ah ! jesil pricao s njim ?
Vjerujete li u život poslije smrti?
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 109 times
- Status: Offline
Re: Vjerujete li u život poslije smrti?
1.iz KuranaRemzudin wrote: 16 Jan 2025, 06:46Jahja83 wrote: 16 Jan 2025, 01:33
Ljudu misle da kad smrt dodje da se momentalno gase i odplutaju u nistavilo, da im se svijest gasi....a ono bas bude suprotno, prilikom izlaska iz tijela osoba jos vecu i intezivniju svijest ima, da ti se sadasnji zivot cini kao san a zivot poslije zmrti kao java. Cim dusa izadje iz tijela ona moze da gleda 360 stepeni, a ne kao sad sto nam je 180 stepeni vid zbog konstrukcije ociju i lobanje. Pa dusa gleda kroz oci....pa ako su oci defdktne dusa ne moze da gleda i to se onda smatra slijepa osoba, a cim slijepa osoba umre ili dusa izadje prilikom klinicke smrti, momentalno progleda u 360 stepeni formatu.
Iz kojeg izvora si izvadio te informacije ?
Dali si imao OBE ( out of Body experience ) pa da taj mulj koji si nam kuhao u toplom poverenju jedemo i vjerujemo ?
2.iz hadisa
3. iz Nauke
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
Nisam ali imamo vise informacija o Muhammedu nego bilo kom drugom covjeku, pa na osnovu detaljnih proucavanja mogu se stvar razluciti sta je sta, poput puzli koje su razbacane pa samo odjednom kroz slaganje se pocinje ukazivati slika lijepog pejzaza i zivotinja.
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4287 times
- Been thanked: 3198 times
Fascinira tvoja samouvjerenost u svim tim nagadjanjima, gdje mi svi u principu nagadjamo i vjerujemo ili nevjerujemo. A ništa konkretno ne znamo jer nikakvih dokaza nemamo. A problem svih problema ljudskog roda je baš to što ljudi svoja nagadjanja i vlastita vjerovanja preinače u dokazane im vlastite činjenice pa to stanu promovisati i nametati drugima, što mirnim što agresivnim putem. I tako, umjesto da svi skupa kažemo “hej, ništa ne znamo o svemu ovome, hajde da to izučavamo zajedno, pa možda dodjemo do nečeg konkretnog” mi imamo sijaset nekakvih “šamana” koji sve znaju i to naklapaju bližoj i daljoj okolini. Osim toga, jedan dio tih šamana to radi svjesno i ciljano u cilju postizanja nekog trećeg cilja (manipulacije lakovjernim ljudima) osim ovih “native šamana” koji stvarno svoje duboko vjerovanje samim sebi preinače u dokaz.Jahja83 wrote: 15 Jan 2025, 23:09Melek wrote: 15 Jan 2025, 22:51 A meni baš nekako djeluje nelogično. Ako se život završava smrću, otkud onda logika da se ponovo nakon te smrti živi? Zašto se onda uopšte dešava to umiranje? Kakvog to ima smisla uopšte?da nelogicno je kad se slomljenim i mutnim naocalama posmtra stvar, sve izokrenuto i mutno, nista jasno....A meni baš nekako djeluje nelogično
Smrt je samo metamorfoza za dusu, mi sada smo tijelo i dusa, kada smrt dodje, dusa izlazi iz tijela i prelazi u drugi svijet, ostavlja tijelo koje je prevozno sredstvo za dusu u materijalnom svijetu, i onda dusa ide na introdukciju za Raj i Pakao u grobu....i poslije jako brzo se covjek pojavljuje na SUdnjem danu, jer u grobu nema se osjecaj za protok vremena, pa ti kada umres, i otvoris oci ponovo stvoren na Sudnjem danu, regenerisanog tijela nakon sto su kosti istruhle, otvaras oci i cinit ce ti se kao da si samo noc prespavao, kao da si zaspao jucer, a ujutro se probudio, iako si pod zemljom mozda bio hiljade godina....ali u grobu dusa ne osjeca protok vremena, ne postoji vrijeme za dusu u grobu.Ako se život završava smrću, otkud onda logika da se ponovo nakon te smrti živi?
SUdnji dan poslije smrti je da Bog sudi ljudima za njihova djela sa ovoga svijeta.
sa smrti se zavrsava zivotni test....to je isto kao da pitas zasto zvoni sat na kraju test i oglasava zavrsetak testa i testovi se moraju predati profesoru.Zašto se onda uopšte dešava to umiranje?
Smrt je prebacivanje covjeka sa ovoga svijetu u vjecni svijet...kao da otvoris vrata i predjes iz manje sobe u daleko vecu.
sve ima smisla samo treba da uocavas smisao u stvarima.Kakvog to ima smisla uopšte?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
Melek wrote: 16 Jan 2025, 08:25 Fascinira tvoja samouvjerenost u svim tim nagadjanjima, gdje mi svi u principu nagadjamo i vjerujemo ili nevjerujemo. A ništa konkretno ne znamo jer nikakvih dokaza nemamo. A problem svih problema ljudskog roda je baš to što ljudi svoja nagadjanja i vlastita vjerovanja preinače u dokazane im vlastite činjenice pa to stanu promovisati i nametati drugima, što mirnim što agresivnim putem. I tako, umjesto da svi skupa kažemo “hej, ništa ne znamo o svemu ovome, hajde da to izučavamo zajedno, pa možda dodjemo do nečeg konkretnog” mi imamo sijaset nekakvih “šamana” koji sve znaju i to naklapaju bližoj i daljoj okolini. Osim toga, jedan dio tih šamana to radi svjesno i ciljano u cilju postizanja nekog trećeg cilja (manipulacije lakovjernim ljudima) osim ovih “native šamana” koji stvarno svoje duboko vjerovanje samim sebi preinače u dokaz.
moja samouvjerenost dolöazi nakon temeljitih istrazivanja...a ne na osnovu nagadjanja....da nagadjam , nema me nigdje onda, to je pucanje u prazno.Fascinira tvoja samouvjerenost u svim tim nagadjanjima
a sta ako imamo dokaze samo sto ih ti mozda ne poznajes?A ništa konkretno ne znamo jer nikakvih dokaza nemamo.
pitaj i istrazuj pa ces saznati...a od nagadjanja, slabo se ima koristi., hajde da to izučavamo zajedno,
- Remzudin
- Inventar foruma
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 411 times
Joj jesi digao nos svoj,ti si za mene jos djete.Jahja83 wrote: 16 Jan 2025, 08:17Nisam ali imamo vise informacija o Muhammedu nego bilo kom drugom covjeku, pa na osnovu detaljnih proucavanja mogu se stvar razluciti sta je sta, poput puzli koje su razbacane pa samo odjednom kroz slaganje se pocinje ukazivati slika lijepog pejzaza i zivotinja.
- Remzudin
- Inventar foruma
- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 29493 times
- Been thanked: 27192 times
Joj, tu izreku ne mogu da slusam vise od Corone.Jahja83 wrote: 16 Jan 2025, 08:42
pitaj i istrazuj pa ces saznati...a od nagadjanja, slabo se ima koristi.
Predjimo na „sta nemas u vugla imas u googla“
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
evo tu sam i ja , pa mogu pomoci oko nekih nejasnoca, ako budem znao.

- Remzudin
- Inventar foruma
- Remzudin
- Inventar foruma
- Morgen
- Zvezda foruma
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14262 times
- Been thanked: 9854 times
Ne vjerujem u zivot poslije smrti.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
- Morgen
- Zvezda foruma
Evo moje vidjenje.
Zivot posle smrti postoji samo u nama koji jos zivimo.
Znaci, moja majka je umrla, ali njena ljubav, sve ono sto je ostalo, amanet… to je taj zivot posle smrti. Dok sam ja ziva, ja cu njenu ljubav osetiti, jedan deo nje ce uvek biti u meni, to cu naslediti svojoj deci, oni svojoj. I dok se tako nastavi, ona ce uvek ziveti. I posle smrti.
Znaci, moja majka je umrla, ali njena ljubav, sve ono sto je ostalo, amanet… to je taj zivot posle smrti. Dok sam ja ziva, ja cu njenu ljubav osetiti, jedan deo nje ce uvek biti u meni, to cu naslediti svojoj deci, oni svojoj. I dok se tako nastavi, ona ce uvek ziveti. I posle smrti.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 597 times
- Been thanked: 885 times
zivot je zivot
sjecanje u tudjem zivotu nije tvoj zivot nego tudji
ne izvrcite rijeci
ti umres, dal vjerujes da ti imas zivot, nije dal vjerujes hocel te se neko sjecat
sjecanje u tudjem zivotu nije tvoj zivot nego tudji
ne izvrcite rijeci
ti umres, dal vjerujes da ti imas zivot, nije dal vjerujes hocel te se neko sjecat
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
ali onda ovaj svijet nema smisla ako nema zivota poslije smrti.
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
Morgen wrote: 16 Jan 2025, 09:03 Evo moje vidjenje.
nema logike, jer po toj definiciji, cim nastupi smrt gasis se , svijest se gasi i ne osjecas ni sebe ni okruzenje vise....Zivot posle smrti postoji samo u nama koji jos zivimo.
Bog obecava u Kuranu da ce nas ozivjeti poslije smrti:
32:10 Oni govore: “Zar ćemo, kad nestanemo pod zemljom, ponovo stvoreni biti?” Štaviše, oni susret s Gospodarom svojim poriču.
11 Reci: “Melek/andjeo smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svom vratiti.”
12 A da ti je vidjeti griješnike kako će, oborenih glava pred Gospodarom svojim, reći: “Gospodaru naš, vidjeli smo i čuli smo, pa nas povrati da dobra djela činimo, mi doista čvrsto vjerujemo!”
Ozivljenje cijelog covjecanstva ce biti na osnovu novog prirodnog procesa kojeg ce Bog uspostaviti, da ljudska tijela proklijaju od kosti repnjace koja ce niknuti na SUdnjem danu, i umjesto sto cemo se razvijati u majcinom stomaku, nasa tijela ce se razvijati u zemlji, poput biljaka. repnjaca je mala kost koja lici na sjemenku na dnu kicme.
Vizuelno prezentirano ovako:
Bog kaze o tome procesu ozivljenja na Sudnjem danu kojeg ce uspostaviti:
7:57 On je Taj koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njega kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; isto ćemo tako mrtve oživiti, opametite se!
Last edited by Jahja83 on 16 Jan 2025, 09:19, edited 1 time in total.
- Morgen
- Zvezda foruma