Povećanje plate do 400 KM
Moderator: Krokodil Behko
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3869 times
- Been thanked: 2911 times
- Status: Offline
Re: Povećanje plate do 400 KM
Trico,Mute, moraju u penziju,dok je vakat
Last edited by Pasaga on 06 Jan 2025, 11:06, edited 1 time in total.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Pasaga
- Hadžija
mozda sam u ofsajdu,opet,ima smisla
"NE VRAĆAM SE, NIKAD...": Zbog boljih uslova rada i visokih plaća Nijemci hrle u ovu zemlju...
Medicinska sestra može dobiti i oko 100.000 eura.
Prije gotovo 20 godina Somaeh Metzger je odlučila dati otkaz u jednom njemačkom staračkom domu i otići raditi u susjedni Luksemburg. Naučila je luksemburški na tečaju koji je organizirao njen poslodavac. Od kuće u njemačkom Trieru, gdje živi s obitelji, do radnog mjesta ima 13 kilometara za što joj treba jedva dvadesetak minuta. "Nisam ni na trenutak zažalila zbog moje odluke", kaže Metzger.
Nipošto nije jedina koja iz Njemačke ide na rad u Luksemburg. Prema tamošnjem Nacionalnom institutu za statistiku, više od 52.000 Nijemaca radi u ovoj maloj državi - što je 30 posto više nego prije 10 godina. Velika većina njih i dalje živi u Njemačkoj i putuje na posao. Samo u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi registrirano je 6300 Nijemaca, a među njima je najmanje 4000 njegovatelja poput Metzger, piše Deutsche Welle.
Plaća i uvjeti rada
To se vidi i na njenom radnom mjestu: više od 80 posto od 147 zaposlenika u staračkom domu "Op Lamp" su Nijemci koji brinu za 81 stanovnika doma. "Ne tražimo posebno njegovatelje iz Njemačke", kaže direktorica Mireille Wirtz-Lenertz. No, u pograničnoj regiji se proširila vijest kako su uvjeti rada u Luksemburgu mnogo bolji nego u Njemačkoj. Prekovremenih sati gotovo nema, više osoblja je u skrbi, zaposlene se poštuje, a i plaća je gotovo dvostruko veća. "Zarađujem više u Luksemburgu s 60 posto radnog vremena nego u Njemačkoj kad bih radila puno radno vrijeme" kaže Metzger.
Veliko Vojvodstvo Luksemburg sa svojih 670.000 stanovnika nedavno je opet povećalo plaće zaposlenima u brizi za starije i bolesne. S 10 godina radnog staža njegovateljica u staračkom domu godišnje zarađuje oko 65.000 eura - plus bonusi, dok medicinska sestra može dobiti i oko 100.000 eura.
Luksemburg je očito spreman još bolje plaćati njegovatelje jer je i tamošnje stanovništvo sve starije. Prema procjeni udruge njegovatelja Copas, u sljedećih pet godina bit će potrebno popuniti 4000 radnih mjesta u sektoru njege, uključujući 900 medicinskih sestara, a tu su i drugi djelatnici: od fizioterapeuta pa do pomoćnika u kuhinji.
No u Luksemburgu svake godine završi obuku tek nešto više od 100 njegovatelja. Već sada oko 50 posto medicinskih sestara dolazi iz susjednih zemalja. Upraviteljica luksemburškog staračkog doma Wirtz-Lenertz se boji da će u idućim godinama postati teže doći do njegovatelja iz Njemačke. "Plaće i ondje rastu", kaže ona, ali se pouzdaje u bolje uvjete rada, niže poreze i na kraju bolje mirovine u Luksemburgu.
Istovremeno, to je katastrofa za staračke domove i bolnice s druge, njemačke strane granice. Samo iz bolnice Barmherzige Brüder u Trieru svake godine odlazi po 25 do 30 medicinskih sestara u Luksemburg.
Nema povratka
Za Metzger ne dolazi u obzir da ikad više radi u svojoj domovini: "U Njemačkoj sam bila odgovorna za devet ili deset staraca u jednoj smjeni, često sam radila 15 dana zaredom. U Luksemburgu imam pet osoba za koje brinem."
Ona ne vjeruje da će se tu nešto promijeniti. U Luksemburgu poslodavac uvažava njezine želje prilikom organizacije rasporeda i izuzetno je zadovoljna: "Mogu bez poteškoća usuglasiti moj posao i privatni život. To je i preventivna mjera protiv lošeg raspoloženja i stresa." A toga je u Njemačkoj sve više, ne samo u sektoru njege.
"NE VRAĆAM SE, NIKAD...": Zbog boljih uslova rada i visokih plaća Nijemci hrle u ovu zemlju...
Medicinska sestra može dobiti i oko 100.000 eura.
Prije gotovo 20 godina Somaeh Metzger je odlučila dati otkaz u jednom njemačkom staračkom domu i otići raditi u susjedni Luksemburg. Naučila je luksemburški na tečaju koji je organizirao njen poslodavac. Od kuće u njemačkom Trieru, gdje živi s obitelji, do radnog mjesta ima 13 kilometara za što joj treba jedva dvadesetak minuta. "Nisam ni na trenutak zažalila zbog moje odluke", kaže Metzger.
Nipošto nije jedina koja iz Njemačke ide na rad u Luksemburg. Prema tamošnjem Nacionalnom institutu za statistiku, više od 52.000 Nijemaca radi u ovoj maloj državi - što je 30 posto više nego prije 10 godina. Velika većina njih i dalje živi u Njemačkoj i putuje na posao. Samo u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi registrirano je 6300 Nijemaca, a među njima je najmanje 4000 njegovatelja poput Metzger, piše Deutsche Welle.
Plaća i uvjeti rada
To se vidi i na njenom radnom mjestu: više od 80 posto od 147 zaposlenika u staračkom domu "Op Lamp" su Nijemci koji brinu za 81 stanovnika doma. "Ne tražimo posebno njegovatelje iz Njemačke", kaže direktorica Mireille Wirtz-Lenertz. No, u pograničnoj regiji se proširila vijest kako su uvjeti rada u Luksemburgu mnogo bolji nego u Njemačkoj. Prekovremenih sati gotovo nema, više osoblja je u skrbi, zaposlene se poštuje, a i plaća je gotovo dvostruko veća. "Zarađujem više u Luksemburgu s 60 posto radnog vremena nego u Njemačkoj kad bih radila puno radno vrijeme" kaže Metzger.
Veliko Vojvodstvo Luksemburg sa svojih 670.000 stanovnika nedavno je opet povećalo plaće zaposlenima u brizi za starije i bolesne. S 10 godina radnog staža njegovateljica u staračkom domu godišnje zarađuje oko 65.000 eura - plus bonusi, dok medicinska sestra može dobiti i oko 100.000 eura.
Luksemburg je očito spreman još bolje plaćati njegovatelje jer je i tamošnje stanovništvo sve starije. Prema procjeni udruge njegovatelja Copas, u sljedećih pet godina bit će potrebno popuniti 4000 radnih mjesta u sektoru njege, uključujući 900 medicinskih sestara, a tu su i drugi djelatnici: od fizioterapeuta pa do pomoćnika u kuhinji.
No u Luksemburgu svake godine završi obuku tek nešto više od 100 njegovatelja. Već sada oko 50 posto medicinskih sestara dolazi iz susjednih zemalja. Upraviteljica luksemburškog staračkog doma Wirtz-Lenertz se boji da će u idućim godinama postati teže doći do njegovatelja iz Njemačke. "Plaće i ondje rastu", kaže ona, ali se pouzdaje u bolje uvjete rada, niže poreze i na kraju bolje mirovine u Luksemburgu.
Istovremeno, to je katastrofa za staračke domove i bolnice s druge, njemačke strane granice. Samo iz bolnice Barmherzige Brüder u Trieru svake godine odlazi po 25 do 30 medicinskih sestara u Luksemburg.
Nema povratka
Za Metzger ne dolazi u obzir da ikad više radi u svojoj domovini: "U Njemačkoj sam bila odgovorna za devet ili deset staraca u jednoj smjeni, često sam radila 15 dana zaredom. U Luksemburgu imam pet osoba za koje brinem."
Ona ne vjeruje da će se tu nešto promijeniti. U Luksemburgu poslodavac uvažava njezine želje prilikom organizacije rasporeda i izuzetno je zadovoljna: "Mogu bez poteškoća usuglasiti moj posao i privatni život. To je i preventivna mjera protiv lošeg raspoloženja i stresa." A toga je u Njemačkoj sve više, ne samo u sektoru njege.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2529 times
- Been thanked: 4367 times
Prvo da se ogradim, ja smatram da 1000KM nije dovoljno kao minimalna plata.
No nije mi jasno kako ljudi ne vide da je ovo jedan cisti populisticki potez jedne vlade koja do sad nije napravila nijedan jedini korektan i kvalitetan potez. U konacnici, jedini kojima ce ovo pogodovat su drzavni sluzbenici, jer ce nekima sad plata skocit i po 1000KM.
Evo, ja sam jutros predala tender, koji ako dobijem, NE DAJ BOZE, vrijednost citavog ugovora nece moci pokrit ni 80% bruto plate radnika, a da ne pricam o potrosnom materijalu, o platama administracije (administrativno smo mali, na 100+ radnika nas je 3+2 direktora), o taksama za ovjeru dokumenata, koliko kosta bankovna garancija, itd itd
Nasi tekuci ugovori takodjer vise ne pokrivaju ni total bruto plate radnika, sad je opcija koga otpustit iz firme, kome smanjit broj radnika koje isporucujemo, kome dici vrijednost ugovora, itd.
Poduzetnici vaki naki, pa kad su takvi, sto ne zasucete rukave i zapocnete biznis, sve vidim kako treba znate.
Oni na koje najvise drvlje bacate, koji se bogate preko drugih, itd, koji su vam povod za opravdanje ovakvog zakona i nacina na koji je donesen, ti isti ce opet najvise profitirat, jer ko je naucio da zaobilazi zakon on ce opet naci zaobilaznicu.
A da ne pricam kako ce rad na crno postat ponovno masovna pojava kod nas, jer sto bi neka teta cistacica ili cuvalica ili sitterka, isla legalno preko agencije, kad ce joj sad bit isplativije da radi na crno.
Cisti populizam za koji ce se hvatat: glasajte opet za nas, nama je stalo. Jes malo sutra.
No nije mi jasno kako ljudi ne vide da je ovo jedan cisti populisticki potez jedne vlade koja do sad nije napravila nijedan jedini korektan i kvalitetan potez. U konacnici, jedini kojima ce ovo pogodovat su drzavni sluzbenici, jer ce nekima sad plata skocit i po 1000KM.
Evo, ja sam jutros predala tender, koji ako dobijem, NE DAJ BOZE, vrijednost citavog ugovora nece moci pokrit ni 80% bruto plate radnika, a da ne pricam o potrosnom materijalu, o platama administracije (administrativno smo mali, na 100+ radnika nas je 3+2 direktora), o taksama za ovjeru dokumenata, koliko kosta bankovna garancija, itd itd
Nasi tekuci ugovori takodjer vise ne pokrivaju ni total bruto plate radnika, sad je opcija koga otpustit iz firme, kome smanjit broj radnika koje isporucujemo, kome dici vrijednost ugovora, itd.
Poduzetnici vaki naki, pa kad su takvi, sto ne zasucete rukave i zapocnete biznis, sve vidim kako treba znate.
Oni na koje najvise drvlje bacate, koji se bogate preko drugih, itd, koji su vam povod za opravdanje ovakvog zakona i nacina na koji je donesen, ti isti ce opet najvise profitirat, jer ko je naucio da zaobilazi zakon on ce opet naci zaobilaznicu.
A da ne pricam kako ce rad na crno postat ponovno masovna pojava kod nas, jer sto bi neka teta cistacica ili cuvalica ili sitterka, isla legalno preko agencije, kad ce joj sad bit isplativije da radi na crno.
Cisti populizam za koji ce se hvatat: glasajte opet za nas, nama je stalo. Jes malo sutra.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Btw, 6 dan od nove godine, ja vec znam 5 ljudi koji su ostali bez posla, a sad ce nova poskupljenja jer je "veca plata".
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Tokmak
- Vucin apostol
- Has thanked: 1436 times
- Been thanked: 1370 times
Ja sam još jesenas, i prije ove mjere o povećanju minimalne plaće, za proljeće prognozirao narodni bunt u BiH, puno veći nego što je bio 2014.Nora Ibsenova wrote: 06 Jan 2025, 13:15 Btw, 6 dan od nove godine, ja vec znam 5 ljudi koji su ostali bez posla, a sad ce nova poskupljenja jer je "veca plata".
Čim otopli, mislim da će planuti i u cijeloj regiji, ne samo u BiH.
Ne bih bio u koži političarima tada.
Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Ja se nadam.Tokmak wrote: 06 Jan 2025, 13:34Ja sam još jesenas, i prije ove mjere o povećanju minimalne plaće, za proljeće prognozirao narodni bunt u BiH, puno veći nego što je bio 2014.Nora Ibsenova wrote: 06 Jan 2025, 13:15 Btw, 6 dan od nove godine, ja vec znam 5 ljudi koji su ostali bez posla, a sad ce nova poskupljenja jer je "veca plata".
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 599 times
- Been thanked: 889 times
Imali smo 30 godina da ne dodje do ovog, svaka privatizacija propala, svako uredjivanje antikorupciie propalo, drzavne firme propadaju, radnici su saucesnici u radu na crno i u kovertama i radnici i firme ce platit cijenu, nema mjesta da se pravi zrtva od toga sto drzava ne da da se krsi zakon
Bilo je pitanje kad ce drzava promjesat karte jer ljudi sami od sebe ocito nece nista da mjenjaju
Ja ovo ne volim generalno sto se desava, al ako cu postovat gazdu koji se slomi da nadje sivu zonu u zakonu moram postovat i politicare koji isto to rade s druge strane, inace sam licemjer koji navodi na svoj mlin
Bilo je pitanje kad ce drzava promjesat karte jer ljudi sami od sebe ocito nece nista da mjenjaju
Ja ovo ne volim generalno sto se desava, al ako cu postovat gazdu koji se slomi da nadje sivu zonu u zakonu moram postovat i politicare koji isto to rade s druge strane, inace sam licemjer koji navodi na svoj mlin
- ironman
- sirius
- Has thanked: 24743 times
- Been thanked: 25217 times
- Status: Online
Tacno onako kako sam opisao neki dan.
Hajducija od strane ubacenih elemenata pokusava slomit kicmu privredi federacije.
Ukrast par stotina miliona maraka od ljudi te ih iskoristit u predizbornoj kampanji za opce izbore.
Normalan insan koji voli ovu drzavu ovo nikad ne bi ovako napravio.
Ponavljam ovako.
Znaci minimalna placa moze i mora bit 1250 maraka.
Ali pod uvjetom da se doprinosi i davanja uopce svedu na iznos koji biznis zahtijeva.
Sve drugo je komunizam i propast ..
Hajducija od strane ubacenih elemenata pokusava slomit kicmu privredi federacije.
Ukrast par stotina miliona maraka od ljudi te ih iskoristit u predizbornoj kampanji za opce izbore.
Ponavljam ovako.
Ali pod uvjetom da se doprinosi i davanja uopce svedu na iznos koji biznis zahtijeva.
dream of spring...
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 48663 times
- Been thanked: 8677 times
Jasta je drugo sdp veg krmaca koja prozdire svoj okot
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 48663 times
- Been thanked: 8677 times
Ja ne ocekujem da cu u penziju, mislim da ce to bit il opuhano il prevazidjeno za nekolke godine
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

- Pasaga
- Hadžija
bolan koga vidis u onom coporu da radi u interesu Drzave....ironman wrote: 06 Jan 2025, 17:09 Tacno onako kako sam opisao neki dan.
Ponavljam ovako.

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 23334 times
- Been thanked: 10084 times
Ne vjerujem da može do toga doći, bar ne u BiH... a i da bude tako, šta i kako daljeTokmak wrote: 06 Jan 2025, 13:34Ja sam još jesenas, i prije ove mjere o povećanju minimalne plaće, za proljeće prognozirao narodni bunt u BiH, puno veći nego što je bio 2014.Nora Ibsenova wrote: 06 Jan 2025, 13:15 Btw, 6 dan od nove godine, ja vec znam 5 ljudi koji su ostali bez posla, a sad ce nova poskupljenja jer je "veca plata".
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4293 times
- Been thanked: 3207 times
Evo, tamo od 49:e minute u ovom videu, Lagumdžijino mišljenje o ovome:
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Tako je. A namete na platu nece smanjit jer nema sanse da smanje ziv novac koji kapa u budzeteironman wrote: 06 Jan 2025, 17:09 Tacno onako kako sam opisao neki dan.
Ponavljam ovako.
Bog me ubio ako penzioni fond nije prazan i na ovaj nacin hoce da ga pojacaju.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4293 times
- Been thanked: 3207 times
Ama rade bolan po zadatku. Zar mislite da je sve slučajno, da prvo ukinu rad vikendom (koji u principu trgovačkim lancima pravi najveći obrt npr jer tad svi kupuju, a daleko manje radnim danima) i preusmjere taj obrt u pc, pa sad onda ovo. Mijatovićeva ekavica mi je vazda bila prilično ljigava. A budaletina Njiva nije ni vrijedan nekog pomena. Jednostavno idiot.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9386 times
- Been thanked: 11142 times
- Status: Online
Jako su efikasni, u uništavanju Federacije.
Koriste istu strategiju kao i Vučić. Za sve loše što naprave, okrive prethodni saziv vlade.
Ovaj Nikšić će ući u historiju, kao najveći grobar Federacije ikada.
Stvar jasna ko dan.
Stalo ti do radnika?
Pusti im taj minimalac od 1000 maraka, a doprinose i namete ostavi na istoj visini.
Jel to problem? Ovo isto kao da nas ubjeđuju kako je kod nas trenutno ljeto, pa svi trebamo danas na bazen.
Ima tu dosta mogućnosti da se budžet popuni i na druge načine. Online fiskalizacija, suzbijanje sive ekonomije, uvođenje poreza na dividende
Koriste istu strategiju kao i Vučić. Za sve loše što naprave, okrive prethodni saziv vlade.
Stvar jasna ko dan.
Stalo ti do radnika?
Pusti im taj minimalac od 1000 maraka, a doprinose i namete ostavi na istoj visini.
Jel to problem? Ovo isto kao da nas ubjeđuju kako je kod nas trenutno ljeto, pa svi trebamo danas na bazen.
Ima tu dosta mogućnosti da se budžet popuni i na druge načine. Online fiskalizacija, suzbijanje sive ekonomije, uvođenje poreza na dividende
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Firma koja je radila održavanje SCC-a otpustila 40 radnika.
- edo_79
- Inventar foruma
- Mood:
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 1415 times
Zaboravio si još jednu nebitnu stvar .... SMANJITI DRŽAVNI APARAT .... 60% uhljeba svira qrcu po cijeli dan, dok se radnici u ovo malo realnog sektora što je ostalo, ubiše radeći nebi li koji dinar namakli .....Krokodil Behko wrote: 07 Jan 2025, 10:06 Jako su efikasni, u uništavanju Federacije.
Stvar jasna ko dan.
Stalo ti do radnika?
Milja maraka minimalac, sa istim porezima i doprinosima .... OBAVEZNO uvođenje poreza na dividende ... i nemože direktor imati 5 puta veću platu od radnika, i to treba definisati ili oporezivati po većoj stopi ...
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
- edo_79
- Inventar foruma
- Mood:
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 1415 times
Fino nek im sad Upravni odbor održava isti .... ha ya
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."