u Istočnom Sarajevu. Lokacije su jeftinije, gradnja je jednostavnija, teren je ravan", rekao je Taso.
Kadić je naveo da razlike u cijeni nekretnina u Sarajevo i Istočnom Sarajevu iznosi 50 posto ili 1.000 KM po kvadratu.
"Istočno Sarajevo se planski razvija i naslonjeno je na Sarajevo. Najskuplji kvadrat stana u Istočnom Sarajevu je između 2.500 i 4.000 KM", ukazao je.
S druge strane, kako je naglasio Kadić, u Sarajevu niko ne zna koliko je najskuplji kvadrat stana - za pretpostaviti je da je to do 10.000 KM.
Potpredsjednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina pri Privrednoj komori Maho Taso smatra da svi oni koji žele kupiti nekretninu imaju i način da kupe nekretninu - bilo, kako je naveo, vlastitom štednjom, bilo kreditima. Ocijenio je da su kamatne stopa za stambene kredite na prihvatljivom nivou i očekuje da će se smanjiti jer se kamatne stope smanjuju u Evropskoj uniji.
Haris Kadić, vlasnik agencije StanPromet, tvrdi da se gradi veliki broj nekretnina te da se mnoge od njih prodaju dok su još u izgradnji. Osvrnuo se i na cijene nekretnina.
"Ova godina je možda i najbolja godina kada su u pitanju cijene nekretnina, naravno kada govorimo o visini tih cijena. Siguran sam da nikada neće biti nekog osjetnog smanjenja cijena. Svaka nekretnina koju kupite će već sljedeće godine vrijediti najmanje jedan ili dva posto više", ukazao je Kadić.
Mišljenja je da domaće tržište nekretnina treba učiniti atraktivnim za kupce iz Evropske unije te očekuje da će cijene nekretnina porasti za 30 posto nakon što Bosna i Hercegovina postane članica EU.
Predsjednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske Dragan Milanović, govoreći o cijenama nekretnina, napomenuo je da je građevinarstvo to koje za sobom najviše vuče drugih grana i da najviše puni budžete. Naglasio je da do smanjenja cijena može doći samo ako prestane potražnja.
Na novinarsko pitanje da li ljudi imaju novca za kupovinu nekretnina, Kadić je odgovorio da ljudi sigurno imaju novca.
"Dat ću vam plastičan primjer za to. Naime, kao mladi poduzetnik, neko ko ima ideju, prije pet ili 10 godina ste do realizacije te ideje trebali godinu, dvije ili tri godine. Sada je to ubrzano. Realizacija ideje donosi novac. Tržište je cijeli svijet. Mladi koji tako zarađuju investiraju u nekretnine. Zato kažem da novca ima", kazao je.
Prema Kadićevim riječima, najviše kupuju osobe u dobi od 25 do 35 godina.
"Uglavnom su to oni koji su počeli svoje biznise i kojima je to prva nekretnina", dodaje."Razlika je zbog dostupnosti lokacija, mogućnosti izgradnje jer je Sarajevo dosta komplikovano kada je u pitanju izgradnja - procesi u Sarajevu traju mnogo duže nego u Istočnom Sarajevu. Lokacije su jeftinije, gradnja je jednostavnija, teren je ravan", rekao je Taso.
Kadić je naveo da razlike u cijeni nekretnina u Sarajevo i Istočnom Sarajevu iznosi 50 posto ili 1.000 KM po kvadratu.
"Istočno Sarajevo se planski razvija i naslonjeno je na Sarajevo. Najskuplji kvadrat stana u Istočnom Sarajevu je između 2.500 i 4.000 KM", ukazao je.
S druge strane, kako je naglasio Kadić, u Sarajevu niko ne zna koliko je najskuplji kvadrat stana - za pretpostaviti je da je to do 10.000 KM.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13981 times
- Been thanked: 9651 times
prica o mladima koji su privatni poduzetnici i KAO imaju pare
sta je sa ostalima, koji rade za minimalac ili tako nesto? Kako da oni kupe nekretninu?
Pretjeruje se, jako.
I onda dodje i kaze mi "pa sta hoces, i u Becu su takve cijene". TACNO! Ali Sarajevo ili TUzla ili bilo sta drugo u BiH NIJE BEC!
sta je sa ostalima, koji rade za minimalac ili tako nesto? Kako da oni kupe nekretninu?
Pretjeruje se, jako.
I onda dodje i kaze mi "pa sta hoces, i u Becu su takve cijene". TACNO! Ali Sarajevo ili TUzla ili bilo sta drugo u BiH NIJE BEC!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 46123 times
- Been thanked: 8253 times
Pazi, nije isti privatnik onaj koji je poceo od nule i onaj ciji je babo vec razradio sve, njegovo bilo samo da se rodi.Julia-Klara wrote: 28 Nov 2024, 12:52 prica o mladima koji su privatni poduzetnici i KAO imaju pare
Pretjeruje se, jako.
Uglavnom para na paru us na fukaru, ako si zivot poceo daleko od startne linije nemres prestic one blize, odose.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 2002 times
- Been thanked: 989 times
Trziste nekretnina je takvo kakvo je, ko ima kupovace ko nema gledat ce. Vazda tako bilo.
Ko kupuje, privatni sektor, notari, advokati, kooperanti na izgradnji(dobiju 2,3,4 stana za ugradjeni materijasl i usluge, doktori, dijaspora...i jos poneko.
Znam doktora i zenu mu koji su kupili tri stana i dvije garaze i to jos prije 6-7 godina a mozda danas ima i vise. Moze da servisira rate kredita i gotovo.
Potraznja je takva da investitor moze podici cijene i dobro zaraditi.
Nikada cijene nece ici na dole.
Ko kupuje, privatni sektor, notari, advokati, kooperanti na izgradnji(dobiju 2,3,4 stana za ugradjeni materijasl i usluge, doktori, dijaspora...i jos poneko.
Znam doktora i zenu mu koji su kupili tri stana i dvije garaze i to jos prije 6-7 godina a mozda danas ima i vise. Moze da servisira rate kredita i gotovo.
Potraznja je takva da investitor moze podici cijene i dobro zaraditi.
Nikada cijene nece ici na dole.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Beni
- Fuck you
- Mood:
- Has thanked: 2208 times
- Been thanked: 5159 times
A zasto je bitno posjedovati svoju nekretninuJulia-Klara wrote: 28 Nov 2024, 12:52 prica o mladima koji su privatni poduzetnici i KAO imaju pare
Pretjeruje se, jako.

Fuck you a friendly note to start the day
- ironman
- sirius
A to je sigurnost.
Zapravo ne ko nego jest sigurnost,financijska.
Zapravo ne ko nego jest sigurnost,financijska.
dream of spring...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13981 times
- Been thanked: 9651 times
Pa nijeBeni wrote: 28 Nov 2024, 16:35A zasto je bitno posjedovati svoju nekretninuJulia-Klara wrote: 28 Nov 2024, 12:52 prica o mladima koji su privatni poduzetnici i KAO imaju pare
Pretjeruje se, jako.
I onda dodje i kaze mi "pa sta hoces, i u Becu su takve cijene". TACNO! Ali Sarajevo ili TUzla ili bilo sta drugo u BiH NIJE BEC!![]()

Ali kod nas je mentalitet drugaciji od zapadnoevropskog (njemackog), gdje im posjedovanje nekretnine i nije prioritet.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 46123 times
- Been thanked: 8253 times
Zato pajdo sto je mobilnost radne snage slaba. Ili idu kolima iz grada u grad na poso zato sto su vec kupili nekretninuBeni wrote: 28 Nov 2024, 16:35A zasto je bitno posjedovati svoju nekretninuJulia-Klara wrote: 28 Nov 2024, 12:52 prica o mladima koji su privatni poduzetnici i KAO imaju pare
Pretjeruje se, jako.
I onda dodje i kaze mi "pa sta hoces, i u Becu su takve cijene". TACNO! Ali Sarajevo ili TUzla ili bilo sta drugo u BiH NIJE BEC!![]()
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

- Beni
- Fuck you
- Mood:
- Has thanked: 2208 times
- Been thanked: 5159 times
Al.et.kod.nas si fukara ako nemas nesto.svoje i budala.ako placas kirijuJulia-Klara wrote: 28 Nov 2024, 16:55Pa nije![]()
Ali kod nas je mentalitet drugaciji od zapadnoevropskog (njemackog), gdje im posjedovanje nekretnine i nije prioritet.
Fuck you a friendly note to start the day
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3848 times
- Been thanked: 2891 times
placamo svi ....
opet,i iza cuke ostane lanac
opet,i iza cuke ostane lanac
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- numka
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 53 times
- Been thanked: 57 times
Nije malo sutra. Eto Nijemac više voli da cijeli život daje pare vlasniku i da svom djetetu nema na kraju ostaviti ništa. Bižite
Error 404 - Signature not found
- Pasaga
- Hadžija
djes numka 

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9139 times
- Been thanked: 10856 times
numka wrote: 07 Dec 2024, 09:09 Nije malo sutra. Eto Nijemac više voli da cijeli život daje pare vlasniku i da svom djetetu nema na kraju ostaviti ništa. Bižite
Nijemac ne može kupiti. Preskupo, a o izgradnji da i ne govorimo, dozvole, projekat i tako to.
Mogu po selima kojekakvim jeftinije graditi, ali ni tu nisam siguran.
- Pasaga
- Hadžija
neki dan pricam sa covjekom koji je bas u toj bransi
veli,da bi poceo gradit,treba ti min. 50.000 €
znaci,cjena placa,komunalije,papirologija....

veli,da bi poceo gradit,treba ti min. 50.000 €
znaci,cjena placa,komunalije,papirologija....

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2624 times
- Been thanked: 21887 times
I nijemac i peti,deseti rado kupi,kad moze.Suludo je i pomisliti da je nekom draze placati rentu nego otplacivati svoje.Jednostavno u dosta slucajeva ne mogu.Prvo sto moras imati otprilike 20% sredstava a drugo kako dobiti kredit za neki stan u berlinu,minhenu,amsterdamu…Koja platna lista je potrebna za takvo nesto. I na koliko godina.Za mnoge nedostizno.Svuda.I ovde…Ko uspije uzjaho je konja.Samo jos da ne padne.Sve je to nekad prije lakse bilo ,sad je svuda ludilo.Krokodil Behko wrote: 07 Dec 2024, 09:21numka wrote: 07 Dec 2024, 09:09 Nije malo sutra. Eto Nijemac više voli da cijeli život daje pare vlasniku i da svom djetetu nema na kraju ostaviti ništa. Bižite
Nijemac ne može kupiti. Preskupo, a o izgradnji da i ne govorimo, dozvole, projekat i tako to.
Mogu po selima kojekakvim jeftinije graditi, ali ni tu nisam siguran.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- ironman
- sirius
Sa ovim cijenama stanova a msm na nase ljude ovdje koji rade i zasnuju porodicu..
To jedino ako ima nasljedstva pa da proda i barem upolovi.
Ne znam doduse ...lako je sad da pametujem ..
Ali eto kredit od 150k maraka na ruke.
Koji iznos se vraca?
Sigurno preko 200k.
To jedino ako ima nasljedstva pa da proda i barem upolovi.
Ne znam doduse ...lako je sad da pametujem ..
Ali eto kredit od 150k maraka na ruke.
Koji iznos se vraca?
Sigurno preko 200k.
dream of spring...
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 4867 times
- Been thanked: 6435 times
U zavisnosti od period odtplate. Sto veci otplatni period, to veci iznos kamata.
Da, preko 200 i to u najboljem slucaju tj. u sto kracem otplatnom periodu nesto preko 200+
Vrtoglave su cifre kamata na ovu vrstu kredita jer su to "konkretni" iznosi kredita koji iziskuju dugi niz godina otplate.
Da, preko 200 i to u najboljem slucaju tj. u sto kracem otplatnom periodu nesto preko 200+
Vrtoglave su cifre kamata na ovu vrstu kredita jer su to "konkretni" iznosi kredita koji iziskuju dugi niz godina otplate.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- ironman
- sirius
E to..
Mogu zvucati grubo.
Ali to je ko robija od narednih,koliko?
20 ili 30 godina..
I jos ode ogroman iznos na kamatu.
Nije sad da kontriram,znam da se to tako mora.
Nego bas zvuci uzasno.
Mogu zvucati grubo.
Ali to je ko robija od narednih,koliko?
20 ili 30 godina..
I jos ode ogroman iznos na kamatu.
Nije sad da kontriram,znam da se to tako mora.
Nego bas zvuci uzasno.
dream of spring...