Znam najmanje 4-5 obrtnika, manjih firmi koji ne rade petkom a uredno nedjeljom sto nekada svakome odgovara.ironman wrote: 14 Dec 2024, 08:16Amidza.amidza idriz wrote: 13 Dec 2024, 23:40
Zakon je trebalo definisati da svako ko moze organizovati rad nedjeljom da moze raditi.
Znam dosta firmi koje ne rade petkom(meni malo poglupo ali ok) a uredno rade nedjeljom e tako isto ce ti ljudi raditi i u trgovini.
Zar je toliko bitno da se bas bas nedjeljom ne radi. Eto neko hoce petkom da ne radi a nekome dovoljan bilo koji dan kao slobodan.
Definitivno, neko nam ne zeli dobro.
2018 se pocelo radit na Zakonu o neradnoj nedjelji.
Znam iz prve ruke.
Nebrojeno sastanaka nebrojene ankete sindikata te onda opet sastanaka.
Nebrojeni pregovori sa poslodavcima.
Pa opet sa sindikatom.
Skoro 100% clanova sindikata tj upodlenih u trgovackoj djelatnosti upisali da je za neradnu nedjelju.
A onda godine muke pregovora sa politikom.
Ovaj zakon je dobar za radnice i radnike iz branse trgovine
I ni jedan ali ni jedan glas protivljenja nije od njih dosao.
To sto ce poneki od manjih trgovackih objekata morati postovati zakon i ne raditi iako bi on rado sjedio 7/24 i prodavao. Ima rjesenje.
Preregistruj se na rad non/ stop.
I mozes uvijek raditi.
Ali klinac ...za takvo sto moras imati 3 smjene u kojima moras imat prijavljene radnike...a to kosta ko maslo kod saint Petera..
Po tvom opisu za pripreme tog zakona(u sta vjerujem) kao svi su sretni a nije tako, sigurno.
Zakon je toliko krut da sam od sebe ce puknuti.
Ni jedna zabrana nije dobra. Sve je to trebalo ostaviti na dogovor poslodavcima i radnicima bez ucjena i prisile.
Vjerujem da ce neki dobar procenat trgovaca/trgovkinja iz nekog razloga dobrovoljno raditi nedjeljom.
Zasto im to ne dozvoliti?
Malo smo zalutali na ovu temu ali to se odnosi na sve zabrane.
Ako nepusaci imaju svoja prava a zasto pusaci ne bi imali svoja(iako sam nepusac)?

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)