Vjerodostojnost Biblije, Kur'ana i hadisa

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Vjerodostojnost Biblije, Kur'ana i hadisa

Post by paparaci »

Lebowski wrote:Gdje bolan? Na nekoj drugoj temi možda
pa mislio sam vise na to da je i meni poznato to sto je Salahuddin postavio.
vjerujem da sam to cak i na nekoj drugoj temi ovdje na forumu procitao.....
Prije analize...

Šta kaže Kur'an i koliko ovo ide sa proročanstvima...nije li makar malo kontradiktorno? :lupa

Ljudi te pitaju o Smaku svijeta, reci: ”To jedino Allah zna!” A ti ne
znaš, možda je Smak svijeta blizu!

Samo On zna kada će Smak svijeta nastupiti. A ni plodovi ne izlaze
iz cvijetnih čaški svojih i nijedna žena ne zanese i ne rodi, a da On
to ne zna. A na Dan kad ih On upita: ”Gdje su oni koje ste smatrali
Meni ravnim?” – oni će odgovoriti: ”Javljamo Ti da niko od nas to
ne tvrdi.”

I neka je uzvišen Onaj čija je vlast na nebesima i na Zemlji, i između
njih, On jedini zna kada će Smak svijeta biti, i Njemu ćete se svi
vratiti!

Jah.. predznaci su tu oduvijek i biće zauvijek. :123

Zar oni čekaju da im Smak svijeta iznenada dođe, a već su predznaci
njegovi tu
nema ni sekunde kontradiktornosti zbog toga sto predznaci Sudnjeg Dana i njegov (pravi) cas nisu jedno te isto.

predznaci jesu tu - ali ne oduvijek i nisu zauvijek.

Poslanik sallallahu alejhi ve selleme je naveo predznake koji su se njemu obznanili. podijeljeni su na velike i male. sto se vise jedni i drugi obistinjuju, to se Smak Svijeta vise blizi. mali su cini mi se vec svi ispunjeni. ostaje jos nekoliko velikih. pa, sad....

....onom ko ne vjeruje svakako ne igra nikakvu ulogu kad ce.
sve da ga snadje za vrijeme njegovog zivota i on u tom trenu povjeruje, nece mu biti od koristi.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Ne kontam onda čemu predznaci ako može biti a i ne mora.. i niko ne zna kad će biti. Znači mogu biti sada predznaci a smak svijeta za 300 miliona godina. OK

Meni je preznak nečega direktno povezan sa tim nečim a eto izgleda ne mora biti.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

ono ce biti i bilo je. tj. odredjeni predznaci su se vec ispunili.

nije nijedan "fulio", niti ce.

a cemu sluze? pa da npr. vjerniku ucvrste njegovo vjerovanje i nekom ko je na vagi pomognu da prevagne ono dobro i ispravno.

evo, potrudio sam se malo oko tvog zahtjeva za izvor.

Code: Select all

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1418:mali-predznaci-sudnjeg-dana-x-dio&catid=31&Itemid=602
to je u biti to sto je Salahuddin naveo.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

@pape: Predznaci su bili već tu otkad je Kur'an, eto ti lijepo piše

Kad malo razmisliš vidjećeš da u većini društava, religija postoje slične priče.. o sudnjem danu, smaku svijeta, znakovima itd.. stalno se bombarduje tim pa nikad ništa. Ovi znaci sami po sebi nisu ništa posebno, nešto nika prije viđeno.. Imaš i u Bibliji, hrišćanstvu. i drugim religijama. Ne znam šta vam je toliko posebno u ovome.. sve se svodi na to da se stvari okrenu naopačke(od onog željenog, propisanog) i eto ga, preznak sudnjeg dana.

-- Vezano za ove hadise. Ova dva hadisa koje je Salahuddin spomenuo ne postoje i ne znam zašto nas uvjerava u to.. Imaš gomilu hadisa, pouzdanih i manje pouzdanih, koji pričaju o tome ali ovo je sastavljeno od svih njih.

Pored toga svaki se treba analizirati posebno i vidjeti je li se šta promašilo, kako se tumači, itd.. a ne ovako samo reći svi su se obistinili i tačka. :oo

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

2 hadisa.. Pa de stavi ih... mislim linkove.
mali su cini mi se vec svi ispunjeni. ostaje jos nekoliko velikih. pa, sad.... :D

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

PANIKA U VATIKANU ZBOG BIBLIJE PRONAĐENE U TURSKOJ:

ISUS NIJE RAZAPET I NIJE BOŽIJI SIN …

Religija stalno govori kako „postoji dokaz“. Sada se pojavio dokaz koji je stariji od prvog. Ukoliko je ova knjiga prava, onda prvobitna Biblija nije u pravu. Tako će mnogi i reći. Međutim, ako je ova knjiga lažna, ko garantuje da i prvobitna Biblija nije lažna?

U svakom slučaju, Vatikan je izrazio interesovanje da pročita ovu knjigu.
Prema datiranju ugljenikovim izotopom, knjiga je stara 1.500 godina. Ova nova Biblija je otkrivena u Turskoj, a unutar nje se nalazi propovjed svetog Barnabasa. Turska vlada je knjigu premjestila u jedan od muzeja uz pratnju policije.
Sveti Barnabas je bio jedan od učenika Isusa Hrista, a u svom jevanđelju on navodi da Hrist nikada nije bio razapet. On umjesto toga navodi da je Hrist odletio na nebo dok je bio živ, a da je Juda taj koji je razapet umjesto njega. Pored toga, ova drevna Biblija navodi da Isus nije bio Božiji sin, već samo prorok koji je propovjedao riječ Boga.
U saopštenju za novinare koje je izdala turska vlada, navedeno je da je ova Biblija konfiskovana od krijumčara u jednoj mediteranskoj operaciji. U saopštenju se navodi da je ova grupa optužena za preprodaju drevnih relikvija, izvođenje ilegalnih arheoloških iskopavanja i posjedovanje eksploziva. Procenjuje se da sama knjiga vrijedi 28 miliona dolara.
Religijski stručnjaci vjeruju da je ova Biblija prava, pošto je ispisana zlatnim slovima na crnoj koži i na drevnom aramejskom jeziku, kojim se služio i Isus Hrist. Smatra se da je katolička crkva na Savjetu u Nikeji odabrala jevanđelja koje su danas poznate kao Biblija.
Oni su izbacili jevanđelje Svetog Barnabasa zajedno sa mnogim drugim, a ostavili su četiri jevanđelja Mateje, Marka, Luke i Jovana. U međuvremenu su se pojavili brojni biblijski tekstovi, uključujući i jevanđelje Gnostika Mrtvog mora. Međutim, upravo ova Biblija izaziva veliku zabrinutost Vatikana.
Šta bi ovako nešto moglo da znači za hrišćanske religije i njihove vjernike? Zato je Vatikan tražio od turskih vlasti da pregleda knjigu. Šta će katolička crkva reći svojim vjernicima kada se sadržaj ove knjige objavi u javnosti?
Navodi se da se fotokopije strana ove drevne Biblije prodaju za skoro 2 miliona dolara.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Ispitivanje ugljikovim izotopom nije stopostotno sigurno a to se dogodilo i tijekom ispitivanja torinskog platna...znanstvenici su puno toga potvrdili o Isusu baš kako je napisano u Bibliji koja tumači da je razapet...pisali su neki i da je Isus pobjegao u Indiju i tamo se oženio a neki da je s Marijom Magdalenom došao u Evropu...svašta se pisalo...Piše se i sada da je Vatikan obmanuo svijet te da su istinski katolici samo pravoslavni rusi a da su Rimjani zapravo proganjajući istinske katolike lažno proglasili sebe katolicima i osnovali Vatikan i papstvo...priča ide sve dotle da je papa Franjo iz reda Jezuita koji imaju glavnoga papu koji ima pakt s demonima...svašta se piše...treba samo malo razmisliti o čemu se još piše u tekstu osim o Bibliji ...neki upletu u te tekstove i politiku na baš neistinit i bezvezan način...dovoljno da se posumnja...

U Bibliji je detaljno opisam Danielov san...proročanski san od Boga a ne kao ovdašnji vračari i vračbabe...taj san se dokazao kroz povijest čovječanstva do u detalje točno...ali opet neki izmišljaju pa je čak i vjernicima teško povjerovat da Isus može ponovo doći...viiše vjeruju ovim nadriliječnicima i protjerivačima negativne energije iz stanova...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9702 times
Been thanked: 11436 times

Post by Krokodil Behko »

Razjašnjeni su eto i ti divovi, koji se pominju u starom zavjetu, a samim tim i u novom, kao i u kuranu. Priča je malo jednostavnmija, nego što bi iko pomislio. zamislite s jedne strane hiljadu nekih skandinavaca, a s druge strane hiljadu Korejaca ili Kineza. Jeste li zamislili?
Eto, o tome je bila riječ. Odnekud je na bliski istok došla visočija rasa, koja je u prosjeku vjerovatno bila visočija i do 30 cm. Istina je da se u kitabima pominju mnogo veće proporcije tih divova ali istina je i to da kad priča kruži od usta do usta i s koljena na koljeno, svako tu još ponešto doda. U ovom slučaju, svako je koljeno dodavalo po 10 cm na visinu tih ljudi i eto divova :D
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Krokodil Behko wrote:Razjašnjeni su eto i ti divovi, koji se pominju u starom zavjetu, a samim tim i u novom, kao i u kuranu. Priča je malo jednostavnmija, nego što bi iko pomislio. zamislite s jedne strane hiljadu nekih skandinavaca, a s druge strane hiljadu Korejaca ili Kineza. Jeste li zamislili?
Eto, o tome je bila riječ. Odnekud je na bliski istok došla visočija rasa, koja je u prosjeku vjerovatno bila visočija i do 30 cm. Istina je da se u kitabima pominju mnogo veće proporcije tih divova ali istina je i to da kad priča kruži od usta do usta i s koljena na koljeno, svako tu još ponešto doda. U ovom slučaju, svako je koljeno dodavalo po 10 cm na visinu tih ljudi i eto divova :D
Behko, ne znam na koje divove si mislio...nisam sigirna...NEFILI su bili divovi i koliko sam čitala, pronađeni su kosturi..jako jako visoki...sumnja se u izvanzemaljsko podrijetlo...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Izvanzemaljsko porijeklo nije isključeno, kako za divove, tako i za ostale ljude, pa i život na planeti u globalu, ali volio bih vidjeti slike kostura tih Nefila. Ako je bilo neke baš visoke rase, moguće je da je bilo u latinskoj Americi.

Inače, knjiga postanka navodi i da su Nefili preživjeli potop, pa mi to nešto neobično. Prije će biti da je to ipak neki malo visočiji ali i malo sposobniji narod, nego da su neki divovi. Smatrali su ih božijom djecom, a ljude su smatrali običnom ljudskom djecom, pa mi je i to neobično. Zar nisu i ljudi božija djeca?
Inače, kad su indijanci prvi put vidjeli čovjeka na konju, mislili su da je to neki bog.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Krokodil Behko wrote:Izvanzemaljsko porijeklo nije isključeno, kako za divove, tako i za ostale ljude, pa i život na planeti u globalu, ali volio bih vidjeti slike kostura tih Nefila. Ako je bilo neke baš visoke rase, moguće je da je bilo u latinskoj Americi.

Inače, knjiga postanka navodi i da su Nefili preživjeli potop, pa mi to nešto neobično. Prije će biti da je to ipak neki malo visočiji ali i malo sposobniji narod, nego da su neki divovi. Smatrali su ih božijom djecom, a ljude su smatrali običnom ljudskom djecom, pa mi je i to neobično. Zar nisu i ljudi božija djeca?
Inače, kad su indijanci prvi put vidjeli čovjeka na konju, mislili su da je to neki bog.
Bio ili čuo?
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Normalno da sam i bio i čuo. Eto mi u avataru slike sa tog događaja.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Krokodil Behko wrote:Normalno da sam i bio i čuo. Eto mi u avataru slike sa tog događaja.
Ma,ja mislim da si se ti samo ufur'o. U ta drevna vremena možeš samo vjerodostojnim lancem prenosilaca,nikako drumom,a pogotovo ne šumom.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

KOMESAR wrote:
Krokodil Behko wrote:Normalno da sam i bio i čuo. Eto mi u avataru slike sa tog događaja.
Ma,ja mislim da si se ti samo ufur'o. U ta drevna vremena možeš samo vjerodostojnim lancem prenosilaca,nikako drumom,a pogotovo ne šumom.

Pa ako ne postoji vjerodostojan lanac, zašto je to sastavni dio kitaba?
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Krokodil Behko wrote:
KOMESAR wrote:

Pa ako ne postoji vjerodostojan lanac, zašto je to sastavni dio kitaba?
Ko kaže da ne postoji vjerodostojnost?

p.s.
N.P.R.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Krokodil Behko wrote:Izvanzemaljsko porijeklo nije isključeno, kako za divove, tako i za ostale ljude, pa i život na planeti u globalu, ali volio bih vidjeti slike kostura tih Nefila. Ako je bilo neke baš visoke rase, moguće je da je bilo u latinskoj Americi.

U katoličkoj vjeri svi su ljudi Božja djeca tj. stvoreni na božju sliku a vrag je pali anđeo koji i čovjeka navodi na zlo...Spominje se u priči da Isus većim vjernikom smatra i "poganina" koji je pomagao bližnjem nego nekog sebičnog premudrog svećenka...Mislim zaista da su pronađeni ostaci Nefila...spominju se i u Bibliji...u Bibliji je dosta toga opisano na zagonetan način i treba znati dešifrirati i tumačiti...Mi smo sada upravo u dobu mješavine blata i metala...a to dvoje ne ide zajedno...
Indijanci i konji? Pa oduvijek je čovjek svemu nepoznatom pripisivao velike moći i smatrao nešto božanstvom...pogotovo ako se tome divio ili mu je bilo od životne važnosti...
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

Biba wrote:

U katoličkoj vjeri svi su ljudi Božja djeca tj. stvoreni na božju sliku a vrag je pali anđeo koji i čovjeka navodi na zlo...Spominje se u priči da Isus većim vjernikom smatra i "poganina" koji je pomagao bližnjem nego nekog sebičnog premudrog svećenka...Mislim zaista da su pronađeni ostaci Nefila...spominju se i u Bibliji...u Bibliji je dosta toga opisano na zagonetan način i treba znati dešifrirati i tumačiti...Mi smo sada upravo u dobu mješavine blata i metala...a to dvoje ne ide zajedno...
Indijanci i konji? Pa oduvijek je čovjek svemu nepoznatom pripisivao velike moći i smatrao nešto božanstvom...pogotovo ako se tome divio ili mu je bilo od životne važnosti...

u katoličkoj vjeri je spaljivanje vjestica u tudje ime , vesanje takodje u tudje ime, inkvizicije, krstashki ratovi sve u tudje ime... toboz u ime boga spalimo je :grana

to si zaboravila...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

drugrankovic wrote:
Biba wrote:

u katoličkoj vjeri je spaljivanje vjestica u tudje ime , vesanje takodje u tudje ime, inkvizicije, krstashki ratovi sve u tudje ime... toboz u ime boga spalimo je :grana

to si zaboravila...
Poštovani drugrankoviću, na vrh jezika mi je da ti priznam kakvo je moje pamćenje...Neću se baš do kraja "izlajati" ali možeš mi vjerovati da pamtim sve što pročitam.
Ipak sam očekivala od tebe malo više mudrosti. Najiskrenije. Tkogod da je čitao Bibliju zna da u njoj ne piše da su one žene bile vještice. Biblija tumači gatanje kao povezanost sa zlodusima ali priznaje proročanstva koja su ljudima data od Boga. Neka od tih proročanstava se upravo obistinjuju ali ne bih sada o tome. Pročešljala sam ja Bibliju a i razumijem ju za razliku od nekih.Ako ti nađeš i jedan najmanji trag u Bibliji da su one pametne žene bile vještice, javi se. Crna magija i bijela postoje, to valjda svi znamo.Magija je magija i nije od Boga. Vještičarenja tj. magijskih obreda ima i danas. Iz toga društva je problem izaći kad jednom u nj upadneš...Biblija nikad nije savjetovala vezu s demonima. Naprotiv, cijelo vrijeme upozorava da se zao duh raduje. Nedavno je jedan na fb. pisao o vragu...Nije ništa napisao više poslije moga pitanja...

Ja sam nekoliko puta napissala da je katoličanstvo puno LOŠE PRAKSE zbog toga što su ljudi bili loši a ne zbog toga što je to Biblija naredila ili savjetovala iliti dala zeleno svjetlo..ma blagoslov...
Ništa ja nisam zaboravila, a očekivala sam da ti malo bolje poznaješ gradivo koje komentiraš ili da malo bolje pamtiš što je netko napisao. Bibliju treba znati tumačiti, drug :djed Drečati možeš samo kad o nečemu nešto znaš...U ovome si fulao...totalka...
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti »

Još bih dodao i ovo : Za Borca ili Gaziju koji pogine na Alahovom putu je "obezbjeđeno" 70 djevojaka odnosno dženetskih Hurija .

Allahov Poslanik,s.a.v.s., je rekao:Sehid ce se kod Allaha odlikovati po sest stvari; oprostit ce mu se grijesi pri prolijevanju prve kapi krvi, vidjet ce svoje mjesto u Dzennetu, bit ce posteden kaburske kazne, nece osjetiti strah Sudnjeg dana, stavit ce mu se na glavu kruna dostojanstva ciji ce jedan dragulj biti vrijedniji od... cijeloga dunjaluka i svega sto se na njemu nalazi, ozenit ce ga sa sedamdeset hurija(dzennetskih djevojaka), i dozvolit ce mu se sefa'at (zagovornistvo) za sedamdeset osoba iz svoje porodice." (Tirmizi hasen)

Enes b. Malik prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s.:" Od onih koji udu u Dzenet, niko nece pozeljeti da se vrati na dunjaluk pa i kada bi mu se dalo sve sto se na njemu nalazi osim sehida. On ce zeljeti da se vrati, pa da ponovo pogine zbog toga sto je vidio kakve blagodati se daju sehidu. Jedino se on veseli povratku na ovaj svijet, kako bi iznova poginuo." (Buharija) A Muslim biljezi:" Sehid prizeljkuje da se vrati na dunjaluk i deset puta pogine, zbog pocasti koje vidi (u Dzenetu).

Evo teme za rasparavu kad pojedincima istekne ban . :D
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti »

Prati prijatelju , mislim da se nećeš iznenaditi . Inače zdrava rasprava je uredu ali kada pređe u omalovažavanje i vrijeđanje :ne
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
Post Reply

Return to “Religija”