Povećanje plate do 400 KM
Moderator: Krokodil Behko
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2911 times
- Been thanked: 24124 times
- Status: Online
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26112 times
- Been thanked: 26753 times
- Status: Offline
Re: Povećanje plate do 400 KM
Botovi ...ona gamad koja za pare botuje protiv BiH.
Oni ovako ismijavaju ljude koji se bore za egzistenciju.
Djubrad nabijem ih naqrac...gledaj kako pise hocemo trazit manje plate.
A niko plate ne spominje.
Ljudi hoce da protestuju protiv ogromnog poreza na platu.
Na tu hiljadu drzava hoce 784 marke.
U tome je problem a ne u plati.
Ali..izdajnici ne biraju sredstva u lazima.
Oni ovako ismijavaju ljude koji se bore za egzistenciju.
Djubrad nabijem ih naqrac...gledaj kako pise hocemo trazit manje plate.
A niko plate ne spominje.
Ljudi hoce da protestuju protiv ogromnog poreza na platu.
Na tu hiljadu drzava hoce 784 marke.
U tome je problem a ne u plati.
Ali..izdajnici ne biraju sredstva u lazima.
dream of spring...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
Danas objavise kako doticna ima samo dva radnika prijavljena. Mislim da je Raport.ba objavio.Pasaga wrote: 08 Jan 2025, 19:50 SARAJEVSKA PODUZETNICA IMA PORUKU ZA VOJINA MIJATOVIĆA I NERMINA NIKŠIĆA:
"Od petka polovina mojih radnika ide na biro"
Kompanija koja broji 52 radnika prepolovit će broj uposlenih
SARAJEVSKA PODUZETNICA IMA PORUKU ZA VOJINA MIJATOVIĆA I NERMINA NIKŠIĆA: "Od petka polovina mojih radnika ide na biro"
Vlasnica i direktorica kompanije ANI-BH d.o.o. Sarajevo, Aida Džabija-Dacić, kazala je od petka polovina zaposlenih u njenoj kompaniji ide na biro.
Ovo je posljedica odluke o rastu minimalne neto plate na hiljadu KM, a bruto na 1.744 KM.
"Imam 52 zaposlena, čekam do petka da vidim da li će se išta promijeniti u vezi s odlukom Vlade. Ako se ne promijeni, zaista ne bih išla u rizik da platim dodatnih 17 hiljada KM poreza. Ne možemo to platiti, nema te matematike. Zamolila bih ih da malo razmisle o svojoj odluci", kazala je Džabija-Dacić za BiznisInfo.ba.
Navela je da ima četiri poslovnice te da je spremna da dvije zatvori i otpusti polovinu radne snage.
"To je moja konačna odluka", naglasila je vlasnica firme u okviru koje posluje predškolska ustanova.
Podsjetila je da radnici koji dobiju otkaz kao tehnološki višak odlaze na biro gdje će biti na trošku države.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
PS u vrijeme kada sam ja radila na radiju, moj sef mi govorio kako sam prijavljena, radi te prijave sam pristala raditi i subotom :jer je to njegova dobra volja". Zatrebao mi doktor, ja da ovdjerim knjizicu - ne moze, nisam prijavljena.
Sve vrijeme sam radila na crno, a vjerujem da samo za svoju zenu i djecu i dan danas uplacuje, za radnike ne.
Plus, kad sam pokrenula sve i ganjala se po kancelarijama, ispostavilo se da je firma prijavljena i u Orasju i u Brckom.
A drugovao sa inspektorima, naravno.
Mah...
Sve vrijeme sam radila na crno, a vjerujem da samo za svoju zenu i djecu i dan danas uplacuje, za radnike ne.
Plus, kad sam pokrenula sve i ganjala se po kancelarijama, ispostavilo se da je firma prijavljena i u Orasju i u Brckom.
A drugovao sa inspektorima, naravno.
Mah...
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22755 times
- Been thanked: 20838 times
Ima smisla i ova priča za direktore koji se vode na plati od 800 KM, a firma ostvaruje višemilionsku dobit. Ovo što njiva priča.
Samo što je, ponavljam, prvo trebalo raditi na fiskalnim promjenama, pa onda ovi potezi sa povećanjem plate.
Al gdje će oni dirati doprinose... od njih zavise. Smanjili bi sebi budžetska sredstva. Ne bi više vozali najskuplje audije, već bi možda morali voziti fiat.
Nikad se više nisu punile državne kase nego zadnjih godina. Druga priča je šta dalje rade sa tim sredstvima.
Samo što je, ponavljam, prvo trebalo raditi na fiskalnim promjenama, pa onda ovi potezi sa povećanjem plate.
Al gdje će oni dirati doprinose... od njih zavise. Smanjili bi sebi budžetska sredstva. Ne bi više vozali najskuplje audije, već bi možda morali voziti fiat.
Nikad se više nisu punile državne kase nego zadnjih godina. Druga priča je šta dalje rade sa tim sredstvima.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1273 times
- Been thanked: 4064 times
Vidim ovdje dosta onih koji aminuju da ove mjere propadnu zato i samo zato što ih je donijela trojka.
Ne volim trojku, samo Bog zna koliko ih prezirem, ali žarko želim da ove mjere uspiju, bez obzira ko ih donio.
Ne želim to samo zbog sadašnjosti, niti zbog sebe lično zato što nikada nisam bio na minimalcu kao ni moja supruga.
Želim da uspiju radi budućnosti. Želim da se plate povećaju, a da ne dođe do egzodusa firmi u RS i da ne dođe do poskupljenja svega što bi pojelo povečanje minimalca.
Ako propadne ovaj pokušaj koji je poduzela mrska mi trojka, nema te vlade koja će unarednih 10 godina pokušati bilo šta u tom pravcu bojeći se promašaja koji će trojka eventualno učiniti.
Sa druge strane, ako ovaj pokušaj uspije, onda če neka slijedeća vlada imati hrabrosti pa i obavezu podići crtu još malo prema gore.
Sačekat ću jedno 3 mjeseca i vidjeti šta će biti kad se sve to zakotrlja. Nakon toga ću skinuti kapu ovoj vladi ili ću im yebati familiju.
Ne volim trojku, samo Bog zna koliko ih prezirem, ali žarko želim da ove mjere uspiju, bez obzira ko ih donio.
Ne želim to samo zbog sadašnjosti, niti zbog sebe lično zato što nikada nisam bio na minimalcu kao ni moja supruga.
Želim da uspiju radi budućnosti. Želim da se plate povećaju, a da ne dođe do egzodusa firmi u RS i da ne dođe do poskupljenja svega što bi pojelo povečanje minimalca.
Ako propadne ovaj pokušaj koji je poduzela mrska mi trojka, nema te vlade koja će unarednih 10 godina pokušati bilo šta u tom pravcu bojeći se promašaja koji će trojka eventualno učiniti.
Sa druge strane, ako ovaj pokušaj uspije, onda če neka slijedeća vlada imati hrabrosti pa i obavezu podići crtu još malo prema gore.
Sačekat ću jedno 3 mjeseca i vidjeti šta će biti kad se sve to zakotrlja. Nakon toga ću skinuti kapu ovoj vladi ili ću im yebati familiju.
Klanjam džematile po parkovima.
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2911 times
- Been thanked: 24124 times
Ma ovo je dobro i treba,treba i vise zbog mnogo stvari ali moglo se drugacije upravo zbog ovih koji su na granici rentabilnosti.Za druge me boli qrac,ove sto imaju i mogu.Ni ovako kao do sad ne ide,boli gazdu qrac vecinom,sta ce i sa ovim,i da ima jos para na crno neki radnik,nije kreditno sposoban,sto jada…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- ironman
- sirius

Koje mjere?Laser wrote: 09 Jan 2025, 13:30 Vidim ovdje dosta onih koji aminuju da ove mjere propadnu zato i samo zato što ih je donijela trojka.
Da ostavis na 1000 maraka 784 marke poreza?
Naravno da plata tzv minimalna treba bit 1000 i vise maraka.
Uz smanjenje doprinosa.
Ovako srljamo u propast ekonomije.
Sa ovim doprinosima 2026 nece bit novca za isplatu penzija.
Ovo nisu mjere.
Ovo je smisljeni udar na temelj federacije.
Trojka je samo egzekutor.
Bez fiskalne reforme nema nikakvih mjera.
dream of spring...
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Novca za isplatu penzija svakako više neće biti da li se radilo o 2026. godini ili par godina kasnije.
Taj segment je odavno na izdisaju. Samo krpe rupe i pokrivaju ga sredstvima čija je namjena trebala biti skroz drugačija.
Taj segment je odavno na izdisaju. Samo krpe rupe i pokrivaju ga sredstvima čija je namjena trebala biti skroz drugačija.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Eh eto, ti si onaj koji aminuje propast. Sam si se javio.ironman wrote: 09 Jan 2025, 13:55Koje mjere?Laser wrote: 09 Jan 2025, 13:30 Vidim ovdje dosta onih koji aminuju da ove mjere propadnu zato i samo zato što ih je donijela trojka.
Uz smanjenje doprinosa.
Ovo nisu mjere.
Bez fiskalne reforme nema nikakvih mjera.
- ironman
- sirius

...isuvise je ozbiljno da bismo se zajebavali.Laser wrote: 09 Jan 2025, 14:23Eh eto, ti si onaj koji aminuje propast. Sam si se javio.ironman wrote: 09 Jan 2025, 13:55
Koje mjere?
Uz smanjenje doprinosa.
Ovo nisu mjere.
Bez fiskalne reforme nema nikakvih mjera.![]()
Zasto?
Ljudi ce zavrsit na birou.
Jedno popodne nervoze i stresa ljudi iz privatnog sektora meni licno je bitnije od svih zajedno budzetskih parazita koji im piju krv evo koliko?
Neam pojma sta ti ovo znaci gore..
Ne aminujem ja nista samo pricam s ljudima. Koji ne znaju sta ce.
Ne mogu kratkim doskocicama na ovakvoj temi.
A volim zajebanciju.
dream of spring...
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Ne znaju šta će jadni.
Planirali uzeti novi Audi, a sad moraju Fiat ili KIA.
E ovakvih je upravo masa, a ujedno izrabljuju radnike.
Planirali uzeti novi Audi, a sad moraju Fiat ili KIA.
E ovakvih je upravo masa, a ujedno izrabljuju radnike.
- ironman
- sirius

- ironman
- sirius

A mozda radi foruma ..broja postova trebamo povremeno se pokrkat.
dream of spring...
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2783 times
- Been thanked: 8734 times
Julia-Klara wrote: 09 Jan 2025, 13:10Danas objavise kako doticna ima samo dva radnika prijavljena. Mislim da je Raport.ba objavio.Pasaga wrote: 08 Jan 2025, 19:50 SARAJEVSKA PODUZETNICA IMA PORUKU ZA VOJINA MIJATOVIĆA I NERMINA NIKŠIĆA:
"Od petka polovina mojih radnika ide na biro"
SARAJEVSKA PODUZETNICA IMA PORUKU ZA VOJINA MIJATOVIĆA I NERMINA NIKŠIĆA: "Od petka polovina mojih radnika ide na biro"
Vlasnica i direktorica kompanije ANI-BH d.o.o. Sarajevo, Aida Džabija-Dacić, kazala je od petka polovina zaposlenih u njenoj kompaniji ide na biro.
Ovo je posljedica odluke o rastu minimalne neto plate na hiljadu KM, a bruto na 1.744 KM.
"Imam 52 zaposlena, čekam do petka da vidim da li će se išta promijeniti u vezi s odlukom Vlade. Ako se ne promijeni, zaista ne bih išla u rizik da platim dodatnih 17 hiljada KM poreza. Ne možemo to platiti, nema te matematike. Zamolila bih ih da malo razmisle o svojoj odluci", kazala je Džabija-Dacić za BiznisInfo.ba.
Navela je da ima četiri poslovnice te da je spremna da dvije zatvori i otpusti polovinu radne snage.
"To je moja konačna odluka", naglasila je vlasnica firme u okviru koje posluje predškolska ustanova.
Podsjetila je da radnici koji dobiju otkaz kao tehnološki višak odlaze na biro gdje će biti na trošku države.Kazu 5 firmi u Sarajevu ima, neka zesca lopinasica.
Vece zlo od politicara su nasi "novinari" koji bi dali guzice za lajk."Svi moji zaposleni su prijavljeni od 'a do ž'. Ja mogu dokazati da sam odgovorna za 52 žene. Gdje piše da sam rekla da je ANI samo moja firma? Piše ANI-BH i u sklopu radi predškolska ustanova. Ne želim reći koja je to još predškolska ustanova jer ne želim stvarati paniku kod roditelja. Imam ukupno tri oblika pravnih lica i tu su ukupno 52 zaposlena, a u ANI radi troje", rekla je Džabić-Dacić.
Kada smo naknadno pozvali Džabiju-Dacić za novo pitanje rekla nam je da ne može razgovarati jer joj je došla inspekcija.
To osudi i prozove lopovom koga hoce, bez ikakvih posljedica. Bog zna kolko zivota su uništili svojim "novinarstvom" a nervozna rulja jedva doceka na noz i da podje pljuvat'.
Evo ona kaze da su svi prijavljeni. A vjerujem i da Jesu jer nije niko toliko glup izlaziti u javnost i drzati 50 ljudi na crno.
Dzaba, sad je kasno. Raport objavio da je muljatorica. Zapalit vješticu
Plus evo odmah danas inspekcija i gospodja je zavrsila karijeru.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
NIgdje nisam rekla da je treba zapalit, rekoh sta sam procitala.
Ne rekoh ni da vjerujem sta su novinari napisali, samo da su napisali.
Ne karikiraj bezveze.
Ne rekoh ni da vjerujem sta su novinari napisali, samo da su napisali.
Ne karikiraj bezveze.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Ma jok.
Ovo je borba vlade i poslodavaca i ko će proći bolje, ali na teret radnika. Radnici su gubitnici u oba slučaja.
Ovi ne diraju doprinose, ali će zato, po svemu sudeći, prouzrokovati žestok otpor od strane poslodavaca, a to bi se itekako moglo reflektovati na cijene na tržištu, kao i na samo tržište rada.
Poslodavci s druge strane hoće da se smanje doprinosi, a vladi to ne odgovara jer kako bi bez toga funkcionisali.
Hoće i jedni i drugi da se vozaju u džipovima sa full opremom u vrijednosti od 150k maraka i ovo je borba ko će se toga morati prije odreći.
Jebe se i jednima i drugima za obične radnike sa platom od 1000 KM.
Čast izuzecima kod poslodavaca, a isto tako postoje i izuzeci kod vlasti kojima jeste stalo do običnih ljudi.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Zar samo ti pričaš sa ljudima?ironman wrote: 09 Jan 2025, 14:42...isuvise je ozbiljno da bismo se zajebavali.
Zasto?
Jedno popodne nervoze i stresa ljudi iz privatnog sektora meni licno je bitnije od svih zajedno budzetskih parazita koji im piju krv evo koliko?
A volim zajebanciju.
Ne znam odakle crpiš RELEVANTNE podatke na osnovu kojih predviđaš propast ovih privremenih mjera, takođe ne znam na osnovu kojih znanja i kvalifikacija praviš te projekcije.
Nisam se nimalo zayebavao u vezi onoga što sam napisao. Uključujući i ono da si ptica zloslutnica koja aminuje da propadne sve što trojka poduzme. Jasno nam je svima koliko ih ne poštuješ, ne poštujem ih ni ja bar onoliko koliko i ti.
Ali, de ba malo smanji doživljaje i pokušaj pronaći bar jednu svijetlu tačku i makar jedan pogodak u mjerama koje su poduzete.
Shvataš li da zapravo svim tim crnim projekcijama i prognozama navodiš vodu na mlin onih koji su truhli od para i da ustaješ u njihovu zaštitu?
Ispričat ću ti jedan slučaj koji nije nimalo usamljen i koji ti može donekle ilustrovati u čiju korist ti ovdje kukaš na ove mjere.
Sinoć sam bio na kafi sa prijateljem koji je privatnik i ima nekih 7-8 zapolenih ljudi. Pitam ga šta ćeš ti sada uraditi, a on kaže da neće ništa uradit i da će nastavit dalje.
Kaže on dalje, moji ljudi su prijavljeni na 800 KM, kao i što sam i ja. Ali oni odavno već imaju platu veću od 1000 KM, zato što im isplaćujem u koverti na ime toplog obroka koliko god mogu, takođe im isplaćujem i putne troškove koje uopšte nemaju. Nadalje, ja hranim svoje ljude neovisno od toga što im isplaćujem topli obrok.
Sada ću ispalćivati svakome po 1000 KM preko banke, a u koverti će dobijati 200 maraka manje.
Zato ću državi davati više para, konkretno oko 30 000 maraka godišnje jer će moje obaveze biti veće. Ne znam kako je došao do te cifre i ne znam da li je tačna, ali pretpostavljam da je tu negdje.
Pitao sam ga, a ko je do sada uzimao tih 30 000 KM na godišnjem nivou koje ćeš ti sada dati državi.
Kaže, ja sam ih uzimao.
Pa, hoćeš li sada zatvoriti firmu ili ćeš nekoga otpustit? Kaže, neću zatvorit, neću nikog otpustit niti ću povećati cijene mojih proizvoda zato što to nije moguće, yebat će me konkurencija.
Pa kako ćeš opstati, pitamja, on kaže opstat ću bez tih 30 000 zato što firma zaradi makar duplo više za godinu dana.
Uglavnom, zaključuje on, ja do sada nisam kršio zakon, sve sam legalno isplaćivao, ali me Nikšić prisilio da državi dajem više.
Pomnoži ovaj slučaj sa 1000 pa ćeš vidjet koliko je to para.
- ironman
- sirius

Tesko je objasniti jer su to dva svijeta.Masamune wrote: 09 Jan 2025, 15:30Ma jok.
Ovo je borba vlade i poslodavaca i ko će proći bolje, ali na teret radnika. Radnici su gubitnici u oba slučaja.
Ovi ne diraju doprinose, ali će zato, po svemu sudeći, prouzrokovati žestok otpor od strane poslodavaca, a to bi se itekako moglo reflektovati na cijene na tržištu, kao i na samo tržište rada.
Poslodavci s druge strane hoće da se smanje doprinosi, a vladi to ne odgovara jer kako bi bez toga funkcionisali.
Hoće i jedni i drugi da se vozaju u džipovima sa full opremom u vrijednosti od 150k maraka i ovo je borba ko će se toga morati prije odreći.
Jebe se i jednima i drugima za obične radnike sa platom od 1000 KM.
Čast izuzecima kod poslodavaca, a isto tako postoje i izuzeci kod vlasti kojima jeste stalo do običnih ljudi.
Ja nemam dana staza izvan realnog sektora. Kad kazem realnog onda msm na posao koji sam sam pokrenuo te posao u firmi u kojoj sam imao udio.
Novoosnovanoj i koja nikad s drzavom nije poslovala .
Ovo nije borba izmedju vlade i poslodavaca na racun radnika.
Ovo je hajducki potez kojim nesposobni i nametnuti politicari pokusavaju spasit svoju guzicu uoci opcih izbora.
Ne zelim vjerovati da su dio projekta neprijatelja ove drzave koji je zele prikazati nemogucom pa su sad udarili na ono sto je funkcionisalo a nisu mu mogli nastetit..do sad. Privredu federacije.
Nametnuti su povukli podli potez.
Uzvikujuci parole iz komunizma pokusavaju opljackat poslodavce.
Jer 784 marke na hiljadu plate je otimacina,hajducka
I ne moram nista vise reci.
Ekonomski eksperti su rekli.
Juce,nametnuti od 26000 privrednih subjekata masu papirom na kojemu je deset firmi.
Sta se desava sa ljudima koji imaju obrt sa nekoliko uposlenih i sa firmama sa po 100 uposlenih to samo oni znaju.
Nametnuti su odigrali potez koji ide na ruku neprijareljima drzave,svjesno ili ne ne znam..ima jos malo vremena da ovo isprave.
dream of spring...
- ironman
- sirius

Poput Niksica nasao si jedan primjer.Laser wrote: 09 Jan 2025, 15:36Zar samo ti pričaš sa ljudima?ironman wrote: 09 Jan 2025, 14:42
...isuvise je ozbiljno da bismo se zajebavali.
Zasto?
A volim zajebanciju.
Ne znam odakle crpiš RELEVANTNE podatke na osnovu kojih predviđaš propast ovih privremenih mjera, takođe ne znam na osnovu kojih znanja i kvalifikacija praviš te projekcije.
Nisam se nimalo zayebavao u vezi onoga što sam napisao. Uključujući i ono da si ptica zloslutnica koja aminuje da propadne sve što trojka poduzme. Jasno nam je svima koliko ih ne poštuješ, ne poštujem ih ni ja bar onoliko koliko i ti.![]()
Ali, de ba malo smanji doživljaje i pokušaj pronaći bar jednu svijetlu tačku i makar jedan pogodak u mjerama koje su poduzete.
Shvataš li da zapravo svim tim crnim projekcijama i prognozama navodiš vodu na mlin onih koji su truhli od para i da ustaješ u njihovu zaštitu?
Ispričat ću ti jedan slučaj koji nije nimalo usamljen i koji ti može donekle ilustrovati u čiju korist ti ovdje kukaš na ove mjere.
Sinoć sam bio na kafi sa prijateljem koji je privatnik i ima nekih 7-8 zapolenih ljudi. Pitam ga šta ćeš ti sada uraditi, a on kaže da neće ništa uradit i da će nastavit dalje.
Kaže on dalje, moji ljudi su prijavljeni na 800 KM, kao i što sam i ja. Ali oni odavno već imaju platu veću od 1000 KM, zato što im isplaćujem u koverti na ime toplog obroka koliko god mogu, takođe im isplaćujem i putne troškove koje uopšte nemaju. Nadalje, ja hranim svoje ljude neovisno od toga što im isplaćujem topli obrok.
Sada ću ispalćivati svakome po 1000 KM preko banke, a u koverti će dobijati 200 maraka manje.
Zato ću državi davati više para, konkretno oko 30 000 maraka godišnje jer će moje obaveze biti veće. Ne znam kako je došao do te cifre i ne znam da li je tačna, ali pretpostavljam da je tu negdje.
Pitao sam ga, a ko je do sada uzimao tih 30 000 KM na godišnjem nivou koje ćeš ti sada dati državi.
Kaže, ja sam ih uzimao.![]()
Pa, hoćeš li sada zatvoriti firmu ili ćeš nekoga otpustit? Kaže, neću zatvorit, neću nikog otpustit niti ću povećati cijene mojih proizvoda zato što to nije moguće, yebat će me konkurencija.
Pa kako ćeš opstati, pitamja, on kaže opstat ću bez tih 30 000 zato što firma zaradi makar duplo više za godinu dana.
Uglavnom, zaključuje on, ja do sada nisam kršio zakon, sve sam legalno isplaćivao, ali me Nikšić prisilio da državi dajem više.
Pomnoži ovaj slučaj sa 1000 pa ćeš vidjet koliko je to para.![]()
26 000 firmi je u federaciji.
Jedan primjer kod tebe i deset kod Niksica.
Zvucis ko da zivis na Marsu i ne kontas poentu ovdje.
Ja ne bi dalje jer ako nista skontaces vremenom.
dream of spring...