Merhaba naš mubareć Ramazan

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times
Status: Offline

Re: Merhaba naš mubareć Ramazan

Post by Lavlje_srce »

[ytube][/ytube]

:cvijece
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8220 times
Been thanked: 19343 times

Post by Maja »

Prođe prvi dan. Super je prošao :ok
Nije bilo vruće pa nisam žednila.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Kako kome Majo :)
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Pa dobro, biće i kod mene vruće ne sekiraj se. Postila sam ja i na 40 stepeni a nemamo klimu u kući.
U koliko je sati kod tebe iftar.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

malo iza pola 9

gajiš li iluzije?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

:D.

Malo prije 9 :)
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

a ja mislio ovo pitaj forumaša hahaha :D.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Jah...ko fol.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

:rol

idi broj mačke, izbaci taj stres. :oo
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

:oo

Image

Ćatić je na Twitteru objavio fotografiju iz svog doma na kojoj se vidi kako iftari. Uz objavljenu fotografiju je napisao: "Prvi dan završen!!!".
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

koji je on faktor?
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

"Ovako" pripremila pomoć ugroženim i popust za sve građane tokom ramazana

Mesna industrija "Ovako“ jedanaest godina zaredom pruža podršku socijalno ugroženim kategorijama, a njihova pomoć stigne u sve krajeve Bosne i Hercegovine.
"Na žalost u našoj državi i 20 godina nakon ratnih razaranja živi veliki broj ljudi o kojima nitko ne brine i kojima nisu omogućena osnovna ljudska prava, a to je rad i privređivanje. Naša moralna dužnost, kao uspješne kompanije je da pružimo podršku našim sugrađanima. Vrijeme je da svi shvatimo da se moramo okrenuti jedni prema drugima, jer samo zajedničkim snagama, iskrenom podrškom, zaštitom državnih interesa, te kupovinom domaćih proizvoda, možemo se nadati boljem sutra“ Izjavio je Nedžad Biberović, marketing menadžer

Ukupna vrijednost donacije prelazi 100.000 KM, a isporuke će krenuti krajem prve sedmice ramazana.

Pored ramazanske donacije Mesna industrija "Ovako“ najavljuje ramazanski popust u iznosu od 20 posto na sve proizvode iz asortimana svježe pakovane piletine. Popust će trajati tokom cijelog ramazana i obuhvatit će sve trgovačke lance. Iz M.I. Ovako kažu kako su sretni što su mogli organizirati akciju jednako dostupnu svim građanima. Proizvodi od svježe piletine biće označeni prepoznatljivom markicom sniženja –20 posto.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ramazan u St. Petersburgu, gradu u kome sunce ne zalazi

Nakon što je ramazan počeo, muslimani u St. Petersburgu suočili su s jednom dilemom. Naime, kako da odrede do kada da poste s obzirom da u ovom gradu sunce ne zalazi.
Islamskim propisima je određeno da vjernici poste od zore pa do zalaska sunca. Međutim, kako odrediti početak i kraj posta u dijelovima svijeta gdje sunce uopće ne zalazi.

Jedan od takvih gradova je i St. Petersburg. U ovom gradu sunce u junu nikada ne zalazi, a ta pojava poznata je kao "bijele noći".

Islamski propisi oslobađaju posta djecu, bolesne , putnike, trudnice i druge kategorije, ali ne kažu ništa o ljudima koji žive na krajnjem sjeveru zemljine hemisfere.

"Muslimani St. Petersburga ovo vide kao izazov, odnosno test", rekao je jedan od zvaničnika Regionalnog muslimanskog duhovnog centra iz St. Petersburga.

Iako ne postoje zvanični podaci koliko muslimana živi u St. Petersburgu, procjenjuje se da ih oko 50-ak hiljada. Naime, prošle godine, tokom Bajrama, njih oko 40-ak hiljada okupilo se u dvije džamije u St. Petersburgu.

Prema nekim islamskim učenjacima muslimani na krajnjem sjeveru imaju pravo ne postiti.

"Prema uputama iz Kur'ana , post za stanovnike koji žive blizu polova, nikada nije bilo stroga obaveza", rekao je Musa Bigiev tatarski učenjak.

Pojedini učenjaci kažu da muslimani i iz ovih krajeva trebaju postiti, ali da bi zoru i zalazak sunce trebali određivati na osnovu zore i zalaska sunce u Meki.

U St. Petersburgu mnogi muslimani ne poste i iz jednog drugog razloga. Naime, većina njih su migranti koji obavljaju teške fizičke poslove pa nisu us tanju postiti po 20-ak sati.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga »

Maja wrote:"Ovako" pripremila pomoć ugroženim i popust za sve građane tokom ramazana

Mesna industrija "Ovako“ jedanaest godina zaredom pruža podršku socijalno ugroženim kategorijama, a njihova pomoć stigne u sve krajeve Bosne i Hercegovine.
"Na žalost u našoj državi i 20 godina nakon ratnih razaranja živi veliki broj ljudi o kojima nitko ne brine i kojima nisu omogućena osnovna ljudska prava, a to je rad i privređivanje. Naša moralna dužnost, kao uspješne kompanije je da pružimo podršku našim sugrađanima. Vrijeme je da svi shvatimo da se moramo okrenuti jedni prema drugima, jer samo zajedničkim snagama, iskrenom podrškom, zaštitom državnih interesa, te kupovinom domaćih proizvoda, možemo se nadati boljem sutra“ Izjavio je Nedžad Biberović, marketing menadžer

Ukupna vrijednost donacije prelazi 100.000 KM, a isporuke će krenuti krajem prve sedmice ramazana.

Pored ramazanske donacije Mesna industrija "Ovako“ najavljuje ramazanski popust u iznosu od 20 posto na sve proizvode iz asortimana svježe pakovane piletine. Popust će trajati tokom cijelog ramazana i obuhvatit će sve trgovačke lance. Iz M.I. Ovako kažu kako su sretni što su mogli organizirati akciju jednako dostupnu svim građanima. Proizvodi od svježe piletine biće označeni prepoznatljivom markicom sniženja –20 posto.
Vrlo plemenit,i savjestan gest ovih ljudi.
Medjutim,o ovoj kategoriji ljudi potreba je prjeka...brinuti se svaki dan.
Zajednica ...moze donekle ublaziti taj problem,nikad trajno.
Kazemo,sevap je.....a znamo da se od sevapa nemoze dugo zivjet.
Drzava je tu koja vjesto izbjegava te obaveze,godinama,krije se iza solidarnosti gradjana.
Last edited by Pasaga on 21 Jun 2015, 11:01, edited 1 time in total.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9982 times
Been thanked: 11863 times

Post by Krokodil Behko »

Avaz javlja :jupi
Saće ukinuti ramazan garant. :123

SKANDALOZNO Bugojanka pronašla insekta u somunu

Image

kandalozan slučaj dogodio se u Bugojnu gdje je mušterija jedne pekare pronašla insekta u lepini. "Poštovanje, ovim putem vam se obraćam da objavite fotografije lepine koju sam kupila večeras pred iftar u jednoj bugojanskoj pekari.

Dok sam iftarila ugledala sam insekta u lepini te ovim putem molim sve koji ovo vide da dobro obrate pažnju kada jedu", uputila je neimenovana ženska osoba molbu portalu Bugojno-danas.info.

Hoće li ovaj slučaj ostati samo na objavljivanju fotografija i upozorenju građanima ili će nadležne inspekcije reagovati, ostaje da vidimo u budućnosti.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Mubarek ramazanski dani vraćaju među vjernike osjećaj samilosti i potpomaganja.
Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., jednom kazao sljedeće: “Neki je čovjek odlučio jedne noći udijeliti milostinju. Uzeo je sadaku i dao je bludnici, mada nije znao čime se ona bavi. Kada je osvanulo ljudi su počeli govoriti da je data sadaka bludnici.Čovjek reče: – Allahu moj, Tebi neka je hvala što dadoh milostinju bludnici. Ponovo ću dati sadaku. Sljedeće noći ponio je svoju sadaku i stavio je u ruku bogatašu. Kada je osvanulo ljudi su rekli: – Data je milostinja bogatašu! Čuvši to, čovjek reče: – Allahu moj, hvala neka je Tebi što sam dao sadaku bogatašu. Ponovo ću udijeliti milostinju. Naredne noći ponio je sadaku i stavio je u ruku kradljivcu. Kada je osvanulo, ljudi su govorili o tome kako je data sadaka lopovu.Čovjek reče: – Allahu moj, hvala neka je Tebi što dadoh milostinju bludnici, bogatašu i lopovu. Nakon toga u snu mu je rečeno: – Tvoja milostinja je primljena. Možda će bludnica s njom biti zadovoljna, pa neće činiti blud; možda će bogataš zbog sadake koju je dobio uzeti pouku i početi dijeliti od onoga što mu je Allah, dž.š., dao; i možda će se kradljivac zadovoljiti sadakom, pa više neće krasti.”

Pouke priče:
1. Čovjek sudi po onome što vidi.
2. Ko podijeli sadaku ima za to nagradu bez obzira da li je sadaka dospjela u prave ruke ili ne.
3. Lijepo je ponovo dati sadaku u situaciji kada sadaka ne dospije na pravo mjesto.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi »

Bericetne ramazanske dane nasim forumskim postacima.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Krokodil Behko wrote:Avaz javlja :jupi
Saće ukinuti ramazan garant. :123

SKANDALOZNO Bugojanka pronašla insekta u somunu

Image

kandalozan slučaj dogodio se u Bugojnu gdje je mušterija jedne pekare pronašla insekta u lepini. "Poštovanje, ovim putem vam se obraćam da objavite fotografije lepine koju sam kupila večeras pred iftar u jednoj bugojanskoj pekari.

Dok sam iftarila ugledala sam insekta u lepini te ovim putem molim sve koji ovo vide da dobro obrate pažnju kada jedu", uputila je neimenovana ženska osoba molbu portalu Bugojno-danas.info.

Hoće li ovaj slučaj ostati samo na objavljivanju fotografija i upozorenju građanima ili će nadležne inspekcije reagovati, ostaje da vidimo u budućnosti.
“A ko sakrije (sramotu) muslimana, Allah će sakriti (njegovu sramotu) i na dunjaluku i na ahiretu.” Ovdje, kada Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže “muslimana”, misli se na svakog muslimana, bilo da se radi o mu’minu ili fasiku (velikom grješniku). Iz hadisa se razumije da je skrivanje sramote brata muslimana, veliko dobro djelo za koje Allah nagrađuje skrivanjem naše sramote i na dunjaluku i na ahiretu, što je mnogo važnije. Neki učenjaci smatraju da je vadžib da se sakrije tuđa sramota. Ukoliko vidi ili sazna za sramotu, čovjek koji nije dorastao da naređuje dobro i odvraća od zla, sramotu će samo sakriti. Međutim, ukoliko sramotu vidi ili sazna za nju čovjek koji je u mogućnosti da naređuje dobro i odvraća od zla, dužan je posavjetovati onoga pri kome je dotična sramota, te je isto tako i sakriti.

Ebu Hurejre, radijellahu anhu, prenosi hadis u kojem Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko otkloni mu’minu (vjerniku) teškoću od dunjalučkih teškoća, Allah će njemu otkloniti teškoću od teškoća Sudnjega dana. A ko olakša onome koji je u nevolji, Allah će njemu olakšati i na dunjaluku i na ahiretu. A ko sakrije (sramotu) muslimana, Allah će sakriti (njegovu sramotu) i na dunjaluku i na ahiretu. Allah pomaže Svome robu onoliko koliko on pomaže svome bratu.” (Muslim)
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Tornjak nezna ni sam kud tranda...
...sejtani njega vode.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Post Reply

Return to “Religija”