El. automobil: Baterija, punjenje, održavanje

Sve o ljubimcima na točkove

Moderator: Krokodil Behko

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8553 times
Been thanked: 5267 times
Status: Offline

Re: El. automobil: Baterija, punjenje, održavanje

Post by Mister No » 26 Dec 2024, 22:31

Brcak wrote: 25 Dec 2024, 22:59
Mister No wrote: 25 Dec 2024, 21:02

Možda ako si zaglavio u nekoj pustinji pa ti grijanje i ne treba.
Na - 10 valja kubik bukovine stavit u gepek
Ne, govorim o slucaju sto je Havana postavio clanak.
2015 Tesla 85 kWh ispred kuce 3 dana grijanje do daske plus grijanje za sjedala.
Temperatura oko 30 farenhajta.
Jbg ko zaglavi u velikoj oluji onda nije dobro planirao putovanje.
Ma ne možeš poredati Ameriku I Teslu sa EU proizvođačima automobila, a kako stvari stoje ni jedne ni druge sa kineskim BYD-om i ostalima.
Kinezi trenutno imaju najbolje elektricne automobile i neće ih niko dugo moći stići, pogotovo ovi iz EU.
Jednostavno svi kasne za njima u razvoju baterija, a Kinezi su u međuvremenu prekopirali i unaprijediti sve što valja iz EU auta.
Na koncu vlasnici su Volva, ne treba im ništa više.

To što Norveška npr. radi, kao turbo bogata zemlja, pa je u stanju uraditi expresno infrastrukturu za punjenje elktrifikanera i može sufinancirati nabavku istih Njemačka i drugi ne mogu pratiti.
Međutim najveći problem EU autoindustriji je Kina, i to kao tržište, jer najveću prodaju auta Europljani imaju u Kini.
Pad prodaje Europljana u Kini iznosi oko cca 30%
Kinezi počinju da kupuju svoja auta jer imaju daleko bolje baterije, isti kvalitet a jeftinija su od Europskih.
To je problem WV i svih ostalih, i kako stvari stoje biće im još gore.
U međuvremenu čak i Japanci ulaze u krizu zbog istih problema.
Vozi njemackog dizela i japanskog benzica je bilo nepisano pravilo.
Zbog ekologije (koju su sami sebi uveli) i silnih dpf-oa, agr-ova te ad - blua koje počinju trpati u "normalna" auta doveli su do nepouzdanosti istih i povećanja njihove cijene proizvodnje.
Da bi tu cijenu popeglali počinju ugrađivali jeftine plastike i druge materijale u auta pa dobijas BMW-a starog 2 godine koji škripi više od Stojadina.
Sve u svemu mrka kapa u narednih par godina za WV, grupaciju Stelantis a onda i ostale.
The Dark Side Of The Forum...

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 3503 times

Post by Laser » 26 Dec 2024, 22:58

ElTriconi wrote: 25 Dec 2024, 22:27 Isto ti je ha gorivo spalio u motoru auta ha ga spalio nedje u elektrani 🤔

Jedino ako misle da ce moc vjetrenjace i solarni paneli ispunit naglo povecanje potrebe za energijom i da ce mreza moc izdrzat 😂
To nije pitanje, jer svi znamo da kilovat uvijek biva i ostaje kilovat bez obzira iz čega si ga "iscijedio".

Ne pratiš na času.

Govorio sam o pretpostavci da NEMA VIŠE SUS MOTORA, nego da su sva takva današnja vozila zamijenjena električnim.

Koliko struje baš danas treba izdvojiti iz postojećih količina struje, koju koristimo i za druge stvari, da se napune ti "rezervoari" električnih automobila koji su SVI TAKVI, nema drugačijih.

Treba nam nova količina struje za auta pošto NEMA SUS MOTORA.

Kad će bit moguće istjeravati isti broj kilovata iz električnih automobila, a koje danas istjeravamo iz dizela i benzina?

Koliko je to struje, zna li iko bar približno?

Jesi li sad skonto? :D.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 554 times
Been thanked: 812 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 » 26 Dec 2024, 23:32

Nije to toliko puno el energije jer svakako ne ide sve odjednom, ne mogu svi odjednom ni sipat naftu nit mogu svi odjednom punit baterije. Gledam u Americi prosjecno punjac trosi 7.2 kW snage i to ce uvijek bit 7.2 kW, nije bitno kako auto trosi nego kako charger trosi ako ces tako gledat tako da ce uvijek bit el. energije sve dok elektrane rade.

I isto moras uzet u obzir faktor gubitaka i rasipanja, nije kW u papirima isti kW koji ti ko vozac trosis, jer nisu ista rasipanja i gubici da ono iz lonca SUS motora dobijes na mehanickom radu i da to isto se desi iz baterije. Kilovati u papirima su kilovati koje mi moramo da namirimo naftom a ne izlazni mehanicki rad u kilovatima... A i kod SUS motora imas svega i svacega od svaba do francuza 300 ponasanja sta znaci 100 konja ovamo i onamo.

Jos je progres u toku, prerano je da se to tako poredi direktno ali kad budu na istim nivoima inzinjeringa el. auta ce bit bolja

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 3503 times

Post by Laser » 27 Dec 2024, 01:17

tuzlak1212 wrote: 26 Dec 2024, 23:32 Nije to toliko puno el energije jer svakako ne ide sve odjednom, ne mogu svi odjednom ni sipat naftu nit mogu svi odjednom punit baterije. Gledam u Americi prosjecno punjac trosi 7.2 kW snage i to ce uvijek bit 7.2 kW, nije bitno kako auto trosi nego kako charger trosi ako ces tako gledat tako da ce uvijek bit el. energije sve dok elektrane rade.

I isto moras uzet u obzir faktor gubitaka i rasipanja, nije kW u papirima isti kW koji ti ko vozac trosis, jer nisu ista rasipanja i gubici da ono iz lonca SUS motora dobijes na mehanickom radu i da to isto se desi iz baterije. Kilovati u papirima su kilovati koje mi moramo da namirimo naftom a ne izlazni mehanicki rad u kilovatima... A i kod SUS motora imas svega i svacega od svaba do francuza 300 ponasanja sta znaci 100 konja ovamo i onamo.

Jos je progres u toku, prerano je da se to tako poredi direktno ali kad budu na istim nivoima inzinjeringa el. auta ce bit bolja
Neke računice kažu otprilike ovako:

Broj automobila na cijelom dunjaluku: Oko 1,5 milijardi putničkih automobila.
Prosječna dnevno pređena kilometraža: oko 40 km dnevno.
Prosječna potrošnja goriva: Otprilike 7 litara na 100 km za benzinske automobile i 6 litara na 100 km za dizelske automobile.

Udio benzinskih i dizelskih automobila:

Benzinski automobili: Oko 60%.
Dizelski automobili: Oko 40%.

Benzinski automobili:

Broj automobila: 0,6 × 1,5 milijardi = 900 miliona.
Potrošnja: (40 km dnevno ÷ 100 km) × 7 litara = 2,8 litara po automobilu dnevno.
Ukupno: 900 miliona × 2,8 litara = 2,52 milijarde litara dnevno.

Dizelski automobili:

Broj automobila: 0,4 × 1,5 milijardi = 600 milona.
Potrošnja: (40 km dnevno ÷ 100 km) × 6 litara = 2,4 litara po automobilu dnevno.
Ukupno: 600 miliona × 2,4 litara = 1,44 milijarde litara dnevno.

Ukupno:

Benzin: ~2,52 milijarde litara dnevno.
Dizel: ~1,44 milijarde litara dnevno.

Sveukupno: ~3,96 milijardi litara goriva dnevno.

I veliš da sva ta putnička auta, samo putnička auta, ne bi kusala baš mnogo struje? :D.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 45843 times
Been thanked: 8205 times

Post by ElTriconi » 27 Dec 2024, 07:20

Laser wrote: 26 Dec 2024, 22:58
ElTriconi wrote: 25 Dec 2024, 22:27 Isto ti je ha gorivo spalio u motoru auta ha ga spalio nedje u elektrani 🤔

Jedino ako misle da ce moc vjetrenjace i solarni paneli ispunit naglo povecanje potrebe za energijom i da ce mreza moc izdrzat 😂
To nije pitanje, jer svi znamo da kilovat uvijek biva i ostaje kilovat bez obzira iz čega si ga "iscijedio".

Ne pratiš na času.

Govorio sam o pretpostavci da NEMA VIŠE SUS MOTORA, nego da su sva takva današnja vozila zamijenjena električnim.

Koliko struje baš danas treba izdvojiti iz postojećih količina struje, koju koristimo i za druge stvari, da se napune ti "rezervoari" električnih automobila koji su SVI TAKVI, nema drugačijih.

Treba nam nova količina struje za auta pošto NEMA SUS MOTORA.

Kad će bit moguće istjeravati isti broj kilovata iz električnih automobila, a koje danas istjeravamo iz dizela i benzina?

Koliko je to struje, zna li iko bar približno?

Jesi li sad skonto? :D.
Pajdo treba nam nova kolicina para da se uradi rekonstrukcija citave mreze, da se pojacaju svi postojeci prikljucci elektricne energije. Prosjecan prikljucak ima limitaciju koja je tu nedje sa punjacima. Postojeca infrastruktura u bosni je na granici sa potrosnjom, stalno se rade rekonstrukcije TS-ova i mreze. Sad zamisli koliko bi trebalo para za nova postrojenja za proizvodnju struje, pogotovo sa nasim vidjenjem energije i odredjivanja cjene istoj.

Strujna auta su moguca samo u bogatim ekonomijama dje drustvo svjesno da cjena energije mora biti iznad proizvodne cijene da bi se vrsila rekonstrukcija, odrzavanje i eventualno povecanje proizvodnje. Srbija je najjaca sto se tice ekonomije od ovih drzavica koje nisu u EU a i ona uvozi struju u ova doba, nemaju energije iz HE a i TE su stalno pod nekim opravkama i remontima :D.

Ovo ti je pajdo za balkan isto ratovi zvjezda, bice nekad kad bude ljep i suncan dan :D.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20921 times
Been thanked: 18858 times

Post by Masamune » 27 Dec 2024, 07:29

Ne znam bome... što se Tesle tiče, svi naši koji je imaju hvale to auto na sva usta. Među njima ima profesionalnih vozača, bivših automehaničara, ljudi koji znaju svaki dio i sve moguće o autima...

Kod mene rodjo iz Amerike vozio taksi, vozio kamione, bio profesionalni vozač, radio kao serviser jedno vrijeme, promijenio je sigurno jedno 20 auta nekad i iz zajebancije, vozi čitav život... viče Tesla je najbolja investicija što se tiče auta koju čovjek može napraviti.

A ovi hibridi i slično po Evropi... sve to je krš spram Tesle.
Last edited by Masamune on 27 Dec 2024, 07:30, edited 1 time in total.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 27 Dec 2024, 07:30

Koliko se nafte trosi nije mjerilo kolika je potreba za automobilima a pogotovo sto to nije jedan za jedan u elektricnim vozilima, to je kao da imas HDD na racunaru i jedan operativni sistem treba 100GB HDD a drugi 40GB i ti njih poredis po potrebama diska a ne po potrebama OS-a. Il da kazes kako ce mobitel radit kad na kablu telefon trosi toliko i toliko signala, pa radit ce i radi ko sto vidimo. Nemoj imat SUS princip razmisljanja u el vozilima.

Al nije to gore toliko strasno, reko sam 7.2kW je punjac u USA (u Evropi ce vjerovatno bit manji jer mi imamo drugacije standarde distribucije el energije i imamo manju frekvenciju pa je snaga prosjecno manja), ali prevedi sve to u bojlere i ves masine i imat ces da ce el auta bit casa vode u moru vode. Tvoj bojler ako je trofazni i na 3kW, trosi vise od ovog punjaca i sad mi reci da je bojler p. dim al punjac je potop svijeta. Pa ljudi imaju po 2-3 bojlera u kucama i nikad se nista ne desi, nije izbila elektrana niti trafo stanica zbog takve ulice. Sve je to smijesno za poredit i cifre su male. A mi imamo svoju struju al nemamo svoju naftu, mozemo na 5 minuta u Bosni biti malo vise energetski neovisni.

bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 234 times
Been thanked: 656 times

Post by bez » 27 Dec 2024, 08:16

tuzlak1212 wrote: 27 Dec 2024, 07:30 Koliko se nafte trosi nije mjerilo kolika je potreba za automobilima a pogotovo sto to nije jedan za jedan u elektricnim vozilima, to je kao da imas HDD na racunaru i jedan operativni sistem treba 100GB HDD a drugi 40GB i ti njih poredis po potrebama diska a ne po potrebama OS-a. Il da kazes kako ce mobitel radit kad na kablu telefon trosi toliko i toliko signala, pa radit ce i radi ko sto vidimo. Nemoj imat SUS princip razmisljanja u el vozilima.

Al nije to gore toliko strasno, reko sam 7.2kW je punjac u USA (u Evropi ce vjerovatno bit manji jer mi imamo drugacije standarde distribucije el energije i imamo manju frekvenciju pa je snaga prosjecno manja), ali prevedi sve to u bojlere i ves masine i imat ces da ce el auta bit casa vode u moru vode. Tvoj bojler ako je trofazni i na 3kW, trosi vise od ovog punjaca i sad mi reci da je bojler p. dim al punjac je potop svijeta. Pa ljudi imaju po 2-3 bojlera u kucama i nikad se nista ne desi, nije izbila elektrana niti trafo stanica zbog takve ulice. Sve je to smijesno za poredit i cifre su male. A mi imamo svoju struju al nemamo svoju naftu, mozemo na 5 minuta u Bosni biti malo vise energetski neovisni.
razumijem tvoje razmisljane i bilo bi ok da to ne pokusavas potkrijepit necim o cemu ocigledno nemas pojma, drzi se onog sto znas inace izgledas kao pravi novinar

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 27 Dec 2024, 08:20

bez wrote: 27 Dec 2024, 08:16
tuzlak1212 wrote: 27 Dec 2024, 07:30 Koliko se nafte trosi nije mjerilo kolika je potreba za automobilima a pogotovo sto to nije jedan za jedan u elektricnim vozilima, to je kao da imas HDD na racunaru i jedan operativni sistem treba 100GB HDD a drugi 40GB i ti njih poredis po potrebama diska a ne po potrebama OS-a. Il da kazes kako ce mobitel radit kad na kablu telefon trosi toliko i toliko signala, pa radit ce i radi ko sto vidimo. Nemoj imat SUS princip razmisljanja u el vozilima.

razumijem tvoje razmisljane i bilo bi ok da to ne pokusavas potkrijepit necim o cemu ocigledno nemas pojma, drzi se onog sto znas inace izgledas kao pravi novinar
ako ja ne znam o el energiji i baterijama da mi je ga vidjet ko zna
poz

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20921 times
Been thanked: 18858 times

Post by Masamune » 27 Dec 2024, 08:21

nije trebalo dugo da dođemo do onog "nemaš ti pojma"

jebeš svaki oblik diskusije nakon toga

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 27 Dec 2024, 08:22

ma ja sam samo htio reci da ne mozes reciprocitet pravit potrosnje nafte sa potrosnjom el energije po predjenjih 100km jer nisu iste biljke u pitanju, nije isto navodnjavanje, al hajd

bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 234 times
Been thanked: 656 times

Post by bez » 27 Dec 2024, 08:27

tuzlak1212 wrote: 27 Dec 2024, 08:22 ma ja sam samo htio reci da ne mozes reciprocitet pravit potrosnje nafte sa potrosnjom el energije po predjenjih 100km jer nisu iste biljke u pitanju, nije isto navodnjavanje, al hajd
pa tu se slazemo, al nisi za pocetak trebao pokusati vezati frekvenciju za snagu a ima jos toga da ne razvlacim

Brcak
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 31 times
Been thanked: 34 times

Post by Brcak » 27 Dec 2024, 18:31

20241029_112337.jpg
Pozz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23403 times
Been thanked: 23910 times

Post by ironman » 27 Dec 2024, 18:36

Svaka cast svima koji uzmu elektricno auto.
Ja ne bih mogao..
Sve dok se ne bude moralo a nadam se da za mog zivota i nece morat..
dream of spring...

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2616 times
Been thanked: 21851 times

Post by HAVANA » 11 Feb 2025, 14:05

Nalozili su planetu na nebulozu i ukidanje motora itd Urusili citavu industriju ,sto se odrazilo na milion drugih stvari.Potpuno svjesni nemogucnosti sprovodjenja toga i na takav nacin ,ukini sve uvedi svuda to…Naklepali su para pojedini,ojacali oni,ojacali kinu,urusili i poskupili sve zivo i sad se ko biva dosjetili onoga o cemu se od pocetka prica izmedju svih drugih nebuloza sa elektricnim vozilima…Sve ovo smrdi,jako. https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 9144885719
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 11 Feb 2025, 14:13

Osam sati jebenih mi drug isao sa aerodroma stotinu i kusur kilometara udaljenog od berlina.Nije ni kreno mora punit.Pumpa ne radi punjac,sidji u selo u selu kolona…Napunio pise 370 upalio muziku,grijanje ni izaso nije na auto put 320…Tek kreno.Nikad vise,nema para da sjedem u to govno.S kapama voze zamagljenih prozora i sporo,po auto putu.Ludilo opste…Jedino sto kaze po gradu je ok…Putovanje nema sanse.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23403 times
Been thanked: 23910 times

Post by ironman » 11 Feb 2025, 14:59

Ako ce musk s teslom spasavat planet.
Ne spasavaj ga .
dream of spring...

Mister No
Has thanked: 8553 times
Been thanked: 5267 times

Post by Mister No » 11 Feb 2025, 15:32

ironman wrote: 27 Dec 2024, 18:36 Svaka cast svima koji uzmu elektricno auto.
Ja ne bih mogao..
Sve dok se ne bude moralo a nadam se da za mog zivota i nece morat..
Nije problem ni uzet, neko kako ćeš ga i za koliko novca prodat kao polovan.
Ko će da kupi elektrifikanera starog 7 - 8 g.?
Hibridi inekako mogu proc, posebno Japanski, ali ovo ostalo na struju nikako.
The Dark Side Of The Forum...

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 22153 times
Been thanked: 9503 times

Post by Nice » 11 Feb 2025, 15:33

HAVANA wrote: 11 Feb 2025, 14:05 Nalozili su planetu na nebulozu i ukidanje motora itd Urusili citavu industriju ,sto se odrazilo na milion drugih stvari.Potpuno svjesni nemogucnosti sprovodjenja toga i na takav nacin ,ukini sve uvedi svuda to…Naklepali su para pojedini,ojacali oni,ojacali kinu,urusili i poskupili sve zivo i sad se ko biva dosjetili onoga o cemu se od pocetka prica izmedju svih drugih nebuloza sa elektricnim vozilima…Sve ovo smrdi,jako. https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 9144885719
Normalno da su od početka bili svjesni, ali.... tu je bila prilika za zaradu, kako kažeš

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 14 Feb 2025, 18:16

Tesla model 2025
IMG_1948.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Auto / Moto”