Nije samo djetinjstvo u YU.
K'o student sam obisao Evropu i nisam znao ste je viza. Jos k'o student 1979 napravio svoj prvi programerski kod i compajliro ga. Unos koda sam radio na svom faksu a kompjuter je bio 4 km juznije u jednoj firmi. Sto ce reci: da smo tad imali inetrnet.
Te godine je prof. dr Osman Pirija zastitio vino ''Zilavku'' i uvrstio na svjetske liste autohtonih vina.
Te iste god. sam haman dao najtezu godinu na faksu [za septemra mi ostala1/4 matematike} otisao na raspust i nisam se vracao kuci haaman godinicu. Jedva me preselembetili da se vratim i nastavim faks.
Sjecam se i omladinske radna akcije Sarajevo '84 kad smo radili po olimpijskim terenima. A posjetiti Olimpijadu u svojoj zemlji je neprocjenjivo.
Ja sam radio u YU. YU je proizvodila avione, bespilotne, Rolls-Royce motore za avione (licenca), podmornice(bio, vidio), brodove (radio na prototipu aluminijskog borbenog camca), ratne brodove.
Energoinvest i gradjevinsi konzorcijumi pobjedivali na medunarodnim tenderima po svijetu. UPI Sarajevo je pobijedio na tenderu americke vojske za hrenovke i dobio priznanje za najbolje hrenovke na svijetu.
Kada je firma za koju sam radio trebala da bude homologovana od AIRBUS-a najavljeni su i neki posebni testovi i ispiti za strucne timove a onda je AIRBUS javio da je kompletan tim homologovan na osnovu spiska predmeta koji smo polozili na faksevim.
Sjecam se kad mi je stari donio Pionirsku clansku kartu Velaza.
Sjecam se kad je Mara odbranio penal Gerdu Mulleru.
Sjecam se kad je Velez osvojio kup Marsala - bio na tekmi'
Sjecam se kad kada je logistika 4 korpusa ARBIH uredjivala 2 prostorije Radnickog doma namjenjene Velezu a ja im instalirao PC .
Sjecam se kad je Zarko Varajic Vareseu uvalio 45 koseva a Bosna postala Evropski prvak.
Od svih trofeja koje je osvojila YU kosarkaska rep. jedino se onog srebra iz Brazila nesjecam.
Sjecam se kad je Mate Prlov postao olimpijski, svjetski i evropski prvak.
Sjecam se kad je Marijan Benes postao evropski prvak.
Sjecam se kad je RK Borac iz Banjaluke postao prvak Evrope.
Sjecam se kad je rukometna rep. YU postala Olimpijski i svjetski prvak a Abaz Arslanagic najbolji golman svijeta.
Sjecam se kad je vatrpolo rep. YU postala 2 puta Olimpijski prvak
Sjecam se kad je zenski klub Lokomotiva Mostar postao sampion YU.
Sjecam se kad je Jasna Merdan osvajala srebro i zlato po Olimpijadama i bila najboli strijelac OI. Amerikankama je dala 17 golova u sred Los Andelesa. Majka joj je sa Kremenca.
Sjecam se i Matije LJubeka kajakasa. 2 zlatne 1 srebrena 1 bronce sa olimpijada
Sjecam se kad je ciro vozio od Sarajva do Ploca i od Capljine do Dubrovnika.
Sjecam se jedno desetak Dubrovackih ljetnih igara, mnogih glumaca i glumica kojih sad nema.