Povećanje plate do 400 KM

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1195 times
Been thanked: 3750 times
Status: Offline

Re: Povećanje plate do 400 KM

Post by Laser » 09 Jan 2025, 16:00

ironman wrote: 09 Jan 2025, 15:46
Laser wrote: 09 Jan 2025, 15:36

Zar samo ti pričaš sa ljudima?

Ne znam odakle crpiš RELEVANTNE podatke na osnovu kojih predviđaš propast ovih privremenih mjera, takođe ne znam na osnovu kojih znanja i kvalifikacija praviš te projekcije.

Nisam se nimalo zayebavao u vezi onoga što sam napisao. Uključujući i ono da si ptica zloslutnica koja aminuje da propadne sve što trojka poduzme. Jasno nam je svima koliko ih ne poštuješ, ne poštujem ih ni ja bar onoliko koliko i ti. :D.

Ali, de ba malo smanji doživljaje i pokušaj pronaći bar jednu svijetlu tačku i makar jedan pogodak u mjerama koje su poduzete.

Shvataš li da zapravo svim tim crnim projekcijama i prognozama navodiš vodu na mlin onih koji su truhli od para i da ustaješ u njihovu zaštitu?

Ispričat ću ti jedan slučaj koji nije nimalo usamljen i koji ti može donekle ilustrovati u čiju korist ti ovdje kukaš na ove mjere.

Sinoć sam bio na kafi sa prijateljem koji je privatnik i ima nekih 7-8 zapolenih ljudi. Pitam ga šta ćeš ti sada uraditi, a on kaže da neće ništa uradit i da će nastavit dalje.

Kaže on dalje, moji ljudi su prijavljeni na 800 KM, kao i što sam i ja. Ali oni odavno već imaju platu veću od 1000 KM, zato što im isplaćujem u koverti na ime toplog obroka koliko god mogu, takođe im isplaćujem i putne troškove koje uopšte nemaju. Nadalje, ja hranim svoje ljude neovisno od toga što im isplaćujem topli obrok.

Sada ću ispalćivati svakome po 1000 KM preko banke, a u koverti će dobijati 200 maraka manje.

Zato ću državi davati više para, konkretno oko 30 000 maraka godišnje jer će moje obaveze biti veće. Ne znam kako je došao do te cifre i ne znam da li je tačna, ali pretpostavljam da je tu negdje.

Pitao sam ga, a ko je do sada uzimao tih 30 000 KM na godišnjem nivou koje ćeš ti sada dati državi.

Kaže, ja sam ih uzimao. :D.

Pa, hoćeš li sada zatvoriti firmu ili ćeš nekoga otpustit? Kaže, neću zatvorit, neću nikog otpustit niti ću povećati cijene mojih proizvoda zato što to nije moguće, yebat će me konkurencija.

Pa kako ćeš opstati, pitamja, on kaže opstat ću bez tih 30 000 zato što firma zaradi makar duplo više za godinu dana.

Uglavnom, zaključuje on, ja do sada nisam kršio zakon, sve sam legalno isplaćivao, ali me Nikšić prisilio da državi dajem više.

Pomnoži ovaj slučaj sa 1000 pa ćeš vidjet koliko je to para. :D.
Poput Niksica nasao si jedan primjer.
26 000 firmi je u federaciji.
Jedan primjer kod tebe i deset kod Niksica.
Zvucis ko da zivis na Marsu i ne kontas poentu ovdje.
Ja ne bi dalje jer ako nista skontaces vremenom.
Veliko je pitanje ko od nas dvojice živi na Marsu. :D.

Zašto se digla kuka i motika samo u Bošnjakistanu, a zašto oni u mrskoj nam Herceg Bosni šute o ovim mjerama?

Pa zato što u toj mrskoj tvorevini odavno već nema nikoga sa tako bijednim minimalcem. A zašto nema? :D.

Zašto Bošnjakistanci, koji se se busaju u prsa da su motor Federacije i države, imaju tako mnogo ljudi ma minimalcu?

Kako ono ti reče u prethodnom postu "skontaćeš s vremenom". :mah
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 596 times
Been thanked: 885 times

Post by tuzlak1212 » 09 Jan 2025, 16:02

Ja odma reko ko posluje tako da me moze dat 1800 za radnika nek ne posluje, nek se zakljuca

Sta hoces da radnik trune i gubi vrijeme u tvojoj nesposobnosti da podignes pare, cao ba razguli propadni

crkni keru od tegobe i nastavi svoj angazman u smrdljivoj zadruzi

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21460 times
Been thanked: 19457 times

Post by Masamune » 09 Jan 2025, 16:08

tuzlak1212 wrote: 09 Jan 2025, 16:02 Ja odma reko ko posluje tako da me moze dat 1800 za radnika nek ne posluje, nek se zakljuca

Sta hoces da radnik trune i gubi vrijeme u tvojoj nesposobnosti da podignes pare, cao ba razguli propadni

De malo proviri izvan IT industrije... ta cifra nije realna u mnogim djelatnostima.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 09 Jan 2025, 16:28

Masamune wrote: 09 Jan 2025, 16:08
tuzlak1212 wrote: 09 Jan 2025, 16:02 Ja odma reko ko posluje tako da me moze dat 1800 za radnika nek ne posluje, nek se zakljuca

De malo proviri izvan IT industrije... ta cifra nije realna u mnogim djelatnostima.
Ja znam stranu firmu blizu zivinica koji inzinjeru elektrotehnike daju platu 600KM a nakon 3 godine u firmi plata je 800 i tu ostaje, ja na intervjuu bio i nisam vjerovo sta cujem. Tu prepoznam neke s faksa, oni se sale mi smo tu do jesmo, jedva cekaju da guzica bjezi odatle.
Primjera gdje strani investitor dodje i ocekuje da mu ljudi pjevaju za do 500 eura kolko hoces. Ne lupa Niksic toliko gluposti kako se cini, i ja zajedno tu kazem sto su dolazili? nek se pakuju fino il nek istresu kesu malo konkretnije.
Drugo znam firmi gdje ne daju platu nego preko overtime-a (bez finansijskog doprinosa po vremenu), daje tek neke pare, znaci firma ima pare al ne da nego te navlace na overtime da bi radio vise.
O kovertama necu vise ponavljat, tog ima cak i gdje su ljudi prijavljeni na 4+ milje, ne mozes ti iskorijenit koverte, al koverte su problem ako je covjek prijavljen na 600 a prima milju-dvije sedmicno na koverti, tog je bilo u delingu npr gdje ljudi za koju godinu ustede za stan.
Mogu stvarno pisati primjere lopivija i to se desava, zato sam reko da je ironman jedan od tih lopova il sto laser kaze a meni nije naumpalo, da lupa gluposti iz neke mrznje
Last edited by tuzlak1212 on 09 Jan 2025, 16:56, edited 1 time in total.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9312 times
Been thanked: 11072 times

Post by Krokodil Behko » 09 Jan 2025, 16:46

Da se razumijemo, nisu ni u Evropi manji nameti, al ne može se naša ekonomija porediti s njihovom.
Kod nas je porez na dohodak 10% a u Evropi to ide i preko 50%.
E ne znam kolike su im bruto plate, al u Njemačkoj garantovano koliko dobiješ na ruke, toliko su ti i odbili.

Problem je u tome što će naš penzioni fond kolapsirati, dođe li do urušavanja broja zapolsenih i broja poslodavaca. Ionako nije likvidan i značajan dio se isplaćuje iz budžeta.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2658 times
Been thanked: 22321 times
Status: Online

Post by HAVANA » 09 Jan 2025, 16:55

Ok slazem se ali ce sat ciscenja biti 30 km i vise preko racuna a vrtic 600…Itd Drugacije ne moze…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 09 Jan 2025, 16:58

HAVANA wrote: 09 Jan 2025, 16:55

Ok slazem se ali ce sat ciscenja biti 30 km i vise preko racuna a vrtic 600…Itd Drugacije ne moze…
Cekaj ako se ne slazes onda si se ranije slagao s tim da zena koja u vrticu brine o djeci ne moze nakon 15tog priustit kilu banana jer mora cuvat ako zatreba za kafetina.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 09 Jan 2025, 16:59

Kolika plata treba biti keramicaru da ga zadrzis u firmi i kakvi uslovi sve skupa? Kad do tog iznosa dodjemo hajmo izracunati koliko kosta m2 plocica postavljanje,sve uredno i fino preko racuna…

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 09 Jan 2025, 17:02

tuzlak1212 wrote: 09 Jan 2025, 16:58
HAVANA wrote: 09 Jan 2025, 16:55

Cekaj ako se ne slazes onda si se ranije slagao s tim da zena koja u vrticu brine o djeci ne moze nakon 15tog priustit kilu banana jer mora cuvat ako zatreba za kafetina.
Ja bi najsretniji bio da je plata 3000 ali ja stvarno ne znam kako doci do toga da su svi zadovoljni.Cijene ce otici u nebo o tome pricam…Nisam pametan stvarno samo znam da u ovom momentu ne zelim da radim i imam firmu u ovakvoj drzavi.Ne zbog ovoga nego sve skupa…Ja zavrsio,sad potpiso prije sat.Rodio se.Jes tuzno poslije toliko godina ali jednostavno ne moze.Neki mogu,ja ne.Ja sam niciji i ne zelim da budem neciji.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 09 Jan 2025, 17:10

tuzlak1212 wrote: 09 Jan 2025, 16:28
Masamune wrote: 09 Jan 2025, 16:08
Ja znam stranu firmu blizu zivinica koji inzinjeru elektrotehnike daju platu 600KM a nakon 3 godine u firmi plata je 800 i tu ostaje, ja na intervjuu bio i nisam vjerovo sta cujem. Tu prepoznam neke s faksa, oni se sale mi smo tu do jesmo, jedva cekaju da guzica bjezi odatle.
Primjera gdje strani investitor dodje i ocekuje da mu ljudi pjevaju za do 500 eura kolko hoces. Ne lupa Niksic toliko gluposti kako se cini, i ja zajedno tu kazem sto su dolazili? nek se pakuju fino il nek istresu kesu malo konkretnije.
Drugo znam firmi gdje ne daju platu nego preko overtime-a (bez finansijskog doprinosa po vremenu), daje tek neke pare, znaci firma ima pare al ne da nego te navlace na overtime da bi radio vise.
O kovertama necu vise ponavljat, tog ima cak i gdje su ljudi prijavljeni na 4+ milje, ne mozes ti iskorijenit koverte, al koverte su problem ako je covjek prijavljen na 600 a prima milju-dvije sedmicno na koverti, tog je bilo u delingu npr gdje ljudi za koju godinu ustede za stan.
Mogu stvarno pisati primjere lopivija i to se desava, zato sam reko da je ironman jedan od tih lopova il sto laser kaze a meni nije naumpalo, da lupa gluposti iz neke mrznje
Ma imam i ja primjera koliko hoćeš, ali kako doći do cifre od 1800 u svim segmentima? To je sa ovakvom privredom trenutno nemoguće. Možda bi se u Sarajevu to moglo bar donekle približiti toj cifri, ali u ostatku Federacije nema šanse.

Pa ni u Hrvatskoj ti nije više od 900 eura bruto, a oko 700 eura je minimalna neto.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 09 Jan 2025, 17:17

Masamune wrote: 09 Jan 2025, 17:10
tuzlak1212 wrote: 09 Jan 2025, 16:28
Ma imam i ja primjera koliko hoćeš, ali kako doći do cifre od 1800 u svim segmentima? To je sa ovakvom privredom trenutno nemoguće.

Pa ni u Hrvatskoj ti nije više od 900 eura bruto, a oko 700 eura je minimalna neto.
Ja sam samo primjerima htio pokazat da ljudi imaju pare ili su iz vana dosli da stede.
Pitas kako doci, te cifre su tu u mnogim firmama, na racunima, ja mislim da su svi bili posteni manja je vjerivatnoca da bi do ovog doslo i da bi se ugrozile firme koje posteno rade na manje pare i placaju kolko mogu.

Ovaj zakon nije nikakvo rijesenje, al nek si se promjesaju karte cisto nek se malo prasina opuse, a ko prezivi pricat ce

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 09 Jan 2025, 17:19

Krokodil Behko wrote: 09 Jan 2025, 16:46 Da se razumijemo, nisu ni u Evropi manji nameti, al ne može se naša ekonomija porediti s njihovom.
Kod nas je porez na dohodak 10% a u Evropi to ide i preko 50%.
E ne znam kolike su im bruto plate, al u Njemačkoj garantovano koliko dobiješ na ruke, toliko su ti i odbili.

Problem je u tome što će naš penzioni fond kolapsirati, dođe li do urušavanja broja zapolsenih i broja poslodavaca. Ionako nije likvidan i značajan dio se isplaćuje iz budžeta.
Ne može jer je kod nas i nacionalizam upetljan, a budžetska sredstva se ne troše ni blizu efikasno koliko bi trebala biti.

Znaš koliko samo javnog prihoda Panonika prikupi svako ljeto ili naknade za parking mjesta... pitam se gdje odu sva ta sredstva? TK ne vidi ništa od njih ni blizu koliko bi trebali.

Ali zato Hrvati drže svoje, uzimaju samo sebi, a ostatak Federacije što se njih tiče može skapati od gladi. Nije ni RS briga za Federacijom u tom segmentu iako su oni tamo u još goroj situaciju, ali važno je srbovati čak i kad ne bi imao hljeba da jedeš.

Masa je tu faktora koji nam ne daju da se naša ekonomija može porediti s njihovom, a najviše jer se javna sredstva ne troše na pravilan način. Ni 20% ne ulažu nazad u infrastrukturu, neke investicije i sve ostalo.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 48046 times
Been thanked: 8580 times

Post by ElTriconi » 09 Jan 2025, 17:30

Hrvati u bosni su cudni. Sto ih manje ima sve su bogatiji. Isti jevreji ocam 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24423 times
Been thanked: 24921 times

Post by ironman » 09 Jan 2025, 17:53

Laser wrote: 09 Jan 2025, 16:00
ironman wrote: 09 Jan 2025, 15:46
Poput Niksica nasao si jedan primjer.
26 000 firmi je u federaciji.
Jedan primjer kod tebe i deset kod Niksica.
Zvucis ko da zivis na Marsu i ne kontas poentu ovdje.
Ja ne bi dalje jer ako nista skontaces vremenom.

Zašto se digla kuka i motika samo u Bošnjakistanu, a zašto oni u mrskoj nam Herceg Bosni šute o ovim mjerama?

Pa zato što u toj mrskoj tvorevini odavno već nema nikoga sa tako bijednim minimalcem. A zašto nema? :D.

Zašto Bošnjakistanci, koji se se busaju u prsa da su motor Federacije i države, imaju tako mnogo ljudi ma minimalcu?

Ti kao da zelis da me citas naopako.
Ja ni slovo nisam niti bih napisao protiv minimalne place od 1000 maraka.
I to je malo kad se uzmu troskovi zivota.
O cemu ja pisem?
O parazitima na vlasti koji nisu smanjili doprinose.
Pa poslodavac na placu od 1000 maraka radniku mora uplatiti 784 marke.
Pa onda redom.
Na 2000 maraka oko 1400..
Pricam o doprinosima na placu.
To je pucanj u obje noge privredi.
Plata nije u pitanju i njen iznos.
Problem su doprinosi.
Jel sad jasnije?
Ne znam gdje si u mojim upisima na ovu temu vidio nesto drugo.
Il mozda zelis da se konfrontiramo :D.
Moze,al ne na ovome.
Ovo je isuvise bitno a ja sam u pravu.
dream of spring...

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3867 times
Been thanked: 2909 times

Post by Pasaga » 09 Jan 2025, 17:54

ElTriconi wrote: 09 Jan 2025, 17:30 Hrvati u bosni su cudni. Sto ih manje ima sve su bogatiji. Isti jevreji ocam 🤔
cuj,ovog puta,njiva im isporucuje koliko hoce
tako i krkanu ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1195 times
Been thanked: 3750 times

Post by Laser » 09 Jan 2025, 19:18

ironman wrote: 09 Jan 2025, 17:53
Laser wrote: 09 Jan 2025, 16:00

O cemu ja pisem?
Pa onda redom.
Problem su doprinosi.
Jel sad jasnije?
Moze,al ne na ovome.
Jel mi.sad jasno?
Iznimno ptenciozan stav. :D.

Jel tebi jasno da te gulikože godinama uzimaju i radnika i državu tj tebei mene i to ekstremno nemilosrdno?

Neko je to jednom morao presjeći i to ošrim potezom sablje, onako sanebapa u kriminalna rebra. :D.

Sem toga, ove mjere imaju rok traja ja od najvišejednu godinu.

U međuvremenu očekujem opsežnijei preciznije fiskalne mjere.

Neko je davno trebao tu izrabljivačku gamad nokautirati, samo tako ih semože dovesti za sto i pregovarati sa njima.

Spava se već 30 godina i to dubokim snom iz kojeg se možeš probudit samo uz bolne udarce.

Haj sad konfrontiraj se sam sa sobom.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 09 Jan 2025, 20:21

Laser wrote: 09 Jan 2025, 19:18
ironman wrote: 09 Jan 2025, 17:53
O cemu ja pisem?
Pa onda redom.
Problem su doprinosi.
Jel sad jasnije?
Moze,al ne na ovome.
Jel mi.sad jasno?
Iznimno ptenciozan stav. :D.

Jel tebi jasno da te gulikože godinama uzimaju i radnika i državu tj tebei mene i to ekstremno nemilosrdno?

Neko je to jednom morao presjeći i to ošrim potezom sablje, onako sanebapa u kriminalna rebra. :D.

Sem toga, ove mjere imaju rok traja ja od najvišejednu godinu.

U međuvremenu očekujem opsežnijei preciznije fiskalne mjere.

Neko je davno trebao tu izrabljivačku gamad nokautirati, samo tako ih semože dovesti za sto i pregovarati sa njima.

Spava se već 30 godina i to dubokim snom iz kojeg se možeš probudit samo uz bolne udarce.

Haj sad konfrontiraj se sam sa sobom.
Ma jok.
Kakva sablja bolan sta je s tobom?
Kakva godina dana?
26000 sto firmi sto obrta .
Ti i Niksic se uhvatili ni 0.5% od tog broja i to je opravdanje za ugrozit ostale?
Ne znam cime se bavis ali zvucis ko da si na budzetu i odvojen od stvarnosti.
Ovo je potez kojim ces unistiti privredu.
Nije mi jasno kako se pravis slijep na 784 marke davanja na 1000 place?
To je potez kojemu dodik aplaudira.
A trojka?
Ucinice da bude isto i u federaciji ko sto je u sumskoj. Srusena privreda.
I dalje mislim da trollas.
dream of spring...

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 09 Jan 2025, 20:27

On misli na godinu dana zato sto je ovo uredba.Vaznost godinu dana…

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 09 Jan 2025, 20:28

HAVANA wrote: 09 Jan 2025, 20:27 On misli na godinu dana zato sto je ovo uredba.Vaznost godinu dana…
Znam.
A i ti i ja znamo da 90% firmi od 26000 kolko ih ima nema u rezervi ni za dva mjeseca.
Ali posluju.
Placaju plate i obaveze i pdv.
To ce Niksic unistiti.
dream of spring...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 09 Jan 2025, 20:36

gledam poplave u Konjicu, taman prilika da Niksic pokaze tih 480 miliona
jer qrac sto ce sad firme pomagat
Last edited by tuzlak1212 on 09 Jan 2025, 20:36, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”