Srebrenica - genocid

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9695 times
Been thanked: 11434 times
Status: Offline

Srebrenica: Vaspitačica ne smije nositi maramu

Post by Krokodil Behko »

Image
Roditelji djece srpske nacionalnosti posljednjih sedmica bojkotiraju vrtić u Srebrenici koji je zaposlio novu vaspitačicu. Smeta im što nosi maramu, pa traže njenu smjenu.

Krajem maja Lejla Avdić je dobila posao u vrtiću Poletarac. Nekoliko dana poslije dobila je i peticiju koju je potpisala grupa roditelja djece srpske nacionalnosti, a kojom se traži njena smjena.

Roditelji u dokumentu obrazlažu da "odjevnim predmetima koji odražavaju nečije vjerske stavove nije mjesto u javnoj ustanovi koju pohađaju njihova djeca“.

„Ja zaista ne mogu da vjerujem da se nakon 20 godina može desiti da vas neko odbija samo zato što ste drugi i drugačiji“, ističe Avdić.

Njenom suprugu je, kaže, teško povjerovati da su se među potpisnicima našli susjedi, poznanici, ali i neki članovi međunarodnih organizacija.

„Ono što je meni još poražavajuće je da imamo učitelje koji su nosioci ove peticije, koji su potpisali, a uče bošnjačku i srpsku djecu. Meni je poražavajuće ovdje da imamo ljude koji rade u nevladinom sektoru, koji crpe sredstva na osnovu genocida 1995. godine, imamo ljude koji rade u UNDP-u", kaže Muhamed Avdić.

Djeca ne dolaze u vrtić

Aleksandar Mlađenović je pravoslavni sveštenik u Srebrenici, a peticiju potpisuje kao član Savjeta roditelja u vrtiću Poletarac.

„Vidite, vezano za maramu kojom je pokrivena ta osoba, naravno da roditeljima smeta. Roditelji ne žele da se vaspitač na bilo koji način odvaja od jedne grupe djece. Velika većina roditelja koji su sa mnom razgovarali rekla mi je isto, tako da recimo dođe, da napravimo jednu paradigmu, pravoslavna monahinja u obdanište mi bi bili protiv toga. Velika većina roditelja je takvog stava", smatra Mlađenović koji, dodaje, neće slati svoje dijete u obdanište dok je vaspitačica Lejla Avdić.

Suprotan stav ima glavni imam u Srebrenici, koji je također član Savjeta roditelja.

„Mnoge žene pravoslavne vjeroispovijesti nose marame, katolkinje... posebno stare. Naše žene nose marame. Dakle, marama je dio tradicije Bosne i Hercegovine stara stotinama godina i mi smo na to savršeno naviknuti“, kaže Damir Peštalić.

Tražilo se rješenje na sastanku Savjeta roditelja, ali bezuspješno.

Određeni broj djece srpske nacionalnosti i dalje ne dolazi u vrtić, niti će dok je Lejla tu.
[ytube][/ytube]
'Samo se vraćamo u prošlost'

Direktorica vrtića navodi da je nova radnica dobila mjesto adekvatno njenoj stručnoj spremi, a da nezakonitog zapošljavanja nije bilo.

"Nezakonitosti pri zapošljavanju, u smislu iskazane tvrdnje roditelja da nije bilo javnog konkursa, prosto sadrži jedno elementarno nepoznavanje tog dela priče, jer ne radi se o radnom odnosu, radi se o ugovoru o djelu koji je potpisan na dva meseca. Dakle, ta vrsta angažmana ne poznaje institut javnog konkursa", tvrdi Vesna Jovanović.

„Nekako se samo vraćamo u prošlost, umjesto da gradimo budućnost. I to zbog naše djece, nebitno da li su bošnjačke ili srpske nacionalnsoti“, zaključuje Lejla.

I jedna i druga strana kažu kako se nadaju pozitivnom ishodu ove priče. Za Lejlinu porodicu to je povlačenje peticije i nastavak rada u vrtiću.

„Za potpisnike peticije pozitivan ishod bi bio samo njen odlazak iz vrtića. S tim su se zahtjevom obratili i Republičkom pedagoškom zavodu i nadaju se njihovom odgovoru“, izvještava iz Srebrenice Arduana Pribinja.

(Al Jazeera)
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Re: Srebrenica: Vaspitačica ne smije nositi maramu

Post by Lavlje_srce »

Cista, nepatvorena mrznja. Zena je dobila ugovor na svega dva mjeseca, pristojna je, ima kvalifikacije - ali ne mogu je ni toliko gledati. Uzas.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7881 times
Been thanked: 18635 times

Post by Maja »

Aleksandar Mlađenović je pravoslavni sveštenik u Srebrenici, a peticiju potpisuje kao član Savjeta roditelja u vrtiću Poletarac.

„Vidite, vezano za maramu kojom je pokrivena ta osoba, naravno da roditeljima smeta. Roditelji ne žele da se vaspitač na bilo koji način odvaja od jedne grupe djece. Velika većina roditelja koji su sa mnom razgovarali rekla mi je isto, tako da recimo dođe, da napravimo jednu paradigmu, pravoslavna monahinja u obdanište mi bi bili protiv toga. Velika većina roditelja je takvog stava", smatra Mlađenović koji, dodaje, neće slati svoje dijete u obdanište dok je vaspitačica Lejla Avdić.
Haj ne laži. Onda izbacite vjeronauku, križeve i sve što ima veze s pravoslavljem ako ne želite da se jedni odvajaju od drugih.
Bože sačuvaj koji kreteni. Od malih nogu djecu uče kako da mrze druge i drugačije umjesto da im je vaspitačica s maramom nešto kao korak naprijed što se tiče pomirenja i suživota.
Vala čudi me pa su joj ikako dali posao.
Slučajni prolaznik
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Slučajni prolaznik »

a je li ona obavezna nositi tu maramu :hm

dal je nosi po svojoj volji ili je to po nekom ˝pravilniku˝...

sigurno nemaju ništa protiv nje osobno (vidi se da je žena na mjestu) problem eto samo ta marama u kojoj vide personifikaciju onog što ne vole,a jasno o čem se radi...da nije marame vjerojatno tu nebi bilo problema...

a još Srebrenica u pitanju...uff onda to toliko i ne čudi...

a taj ˝sveštenik˝ priča gluposti...
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Nisam pročitala do kraja...ne znam zašto bi marama smetala čak i da je iz njezinog vjerskog ubijeđenja...ako žena zna svoj posao šta koga briga šta ima na glavi...eto ne smeta Sevina gola guica al marama smeta..Ma znam ja šta sve sebi roditelji umišljaju...nisam ja džaba napravila lažni profil...eeno stoji još nepročitana poruka jedne nadobudne prepametne mame koja je našeg kolegu napadala....neće više sigurno...nema je da se žali...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9695 times
Been thanked: 11434 times

Post by Krokodil Behko »

Maja wrote:

Haj ne laži. Onda izbacite vjeronauku, križeve i sve što ima veze s pravoslavljem ako ne želite da se jedni odvajaju od drugih.
Bože sačuvaj koji kreteni. Od malih nogu djecu uče kako da mrze druge i drugačije umjesto da im je vaspitačica s maramom nešto kao korak naprijed što se tiče pomirenja i suživota.
Vala čudi me pa su joj ikako dali posao.

Jesi li spremna za veliki šok?

Događaj od prije par godina, a glavni akteri su upravo ovaj imam i ovaj sveštenik. Živile glupe Bošnje :komita

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/496385/Sr ... avnog-popa
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

Biba wrote:Nisam pročitala do kraja...ne znam zašto bi marama smetala čak i da je iz njezinog vjerskog ubijeđenja...ako žena zna svoj posao šta koga briga šta ima na glavi...eto ne smeta Sevina gola guica al marama smeta..Ma znam ja šta sve sebi roditelji umišljaju...nisam ja džaba napravila lažni profil...eeno stoji još nepročitana poruka jedne nadobudne prepametne mame koja je našeg kolegu napadala....neće više sigurno...nema je da se žali...

ne smjeta hrvatu sevina guica al mu smjeta profesor srbin pa pisali peticije da on ne radi...

sve je to debilizam... nek nosi ko sta oce dok je pristojno pa i marama...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7881 times
Been thanked: 18635 times

Post by Maja »

Pa i jesu glupe Bosnje. Eto za koga se borio imam.
Al neka. Bolje da smo naivni nego pogani.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Debili . .Sve naše starije zene nose
marame...
Cudo su ovi srbi danas... Razapeti izmedju pederluka i religije pa im marama smeta :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

ah to generalisanje
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Još lijepa žena... Skroz zaboravih :cvijece
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

drugrankovic wrote:
Biba wrote:Nisam pročitala do kraja...ne znam zašto bi marama smetala čak i da je iz njezinog vjerskog ubijeđenja...ako žena zna svoj posao šta koga briga šta ima na glavi...eto ne smeta Sevina gola guica al marama smeta..Ma znam ja šta sve sebi roditelji umišljaju...nisam ja džaba napravila lažni profil...eeno stoji još nepročitana poruka jedne nadobudne prepametne mame koja je našeg kolegu napadala....neće više sigurno...nema je da se žali...

ne smjeta hrvatu sevina guica al mu smjeta profesor srbin pa pisali peticije da on ne radi...

sve je to debilizam... nek nosi ko sta oce dok je pristojno pa i marama...
:ovaj Gdje je taj profesor? Moj bivši šef je zapošljavao SRpkinje učiteljice za vrijeme dok su granate padale po selu...jjesu ga neki kritizirali ali nije se pokolebao...Evo baš je sad bila kraj mene jedno...Boba
...a i moja mama oduvijek nosi maramu...
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

hrvati u srbiji rade bez problema i niko nikada nije otpušten zbog toga... dok u hrvatskoj i bosni je bilo i te kako drugačije bibo...

imaju i stanove drzhavne po ns, poslove u drushtveni firmama...

a znamo kako je bilo kod tudjmana... da ne govorimo o vukovaru u vrijeme pred rat...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

kod nas je marama u ns znak za sektu neku... nema bošnjaka toliko, pa odma su ili subotari, ili ovi oni, razna sektaska bagra... u beogradu je drugačije, ima marama, i žene normalno rade žive...
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

drugrankovic wrote:hrvati u srbiji rade bez problema i niko nikada nije otpušten zbog toga... dok u hrvatskoj i bosni je bilo i te kako drugačije bibo...

a znamo kako je bilo kod tudjmana... da ne govorimo o vukovaru u vrijeme pred rat...

pa et možda nisu otpušteni al su poterani...de nemoj rankovicu...moja snaja u jeku rata urlala i psovala majku ustasku...nitko joj nista nije učinio...jaukala na očevom grobu zašto ju je ostavio u takvoj državi...a jako joj je dobro...bolje neg meni vala i to puno...

I nije problem marama ove žene...mržnja ostaje mržnja pa eto smeta i pokrivalo za glavu...naravno ne kod svih
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

Biba wrote:
drugrankovic wrote:hrvati u srbiji rade bez problema i niko nikada nije otpušten zbog toga... dok u hrvatskoj i bosni je bilo i te kako drugačije bibo...

pa et možda nisu otpušteni al su poterani...de nemoj rankovicu...moja snaja u jeku rata urlala i psovala majku ustasku...nitko joj nista nije učinio...jaukala na očevom grobu zašto ju je ostavio u takvoj državi...a jako joj je dobro...bolje neg meni vala i to puno...

I nije problem marama ove žene...mržnja ostaje mržnja pa eto smeta i pokrivalo za glavu...naravno ne kod svih

proterani!?

rvat nekom o proterivanju?! preterujesh, PREKINI SA LAZHIMA HRVATSKIM :djed

u vojvodini konkretno i precizno, pritisak je vršen u jesen 1995 posle oluje u području st pazova ruma ili ti "svinjski srem", sela golubinci, putinci. Čak ni iz slankamena se nijesu proterali ko je otisao otisao je, jos 1991 svojevoljno prodo zamenio kucu redovno, stim sto je svoj neki prcvajz ovdje menjao sa velikim parcetom zemlje srbina iz hrvatske koji bjezi glavom bez obzira i daj sta das...

da ne govorimo sto 70 procenata njih ostase bez ista... a o povratku...

prekini vise sa tim gnusnim lažima koje iznosiš, naročito o proterivanju hrvata koje zelis usporediti sa vasom mosntruznom glavom i ustaskom hajkom... (kolektivno govoreci)

i svi rade na svojim radnim mjestima , po drzavnim firmama... a znamo kako su zavrsavali 1991 u hrvatskoj sto se tice posla ...

da smo udarili istom mjerom, pa da imas razloga svom laganju...

a oni su ovdje svakako neprijatelji ove drzave... i njima smjeta cirilica na autobusima na primjer... mojoj punici je problem bio sto se stadion vojvodine naziva karadjordjem? sto se stari most kako ga tito krstio nece zvati isto vec kralja aleksandra...

zato sto se tako zvao dok nije doso vas copavi ledeni bravar iz kumrovca!

kad je sina ozenila u sokackoj crkvi u petrovaradinu, i kad su dosli zakazati vencanje, onda je pop rekao a evo i njega da ozvanicimo fino ovde, sve smo vase, (jer su zenini cistokrvni rvati ili kako ja kazem sokadija 100 % sa obe strane) ... i dodade... samo vam je cerka skrenula sa puta, al dobro necemo je sad grditi jel...

od mene se to krilo. i kad mi bisa jedno rece da ne voli tog popa, i rece zasto... naidje ranko na njega u petrovaradinu i pridje mu i licno se predstavi uz objasnjenje ciji sam muz:

da nijesi tako mator sad bi ti razbio ta skrbava ustaška usta! skrenula sa puta? šta smo mi govna kraj puta jel? mrš mi s ociju!

a brat joj je ozenio polu madjaricu o ocu a polu sokicu po majci... i dosla nejna majka kod punice sva grlata:

"mi hrvati! nek su nam se deca uzela bas sam srecna!" :zubi

ode ranko na tu svadbu, dje su i kumovi katolici, njegov je rvat, njena madjarica... od gostiju uz ranka bese po jos koji srbin, prijatelj s posla od njenog brata... ostalo sokadija u malom...

obicaj je ovde uveden kad dodje torta na velikim kolicima za mladence u restoranu ide propratna muzika svecana, mars na drinu... i ustade ranko, moja mama, i ti srbi prijatelji s posla... ostali poceli nekako ustajat jel vidjeli da treba al s kiselinom na licu :zubima

djedu udbashu su oni tamo po bosanskoj krajini pobili sto 1941 sto 1991-1995, pa je opet voleo moju bivsu... i govorio on je dobro djete, mater joj je zadojena a koga ti volis voli i ja... sina su krili 1991 i 1992 od rezervnog sastava... pod krevetom :zubi
posle je aboliran ko svi i platio neku smeshnu prekrshajnu kaznicu... a vec 1996 je mahao po stanu malom zastavicom chankovih separatista... pa naishao ranko iznenada... i vidjeo im zastavicu i reko: lepo :zubi

1999 je opet uteko nedje na selo zbog rezervnog sastava... a nije uteko iz drzhavne firme... jok, ni on ni zhena mu :zubi

otac joj je bio izvan toga, dok je punica ... a opet joj je ranko spasio majku oca i sestru, zeta... od pritisaka kod st pazove posle oluje...

i kad prije nekoliko godina doje cirilica na autobus nju infarkt da strefi :zubi

mama punici kad dosla iz hrvatske, pravi s kao izlapela i pred mojom pokojnom maajkom reche na pitanje imal srba tamo , posto je ova preselila posle oluje u rvatsku...
"a i nema, ja čujem od kopija kažu da srbinu koga pojis za stolom, a drugog drzis u vreci pod stolom vezanog, sta ti misli onaj pod stolom misli ti i ovaj za stolom" :zubi

ustade ranko, presjede mu vecera... i kazem ajde baba jedi ohladice se...

stoga mani se vise lazi kako su u srbiji cinili sto i vi srbima 1991 i koliko su otpustani u vas... imamo i mi price nijesi ti jedina, no cutimo... al kad si vec ko proliv dosadna...
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Drugrankovicu, ne bih ja o povijesti...pa nisam ni ja konj da ništa baš ne znam ali ima o tome tema ...nisi morao referat pisati..Osim toga ja u familiji imam puno Srba a i sin mi je srpsko dite...meni nikad nije smetala ćirilica i moj sin ju zna iako nije imao u nastavnom planu i programu..
I dosta vala više toga ko je koga...ali neki eto nastavljaju...pa čak i zbog marame...
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Licemjerno i od popa i od roditelja jeste sto se djeci Srebrenice i ostalih mjesta gdje se desilo etnicko ciscenje stavlja ikona cetnika koji su prozvani svecima u ucionice
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

navedi tacno prijere, cije slike tj ikone...

ili lazes ki pas
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

Biba wrote:Drugrankovicu, ne bih ja o povijesti...pa nisam ni ja konj da ništa baš ne znam ali ima o tome tema ...nisi morao referat pisati..Osim toga ja u familiji imam puno Srba a i sin mi je srpsko dite...meni nikad nije smetala ćirilica i moj sin ju zna iako nije imao u nastavnom planu i programu..
I dosta vala više toga ko je koga...ali neki eto nastavljaju...pa čak i zbog marame...
sta ti pricas i koe prebacujes? ko pise stalno referate, i neke price, snajka, postar, cica iz kafane, srbi podmukli i opasni...

ja sam ti rekao navedi tacno konkretno to isterivanje hrvata iz srbije i broj!

a ti kao po obicaju blebetushe... bla bla bla

nek ti je sin ziv i zdrav al od njega ce bit srbina pored tebe kolko i od kineza meksikanac... a tamo nikad nece biti iskreno postovan :djed nema shanse, dodushe mozda mu nece niko opsovat oca javno, ali sumnjam kad ad ce se desit... srpsko djete u hrvatskoj? lose... na zalost...
Post Reply

Return to “Politika u BiH”