Bosnjaci ili muslimani

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Bosnjaci ili muslimani

05 Aug 2011, 15:44

komsija wrote:
mrki62 wrote: Vjerujem ti, ali mislim da je tu doslo do zabune jer je vjerovatno mislio na nacionalnost-Srbi
Naravno da su tada bili svi Bosnjaci bez obzira na vjeru kojoj su pripadali
Tek kasnije uplitanjem tadasnjih politicara iz Srbije i Hrvatske malo po malo se katolici pocinju izhasnjavati kao Hrvati a pravoslavci kao Srbi
Nek se on izjasni o tome al ja imam malo drugačije mišljenje o Bošnjacima - općenito.
Dok sam bio na godišnjem, neko me je ovdje prozvao kako ne smijem u Hr. i slično al nema veze - problem je u tome što muslimanski političari nisu nikad, ama baš nikad prezentovali Bosnjane , one što su svo vrijeme u sjeni ostali a ja ću tek na kratko pokazati sa jednog njihovog foruma jedan post :

Image
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

05 Aug 2011, 16:04

Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

05 Aug 2011, 16:23

Ima mnogo stvari logičnih i nelogičnih, evo primjer.
Unučad od Razima (komšija) ,....... to dajem samo kao primjer i nije moja namjera da uvrijedim bilo koga, već samo onako usput - da li će oni biti Amerikanci ( islamske vjeroispovijesti ) ili će ostati Bošnjaci ?
Čemu to pitanje ?
Pa , tako je rađeno i radi se u BiH , primjer vama ( većini ) u srcu dragog vam Alija I.
Njegovi su se DOSELILI iz Srbije u BiH i tamo se je rodio Alija, koji putem nekakvog automatizma postade Bošnjak.
Ili još veći apsurd ; kako neko ko nikad u BiH nije bio, niti su njegovi prednici ikad bili u BiH a još manje da su porijeklom iz BiH može biti Bošnjak ????
Eto, muslimani iz Srbije, Makedonije , CG, Sandžak

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9982 times
Been thanked: 11863 times

05 Aug 2011, 20:30

mrki62 wrote:Razim - aga

Na sedmoj stranici ove teme Behko pominje ; Nigdje i nikada na podrucju Bosne,u srednjem vijeku,nisu zivjeli pravoslavci
Mogu i citirati sav njegov post a kako su prešli na islam ako nisu ( po njegovom ) ni postojali :pusi

E pa Mrki,posto sam se spec zbog tebe ulogovao,mogu ti reci,
da ces isto tako,spec i nastradati !

Sta ti ima da citiras ??
Koliko puta,treba da ti se kaze,nesto sto se uci jos u osnovnoj skoli?
Srednji vijek,prestaje 1463 godine... Mozel se to ikako upamtiti ???
A ti tu pricas price,koje su se desavale,100 godina kasnije.. Stvarno nisi
kompetentan za historiju..
Naravno da sam to rekao i da stojim iza toga..
I evo ti opet onaj link.. Prihvaticu o prisustvu pravoslavaca bilo gdje u BiH
iskljucno I:Hercegovina,cak i ono,sto kazu srpski historicari... A kazu sljedece:

http://bosanskehistorije.com/index.php? ... &Itemid=65

A ako ne vjerujes,donesi mi dokaze,da je u Bosni,postojala pravoslavna vjera,
prije dolaska osmanlija :kafa
Unaprijed da kazem,ako nabasas na google na tronoski,ili ljetopis pecke patrijarsije,
to nisu nikakvi izvori.. To u obzir,ne uzimaju ni srpski historicari a to se vidi i na tom linku gore..

Stvarno mi nije jasno,kako mislis oduzeti pravo za 3.000.000 ljudi na nacionalnost..
Naravno da se katolici i pravoslavci mogu izjasniti kao Bosnjaci ali oni to ne zele..
Pa prema tome,koga nema,bez njega se moze.. Sta tebi nije jasno??

ah...kad sam vec tu... zeljno iscekujemo tvoj sljedeci post,na temi "Norvesko vidjenje
Srebrenice" .. Usput smo otvorili i temu o teroristickim napadima na Oslo...
Bas me zanima,sta bi ti sad rekao a nakon one tvoje srebrenicanske biser-teme :cvike

Ali...pusti me da pogadjam :D
Zapravo se onaj ludak,rodio u Alijinoj kuci i samim tim,je clan Al Kaide,
samo sto hini da je krscanski fundamentalista...A pomaze mu onih 4000
srebrenicana,za koje ti tvrdis,da nisu ni pobijeni.. Kriju se u Skandinaviji
i planiraju napade na neduznu Norvesku ?? Jesam pogodio ??? :D.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

05 Aug 2011, 23:14

Nigdje ja ne osporavam bilo kome bilo kakvo izjašnjavanje o nacionalnosti.
Ja samo pišem da MI , današnji , zamozvani Bošnjaci nemamo nikakve veze s onim srednjovjekovnim Bošnjacima MI imamo prije vezu sa Osmanlijama - nego li sa ONDAŠNJIM Bošnjacima .
Jel ti uopšte znaš šta znači SVOJATANJE TUĐE povijesti iliti historije ?
Ko smo mi - sadašnji Bošnjaci ??????
Mi možemo samo biti nekakva posljedica ondašnjeg osvajanja Osmanlija u srednjevijekovnoj Bosni , mi samo možemo biti potomci Osmanlija i poturica a pravih Bošnjaka jok.
Pišeš još o Norveškom viđenju Srebrenice i ostale nekakve teme,....... pa javi se tamo , da znam šta te muči.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

05 Aug 2011, 23:23

današnji , zamozvani Bošnjaci nemamo nikakve veze s onim srednjovjekovnim Bošnjacima MI imamo prije vezu sa Osmanlijama - nego li sa ONDAŠNJIM Bošnjacima
:plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
znaci kad su dosle osmanlije da nas okupiraju oni su doveli i zene sa sobom pa ostavise potomke u BiH :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

05 Aug 2011, 23:34

komsija wrote: :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
znaci kad su dosle osmanlije da nas okupiraju oni su doveli i zene sa sobom pa ostavise potomke u BiH :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
Da nije žalosno - bilo bi smiješno.
Žalosno je to, da vi skoro pa ništa ne znate o prelascima ( općenito ) na islam i ta tvoja upadica samo pokazuje koliko daleko idete sa neznanjem.
Odakle tebi Razime kafene oči ?
Ili meni ?
Pitaš li se kad ?
Zašto Krajišnici imaju najviše osoba sa zeleno - plavim očima ?
Kakav odnos su Osmanlije imali ( općenito ) do ženskog življa u ondašnjoj Bosni ?
De ba malo razmislite, šta se non - stop stidite svoje povijesti

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

05 Aug 2011, 23:35

e jebiga Seade, ides ba u krajnost hahha
Pa smedjih i plavih i onih drugaciji svuda po svijetu ima, evo tih 'kafenih" u USA puno
I, obratno!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

05 Aug 2011, 23:44

Ima Razime, ima al ti il ja imamo Osmanlijsku/Tursku genetiku , dok oni u USA ( što ti na njih misliš ) nemaju.
Pogledaj se u ogledalo ( il ja osobno ), hajmo u Tursku, pa da vidimo hoćel nas dvojicu gledati kao domaćine il kao strance/turiste.
O tome ja zborim .

PS. opet ponavljam, niste vi krivi, krive su vam vođe - što vas nisu podučile ko smo i šta smo

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

05 Aug 2011, 23:47

kad smo kod genetike, mrki bas bi se svi iznenadili odakle i kakve gene vucemo, cuj samo turske hahahah :plavi :plavi
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

05 Aug 2011, 23:49

joj seade hebo ti vodje hahaha
jesi se zakacio za njih kao da od njih pocinje i sa njima se zavrsava svijet hahaha
pogledaj bolan okolo i vidjeces puno obrazovanih ljudi a vodje ko sljivi hahhaa
I, obratno!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

05 Aug 2011, 23:53

komsija wrote:joj seade hebo ti vodje hahaha
jesi se zakacio za njih kao da od njih pocinje i sa njima se zavrsava svijet hahaha
Ok, ko šljivi njih , al genetika naša je sažeta od vijekovnih miješanja sa Osmanlijama a miješanja su bila sa jednom vrstom prisile.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

06 Aug 2011, 00:21

mrki62 wrote:
komsija wrote:joj seade hebo ti vodje hahaha
Ok, ko šljivi njih , al genetika naša je sažeta od vijekovnih miješanja sa Osmanlijama a miješanja su bila sa jednom vrstom prisile.

Mrki... evo jedan mali link...

http://www.bosniafacts.info/web/genetic ... alkans.php

Gdje ti tu vidis osmanlije ???
Kako ti ne dosadi da pricas suplje price ??

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

06 Aug 2011, 00:29

Krokodil Behko wrote:

Mrki... evo jedan mali link...

http://www.bosniafacts.info/web/genetic ... alkans.php

Gdje ti tu vidis osmanlije ???
Kako ti ne dosadi da pricas suplje price ??
Ne snalazim se sa tim jezikom a i stvar je relativno jasna, da imalo poznaješ povijest BiH ti bi i te kako znao o čemu je riječ.
Povijest je relativna i u BiH je blokada na sve strane jer svako ima nekakvu svoju istine.
Pa šta ti misliš šta će se po školama BiH uskoro učiti ?????
Bošnjačka strana će učiti kako je Ratko Mladić zločinac a Srbi , kako je Ratko Mladić narodni heroj.
Zašto se u BiH lijepo ne ustanovi neutralna komisija, pa da vidimo genetiku nas Bošnjaka a lijepo sam objasnio u vezi mene i komšije - da odemo u Turski, mene i njega bi tretirali kao domaćine a nikako kao turiste il strance ( jer toliko imamo njihovih gena )

paparaci
Hadžija
Hadžija

06 Aug 2011, 02:25

koja si ti livada, uzas. hahahahahaha.
spika ti je prava procetnicka. sto je jos interesantno, kako mijenjas nacionalnosti u toku diskusije. prvo nisi bosnjak i sa bosnom nemas nista, kao sto danasnji bosnjaci sa onima onda nista nemjau - pa onda ipak jesi bosnjak, pa hrvat..... haj trehni glavom dobro od zid, sevap ti je. hahahaha. nije mi jasno kako neko do te mjere moze biti prozet mrznjom i gluposcu. ne daj Boze nikom.

bezveze trosis energiju samo. cinjenice su jasne kao dan. osudjujes muslimane koji zele povratiti svoj nacionalni identitet, a ne osudjujes katolike i pravoslavce koji su izdali svoj nacionalni identitet. ne znam samo sto si se ti toliko latio bosne, bolan?! hajd da te zanima hrvatska, to bi nekako i shvatio. eto rodjen si tamo i odrastao, pa si onda puhnuo u sloveniju. a reci ti meni/nama - sta si ti ustvari? hrvatski bosnjak, hrvat, bosnjak, slovenac - ili je neka druga kombinacija?
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

06 Aug 2011, 10:23

paparaci wrote:koja si ti livada, uzas. hahahahahaha.
spika ti je prava procetnicka. sto je jos interesantno, kako mijenjas nacionalnosti u toku diskusije. prvo nisi bosnjak i sa bosnom nemas nista, kao sto danasnji bosnjaci sa onima onda nista nemjau - pa onda ipak jesi bosnjak, pa hrvat..... haj trehni glavom dobro od zid, sevap ti je. hahahaha. nije mi jasno kako neko do te mjere moze biti prozet mrznjom i gluposcu. ne daj Boze nikom.

bezveze trosis energiju samo. cinjenice su jasne kao dan. osudjujes muslimane koji zele povratiti svoj nacionalni identitet, a ne osudjujes katolike i pravoslavce koji su izdali svoj nacionalni identitet. ne znam samo sto si se ti toliko latio bosne, bolan?! hajd da te zanima hrvatska, to bi nekako i shvatio. eto rodjen si tamo i odrastao, pa si onda puhnuo u sloveniju. a reci ti meni/nama - sta si ti ustvari? hrvatski bosnjak, hrvat, bosnjak, slovenac - ili je neka druga kombinacija?
Koji si ti kvazi vjernik , još tobože i postiš ,............ pročitaj šta si sve napisao pa skontaj jel to u skladu sa islamom il moralom , etikom ?
Šta meni smeta a šta ne, to je moje pravo a ti il bilo ko morate shvatiti da komunizma nema više i u demokratskom društvu je sasvim dozvoljeno drugačije misliti a pogotovo shvatati.
Ko sam ja ?
U Sloveniji je bio popis i tamo sam se izjasnio a u BiH nije bio popis i ti se tamo a niti drugi niste izjasnili.
Dakle, za vas je problem ko ste a ne za mene. Vi ste preko noći postali Bošnjaci a da bi i uistinu postali, mora biti popis stanovništva, da se crno na bijelo pokaže/dokumentuje.
Al to vaši vrli predstavnici vlasti svo vrijeme onemogućavaju i meni vjerujte, tek ćete tad vidjeti koliko vas je u BiH malo a pogotovo u RS.
RS su veliki "Bošnjaci" izdali, prodali i očistili - pomogli u čišćenju ,poslije Dejtona sa vizama za treće zemlje.
Ko je po tvom Alija Izetbegović??????
Njegovi su se doselili iz Srbije , jel po tvom svako ko je musliman a živi u BiH Bošnjak - kao u slučaju Izetbegovića ?
To je problem , nisam ja problem.
Nije moje mišljenje pročetničko, već su to činenice.
Ja sam samo igrom slučaja rođen u Bošnjacima i predobro znam po čemu je to selo dobilo ime i ko je živio i ko živi tamo a novonastali Bošnjaci nemaju nikakve veze sa ondašnjim Bošnjacima.
Novonastali Bošnjaci svojataju i nacionalnost i ljiljane a za divno čudo , koliko vi volite ljiljane ,nama može pokazati podatak da niko od novonastalih Bošnjaka svom djetetu niti pod razno ne bi dali ime djetetu LJILJANA
Ti moras shvatiti samo jedno; apsurd je da se sadašnji Bošnjaci definiraju na osnovi vjeroispovijesti .Jer prvinski Bošnjaci to NISU bili.
Što neće Srbi i Hrvati ??????
Dobro pitanje, zaista.
Al ako oni neće, ko nama daje pravo da mi moramo biti to ?
Mijenjanje nacionalnosti bi se moralo izvršiti na državnom nivou , putem referenduma - da se narod izjasni a ne nekakve nacio vođe.
Taj "mali" praktični problem u formiranju nacije je u biti TEMELJNI PROBLEM i TEMELJNI PREDUVJET za oblikovanje nacije. Ne možeš preko noći osnovati/mijenjati naciju a nisi ni pripremio teren, nisi riješio pitanje jezika, pisma i ostalog koje su životnog značaja i nadgradnja ovom osnovnom temeljnom "društvenom ugovoru" pojedinaca i skupina. Da bi se u BIH to riješilo po nekakvom demokratskim sistemo, moralo se, ponavljam , moralo se o tome diskutovati u više navrata u javnosti ( mediji ) i izvesti narod na referendum. A u BiH je mnogo šta nametnuto, pa zašto ne bi mogla i nacionalnost , jel tako racipaci ??????
Jel bio referendum u vezi toga ?
Nije!!!
I ti mene pitaš zašto Srbi i Hrvati,........... pa nije ih niko ni pitao, nije bio referendum , nije bio popis stanovništva, namjerno se u javnosti ne objavljivaju istinski Bosnjani ( nevezano na vjeru i naciju ).
Pa pogledaj samo koliko u zadnje vrijeme Dodik ima pristup medijima i to svih onih koje ti obožavaš a neko iz Bosne srebrene, Franjevci ,.......... njih nema.
I ja čudan , ja vaki , ja naki a svi ostali novonastali Bošnjaci su ok i vrijedni pažnje.
Ja sam samo iskren i ne znam se praviti ulizica.
Čudan si ti , jer ne misliš svojom glavom.
Nisi jedini, ima vas i to velika većina i zato i jeste tako kako jeste u BiH, jer sve što znate = da napadate i kritikujete one što drugačije misle.
Nevalja vam sadašnje stanje a istovremeno napadate one što misle drugačije a samo drugačije misleći ljudi mogu promijeniti sadašnju situaciju a kako da se angažuju - kad ih refleksno napadate pod tobožnjim nekakvim patriotizmom .
E moj racipaci, mlad si još , vrijeme je pred tobom, možda jednog dana i shvatiš o čemu ja zborim :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

06 Aug 2011, 10:49

mrki62 wrote:
Ja sam samo igrom slučaja rođen u Bošnjacima i predobro znam po čemu je to selo dobilo ime i ko je živio i ko živi tamo a novonastali Bošnjaci nemaju nikakve veze sa ondašnjim Bošnjacima.
Novonastali Bošnjaci svojataju i nacionalnost i ljiljane a za divno čudo , koliko vi volite ljiljane ,nama može pokazati podatak da niko od novonastalih Bošnjaka svom djetetu niti pod razno ne bi dali ime djetetu LJILJANA
Ti moras shvatiti samo jedno; apsurd je da se sadašnji Bošnjaci definiraju na osnovi vjeroispovijesti .Jer prvinski Bošnjaci to NISU bili.
Na glavu si nam se popeo sa tvojim selom!!
Koga je ovdje briga,gdje si se ti rodio ???
Donio sam par vrlo konkretnih linkova o kojima se nisi ocitovao :obrve
Sad vise ne spominjes da smo poturice poturica,nego skreces temu na Avliju..
A fakat,nije ni on tema :kafa
Zelis reci,da smo pali sa marsa.. ?? Dokazi! Eto,ja sam dokazao,da genetski,nemamo nikakve veze
sa osmanlijama.. Ti sad isturi odakle smo dosli?

Ja tvrdim da su moji preci,zivjeli ovdje i gradili gradove tu u BiH i brodove u Dalmaciji u vrijeme,
kad su preci one koze od engleske kraljice,zivili u pecini..
Prava je seljanka u poredjenju sa mnom :D
to sto Srbi i Hrvati,ne zele biti Bosnjaci,nema nikakve veze sa cinjenicom,da smo preci Desidijata,
Breuka,Dalmata,Daorsona,Japoda,Antipoda i ostalih ilirskih naroda koji su zivjeli u BiH,a koja se smatra,
srcem ilirske drzave.. Sve ovo vrlo dobro je pojasnjeno na temama u pdf Historija i samo mlatis bezveze..
Mijenjanje nacionalnosti bi se moralo izvršiti na državnom nivou , putem referenduma
Ovo ili je ogromna glupost ili ogromna pakost,smisljena da se onisti bosnjacka nacija i Bosna i Hercegovina.

Zasto bi se na referendumu,morala dokazivati,necija nacionalnost ???
Odgovor glasi,jer je referendum,izum politike..
Uopste nije pottebno dokazivati naciju koja postoji oduvijek...
Sa ili bez krscanskih komponenti,ona postoji..
Bit ce popis stanovnistva i on ce biti dovoljan za to..
Pa pogledaj samo koliko u zadnje vrijeme Dodik ima pristup medijima i to svih onih koje ti obožavaš a neko iz Bosne srebrene, Franjevci ,.......... njih nema.
Ti franjevci,sasvim sigurno nisu tvoji istomisljenicii i prestani da se samoprosipas sa njima..

I za kraj..jedno malo pitanje..cisto kao provjera tvog znanja..

Kako je Bosna dobila ime ???

pa posto ces mozda previdjeti...

Kako je Bosna dobila ime ???

Ne budes li znao,nemoj da mi se javljas za diskusiju na ovakvim temama :kafa

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

06 Aug 2011, 14:20

Behko, kako jeste il kako nije nastala Bosna i hoćul ja odgovoriti il neću to je na meni i mani se nekakvih ultimatuma .
Moje selo je moje selo i moje selo samo pokazuje činjenicu ko su i šta su bili Bošnjaci a Aliju dajem kao primjer , kojeg niko ne želi prokomentarisati - jer se bojite istine.
To ko si ti , šta si, tvoje porijeklo i sl,...... pojma nemam al ostaje dejstvo da je masa ljudi u BiH i te kako u krvnoj vezi sa ondašnjim Osmanlijama.
Al , to je vama teško shvatiti i prihvatiti.
Alija je i te kako tema, jer je on očiti primjer osobe, koja je preko noći došla do zaključka da treba MIJENJAT nacionalni identitet.
Preko noći , jer on nije htio prihvatiti takvu opciju - kad su mu drugi predlagali već prije rata.
Alija je osoba koja niti pod razno ne bi mogao da bude Bošnjak, jer su njegovi preci Srbi i jer su iste poturčene Izetbegoviće protjerali iz Srbije u BiH i kako oni sad mogu biti Bošnjaci ?
Sramota je s tvoje strane što se deklariraš kao bošnjak a mentalitet ti je sve al samo Bošnjački ne, prije bih se usudio reći da u tebi ključa uzavrela srpska krv.
Bošnjaci su jako umiren i staložen narod - meni vjeruj , rodio sam se u njihovoj okolini i živio sam s njima :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

06 Aug 2011, 14:58

mrki62 wrote:
Bošnjaci su jako umiren i staložen narod - meni vjeruj , rodio sam se u njihovoj okolini i živio sam s njima
Zar ti nisi rekao,da Bosnjacki narod ne postoji?
Ili nam zelis reci,da taj narod postoji samo u tvom selu ??

Ono za srpsku krv,shvaticu kao uvredu :citaj

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

06 Aug 2011, 17:58

http://historijaipolitikabih.com/index. ... &Itemid=57
U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu. Šta više, od ovih crkava im je konstantno prijetila opasnost progona; sam rimski papa je tijekom srednjovjekovne Bosne poslao nekoliko križarskih ratova na našu zemlju sa ciljem uništenja bošnjačke hereze (pr. 1235-38, 1358 i dr.). Prisilne konverzije heretičkih Bošnjaka na katoličanstvo, odnosno pravoslavlje, su postepeno uzimale svoga maha. Slomom Bosne od strane Turaka 1467 godine i kroz period Otomanske Bosne, Bošnjaci postepeno primaju Islam. Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907 godine.
http://bosnahistorija.org/tag/historija ... -hrvatske/
I, obratno!

Post Reply

Return to “Historija”