POVRATAK U DOMOVINU

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 11068 times
Been thanked: 11436 times
Status: Online

Re: POVRATAK U DOMOVINU

Post by immuno » 23 Dec 2023, 14:55

Arthur Dent wrote: 22 Dec 2023, 23:21
immuno wrote: 22 Dec 2023, 18:12

A ko kaze da cu sjediti kuci :oo
Ne volim putovati za praznike zbog guzvi, al kad skoro niko ne ide e ja se onda nadignem hodati :cudi
znam vjestice! najbolje slike tu meces iz najljepsih zemalja dok mi rintamo i patimo se.. znam ja da ce tvojih pet vratnickih minuta doci... belcum..
Brezbeli :D.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 8701 times
Been thanked: 14460 times
Status: Offline

Post by spacebound » 23 Dec 2023, 15:00

immuno wrote: 23 Dec 2023, 14:54
Fuddo wrote: 22 Dec 2023, 23:41

Image

Vas pljackaju!

Onda cu ja doci kod tebe sto doce me jeftinije iz Chikaga do Sarajeva nego iz Beca :D.
:valja
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 12293 times
Been thanked: 19639 times

Post by Fuddo » 23 Dec 2023, 16:20

immuno wrote: 23 Dec 2023, 14:54
Fuddo wrote: 22 Dec 2023, 23:41

Image

Vas pljackaju!

Onda cu ja doci kod tebe sto doce me jeftinije iz Chikaga do Sarajeva nego iz Beca :D.
Ja se trebam polako spremat
Al kad mi naumpadne dje je to, i kolko je daleko
Odmah me nesta u stomaku uvrne
Da bar more nedje stat, izac malo, noge protegnit, zapalit…al jok. Kad god pogledam dokle smo, sam plavo ispod, nema nista. Dok dodjem, fasujem dva ptsd.
Dozvolite da se obratimo

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 38880 times
Been thanked: 24641 times

Post by Rum » 23 Dec 2023, 21:33

Ovih dana Bosna nam je puna ljudi iz dijaspore.

Na našim graničnim prelazima mi bi ove ljude trebali dočekivati sa zastavicama i najtoplijim riječima dobrodošlice. Oni tokom cijele godine imaju nešto malo praznika i umjesto putovanja po svijetu, oni ipak izaberu da dođu i ostavljaju svoje novce u BiH. Njihova ljubav prema domovini je bez interesa.

Najmanje što možemo da uradimo prema njima jeste da im se osmjehnemo kad ih sretnemo na ulici, poželimo dobrodošlicu, ili da damo prednost u saobraćaju.

Molim vas hajde da to radimo, nek se osjećaju ugodno u svojoj domovini. 🇧🇦

(dr. Samir Vildić)
"Uradiš stotinu dobrih djela a zatim napraviš samo jednu grešku i ljudi se odmah razočaraju u tebe. Uradiš stotinu grijeha i samo se jednom iskreno pokaješ i Allah ti sve oprosti. Plemenit je Gospodar naš!"

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 18891 times
Been thanked: 5109 times

Post by Veca » 23 Dec 2023, 22:56

jeste pohitni, nea sta :D
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

EmirTr
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 78 times
Been thanked: 216 times

Post by EmirTr » 23 Dec 2023, 23:24

LIVE prenos sa 4 najopterećenija granična prelaza:

https://youtube.com/live/oNTvJJt-aB0?feature=share

Brcak
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 31 times
Been thanked: 33 times

Post by Brcak » 24 Dec 2023, 18:37

Rudolph wrote: 23 Dec 2023, 21:33 Ovih dana Bosna nam je puna ljudi iz dijaspore.

Na našim graničnim prelazima mi bi ove ljude trebali dočekivati sa zastavicama i najtoplijim riječima dobrodošlice. Oni tokom cijele godine imaju nešto malo praznika i umjesto putovanja po svijetu, oni ipak izaberu da dođu i ostavljaju svoje novce u BiH. Njihova ljubav prema domovini je bez interesa.

Najmanje što možemo da uradimo prema njima jeste da im se osmjehnemo kad ih sretnemo na ulici, poželimo dobrodošlicu, ili da damo prednost u saobraćaju.

(dr. Samir Vildić)
nemojte mi tite vam mahat zastavicama, nisam rahmetli Alija.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 38880 times
Been thanked: 6886 times

Post by ElTriconi » 24 Dec 2023, 18:51

Rudolph wrote: 23 Dec 2023, 21:33 Ovih dana Bosna nam je puna ljudi iz dijaspore.

(dr. Samir Vildić)
😂

Nisu srbi i hrvati da se tako prema njima ponasamo. Slucajno ako nedje parkiraju van propisa odmah kola zapalit 🤔

A srbima platit, jakako 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8171 times
Been thanked: 9669 times

Post by Krokodil Behko » 05 Jan 2025, 21:43

SRCE VUČE RODNOM KRAJU: Vratio se iz Engleske u BiH pa pokrenuo biznis o kojem se priča

Image

Brojni su primjeri onih koji su poslovni uspjeh postigli u zemljama zapadne Evrope, a žele da sačuvaju vezu sa rodnim krajem. Jedan od njih je mladi biznismen Orhan Tičić iz Engleske, koji je odlučio novac uložiti u rodno Trebinje. Zahvaljujući njemu, u ljeto 2023. godine Trebinje je dobilo halal restoran koji je smješen u Vakufskoj kući, u starom dijelu grada u blizini Sultan Ahmedove džamije.

Odluka da uloži u Bosnu i Hercegovinu, posebno u Trebinje, nastala je iz želje da doprinese rodnom kraju. Sve više ga vuče želja da tamo provodi vrijeme.

- Osjetio sam da postoji prostor za inovativan i moderan halal restoran koji bi mogao privući kako domaće tako i goste iz inozemstva, ali i pružiti nešto novo Trebinju. Na ideju sam došao zajedno sa prijateljem Tihomirom Ateljevićem i nisam mnogo razmišljao da započnem taj projekt. U Engleskoj, kao i u većem dijelu svijeta, odavno postoji trend halal restorana. Meni se činilo da i u Trebinju nedostaje mjesto sa halal ponudom. Želio sam da Trebinje ima opciju koja zadovoljava standarde halal ishrane, što također doprinosi turističkoj ponudi grada - kazao je Tičić.

Ponosni da su dobili halal certifikat, Tičić ističe da proces nije lak, treba dosta truda i vremena. Od aplikacije i edukacije, do inspekcija i audita.

- Dobiti certifikat također znači da imate visoke higijenske standarde, kao i kvalitetu hrane, koji se moraju održavati i dokumentovati. Važno je i pridržavanje osnovnim etičkim standardima u poslovanju, što uključuje pravedan odnos prema radnicima i brigu o okolišu. Naravno, vrhunski kvalitet mesa i ostalih proizvoda je najvažniji. Mi imamo redovne kontrole, audite i inspekcije, kako bi provjerili da li se sve procedure pravilno provode i poštivaju - kaže.

Tičić je zadovoljan dosadašnjim razvojem i načinom na koji su građani Trebinja i lokalna vlast prihvatili njihov restoran.

- Trebinjci su ljudi koji će vam uvijek izaći u susret, pomoći kako god mogu. Veliku podršku nam je pružio Medžlis Islamske zajednice Trebinje, što vrlo cijenim. Također Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u početku pomoglo malim grantom, koji je dobrodošao da bi kupili dio namještaja. Imao sam savjete i pomoć kuhara Nihada Memeledžije. Moj otac Faruk i moja supruga Anna su moj glavni oslonac. Njihova podrška, posvećenost i razumijevanje za sve izazove koje smo prolazili i prolazimo su ključni za uspjeh tog, kao i ostalih poduhvata koje planiram u narednom periodu - kazao je Tičić.

Obuka i razvoj osoblja jedan su od njihovih prioriteta. On kaže da je pronaći radnu snagu izazov s kojim se suočava ugostiteljski sektor ne samo u Bosni i Hercegovini, već širom regije.

- Ipak, trudimo se da izgradimo posvećen tim koji dijeli moju strast za radom, kvalitetom i pažnjom prema gostima. Uglavnom, napredak osoblja se vidi i drago mi je da se trude - naglasio je.

Tičić kaže da su uspostavili saradnju sa pouzdanim lokalnim dobavljačima, koji ispunjavaju halal standarde te od njih i nabavljaju proizvode. Gosti uglavnom ističu zadovoljstvo uslugom i kvalitetom hrane.

- Mnogo pohvala dobili su od stranih, kao i od domaćih turista. Imamo puno pozitivnih komentara i recenzija, to nam daje dodatnu motivaciju da stalno unapređujemo uslugu i jelovnik. - naglasio je.

Na osnovu ličnog iskustva Tičić je poručio bh. građanima u dijaspori, potencijalnim investitorima u BiH, da vjeruju u potencijal rodnog kraja i iskoriste prilike koje im pruža.

- Izazova će uvijek biti, naročito kad je riječ o birokratskim procedurama, ali svaki uspjeh ovdje ima posebnu vrijednost i ispunjava čovjeka na drugačiji način. Uz dobru pripremu, moguće je stvoriti nešto što doprinosi lokalnoj zajednici, zapošljava ljude i ostavlja pozitivan utisak. Iskustvo u inostranstvu može se uspješno primijeniti u BiH, a ovakve investicije omogućavaju vezu s rodnim krajem. A veza sa rodnim krajem je vrlo važna. Svi mi koji smo u dijaspori, bez obzira na vjeru i nacionalnost, trebali bismo pokušati koliko možemo da pomognemo rodnom kraju i našoj državi. Kad bismo iskoristili samo deset posto resursa dijaspore mogli bismo zaista dosta pomoći, ne samo rodnom kraju nego i državi - poručio je.

Orhan Tičić i njegova supruga Anna angažirani su na dvije adrese, u dvije države. Osim u Bosni i Hercegovini, žive i rade i u Velikoj Britaniji gdje imaju Firmu”MealDash” a izrađuju web-stranice, aplikacije, vode socijalne mreže i marketing za klijente koji su pretežno u ugostiteljstvu.

- Putujemo puno između dvije države. Imam vremena za obje firme, za ostale projekte, porodicu i sve ostalo. Ako ste dobro organizovani, sve se može stići. Supruga je zavoljela Trebinje, ljude i našu zemlju - naglasio je Orhan Tičić.

tuzlak1212
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 294 times
Been thanked: 327 times

Post by tuzlak1212 » 05 Jan 2025, 22:32

Sad kad cuje minimalnu platu mozda se predomisli

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 19221 times
Been thanked: 8171 times

Post by Nice » 06 Jan 2025, 19:22

Dobro, još je na friško, da ga vidimo za par godina

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 3829 times
Been thanked: 2682 times

Post by Melek » 06 Jan 2025, 19:43

A šta će mu alal restoran tam dje više nema turskog uva?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 19221 times
Been thanked: 8171 times

Post by Nice » 06 Jan 2025, 19:46

Zvuči moderno

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3642 times
Been thanked: 2747 times

Post by Pasaga » 06 Jan 2025, 19:51

:D.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 20065 times
Been thanked: 20737 times

Post by ironman » 06 Jan 2025, 19:52

:ooo
dream of spring...

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 634 times
Been thanked: 465 times

Post by amidza idriz » 07 Jan 2025, 00:24

Kako se ulazi u godine sanse za povratak sve manje iz sve vise razloga.
Obezbijedio sam se finansijski ali ne bih mogao da se naviknem na nas sistem i birokratiju. Tu bi zazalio za povratak.

Nikada ne reci nikada.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 20065 times
Been thanked: 20737 times

Post by ironman » 07 Jan 2025, 10:03

Jedna ogromna prednost ulaska u EU bi bila to.
Nasi ljudi bi lakse odlucili da se vrate.
Ili bi bili cesce tu.
dream of spring...

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 357 times

Post by bosnjakinja » 07 Jan 2025, 10:12

ironman wrote: 07 Jan 2025, 10:03 Jedna ogromna prednost ulaska u EU bi bila to.
Nasi ljudi bi lakse odlucili da se vrate.
Ili bi bili cesce tu.
Cak bi se i vecina usudila da bar pokusa se vratiti, jer selidba unutar EU ti je kao da selis u drugi grad, samo nadji posao

Masa danaca itd odu na godinu dvije u Spaniju raditi Englesku itd

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 12761 times
Been thanked: 8886 times

Post by Julia-Klara » 07 Jan 2025, 11:10

Otisla, vratila se, otisla, i opet se planiram vratiti :cudi
Svaki put mi je sve teze i teze napustiti Brcko.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Post Reply

Return to “Dijaspora”