Veliko je pitanje ko od nas dvojice živi na Marsu.ironman wrote: 09 Jan 2025, 15:46Poput Niksica nasao si jedan primjer.Laser wrote: 09 Jan 2025, 15:36
Zar samo ti pričaš sa ljudima?
Ne znam odakle crpiš RELEVANTNE podatke na osnovu kojih predviđaš propast ovih privremenih mjera, takođe ne znam na osnovu kojih znanja i kvalifikacija praviš te projekcije.
Nisam se nimalo zayebavao u vezi onoga što sam napisao. Uključujući i ono da si ptica zloslutnica koja aminuje da propadne sve što trojka poduzme. Jasno nam je svima koliko ih ne poštuješ, ne poštujem ih ni ja bar onoliko koliko i ti.![]()
Ali, de ba malo smanji doživljaje i pokušaj pronaći bar jednu svijetlu tačku i makar jedan pogodak u mjerama koje su poduzete.
Shvataš li da zapravo svim tim crnim projekcijama i prognozama navodiš vodu na mlin onih koji su truhli od para i da ustaješ u njihovu zaštitu?
Ispričat ću ti jedan slučaj koji nije nimalo usamljen i koji ti može donekle ilustrovati u čiju korist ti ovdje kukaš na ove mjere.
Sinoć sam bio na kafi sa prijateljem koji je privatnik i ima nekih 7-8 zapolenih ljudi. Pitam ga šta ćeš ti sada uraditi, a on kaže da neće ništa uradit i da će nastavit dalje.
Kaže on dalje, moji ljudi su prijavljeni na 800 KM, kao i što sam i ja. Ali oni odavno već imaju platu veću od 1000 KM, zato što im isplaćujem u koverti na ime toplog obroka koliko god mogu, takođe im isplaćujem i putne troškove koje uopšte nemaju. Nadalje, ja hranim svoje ljude neovisno od toga što im isplaćujem topli obrok.
Sada ću ispalćivati svakome po 1000 KM preko banke, a u koverti će dobijati 200 maraka manje.
Zato ću državi davati više para, konkretno oko 30 000 maraka godišnje jer će moje obaveze biti veće. Ne znam kako je došao do te cifre i ne znam da li je tačna, ali pretpostavljam da je tu negdje.
Pitao sam ga, a ko je do sada uzimao tih 30 000 KM na godišnjem nivou koje ćeš ti sada dati državi.
Kaže, ja sam ih uzimao.![]()
Pa, hoćeš li sada zatvoriti firmu ili ćeš nekoga otpustit? Kaže, neću zatvorit, neću nikog otpustit niti ću povećati cijene mojih proizvoda zato što to nije moguće, yebat će me konkurencija.
Pa kako ćeš opstati, pitamja, on kaže opstat ću bez tih 30 000 zato što firma zaradi makar duplo više za godinu dana.
Uglavnom, zaključuje on, ja do sada nisam kršio zakon, sve sam legalno isplaćivao, ali me Nikšić prisilio da državi dajem više.
Pomnoži ovaj slučaj sa 1000 pa ćeš vidjet koliko je to para.![]()
26 000 firmi je u federaciji.
Jedan primjer kod tebe i deset kod Niksica.
Zvucis ko da zivis na Marsu i ne kontas poentu ovdje.
Ja ne bi dalje jer ako nista skontaces vremenom.

Zašto se digla kuka i motika samo u Bošnjakistanu, a zašto oni u mrskoj nam Herceg Bosni šute o ovim mjerama?
Pa zato što u toj mrskoj tvorevini odavno već nema nikoga sa tako bijednim minimalcem. A zašto nema?

Zašto Bošnjakistanci, koji se se busaju u prsa da su motor Federacije i države, imaju tako mnogo ljudi ma minimalcu?
Kako ono ti reče u prethodnom postu "skontaćeš s vremenom".