RAMAZAN

Zaključane teme i one bez ikakvog smisla
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8213 times
Been thanked: 19312 times
Status: Offline

RAMAZAN

Post by Maja »

Stigao je Ramazan :)
Postite li, jeste li ikad postili i hoćete li, te poste li vaši ukućani?

narednih 10 godina ramazan će biti ljeti. šta mislite o tome?

kako se osjećate (duhovno) dok postite, spremate li posebnu večeru tokom ramazana ili se ne razlikuje od ostalih večeriju?

jeste li se ikad greškom omrsili :D

vaktija za sarajevo

Image
vučica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Re: RAMAZAN

Post by vučica »

eto ja ne postim niti slavim..bajram..kad sam katolkinja.....malo je nezgodno kad je po ljeti..jel su dugi dani...od izlaska do zalaska sunca..pa sretno vam bilo..

jedna moja jako dobra kolegica.inače isto muslimanka..kaže da je njezina nena..skoro svake godine za vrijeme ramazana.jadna završi u bolnici..jel ima godina..al bas..baš posti..u to vrijeme..onako kako spada..pa se iscrpi sva...oslabi..al ne posustaje..

nadam se da se nitko neće naću uvrijeđen ako sam u nečem pogriješila..jel neznam ja baš vaše običaje..
Last edited by vučica on 30 Jul 2011, 22:44, edited 1 time in total.
***Ja sam ja,uvijek UNIKAT,nikad DUPLIKAT***
...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

Image
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8213 times
Been thanked: 19312 times

Post by Maja »

ta nena je vjerovatno postila čitav život i nije lako odustati. ja postim od devete godine i sad da odustanem nakon 19 godina...žao mi...a ne njoj. prošle godine prva dva dana su mi bila katastrofa, ali išlo je dan za danom, da bih drugu polovinu ramazana ispostila bez ikakvih problema. navikne se čovjek.
vučica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by vučica »

Maja wrote:ta nena je vjerovatno postila čitav život i nije lako odustati. ja postim od devete godine i sad da odustanem nakon 19 godina...žao mi...a ne njoj. prošle godine prva dva dana su mi bila katastrofa, ali išlo je dan za danom, da bih drugu polovinu ramazana ispostila bez ikakvih problema. navikne se čovjek.
ma naravno dušo..običaji su običaji i to treba poštivati...ne odustaj nikako..ipak je to tradicija..ko kod nas vrijeme korizme..kad se čovjek nečeg odriče i zrtvuje..podrzavam ja sve to..tako i vi..imate ramazan..ja inače isto za vrijeme korizme..prije uskrsa postim čitacvih 40 dana.al nije to post ko kod vas od izlaska do zalaska sunca.nego post kad ne jedeš meso i mesne prerađevine..netko si nešto odredi...

Image
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija »

Ne postim ali oni koji poste ja postujem
Svako neka ima neki izbor

Ramazan

Miris svjeze halve
Siri se svuda po selu
Avlije se kupaju u dimu
Razvrijednile se nase hanume

Aksam samo sto nije
Ilahije svuda odjekuju
Zurba je na sve strane
Muslimani Ramazan docekuju

Ocistimo duse od grijeha
Halalimo jedni drugima
Ucinimo zivot boljim
Nek bude radosti I smijeha

U ovom trenutku cuje se glas
Iz hudzere preko rijeke Brke
Avlije ususkane u vocu
Mati uci dovu za nas spas

Ovo je poseban praznik
Dolazi u teskom trenutku
Iskusenja su na svakom koraku
Nevolje nas od svuda tuku

Pogledajmo istini u oci smjelo
U ovom mjesecu promijenimo sebe
U srcima nek’ cvjeta ljubav
Bice to nase najvece djelo

Razim Bijelic
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 9 times

Post by merylin »

Da Ramazan stize...i bas maloprije mislim hocu li otvoriti ovu temu pa nisam,bilo mi mrsko...ali drago mi je sto je ipak otvorena.
Postim,da...poste i moji ukucani i zajedno odbrojavamo dane kada ce nastupiti Bajram :ha mi razmisljamo o Bajramu vec mjesec dana unaprijed... :plavi
Dragi su mi mjeseci ramazana,uprkos malim poteskocama...ali u tome i jeste bit,da se covjek suzdrzava svih poroka kojih se inace ne moze ili ne zeli odreci!
U jutro na sehur ustajemo svi,pojedemo nesto,popijemo kaficu i zapostimo,pa opet na spavanje :DD ...
Navece opet svi zajedno iftarimo...ispadnu nam oci onih posljednih pet minuta prije iftara gledajuci u dzamiju kada ce se napokon upaliti kandilji :D.
Dragi su mi upravo ti trenutci kada smo zajedno,a uz to jos i dobra klopa mmm...predivan osjecaj!

Sad me pomalo vec hvata panika,10 godina ramazan ljeti...huhhh,najvise mi nedostaje tekucina,bez hrane opet mogu i dva dana :oo
Druga mi je briga posao,kad bih mogla da ne pricam ,bilo bi super :plavi ...onako,osusi ti se grlo,a ti i dalje moras da blebeces i blebeces... :lupa ali izdrzace se nekako!
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko »

Sto sam postio,postio sam..
Iz opste poznatih razloga,trudim se oko ravnomjerne ishrane..

Usput...
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... jenju.html
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

vučica wrote:eto ja ne postim niti slavim..bajram..kad sam katolkinja...al suosjećam sa vama..malo je nezgodno kad je po ljeti..jel su dugi dani...od izlaska do zalaska sunca..pa sretno vam bilo..

jedna moja jako dobra kolegica.inače isto muslimanka..kaže da je njezina nena..skoro svake godine za vrijeme ramazana.jadna završi u bolnici..jel ima godina..al bas..baš posti..u to vrijeme..onako kako spada..pa se iscrpi sva...oslabi..al ne posustaje..

nadam se da se nitko neće naću uvrijeđen ako sam u nečem pogriješila..jel neznam ja baš vaše običaje..
Hvala na podršci :) sve si dobro osim ovoga "suosjećam sa vama" :D .Nema potrebe za tim jer post je postačima radost i duhovni preporod i da li neko posti ili ne zna samo ta osoba i Bog ,jer se svako može odglumiti post pred ljudima,a oni koji bi postom mogli da ugroze zdravlje njima je post zabranjen. To ti naši stari teško prihvataju jer jednostavno se ne žele odreći slasti ramazana i uzalud se ponavlja da svakom onom kome post ugrožava zdravlje je isti zabranjen.To je tako sa starim ljudima znaš i sama njihovu tvrdoglavost.
Pozdrav za prelijepu Istru
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
vučica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by vučica »

hajd sad cu odmah da se ispravim....;)..et obrisala sam.hvala na iskrenosti..

Image
myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka »

hvala vuki puno dusice moja :pusa ,lijepo od tebe mila

pa postila sam godinama,onda sam prestala,vuce te vjera sebi,ali postoje stvari u nama koje jednostavno postave blokadu...i onda borba...uzas,uzas,uzas !!!
(vjerujem u sebe,ko zna,mozda opet sve krene po zlu)
Radujem se Ramazanu,to je ze mene ciscenje duse,napredovanje mog duha,ega,meditacija,joga,ma svasta nesto,napunim baterije,upoznam sebe znas vuki :) prelijepo bude
Ljeto jest,ali je i volja jaka,prvi dan je tezak,drugi nekako,a ostali dani se nizu :)
Nakon 9 godina,evo stig`o Seka :)
Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by adacta »

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti zelim da mjesec Ramazana zajedno sa njihovim najblizim ,komsijama i prijateljima prodje u miru i sreci .
MINJA
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by MINJA »

adacta wrote:Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti zelim da mjesec Ramazana zajedno sa njihovim najblizim ,komsijama i prijateljima prodje u miru i sreci .

Pridruzujem se cestitkama od :srce
Da me nema,trebalo bi me izmisliti
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

ramazan.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Kako se posti ?Šta je za iftar domaćice ?Jeste mogli jesti na sehuru ? :) Uh ,meni super ništa nisam ni gladan ni žedan ,a maloprije sam i ustao jer sam radio sinoć ,a na poslu sam i zapostio i baš sam mogo jesti ono pravo se najedoh elhamdulillah.Dvije punjene zapečene paprike i još 'nako dogodiša :zubi ...da vam sad ne izazivam apetit :D
Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1368 times
Been thanked: 4695 times

Post by Ledena »

Ja postim kad mogu, jer vazda pijem neke tablete, a i ne mogu zbog vrucine, moram piti vodu,
jer bi se u suprotnom onesvijestila.. zato poneki dan pretrpim, ali izdrzim..
Ako ne uspijem postiti,, iskoristit cu ovo vrijeme da procitam Kur'an..
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Ledena wrote:Ja postim kad mogu, jer vazda pijem neke tablete, a i ne mogu zbog vrucine, moram piti vodu,
jer bi se u suprotnom onesvijestila.. zato poneki dan pretrpim, ali izdrzim..
Ako ne uspijem postiti,, iskoristit cu ovo vrijeme da procitam Kur'an..
Svako za sebe :)
Dobra ideja :ok mada bih ti ja preporučio i neku lektiru ako imaš vremena. Npr http://www.islambosna.ba/kutubhana/asad/index.html
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41501 times
Been thanked: 28289 times
Status: Online

Post by Rum »

Ramazan Mubarek‏ [media]Z2btia2ylPM&feature[/media]
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 »

Ramazan ramazan pa se i ja čupam grijeha stupam u ekipu sarajevskih licemjera...............
Tako to nekako dodje ;))
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

sancho_no1 wrote:Ramazan ramazan pa se i ja čupam grijeha stupam u ekipu sarajevskih licemjera...............
Tako to nekako dodje ;))
Djole nećemo se svadjati stalno ,ako neko glumi samo će sebi naštetiti,nego imaš li ti šta lijepoga za reći?
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Krokodil Behko wrote:Sto sam postio,postio sam..
Iz opste poznatih razloga,trudim se oko ravnomjerne ishrane..

Usput...
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... jenju.html

Umjesto vjernicima, lažna vaktija prisjela listu koji je sa sektom isključenom iz islamske zajednice pokušao da unese zabunu u raspored ramazanskog posta
Nakon što je "Oslobođenje" objavilo ramazansku vaktiju, kao prilog u broju od subote, dakle dva dana prije početka posta, dr. Enes Ljevaković, kao fetva-i-emin u BiH, svojim saopćenjem za javnost poništio je važnost te vaktije, pozivajući vjernike da je se ne pridržavaju.
Osim tehničkih nedostataka na koje je ukazao dr. Ljevaković, ključni razlog odbacivanja je što su je štampali pripadnici sekte ahmedije.
Samozvani poslanik
Ova vjerska sekta je od većine islamskih teologa isključena iz islamske zajednice (ummeta) jer se njen osnivač Mirza Ghulam Ahmed proglasio poslanikom, što je u direktnoj suprotnosti sa suštinom očitovanja pripadnosti islamu.
Prema pisanju Islamskih informativnih novina "Preporod", na području balkanskih država, gdje žive muslimani, misionari ahmedijske sekte su se pojavili u prvoj trećini prošloga stoljeća. Oni su pokušali raširiti svoje učenje pojedinačnim kontaktima s ljudima, putem predavanja, rasturanjem svojih brošura, časopisa i drugog propagandnog materijala.
U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu ahmedije su vršile aktivnu propagandu u izbjegličkim bošnjačkim kampovima po Evropi, dijelili propagandnu literaturu i letke.
Nakon uspostavljanja mira u BiH, ahmedije dolaze u zemlju i na perfidan način, putem humanitarnog rada i obnavljanja jedne džamije kod Gračanice, nastoje se prikazati kao dobri i ispravni muslimani. Svoju humanitarnu organizaciju registriraju u Kantonalnom sudu u Tuzli i od 18. 9. 1996. razvijaju svoje misionarsko djelovanje, posebno na području Doboja i okoline.
Humanitarna maska
Uvidjevši da svoju aktivnost najbolje mogu provoditi u većoj sredini, ahmedije su se koncentrirale u Sarajevu, gdje su se registrirale kao humanitarna organizacija pod nazivom "Ahmadiyya Muslim Jamaat Bosna i Hercegovina". Temeljna im je aktivnost u Sarajevu misionarski rad među muslimanima. Zakupile su prostorije, počele izdavati bilten AlNur, štampati knjige, organizirajući skupove i skupštine. Vremenom su ahmedije u Tuzlanskoj ulici u Sarajevu sagradile trospratnicu i tu formirali svoju centralu.
Ova sekta se ne smatra baš uspješnom i nema nekog izrazitog lidera kojim bi se eksponirala u javnosti. Sad im je propao i pokušaj da do popularnosti stignu preko "Oslobođenja" i nevalidne vaktije, očito smišljene da u danima posta istinskim vjernicima prisjedne iftar. Prisjelo je njima, kao i listu koji je na ovaj način sam sebi udario još jedan ozbiljan šamar.
Pomoć pod vjerskom ucjenom
Svoju pomoć i podršku pojedinim ugroženim bošnjačkim porodicama ahmedije su uvjetovale pristupanjem njihovoj sekti i javnim odricanjem od dotadašnjeg učenja.
Radi sprečavanja rada ove sekte Islamska zajednica u BiH uputila je svojedobno jedno cirkularno pismo muhadžirima u Njemačkoj, gdje su bili naročito agresivni, upozoravajući ih na pogubno djelovanje ahmedija.
Locked

Return to “Kontejner”