Povećanje plate do 400 KM

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24020 times
Been thanked: 24470 times
Status: Offline

Re: Povećanje plate do 400 KM

Post by ironman » 10 Jan 2025, 12:05

Julia-Klara wrote: 10 Jan 2025, 11:54 Ma nema bolan, ovo je moja reakcija na tvoju izjavu da su njih dvojica koalirali :valja prevedose te zednog preko vode :valja

no hard feelings :cvijece
Aaa to :D.
Jesi vidla kako me sredise🙈
:pusa
dream of spring...
sign of the times...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21043 times
Been thanked: 19027 times
Status: Online

Post by Masamune » 10 Jan 2025, 12:13

ironman wrote: 10 Jan 2025, 12:05
Julia-Klara wrote: 10 Jan 2025, 11:54 Ma nema bolan, ovo je moja reakcija na tvoju izjavu da su njih dvojica koalirali :valja prevedose te zednog preko vode :valja

no hard feelings :cvijece
Image

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 29039 times
Been thanked: 26688 times

Post by Morgen » 10 Jan 2025, 12:22

Laser wrote: 10 Jan 2025, 11:20
Masamune wrote: 10 Jan 2025, 11:03 Najveći izrabljivači koje sam vidio su mali i srednji poslodavci. Da, mnogi će me sad vjerovatno popljuvati, ali kad se sitni mešetari počnu ponašati kao gazdurine tu bude svega i svačega.
Manje je toga kod onih koji leže na milionima.
Sa knedlom u grlu, moram reći da se posve slažem. :D.
😂😂😂

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 10 Jan 2025, 12:26

ironman wrote: 10 Jan 2025, 11:35
Masamune wrote: 10 Jan 2025, 11:19
Nabavi switch pa da igramo box :mmm

I da dodam ulje na vatru

Haman tvojim izlaskom u realni sektor je to prestalo biti tako :oo
Pa ja sam u realnom sektoru od svog prvog dana u poslu.
Bog,doktor pa brown root ondasnji.
Glavurda i 10 prsta.
Evo me. Zamal pa neunistiv.
Svima vama udruzenim unatoc :ooo
Super. Ja od svoje 16-e godine radim, tj. više sam na crno u tom periodu al jbg.

Radio sam i u realnom i u javnom sektoru. Mnogo više u realnom. Znam kako većina stvari fercera i tamo i ovamo. Nisam nikad ja lično osnovao svoju firmu, ali jeste moj brat. Prošao je sito i rešeto. Od kancelarije u smetljarniku zgrade sa 3 zaposlena izdigao je firmu na skoro 200 zaposlenika, pa su je kasnije Amerikanci kupili. Ta firma je par godina bila i u top 10 poslodavaca u BiH između ostalog.

Ti samo znaš jednu stranu, a ogorčen si na budžetlije i to se osjeti iz gotovo svakog tvog posta. Isto neki totalni stranci kad čuju da je neko na budžetu, pa pita koliko tamo čistačice zarađuju jelte jedno 1500-2000 KM... a ljudi veze nemaju da sve javne ustanove i javna preduzeća moraju raspisivati tendere za sve moguće da im rade ljudi iz privatnog sektora, pa tebi i drugim poslodavcima pune džepove. Javna sredstva završavaju kod vas kroz tendere. Jeste da i tu ima i svega i svačega, ali recimo da je jedno 70-80% regularno bez štela - bome dobre su to svote novca koje završavaju kod poslodavaca u realnom sektoru.

Javni sektor više nije kao onaj od ranije. Privatni ga je prešišao kad ikad. Možda je jedino u politici ono da upadne kašika u med, a plata kapa... javna preduzeća i ustanove se raspadaju decenijama unazad i privatizacija je neminovna do koje će doći sasvim sigurno. Isto tako, u javnom sektoru ljudi koji vrijede uglavnom ne mogu doći do izražaja, a privatnik, ako mu vrijediš i stvaraš dobit, platiće te i više nego što možda tražiš. Toga nema u javnom sektoru, ali ima eto ta neka sigurnost i to je sve. Sve ostalo propada.

Evo, ja sam na budžetu par godina. Za manje od dvije godine odoh opet u realni sektor.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 10 Jan 2025, 12:33

Masamune wrote: 10 Jan 2025, 12:26
ironman wrote: 10 Jan 2025, 11:35

Pa ja sam u realnom sektoru od svog prvog dana u poslu.
Bog,doktor pa brown root ondasnji.
Glavurda i 10 prsta.
Evo me. Zamal pa neunistiv.
Svima vama udruzenim unatoc :ooo
Super. Ja od svoje 16-e godine radim, tj. više sam na crno u tom periodu al jbg.

Radio sam i u realnom i u javnom sektoru. Mnogo više u realnom. Znam kako većina stvari fercera i tamo i ovamo. Nisam nikad ja lično osnovao svoju firmu, ali jeste moj brat. Prošao je sito i rešeto. Od kancelarije u smetljarniku zgrade sa 3 zaposlena izdigao je firmu na skoro 200 zaposlenika, pa su je kasnije Amerikanci kupili. Ta firma je par godina bila i u top 10 poslodavaca u BiH između ostalog.

Ti samo znaš jednu stranu, a ogorčen si na budžetlije i to se osjeti iz gotovo svakog tvog posta. Isto neki totalni stranci kad čuju da je neko na budžetu, pa pita koliko tamo čistačice zarađuju jelte jedno 1500-2000 KM... a ljudi veze nemaju da sve javne ustanove i javna preduzeća moraju raspisivati tendere za sve moguće da im rade ljudi iz privatnog sektora, pa tebi i drugim poslodavcima pune džepove. Javna sredstva završavaju kod vas kroz tendere. Jeste da i tu ima i svega i svačega, ali recimo da je jedno 70-80% regularno bez štela - bome dobre su to svote novca koje završavaju kod poslodavaca u realnom sektoru.

Javni sektor više nije kao onaj od ranije. Privatni ga je prešišao kad ikad. Možda je jedino u politici ono da upadne kašika u med, a plata kapa... javna preduzeća i ustanove se raspadaju decenijama unazad i privatizacija je neminovna do koje će doći sasvim sigurno. Isto tako, u javnom sektoru ljudi koji vrijede uglavnom ne mogu doći do izražaja, a privatnik, ako mu vrijediš i stvaraš dobit, platiće te i više nego što možda tražiš. Toga nema u javnom sektoru, ali ima eto ta neka sigurnost i to je sve. Sve ostalo propada.

Evo, ja sam na budžetu par godina. Za manje od dvije godine odoh opet u realni sektor.
Ogorcenje ?
Uopce ne. Samo istina.
I ne pricam o drzavnim firmama ala Telekom,Ep ili vodoprivreda.
Pricam o administraciji.
Na njih msm kad kazem budzetlije.
Pa nije Trico budzetlija .
Pogresno si me skontao.
Budzetlijo :D.
dream of spring...
sign of the times...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 10 Jan 2025, 12:38

Masamune wrote: 10 Jan 2025, 12:13
ironman wrote: 10 Jan 2025, 12:05
Image
Sad se moram skoncentrisat,probudit saiyana u sebi i resit vas jednom zauvijek :ooo
dream of spring...
sign of the times...

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 10 Jan 2025, 12:43

prvo plate povecase,sad BH telekom prosirio se na CG i Makedoniju,da se i nas glas cuje

ma bravo trojka

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 10 Jan 2025, 12:47

E svaka čast BH Telecomu. Ovo je odličan potez.

Idu investicije, nova radna mjesta, nove prilike, poboljšanje usluge će biti sigurno...

Kažu, nema telemacha, nema konkurencije usluga će biti loša... bila je loša i dok je telemach harao kod nas. Može samo biti bolja
Last edited by Masamune on 10 Jan 2025, 12:52, edited 2 times in total.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 10 Jan 2025, 12:48

Masamune wrote: 10 Jan 2025, 12:47 E svaka čast BH Telecomu. Ovo je odličan potez.

Idu investicije, nova radna mjesta, nove prilike, poboljšanje usluge će biti sigurno
sto se ovo nije desilo za vrijeme sda? haa? :pusi

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2637 times
Been thanked: 22036 times

Post by HAVANA » 10 Jan 2025, 12:48

Uh jes mi drago j.... li im majku i telemach iznervirali su me pravo nesta...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 10 Jan 2025, 12:51

bosnjakinja wrote: 10 Jan 2025, 12:48
Masamune wrote: 10 Jan 2025, 12:47 E svaka čast BH Telecomu. Ovo je odličan potez.

Idu investicije, nova radna mjesta, nove prilike, poboljšanje usluge će biti sigurno
Manje struje unutar SDA su bile za prodaju BH Telecoma što je još gore, ali sreća većina nije dala.

Svakako da ovo ide u korist Trojke sasvim sigurno.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2220 times
Been thanked: 5182 times

Post by Beni » 10 Jan 2025, 13:03

Masamune wrote: 10 Jan 2025, 12:51

Manje struje unutar SDA su bile za prodaju BH Telecoma što je još gore, ali sreća većina nije dala.

Povecanje plata, kupovina telemacha, zivjela trojka. :valja
Fuck you a friendly note to start the day

Moxie
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 1341 times
Been thanked: 1318 times

Post by Moxie » 10 Jan 2025, 13:07

Duminjo wrote: 10 Jan 2025, 02:23 Bilo bi dobro da poslodavac isplacuje bruto platu radniku i da onda radnik ovaj isti iznos mora uplatiti drzavi.
Onda bi tek ljudi malo poceli razmisljati.

Ovako danas imamo ogromnu vecinu obicnih ljudi (da ne kazem glupih) koja je mnogo glasna i na sva usta samo galami "jebo poslodavca koji ne moze DATI radniku 1000 KM platu, dabogda odmah propo". Nista on ne vidi osim onoga sto mu legne i ništa ga više ne zanima.

A kad bi primali taj bruto, mozda bi tek onda skontali šta sve placaju i koliko placaju a koliko ustvari dobiju nazad od toga što placaju.

Realno ogledalo placenih usluga su ceste, zdravstvo, skolstvo.. Šta god covjek placa a za sta se drzava brine, taj covjek dobije kurac u celo nazad.

I sav taj sistem ili nacin razmisljanja ili predstavljanja je od pocetka nasadjen naopako.
Nije minimalac 1000 KM, minimalac je 1780KM.
Ne zaradjuje radnik platu 1000KM, nego zaradjuje 1780KM.
Nije povecanje 400 KM, kao sto pise u naslovu, povecanje je skoro duplo vece.

Trenutna vlast je ovo uradila Samo iz razloga sto zna da je obican covjek nepismen i sto upravo racunaju na ovu nepismenu masu koja galami "jebo poslodavca koji ne moze DATI platu 1000 KM". I ta Ista masa ce galamiti kako im je trojka digla platu (ko da im Forto ide na poso za njih i zaradjuje im) dok je SDA samo krala i davala svojim haverima.

Trojka je svesna da loše stoji, pogotovo nakon zadnjih lokalnih izbora. Znaju da nece na sljedecim opcim izborima nista postici. Morali su uraditi nešto drasticno.
Na zalost, odlican potez za njih. Za sve ostale katastrofalan.
Najbolji post na ovoj temi, a i oni drugi poslije ovog sto si pisao. Slazem se sa svime sto si napisao.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 10 Jan 2025, 13:09

Beni wrote: 10 Jan 2025, 13:03

Povecanje plata, kupovina telemacha, zivjela trojka. :valja
Napad na Bošnjake :D.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 10 Jan 2025, 13:14

da da sjecam se izjava "nece da prodaju bh telecom hoce da prodaju drzavu"

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9219 times
Been thanked: 10952 times

Post by Krokodil Behko » 10 Jan 2025, 14:16

Kamo sreće da je prodat.
Najgori šljam u državi radi tamo i evo prilike da im po jubilarni milijarditi put j.... mater svima. Govna.
Najskuplji u regiji, a najsporiji internet. Meni su izbili stotine maraka iz džepa na ime nepriznate garancije za kvar na mobitelu i nikad isporučenog rutera, kojeg je tehničar upisao da mi je predao.

Ovo će trojka uzeti pare od poslodavaca na ime doprinosa povećanog minimalca, pa će ishajrovati kupovinu telemach, da bi uživali u profitu, osim ako ti misliš da će oni baš iz tog profita isplaćivati najavljene subvencije malim biznisima.

Ne znam koji q ja imam od državnog telekoma i njegovog profita. Morao bih biti retardiran, da slavim ovakve vijesti.

To je davno trebalo prodati, još dok su se mogle uzeti tri milijarde, a potom isfinansirati autoput komplet.
E viidš, to bi bio dobar razvojni plan. Uz autoput svašta korisno nikne. Da ne govorimo o naplati putarina. Šta će koji moj niknuti uz telekom?

Ovakve glupe rečenice
Spajanje ovih telekom operatera je jedan od najznačajnijih investicijskih poteza koji će osnažiti kako domaću privredu, tako i tržišnu poziciju domaćeg javnog preduzeća.
Možeš pročitati samo na klixu i nigdje više.

Gdje su dosad išle pare iz telekoma?
Imal iko korisnu informaciju koja bi ukazala da 90% profita iz telekoma ide u korisne stvari: Škole, bolnice, penzije, ostala socijalna pitanja, nabavka opreme za MUP, infrastruktura, itd?

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 10 Jan 2025, 14:20

Krokodil Behko wrote: 10 Jan 2025, 14:16

Kamo sreće da je prodat.
Najgori šljam u državi radi tamo i evo prilike da im po jubilarni milijarditi put j.... mater svima. Govna.
Najskuplji u regiji, a najsporiji internet. Meni su izbili stotine maraka iz džepa na ime nepriznate garancije za kvar na mobitelu i nikad isporučenog rutera, kojeg je tehničar upisao da mi je predao.

Ovo će trojka uzeti pare od poslodavaca na ime doprinosa povećanog minimalca, pa će ishajrovati kupovinu telemach, da bi uživali u profitu, osim ako ti misliš da će oni baš iz tog profita isplaćivati najavljene subvencije malim biznisima.

Ne znam koji q ja imam od državnog telekoma i njegovog profita. Morao bih biti retardiran, da slavim ovakve vijesti.

To je davno trebalo prodati, još dok su se mogle uzeti tri milijarde, a potom isfinansirati autoput komplet.
E viidš, to bi bio dobar razvojni plan. Uz autoput svašta korisno nikne. Da ne govorimo o naplati putarina. Šta će koji moj niknuti uz telekom?

Ovakve glupe rečenice
Spajanje ovih telekom operatera je jedan od najznačajnijih investicijskih poteza koji će osnažiti kako domaću privredu, tako i tržišnu poziciju domaćeg javnog preduzeća.
Možeš pročitati samo na klixu i nigdje više.

Gdje su dosad išle pare iz telekoma?
Imal iko korisnu informaciju koja bi ukazala da 90% profita iz telekoma ide u korisne stvari: Škole, bolnice, penzije, ostala socijalna pitanja, nabavka opreme za MUP, infrastruktura, itd?
Nećemo to mi obični ljudi vidjeti. Za nas se ništa neće promijeniti.

Ovo je pravljenje terena za privatizaciju nekad u budućnosti. Jednostavno pustili su BH Telecom da kupi nešto što vrijedi sa onim sredstvima koja su im ostala dok nisu propali, a neko će sa strane uletiti da njih kupi za gotovo iste ili malo veće pare, a u paketu će dobiti i Telemach.

Ovdje će samo političari imati korist i niko drugi.

Trojka vjerovatno žuri da se to okonča da budu oni ti koji će aminovati tu privatizaciju.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9219 times
Been thanked: 10952 times

Post by Krokodil Behko » 10 Jan 2025, 14:31

Donošenjem odluke o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2025. godinu, koja sada iznosi 1.000 KM, dolazi i do povećanja dječijeg dodatka sa dosadašnjih 117 KM na 190 KM po djetetu.
U skladu sa Zakonom o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, dječiji dodatak iznosi 19% minimalne plate, dok je cenzus za ostvarivanje prava na dodatak postavljen na 40% minimalne plaće po članu domaćinstva, što će sada iznositi 400 KM.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 10 Jan 2025, 15:18

Krokodil Behko wrote: 10 Jan 2025, 14:31
Donošenjem odluke o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2025. godinu, koja sada iznosi 1.000 KM, dolazi i do povećanja dječijeg dodatka sa dosadašnjih 117 KM na 190 KM po djetetu.
U skladu sa Zakonom o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, dječiji dodatak iznosi 19% minimalne plate, dok je cenzus za ostvarivanje prava na dodatak postavljen na 40% minimalne plaće po članu domaćinstva, što će sada iznositi 400 KM.
Do kraja dana vlada kupuje Microsoft procitah na klixu :oo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2580 times
Been thanked: 7959 times

Post by Duminjo » 10 Jan 2025, 16:26

Krokodil Behko wrote: 10 Jan 2025, 09:50
spacebound wrote: 10 Jan 2025, 07:38
Kako mozes pricati garantovano za nesto sto ne znas? Odbiju oko 900€, bruto oko 3500 €

Ja se uvijek prvo raspitam, a trebala si i ti. E tek otišla, a šta će tek biti za par godina :grana

Porezi su u Njemačkoj i do 42% na bruto platu, a to znači blizu 70% neto plate.
Tu dođu i ostali porezi za koješta, koje plaćaš od onog što ti je isplaćeno.
Nije bas za usporedjivanje. Citav sistem je drugaciji. Kao da usporedjujes Mercedes i Ladu.
Nijemci uglavnom uzimaju više poreza od onoga ko više zaradjuje ili od onoga ko je u mogunosti da vise zaradi.
Ja kao samac placam više poreza od onoga ozenjenog, jos više placam od ozenjenog ciji bracni partner nema poso a pogotovo više placam od samohranog roditelja.
Imaju klase po kojima se obracunava porez i tako npr ja sam u klasi kojoj od bruto plate 3.000 na porez ode 1000. Covjek koji je ozenjen a zena ne radi, platice mozda poreza oko 800. A samohrana majka mozda 400-500.. isto tako ako imaš mozda dva posla, od jednog ces platiti 30% a od drugog skoro pola.
Onda imaš opciju da na poslu radiš prekovremene sate i naplatiš ih. Tu je onda isto deranje guzova, oko pola uzme drzava.
Al zato ima druga opcija za radnike u vidu sporednog posla na kojem se moze zaraditi maksimalno oko 540€ i taj sporedni poso je neoporezovan.
Onda imaš opciju da glavni poso ne radiš 100% tj 40 sati sedmicno nego uzmeš npr 80% i radiš 30 ili 31 sat sedmicno. Onda radiš onaj sporedni poso od 540€, za koji ne moraš placati porez, namiris sedmicno na 40 sati i opet imaš dobru neto platu, platio si drzavi manje, nisu te oderali, sve posteno i svi sretni.
Imaš onda dodatke na satnicu subotom, nedjeljom, praznici, nocni rad..

I opcenito imaš opcija nekih, imaš izbora i mozes se sam izvagati sta ces i kako ces. Hoces raditi manje, hoces više..

I poslodavac ima na kraju godine povrat poreza na tariguz a kamo li ne na neke krupnije stvari tipa auta, namještaja i drugog. I stvarno dobiju dosta poreza nazad i ne zavisi im to od toga jel imaju tetku ili strinu u poreznoj..

Sve u svemu, Lada je ostala Lada a mogli su se potruditi makar da budu Renault ili Fiat..
Najlakse je udarit silom i reci "minimalna plata je tolika" a ništa ne uraditi kako bi se bilo kojoj strani omogucilo da zaradi ili isplati tu minimalnu platu. I šumar bi ovo bolje uradio nego trenutni ministar koji je trebao citav zivot uciti kako se vodi a ne uništava ekonomija. Ovo je cisti bezobrazluk i pišanje po "sirotinji".

Na kraju krajeva, nijemci znaju zasto placaju porez. Voze po dobrim putevima, lijece se u dobrim bolnicama, djeca im idu u dobre skole, tetke po drzavnim salterima ih ne otresaju nego su ljubazne itd itd..
A naši Tuzlaci se digli na sve 4 da opravdaju ovoliki porez dok u isto vrijeme nemaju metra auto puta a Hercegovina svaki mjesec otvara neku dionicu po nekim kamenjarima. Uništiše im aerodrom, lijece se kod privatnika.. i tako. Da ne pricamo kako su im uništili jedini fudbalski klub u kantonu. Onakvu Slobodu bacili na koljena. O kosarci se prica u davnom proslom vremenu i opet se vjeruje takvim politikama i politicarima koji su uništili i unistavaju sve cega se docepaju.

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”