Autorska prava na internetu

Zanimljivi sajtovi, igrice i slično
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 18435 times
Been thanked: 4950 times
Status: Online

Re: Autorska prava na internetu

Post by Veca » 09 Nov 2021, 15:37

:D.
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8007 times
Been thanked: 9461 times

Skidate li serije i filmove s interneta? Prijete vam vrlo visoke kazne

Post by Krokodil Behko » 22 Jun 2022, 10:28

Image

Unatoč sve većem broju dostupnih streaming platformi za gledanje filmova i serija, neki se oslanjaju na ilegalno preuzimanje sadržaja. Iako su zakonom takve akcije zabranjene, neki ne odustaju od toga pa se i dalje bave "online piratstvom".

Ilegalno preuzimanje filmova, serija, videoigara, glazbe i drugih sličnih sadržaja smatra se kršenjem Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Zakon se krši unatoč visokim kaznama

Za prekršaje protiv autorskih i srodnih prava u Hrvatskoj predviđene su novčane kazne za pravne i fizičke osobe u iznosu od 5.000 do 50.000 kuna (12,500 km, op. "SB"), a u slučaju prekršaja protiv autorskih prava u svrhu stjecanja imovinske koristi, kazne mogu iznositi i do 100.000 kuna (25.000 KM).

Prema Zakonu, vioskim novčanim kaznama sankcionirat će se oni prekršaji koji podrazumijevaju umnožavanje, distribuiranje ili poduzimanje nekih drugih radnji radi daljnjeg distribuiranja autorskog djela bez autorskog odobrenja.

No, unatoč predviđenim novčanim kaznama, Zakon se i dalje krši.

Kako su odgovorili iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), za kriminalistička istraživanja kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva zaduženi policijski službenici i carinski službenici.

Može li policija provjeravati IP adrese osoba za koje se sumnja da su ilegalno preuzimali filmove, serije, glazbu i druge sadržaje?

Iz MUP-a su pojasnili da u slučaju kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka i protiv intelektualnog vlasništva ili nekog drugog kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora teža od pet godina “policija može, na temelju naloga suca istrage, a radi prikupljanja dokaza, putem Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija od operatora javnih komunikacijskih usluga zatražiti provjeru istovjetnosti, trajanja i učestalosti komunikacije s određenim elektroničkim komunikacijskim adresama, utvrđivanje položaja komunikacijskog uređaja, kao i utvrđivanje mjesta na kojima se nalaze osobe koje uspostavljaju elektroničku komunikaciju, te identifikacijske oznake uređaja”, javlja N1 Hrvatska.

(SB)

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3581 times
Been thanked: 3284 times
Status: Offline

Re: Skidate li serije i filmove s interneta? Prijete vam vrlo visoke kazne

Post by Naseef Mushroom » 22 Jun 2022, 11:20

Uvijek me je interesovalo kakav je zakon ako samo gledaš filmove na takvim stranicama.

Kad sam bio u Bosni nisam o tome razmišljao toliko jer je tu divlji zapad što se tiče interneta ali mi je sada već prpa kliknuti na te stranice jer je Njemačka u EU.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 22 Jun 2022, 11:28

Naseef Mushroom wrote: 22 Jun 2022, 11:20 Uvijek me je interesovalo kakav je zakon ako samo gledaš filmove na takvim stranicama.

Kad sam bio u Bosni nisam o tome razmišljao toliko jer je tu divlji zapad što se tiče interneta ali mi je sada već prpa kliknuti na te stranice jer je Njemačka u EU.

Postoji u EU. Znači, kod nas za jedno deset godina.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 18600 times
Been thanked: 17008 times

Post by Masamune » 22 Jun 2022, 12:06

Prestao sam to koristiti imaju i 2 godine. Imam Netflix, HBO Max i Disney+ itd. tako da mi ne treba.

Nesto ja placam, a nesto od jarana dobijem profile pa tako i ja njima dam profile da koriste.

Ne znam ni kad sam skinuo neki torent zadnji put.
Blento
Eshol
Alfi

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 38868 times
Been thanked: 24614 times

Post by Rum » 22 Jun 2022, 12:08

Naseef Mushroom wrote: 22 Jun 2022, 11:20 Uvijek me je interesovalo kakav je zakon ako samo gledaš filmove na takvim stranicama.

Vpn i nema frke
"Uradiš stotinu dobrih djela a zatim napraviš samo jednu grešku i ljudi se odmah razočaraju u tebe. Uradiš stotinu grijeha i samo se jednom iskreno pokaješ i Allah ti sve oprosti. Plemenit je Gospodar naš!"

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1049 times

Post by Hurija » 22 Jun 2022, 12:35

Džoni Štulic je zbog navodnih autorskih prava davno ukinuo jedan Forum i "kenjao" po internetu .

Mislim da lično od toga nije imao nikakvu korist .
Ostalo je cutanje.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 22 Jun 2022, 16:52

Zanki je oprezan korisnik torenta. Pravi se da ne vidi vijest.
A fkt, zadnja je u galaksiji, koja skida sa torenta :hihi

Bego
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 211 times
Been thanked: 1398 times

Post by Bego » 22 Jun 2022, 19:13

Je li i u nje bhtelecom?

bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times

Post by bagra » 23 Jun 2022, 13:43

ljudi jebu mjesecima s ovim bombama
ne mogu upratit *urca a sad bi da nas
eu sirotinju ganjaju radi filmova eto :grana
aferim :ruke
moretega popusit
soprostenjem :fufe pozz od brt fufeta

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2024, 10:53

NAKON AKCIJE EUROPOLA: Hoće li vam policija pokucati na vrata ako gledate piratski sadržaj?

Nakon što je Europol u srijedu objavio detalje velike akcije u kojoj je ugašena jedna od najvećih streaming mreža na području Europske unije, nametnulo se sasvim logično pitanje - imajući u vidu da je piraterija toliko raširena u EU, mogu li u nekoj narednoj akciji nastradati i korisnici?

U akciji su privedene 102 osobe iz deset zemalja: Bugarske, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Rumunjske, Švedske, Švicarske i Velike Britanije. Oni su piratizirali više od 2500 TV kanala, najvećim dijelom sportskog sadržaja, učinivši ih dostupnim za preko 22 miliona korisnika širom svijeta bez pristanka vlasnika autorskih prava. Uz kaznena djela protiv intelektualnog vlasništva, Europol ističe da postoje indicije o drugim kaznenim djelima kao što je pranje novca i kibernetički kriminal, prenosi Tportal.

U onim europskim zemljama koje su s praktičnom primjenom zakona odmaknule nešto dalje najdalje je dogurala Njemačka.

Podatke je nemoguće sistematično prikupiti, no njemački mediji procjenjuju da odvjetnički uredi koji zastupaju najveće vlasnike autorskih prava, uz blagoslov njemačke vlade i pružatelja internetskih usluga, godišnje šalju i više od 100 hiljada pisama upozorenja (Abmahnung), u kojima od korisnika traže naknadu zbog ilegalnog dijeljenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima, najčešće filmova i serija.

Sistem funkcionira na sljedeći način: odvjetnički uredi u suradnji s pružateljima usluga imaju pristup bazi IP adresa koje ilegalno pristupaju peer-to-peer servisima za ilegalno dijeljenje sadržaja, među kojima su najpoznatiji torrenti. Odmah nakon što krenu dijeliti takav sadržaj, u programima za praćenje aktivira se svojevrstan alarm te vlasnik internetskog priključka automatski dobiva pismo upozorenja, bez obzira je li dijelio datoteku na sekundu ili na nekoliko sati.

Pisma su najčešće formulirana suhim pravnim jezikom: navodi se izvadak iz relevantnog članka Zakona o autorskim pravima, prema kojemu kazna za ovakav prekršaj u Njemačkoj može dosegnuti i više od 10 hiljada eura po prekršaju. Prekršitelju se, stoga, nudi "nagodba" u iznosu od između 1000 i 2000 eura, kojom bi, tobože, trebao biti zadovoljan, a vlasnik autorskih prava - najčešće filmski studio ili produkcijska kuća - namiren.

Dio prekršitelja odmah pristaje na nagodbu, dio ih se nastavlja cjenkati dok ne spusti naknadu na prihvatljiviji iznos (prosječno oko 500 eura), dio koristi usluge odvjetničkih ureda specijaliziranih za posredovanje u ovakvim situacijama, a rade na proviziju koja se u prosjeku vrti između 20 i 30 posto konačnog iznosa nagodbe. Tek mali dio - njih možda pet, šest posto - uistinu završi na sudu te pokušavaju osporiti svoj prekršaj i najčešće gube.

U konačnici, rijetko ko se uistinu izvuče, čak ni roditelji koji su po njemačkom zakonu odgovorni za postupanje svoje maloljetne djece, ali ni podstanari, studenti u studentskim domovima ili putnici u čekaonicama zračnih luka, jer je vlasnik priključka po zakonu dužan prebaciti prekršajnu odgovornost na stvarnog prekršitelja. Sve je to skupa velik biznis, u kojemu, opet prema procjenama njemačkih medija, samo odvjetnički uredi godišnje okrenu više desetaka miliona eura.

Nijemci su poznati po rigidnim praksama primjene zakona koje su u konačnici i učinkovite, pa njihov zavod za intelektualno vlasništvo procjenjuje da je kombinacija stroge primjene zakona i rasta popularnosti legalnih streaming servisa dovela do pada piraterije od čak 70 posto. Ipak, fragmentacija tržišta streaming servisa donijela je nove izazove - ako plaćate Netflix osam eura, vjerojatno vam je previše izdvojiti isti ili sličan iznos i za Max, Disney, Amazon, Peacock i da ne nabrajamo dalje. Zato su u priču morale uskočiti i druge zemlje.

U Italiji je u augustu prošle godine stupio na snagu vrlo rigorozni zakon o kažnjavanju digitalnog piratstva, prema kojem tamošnji regulator telekomunikacijskog tržišta AGCOM ima pravo bez sudskog naloga deaktivirati izvor ilegalnog streaminga u roku od 30 minuta. Ovdje je pak najčešće riječ upravo o nogometnim utakmicama, a pritisak na regulatora da ovako postroži zakon izvršili su upravo vlasnici prava na njihove prijenose.

Vlada Giorgie Meloni iskoristila je tako iznimnu popularnost prije svega nogometne Serie A kao podlogu za PR predstavljanje Italije kao zemlje koja prednjači u borbi protiv piraterije. Kazne su više nego rigorozne: ilegalnim distributerima IPTV servisa prijeti 15.000 eura novčane kazne i čak do tri godine zatvora ako se djelo dokaže, a telekom operateri koji ne blokiraju piratske stranice suočavaju se s kaznom od 265 hiljada eura. Ovaj propis je amandmanom u rujnu ove godine još pooštren, pa sada odgovorna osoba telekom operatera koja nije spriječila pristup ilegalnom streamingu putem izmijenjenih VPN adresa (koje stvaraju privid da korisnik dolazi iz druge zemlje) može ići i do godinu dana u zatvor.

I sada konačno dolazimo do slučaja u kojemu možete nastradati čak i ako ste korisnik. U Italiji, prema ovom, popularnom 'omnibus' zakonu, za konzumente ilegalnog sadržaja propisana je kazna od 5000 eura, a budući da četvrtina korisnika u zemlji od 60 milijuna stanovnika koristi piratske servise, možete samo zamisliti koliko će kapnuti u državnu blagajnu. Javno dostupnih podataka o tome koliko je Italija uistinu uprihodila od borbe protiv piraterije u ovih godinu dana još uvijek, nažalost, nema.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 12555 times
Been thanked: 8744 times

Post by Julia-Klara » 29 Nov 2024, 10:59

Njuz - satiricni sadrzaj, nije istina
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 37819 times
Been thanked: 6651 times

Post by ElTriconi » 29 Nov 2024, 18:02

Cuj piratski zadrzaj, da se more kako struja ne platit volio bih al nemre se skinut priko 1337x.to 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Post Reply

Return to “Internet”