Studij psihologije
Moderator: Krokodil Behko
Studij psihologije
Pozdrav. Maturant sam i planiram ove godine da upisem psihologiju u Sarajevu.Medjutim u nedoumici sam i odbojno mi je to sto mnogi kazu da je tesko doci do zaposlenja s tim, takodjer ima i onih koji kazu da ce DOBAR psiholog naci posao uprkos teskom stanju. Mene kao nauka privlaci jako, i volio bih cuti vase misljenje o tome, upisati ili ne? 
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
- Status: Offline
Re: Studij psihologije
Moje mišljenje je da u ovoj zemlji fali posvećenih ljudi. Mislim posvećenih struci koju su odabrali. Tako da imaš mali milion nekakvih kadrova koji izlaze sveke godine, pogotovo iz društvenih smjerova, a koji služe isključivo za nabildavanje broja nezaposlenih.
Nedavno sam diskutovao na sličnu temu s jaranom koji je ekonomista, ne znam tačno koji smjer, a koji radi u firmi u kojoj sam i ja nekad radio. I na ta moja zapažanja, da ima masa nezaposlenih ekonomista, ali da ne znam da su među njima neki vrhunski, koji su neko ime u toj struci. Na što mi on kaže kako i nema baš priliku da se istakne kad ti se posao sveo da obračunaš platu i povremeno sabereš dva broja.
Pa na tebi je da skontaš da li ćeš se tako baviti psihologijom. Ili ćeš za 10 godina biti sinonim za istu.
Nedavno sam diskutovao na sličnu temu s jaranom koji je ekonomista, ne znam tačno koji smjer, a koji radi u firmi u kojoj sam i ja nekad radio. I na ta moja zapažanja, da ima masa nezaposlenih ekonomista, ali da ne znam da su među njima neki vrhunski, koji su neko ime u toj struci. Na što mi on kaže kako i nema baš priliku da se istakne kad ti se posao sveo da obračunaš platu i povremeno sabereš dva broja.
Pa na tebi je da skontaš da li ćeš se tako baviti psihologijom. Ili ćeš za 10 godina biti sinonim za istu.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
U drustvo kakvom jesmo nemoze biti viska psihologa. Ja sam kcerki savjetovala taj smjer.
- Vjetar
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 24 times
U USA?navika wrote:U drustvo kakvom jesmo nemoze biti viska psihologa. Ja sam kcerki savjetovala taj smjer.
I ja bih mu savjetovao da završi za psihologa i potraži posao u USA, ili Australiji/NZ, traženi su tamo.
Hmm, pa jest da je rat bio ne tako davno i da je ostavio lose posljedice na mentalno zdravlje mnogo ljudi, kojima je potrebna pomoc, ali kod nas u svakom domu zdravlja radi samo po jedan psiholog, rijetkost je da ih radi vise, tako da zaposlenje kao klinicki psiholog je tesko. Ono sto me buni je to da svi kazu da psiholog moze raditi u mnogim oblastima, kao klinicki psiholog, life coach (pomoc pri profesionalnoj orijentaciji), kao profesor, privatni terapeut, u vrticima, kao menadzer, industrijski psiholog itd. Ali uprkos toj navodnoj raznovrsnosti posla koga god pitas moze li se naci kod nas posao sa psihologijom kaze da nema. Cak mi je magistar psihologije koji je jos uspio u struci rekao da ne upisujem to jer je tesko za posao. Da bi radio vani moras nostrifikovati diplomu i mora te prihvatiti drustvo psihologa drzave u koju ides, jer svaka drzava ima svoje drustvo psihologa. Ne znam, volim to ali nisam siguran da li bih upisao, bas zbog navedenognavika wrote:U drustvo kakvom jesmo nemoze biti viska psihologa. Ja sam kcerki savjetovala taj smjer.
Last edited by Walker on 29 Jun 2015, 23:33, edited 1 time in total.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
Najgora ti je opcija baviti se nečim što ne voliš, jer valja gurati tako do penzije. 
:
Ma jeste, ali mozda je cak jos gore dati godine i novce za fakultet, i nakon zavrsetka visiti na birou.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8065 times
- Been thanked: 19077 times
Da toliko volis psihologiju upisao bi je unatoc svemu.
Ali meni se cini da ti je trenutno u ocima ono prekrizeno slovo S
Znaci vaznija ti je zarada nego bavljenje onim sto volis.
Mislim da na forumu nema psihologa, iako bi nam trebao jedan,
tako da neces dobiti neki koristan savjet o zaposljavanju u toj struci
nego ce se tema svesti na licna misljenja forumasa o tome treba li
ici za novcem ili slijediti svoj san
A nema ni vidovitih koji bi ti mogli reci kakvo ce stanje biti u toj struci
za 4-5 godina.
Dobro je to sto ne ides ko muha bez glave i sto mislis na buducnost
ali ko zna sta se moze desiti dok zavrsis, mozda izume online psihologe
mozda se uclanis u neku stranku pa ti oni nadju posao
Ali meni se cini da ti je trenutno u ocima ono prekrizeno slovo S
Znaci vaznija ti je zarada nego bavljenje onim sto volis.
Mislim da na forumu nema psihologa, iako bi nam trebao jedan,
tako da neces dobiti neki koristan savjet o zaposljavanju u toj struci
nego ce se tema svesti na licna misljenja forumasa o tome treba li
ici za novcem ili slijediti svoj san
A nema ni vidovitih koji bi ti mogli reci kakvo ce stanje biti u toj struci
za 4-5 godina.
Dobro je to sto ne ides ko muha bez glave i sto mislis na buducnost
ali ko zna sta se moze desiti dok zavrsis, mozda izume online psihologe
mozda se uclanis u neku stranku pa ti oni nadju posao
Da, u USA. Vjerovatno su vise trazeni samo iz jednog razloga - ne pate od toga da ce ih neko smatrat ludacima ako odu istom.Oblak wrote:U USA?navika wrote:U drustvo kakvom jesmo nemoze biti viska psihologa. Ja sam kcerki savjetovala taj smjer.
I ja bih mu savjetovao da završi za psihologa i potraži posao u USA, ili Australiji/NZ, traženi su tamo.
Skoro negdje procitah koliko je velik broj ljudi u BiH na nekim dusevnim narkoticima
E sad ne mozes se ni u sto u zivotu upustiti i ocekivati zagarantovan profit, ni sam ti zivot nije zagarantovan, ali najbolje sto mozes biti u zivotu je da budes ono sto volis biti.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9870 times
- Been thanked: 11665 times
- Status: Online
navika wrote:Da, u USA. Vjerovatno su vise trazeni samo iz jednog razloga - ne pate od toga da ce ih neko smatrat ludacima ako odu istom.Oblak wrote:U USA?navika wrote:U drustvo kakvom jesmo nemoze biti viska psihologa. Ja sam kcerki savjetovala taj smjer.
Skoro negdje procitah koliko je velik broj ljudi u BiH na nekim dusevnim narkoticimaPsiholozi bi po meni, ja iko drugi, imao pune ruke posla tu.
E sad ne mozes se ni u sto u zivotu upustiti i ocekivati zagarantovan profit, ni sam ti zivot nije zagarantovan, ali najbolje sto mozes biti u zivotu je da budes ono sto volis biti.
A da li postoje psiholozi, koji bi napravili da ljudi ne koriste te tablete, a ne da im prepisuju?
Behko ja vjerjem da se ta brojka moze znatno smanjit, samo koliko je ljudi kod nas voljno ici kod psiloga 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9870 times
- Been thanked: 11665 times
- Status: Online
Moj rođak je diplpmirao u Rijeci psihologiju kao najbolji student. Nikad ga nisam vidjela osim na kvizu Milijunaš... Znam da se nikad nije zaposlio iako su mu nudili posao u Vukovaru. Sad kad mu je otac umro, preselio je sestri u Beč...nikad nisam ispitivala zar baš nije mogao naći posao negdje bliže Rijeci...Ne znam kakva je potražnja u Bosni ali kod nas u školama nema puno psihologa. Nije problem nostrificirati diplomu ...kod nas ministarstvo štedi drastično. Psihologa treba....
Ama ja znam da kod nas ni psihijatri nešto baš korisni nisu što se tiče PTSP-a ....ama našopaju te tabletama samo da teturaš....sumnjam da je u Bosni prijeko potrebna odraslima pomoć psihologa...malo više para i sigurnija egzistencija - ne bi psiholog a ni psihijatar imao puno posla...
U svakom slučaju studiraj ono što voliš...ja sam voljela psihologiju a pedagogiju baš i ne...eto...prostudirala ja to u praksi
Ama ja znam da kod nas ni psihijatri nešto baš korisni nisu što se tiče PTSP-a ....ama našopaju te tabletama samo da teturaš....sumnjam da je u Bosni prijeko potrebna odraslima pomoć psihologa...malo više para i sigurnija egzistencija - ne bi psiholog a ni psihijatar imao puno posla...
U svakom slučaju studiraj ono što voliš...ja sam voljela psihologiju a pedagogiju baš i ne...eto...prostudirala ja to u praksi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
A ne znam. Raspitat cu se jos sa osobama koje su diplomorale. Ako nista imam struku koja se tice kompjuterskog projektovanja, auto cad, catia, solid works i ti fazoni, kazu da je to trazeno..a mozda se bacim i na programiranje, otom potom, razmislit cu dobro 
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
da vas Ahhhh vidi kako miksate psihologiju i psihijatriju...
: