Koje pitanje biste postavili Bogu?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Benny_Lfc
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Re: Koje pitanje biste postavili Bogu?

Post by Benny_Lfc » 30 Jul 2011, 22:10

Moral je postojao prije nego sto je allah i tako ti bogici izmisljeni. Kako mislis da se covjecanstvo uopste razvilo iz pecina? Pa to su osnove ebemu. Mora li se spominjati odakle su prepisane ove tri svete knjige? Prvo stari zavjet, pa iz toga blazi novi zavjet za novu religiju krscanstvo, pa nakon toga jos malo preuredjen islam ali uglavnom preuzete tradicije (post, obrezivanje, djavo, raj-pakao, adam-eva, abraham, isus) iz predhodne dvije i jos nekih drugih mitova. Da je bilo morala to se nebi ni desilo, nego iz religiozne mrznje. Rad cega? Zato sto se svi religiozni vole? Vole, samo da su istog misljenja. Ljudi imaju zelju sa svacim, ali apsolutnom pravdom se nebi reklo, jer nikad nije postojala, to je valjda i mom sestricu od 2,5 godine jasno.
You´ll Never Walk Alone

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 30 Jul 2011, 23:15

Benny_Lfc wrote:Moral je postojao prije nego sto je allah i tako ti bogici izmisljeni. Kako mislis da se covjecanstvo uopste razvilo iz pecina? Pa to su osnove ebemu. Mora li se spominjati odakle su prepisane ove tri svete knjige? Prvo stari zavjet, pa iz toga blazi novi zavjet za novu religiju krscanstvo, pa nakon toga jos malo preuredjen islam ali uglavnom preuzete tradicije (post, obrezivanje, djavo, raj-pakao, adam-eva, abraham, isus) iz predhodne dvije i jos nekih drugih mitova. Da je bilo morala to se nebi ni desilo, nego iz religiozne mrznje. Rad cega? Zato sto se svi religiozni vole? Vole, samo da su istog misljenja. Ljudi imaju zelju sa svacim, ali apsolutnom pravdom se nebi reklo, jer nikad nije postojala, to je valjda i mom sestricu od 2,5 godine jasno.
Meni se nikako ne svidja tvoj način komunikacije koji osim što je površan i ne posjeduje stvarno znanje o onome o čemu se priča ,još i tendenciozno uvredljiv.
Nisi uopće odgovorio na pitanja pa da ponovimo
gdje je bio taj čovjek i njegov moral kad su ubijana ta djeca i jeli Bog ili ljudi ubijali tu djecu?
Ovo si ti pitao
Benny_Lfc je napisao/la:
Gdje je bio kad se desavaju grozote, u Africi malo malo pa genocid, pa sta je radio dok su ubijana djeca u Srebrenici?
i iz takvih pitanja se vidi želja za pravdom?Dakle zašto ti imaš tu želju za pravdom ako je nikad nije bilo na dunjaluku?Odakle poriv,želja za nečim što ti uopće nije poznato?Može li neko ko nikad nije vidio ni čuo ni okusio sladoled imati želju za sladoledom?

Inače ako nastaviš tim tonom završavamo kontakte do daljnjeg
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Benny_Lfc
Na probnom
Na probnom

Post by Benny_Lfc » 30 Jul 2011, 23:35

i iz takvih pitanja se vidi želja za pravdom?Dakle zašto ti imaš tu želju za pravdom ako je nikad nije bilo na dunjaluku?Odakle poriv,želja za nečim što ti uopće nije poznato?Može li neko ko nikad nije vidio ni čuo ni okusio sladoled imati želju za sladoledom?

Ja nemam zelju za pravdom nekom, to je vrlo ocito bilo usmjereno ka vasem svemocnom i svemogucem bogu. I da ponovim opet, ja nemam poriv za svim sta mi nije poznato. Jer....kao sto pokazuje tvoj primjer sa sladoledom, ne mogu imati poriv za necim nepoznatim jer mi je to nepoznato. :D. Ne znam odakle ti uopste da ja ganjam neku pravdu? To je bilo cisto pitanje za vjernike, kada vec vjerujete u mitove o svemogucnosti, objasnite zasto pusta da se desavaju grozote? Ili su tipicno vjernicki, za sve grozote zaslusni ljudi a za sve dobro na svijetu zasluzan bog? To da ne poznajem teoriju mi je malo podcjenjivacki s tvoje strane, tvoje "stvarno znanje" se ne svodi na tvoje licno znanje nego necije sto ti je neko rekao da se tako treba misliti. Isto sto ti je receno da je alkohol zabranjen totalno. Svinjetina totalno (osim ako se bas bas ne mora uzeti u zivotnoj opasnoti znaam). Znaci, ti nisi sam to skontao da ne valja, nego si to prihvatio. Da tamo pise da je to totalno dozvoljeno, ti bi i to prihvatio. Religija je poznata po tome da ne voli da njeni sljedbenici puno razmiljaju svojom glavom.
You´ll Never Walk Alone

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 30 Jul 2011, 23:42

Benny_Lfc wrote:i iz takvih pitanja se vidi želja za pravdom?Dakle zašto ti imaš tu želju za pravdom ako je nikad nije bilo na dunjaluku?Odakle poriv,želja za nečim što ti uopće nije poznato?Može li neko ko nikad nije vidio ni čuo ni okusio sladoled imati želju za sladoledom?

Ja nemam zelju za pravdom nekom, to je vrlo ocito bilo usmjereno ka vasem svemocnom i svemogucem bogu. I da ponovim opet, ja nemam poriv za svim sta mi nije poznato. Jer....kao sto pokazuje tvoj primjer sa sladoledom, ne mogu imati poriv za necim nepoznatim jer mi je to nepoznato. :D. Ne znam odakle ti uopste da ja ganjam neku pravdu? To je bilo cisto pitanje za vjernike, kada vec vjerujete u mitove o svemogucnosti, objasnite zasto pusta da se desavaju grozote? Ili su tipicno vjernicki, za sve grozote zaslusni ljudi a za sve dobro na svijetu zasluzan bog? To da ne poznajem teoriju mi je malo podcjenjivacki s tvoje strane, tvoje "stvarno znanje" se ne svodi na tvoje licno znanje nego necije sto ti je neko rekao da se tako treba misliti. Isto sto ti je receno da je alkohol zabranjen totalno. Svinjetina totalno (osim ako se bas bas ne mora uzeti u zivotnoj opasnoti znaam). Znaci, ti nisi sam to skontao da ne valja, nego si to prihvatio. Da tamo pise da je to totalno dozvoljeno, ti bi i to prihvatio. Religija je poznata po tome da ne voli da njeni sljedbenici puno razmiljaju svojom glavom.
Opet nisi odgovorio na pitanje:
gdje je bio taj čovjek i njegov moral kad su ubijana ta djeca i jeli Bog ili ljudi ubijali tu djecu?
Zar je tako teško?
Ok ti nemaš želju za apsolutnom pravdom ahaa ;) Nemoj mi reći da nikad nisi pomislio kako nije fer da nad nekim zločincem ,kao ovim skoro u Norveškoj,neće biti izvršena apsolutna pravda niti će se zadovoljiti osamdeset žrtava i obitelji čak i da on dobije smrtnu kaznu.Daj baa

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 30 Jul 2011, 23:49

ja bih ga pitala ko je ovdje upravu :oo
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Benny_Lfc
Na probnom
Na probnom

Post by Benny_Lfc » 30 Jul 2011, 23:58

To ti odgovorio jesam, samo sto ti ne gledas ono sta ti ne pase. Rekao sam da tu nije bilo morala i pravde. Zadovoljan odgovorom? Nad bilo kakvim zlocinom nece biti ucinjena aspolutna pravda, pa to je glupost totalna misliti da uopste i moze. I rad tog slucaja ja nemam zelju za apsolutnom pravdom, jer je cista iluzija. Zadovoljan odgovorom?
You´ll Never Walk Alone

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 31 Jul 2011, 09:45

To ti odgovorio jesam, samo sto ti ne gledas ono sta ti ne pase. Rekao sam da tu nije bilo morala i pravde.
gdje si to rekao konkretno ?Možeš li sebe sam citirati iz prijašnjih postova?
Znači nije bilo tu morala i pravde ,aha,a kako to ?Gdje su nestali?Ti kažeš da su oduvjek prisutni pa kako tad nisu bili?Nisi odgovrio ni na drugi dio pitanja:ko je pobio tu djecu Bog ili ljudi?Dalje ,ko je bio vrhovni i idejni vodja vojske koja je željela "veliku srbiju"?Da li je on bio vjernik ili ateista?
Ja znam da ti nećeš odgovoriti zato neću dalje ni da te pitam ali to su ti pitanja za razmišljanje pa kad razmisliš onda da vidim hoče li ti pasti na pamet da postavljaš pitanja Bogu ,u kojeg ti u biti ne vjeruješ.
Nad bilo kakvim zlocinom nece biti ucinjena aspolutna pravda, pa to je glupost totalna misliti da uopste i moze. I rad tog slucaja ja nemam zelju za apsolutnom pravdom, jer je cista iluzija. Zadovoljan odgovorom?
Jedno je što ti misliš ,a drugo je što ti osjećaš.Čežnja ne dolazi iz misli već iz emocija iz srca ,a emocije su vrlo bitna komponenta naših života .Onaj ko kaže da nije čuo ili nije osjetio želju za apsolutnom pravdom,zaista laže i mi svi znamo da laže i on zna da laže.Ali šta ćeš,ako laže ,laže sebe :cudi

Benny_Lfc
Na probnom
Na probnom

Post by Benny_Lfc » 31 Jul 2011, 10:35

Za taj drugi dio, za vjenika me ne cudi "onaj ko kaze da nije..", jer zaludjenost vodi ka zaludjenim zeljama. (raj, apsolutna pravda i tako te iluzije). Mladic je bio i jeste religiozan covjek. I nisu ti nesto pitanja za razmisljanje, moras se vise potruditi :).
You´ll Never Walk Alone

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 31 Jul 2011, 11:38

Benny_Lfc wrote:Za taj drugi dio, za vjenika me ne cudi "onaj ko kaze da nije..", jer zaludjenost vodi ka zaludjenim zeljama. (raj, apsolutna pravda i tako te iluzije). Mladic je bio i jeste religiozan covjek. I nisu ti nesto pitanja za razmisljanje, moras se vise potruditi :).
Ako nisu zašto ne odgovoriš na njih? :D Pitaj majke poginulih šta žele ubicama.
U biti ovaj razgovor polako gubi svaki smisao jer nema smisla da ponavljam ponovo ista pitanja ,a ti ne daješ odgovore.Rekoh ,citiraj sam sebe gdje si odgovorio na pitanja...ti ništa :cudi
Pošto su prazne besjede pokudjene inače ,a u mjesecu ramazana pogotovo,ja i ti se ovdje rastajemo

Benny_Lfc
Na probnom
Na probnom

Post by Benny_Lfc » 31 Jul 2011, 11:42

Konacno vala :).
You´ll Never Walk Alone

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 » 07 Aug 2011, 01:30

Eki sad ovo , Po kojoj to sad vjeri se moze s bogom pricati ???
ccc
estakvirulah ;) jel se tako kaze??
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by gejsha » 12 Aug 2011, 16:01

Zašto je dozvolio da muškarac može imati više žena...znam objašnjenje iz Kur`ana,ako su siromašne da imaju od čega živjeti.
ali taj brak mi je nekako...nesiguran.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka » 12 Aug 2011, 18:07

kako to da se trio je ovdje preselio da ''eglenise'' danima :valja
Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 12 Aug 2011, 18:11

sancho_no1 wrote:Eki sad ovo , Po kojoj to sad vjeri se moze s bogom pricati ???
ccc
Ne razumijem pitanje ,šta misliš pod tim "po kojoj vjeri"?

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 12 Aug 2011, 18:13

gejsha wrote:Zašto je dozvolio da muškarac može imati više žena...znam objašnjenje iz Kur`ana,ako su siromašne da imaju od čega živjeti.
Dozvoljeno je pod strogo odredjenim uvjetima,a zašto ?Sad nemam vremena da ti dam svoje mišljenje,ali kad budem imao ,hoću........inšallah

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 13 Aug 2011, 15:49

carobnjak_iz_voza wrote:
gejsha wrote:Zašto je dozvolio da muškarac može imati više žena...znam objašnjenje iz Kur`ana,ako su siromašne da imaju od čega živjeti.
Dozvoljeno je pod strogo odredjenim uvjetima,a zašto ?Sad nemam vremena da ti dam svoje mišljenje,ali kad budem imao ,hoću........inšallah
U vrijeme objave Kur'ana časnog žene su u društvu bile tretirane kao roba i to ne samo u arapskom društvu već uopće u svijetu ,iako je kod arapa to išlo u krajnost tako da su znali zakopavati žensku djecu jer je to bio znak sramote.
Objavom Kur'ana se to strogo zabranjuje i to je bio prvi u nizu koraka kojim je postepeno žena dovedena u status punog respekta u društvu i u islamu,a poznato je da je u Kur'anu i u islamu općenito postoji postepenost kod svega,naredbi ,zabrana ,preporuku itd.Ta postepenost je vrlo bitan segment koji se provlači kao nit kroz cijeli islam pa je tako npr uspješno uvedena zabrana alkohola,jer je u početku traženo od muslimana samo da ne staju pijani u namaz,a onda nakon nekog vremena je potpuno dokinut i uopće nije bilo nekih većih kriza u tadašnjem islamskom društvu zbog toga.Postepenost se ogleda u mnogočemu,u prihvatanju islama isto sve ide lagahno pa se u početku neki "friški" musliman uputi da se drži samo farzova ,pa onda kad ojača i sunneta ,pa ako poželi i mustehaba .Isto tako nam se kaže da u džennetu postoje stepeni i u svemu u životu musliman i muslimanka prilaze sa saburom i postepeno ,čak i nesvijesno jer je ugradio/la u sebe taj kod postepenosti.
Zašto to pričam? Zato što je isti slučaj i kod odnosa islama prema muslimankama jer su u dolasku Objave bile roba ,a na kraju je jedna od žena Poslanika s.a.w.s. znala predvoditi ogromne vojske i bila ona i ostale žene vrlo poštovane.Ne samo to ,u mnogim brakovima koje je imao Resullullah s.a.w.s nam je pokazao da se prema ženama odnosimo i da ih cijenimo isključivo kao osobe pa je tako on lično oženio ženu od svoga bivšeg roba koji mu je bio posinak.Takodjer samo jedna od njegovih žena je bila djevica ,a sve ostale su bile čak po nekoliko puta udavane,a on sam je bio i za današnji pojam vrlo daleko od slike tipičnog muškarca jer je obavljao kućanske poslove i pomagao ženama te se uvjek odnosio prema njima sa punim respektom.To je bila revolucija u odnosima koja ni sad nije ništa manje bitna.U tom kontextu Kur'an jeste dozvolio (vrlo bitna riječ)ali postepeno je ograničavao muskarce u poligamiji i pravo na nju imaju muškarci citiram "ako mogu biti pravedni" i ako imaju uslove te na kraju zadnja je ipak ženina.Kako ?! Muslimanima je dozvoljen razvod i sad zamisli situaciju nekog muškarca koji skupi hrabrost i kaže ženi da bi se ženio opet ,šta nju sprečava da mu zaprijeti razvodom ili na kraju krajeva i da ga podnese?U doba Poslanika s.a.w.s žene su se razvodile i udavale i to nije bio nikakav bauk ali općenito stav islama spram poligamije kao i razvoda je odprilike takav da nam je dozvoljeno ali ima veliko ali ...
Na kraju ,statistika je uvjek na strani žena ,njih je uglavnom 3:1 što je osim češćeg radjanja ženske djece i dužeg životnog vijeka od muškog ,razlog i mnoštvo ratova u kojima se stalno smanji stopa muškog stanovništva.To je moje mišljenje..a Allah zna najbolje,On je Mudri i Milostivi i kaže nam
"Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas." (2:216)

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 163 times
Been thanked: 354 times

Post by harlekin » 14 Aug 2011, 14:11

Čemu sve ovo?

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 15 Aug 2011, 12:43

harlekin wrote:Čemu sve ovo?
Zašto ne ?? :D :mah

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by gejsha » 15 Aug 2011, 18:12

Hvala čarobnjak na lijepom i opširnom odgovoru.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 » 16 Aug 2011, 00:53

carobnjak_iz_voza wrote:
sancho_no1 wrote:Eki sad ovo , Po kojoj to sad vjeri se moze s bogom pricati ???
ccc
Ne razumijem pitanje ,šta misliš pod tim "po kojoj vjeri"?
pA STA znam da niste neku novu religiju oformili?
Ili pak novu sektu neku unutar Islama kod vec 159(otprilike) postojecih. Pa sada rekoh po toj novoj sekti njeni clanovi imaju exkluzivu da pricaju s Bogom.
Pa sad ono kaoo pitanje sta bi ste ga pitali??
Kad ono procitam te vase odgovore koje po pravilu uvijek odlutaju 100 kilometatra od teme.

I koliko sam u toku pitala bi ga ova nasa kolegica zasto je dozvolio da muskarac ima 4 zene, a carobnjak je kao advokat Boziji to odgovorio ,,, Haj super ;))))))
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!

Post Reply

Return to “Religija”