Vjerujete li u život poslije smrti?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....

Vjerujete li u život poslije smrti?

Naravno
30
44%
Ne, nikako
10
15%
Nisam siguran/a
3
4%
Vjerujem na neki svoj način
20
29%
Ne razmišljam o tome
5
7%

Total votes: 68

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 989 times
Status: Offline

Re: Vjerujete li u život poslije smrti?

16 Jan 2025, 09:20

Morgen wrote: 16 Jan 2025, 09:03 Evo moje vidjenje.

Zivot posle smrti postoji samo u nama koji jos zivimo.
Znaci, moja majka je umrla, ali njena ljubav, sve ono sto je ostalo, amanet… to je taj zivot posle smrti. Dok sam ja ziva, ja cu njenu ljubav osetiti, jedan deo nje ce uvek biti u meni, to cu naslediti svojoj deci, oni svojoj. I dok se tako nastavi, ona ce uvek ziveti. I posle smrti.
Hoces da kazes da ce neko zivjeti i poslije smrti onoliko koliko ga se bude spominjalo.

Mi cemo spominjati nase roditelje, njihove roditelje i skoro da dalje ne znamo i te osobe padaju u zaborav(rijetko ili nikako ih se vise ne spominje kao da i nisu bili na ovom svijetu) za razliku od onih koji su ostavili neka svoja naucna djela(naucnici, knjizevnici, slikari...) pa ih spominjemo a inace bi i oni pali u zaborav.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 560 times
Been thanked: 813 times

16 Jan 2025, 09:21

to je knjizevnicki izrazaj da neko zivi u sjecanjima, morgen je umjetnicka dusa

ocito je da ne vjeruje u zivot poslije smrti, sto forsirate :D.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 28717 times
Been thanked: 26407 times

16 Jan 2025, 09:23

amidza idriz wrote: 16 Jan 2025, 09:20
Morgen wrote: 16 Jan 2025, 09:03 Evo moje vidjenje.

Zivot posle smrti postoji samo u nama koji jos zivimo.
Znaci, moja majka je umrla, ali njena ljubav, sve ono sto je ostalo, amanet… to je taj zivot posle smrti. Dok sam ja ziva, ja cu njenu ljubav osetiti, jedan deo nje ce uvek biti u meni, to cu naslediti svojoj deci, oni svojoj. I dok se tako nastavi, ona ce uvek ziveti. I posle smrti.
Hoces da kazes da ce neko zivjeti i poslije smrti onoliko koliko ga se bude spominjalo.

Mi cemo spominjati nase roditelje, njihove roditelje i skoro da dalje ne znamo i te osobe padaju u zaborav(rijetko ili nikako ih se vise ne spominje kao da i nisu bili na ovom svijetu) za razliku od onih koji su ostavili neka svoja naucna djela(naucnici, knjizevnici, slikari...) pa ih spominjemo a inace bi i oni pali u zaborav.
Nije samo o pomenu reč.
Evo banalni primer recept moje bake za neki kolač.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

16 Jan 2025, 09:26

Jahja83 wrote: 16 Jan 2025, 09:11
Julia-Klara wrote: 16 Jan 2025, 08:57 Ne vjerujem u zivot poslije smrti.
ali onda ovaj svijet nema smisla ako nema zivota poslije smrti.
Naprotiv! Ovaj svijet IMA smisla jer znas da poslije ovoga SAD nema nista dalje :cudi vrlo jednostavno :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 560 times
Been thanked: 813 times

16 Jan 2025, 09:28

ja mislim da su se drugacije karte podijelile da bi neki odavde hitleri bili

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times

16 Jan 2025, 09:30

Julia-Klara wrote: 16 Jan 2025, 09:26
Jahja83 wrote: 16 Jan 2025, 09:11

ali onda ovaj svijet nema smisla ako nema zivota poslije smrti.
Naprotiv! Ovaj svijet IMA smisla jer znas da poslije ovoga SAD nema nista dalje :cudi vrlo jednostavno :cudi
nema smisla, jer onda fakticki dolazimo iz nista , pojavljujemo se na sve na gotovo i onda opet odemo u nista.

to je isto kao kad bi se pojavio na marsu u kuci koja je idealna za zivot, sve je spremno tu, pun fridizer hrane, vode ima, ogromna kuca za normalan zivot....a sve van kuce uzas, neuslovno za zivot i ubilo bi te nakon kratkog boravka.

Hoces li ti reci da kuca nema smisla, mi smo tu samo slucajno , da se ne pitas odakle dolazimo i kuda idemo...otkud ti u toj kuci koje je sve spremno na gotovo a van nje sve neuslovno za zivot, zar se nebi pitala odakle dolazi i koja je svrha boravka u toj kuci na marsu.

zar se ti nebi pitala, da se probudis u avionu, pa pitas se otkud ja ovdje, otkud u avionu, kuda me vozite???
Bili se pitala, ili ces reci, pa ovo nema smisla sam se probudila ovdje, jednostavno je tako, daj onda mobil da ubijam vrijeme dok ne sletim negdje a gdje ne znam ni sama....na tom je to nivou.
Last edited by Jahja83 on 16 Jan 2025, 09:32, edited 1 time in total.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 28717 times
Been thanked: 26407 times

16 Jan 2025, 09:32

tuzlak1212 wrote: 16 Jan 2025, 09:21 to je knjizevnicki izrazaj da neko zivi u sjecanjima, morgen je umjetnicka dusa

ocito je da ne vjeruje u zivot poslije smrti, sto forsirate :D.
Pa vise je reinkarnacija… ili prosledjivanje gena, tako je ispravnije. Mi cemo ziveti u nasim potomcima dalje. To je taj zivot posle smrti.

A mi se (figurativno) pretvaramo u prah.
To je to.
A to sto su ljudi toliko aroganti da misle da je NEMOGUCE da ce nestati i da nece ziveti u raju, eh.
Mada se nadam da ce neki goreti u paklu.

ALI TO JE MOJE MISLJENJE

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

16 Jan 2025, 10:11

Krokodil Behko wrote: 27 Aug 2013, 11:11 Ono što se svi pitamo :D

Ima li života i poslije smrti?
U kojem obliku?
Sve religije svijeta propovijedaju život poslije smrti i svaka to čini na svoj način. Izuzev ove tri monoteističke Judaizam/Kršćanstvo/Islam, sve ostale to propovijedaju svaka na svoj način.

Ima li nekih bitnih razlika među monoteističkim religijama po tom pitanju?

Lično, čvrsto sam uvjeren u život poslije smrti. Nisam Darwinista pa bi bilo neobično da mislim drugačije. Zapravo, vjeruju li i Darwinisti u život poslije smrti? Čini mi se da neki i vjeruju :hm

Možete glasati za jednu opciju
Ima li života i poslije smrti?
ima, dokazi su

Bozija knjiga, poslanikov hadis, i zzadnja naucna istrazivanja.

a ta zadnja naucna istrazivanja su ogromne studije klinickih smrti gdje su ljudi , tj njihove duse tranportirane u taj buduci svijet ahiret i opet vracene u tijela jer nije doslo njihovo vrijeme stalnog boravka tamo. druga naucna stvar koja ukazuje na zivot poslije smrti je takodjer da postoje paralelni svjetovi, paralelni univerzumi, nasa dusa samo predje iz jednog univerzuma u drugi...ako zapadni naucnici mogu da vjeruju u paralelne univerzume i svjetove izvan naseg univerzuma , oni su sa tim indirektno potvrdili zivot poslije smrti i postojanje Raja i Pakla koj su paralelni svjetovi sa nasim univerzumom.

U kojem obliku?
prvo smo bili duse, pa smo ubrizgani u tijela, neka vrsta inkarnacije duse u tijelo, andjeo ubaci dusu u majcinoj utrobi, poslije se rodimo, kada smrt dodje, andjeo smrti izvadi dusu iz tijela po Bozijem odredjenju i vise je ne vraca nazad u tijelo, nasa dusa vidi, cuje, osjeti, miris, ima sva osjecanja koja sad imamo, ima svijest, sve memorije, sve to nosi sa sobom na buduci svijet, onda krece introdukcija duse za raj i Pakao od strane andjela zgrobnog zivota , andjeli ispitivaci u grobu, to je paralelni Berzah svijet gdje duse borave, osobi se pokaze Raj i Pakao.
INtrodukcija Raja bude tako sto se dusi otvore vrata ili portal za Raj i vidi svoje mjesto u Raju, svoje kuce, pa cak i zrak Rajski koji mirise dopre to te duse i osjeti ga kroz taj portal, a poslije onda introduckija krene nesto poput virtuelne realnosti kod nas samo sto je to stvarnost, naprimjer dusa se konektuje za Rajsku pticu, i ta Rajska ptica letis kuda zelis u Raju, sa tim letenjem ti pregledavas Raj i sta sve ima tu, kako bi dobio uvid i jos vecu zelju za Rajem, da ga jos vise izcekujes i jos vise zudis za njim. Kao kad bi mi sad stavili naocale virtuelne realnosti recimo Bahamas, i osjecamo i vidimo kao da smo tamo na plazi negdje, samo sto ovdje dusa je doslovno u ptici i dusa sa pticom rajskom leti po Raju slijedece na Rajsko drvece pije rajsku vodu jede plodove itd....na ovaj nacin Bog introducira dusu da joj sto vise zelju poveca za Rajem da kada budwe usao kao covjek sa tijelom da zna u cemu ce uzivati, da je obraduje....da covjek poslije usklikne u zgrobnom svijetu i kaze BOze pozuri sa sudnjem danom, da sto prije se sretnem sa proodicom i udjem u svojem imanje u Raju.

tako isto i oni koji su zasluzili Pakao introdukcija pakla bude , da ima osjecaj dusa da se grob stisnjava toliko stisne da ima osjecaj da lomi kosti, rebra prolaze jedna kroz druga od tog stiska, otvori se portal za pakao i vidi svoje mjesto u paklu, dopre vrelina i smrad pakla, pa onda se konektuje za ptice u Paklu, i te ptice lete u paklu i na taj nacin iz prve ruke vidi sta je taj Pakao i kakvo mjesto ga ceka.

Svi mi kada hocemo da letimo za neku egzoticnu destinaciju gledamo slike, video , slusamo komentare drugih o tom mjestu i nama se tako dok to gledamo povecava zelja za tim mjesto, eh upravo tako je introdukcija Raja i Pakla , da se stanovnik raja jos vise obraduje i da se stanovnik pakla jos vise razalosti i prepadne.

U tim rajskim vrtovima, dusa koja je tek umrla pristizu druge duse koje su jos prije preselile tamo i pocnu se raspitivati o svojim najmilijim na zemlji, gdje je taj i taj , gdje je ova i ova, sta je sa njim bilo itd

Onda ubrzo nakon toga dolazi budjenje na sudnjem danu, ljudi otvaraju oci ustaju otresaju prasinu na zemlji, a nema vise brda, nema mora, nema dolina, sve ravnica, i pustinja, bijeli pijesak, ne znas nigdje si, ni kuda ces, nikakvog orijetira nema i shvatis da je to Sudnji dan, jer ljudi ustaju iz grobova..i govore heeej pa mi smo samo malo bili u grobovima.

Posto nema se osjecaj za protok vremena u grobu, osoba moze da bude hiljadama i milionima godina pod zemljom a kad se probudi na Sudnjem danu ponovo ozivljen nakon smrti, osjecat ce kao da je jucer zaspao a ujutro se probudio....toliko ce to bi kratko da ce ljudi diskutovati na sudnjem danu koliko su kratko bili u grobovima, neki ce reci, dan , neki reci dio dana itd...

Tako da nasa smrt do sudnjeg dana je kao kad osoba zaspe navecer i probudi se izutra, znaci jako brzo, jer koncept vremena u berzahu ne postoji, pa zato duse ne osjecaju vrijeme u grobu.

poslije cijelo covjecanstvo svi pojedincano ce dolaziti ispred Boga koji ce svojim dolaskom na zemlju obasjati planetu svjetloscu, pa ce se i Pakao dovuci od strane 4.9 milijardi andjela koji ce ga vuci lancima/povodcima.

Bog se poastaviti pitanja svakoj osobi, kako je zivio, kako je mladost proveo, kako je zaradio pare, i u sta je pare trosio....oni koji budu temeljito ispitivani oni ce biti kaznjeni, a oni koji povrsno, to je samo znak da ce im biti oprosteno i dopusteno da udju u Raj/Dzennet.

u raj ljudi ulaze sa tijelom i dusom, kao sto smo sad tijelo i dusa, gdje ulazimo kao mladi, lijepi, zdravi, nikad vise bolesni ni starim i nikad vise smrti nece osjetiti, Dzennet je velicine univerzuma, to je mjesto za ispunjenje svojih zelja i mjesto vjecne srece i zadovoljstva.

Pakao je pravedna kazna za one koji su to zasluzili, i ljudi se kaznjavaju u onome izmedju ostalog u cemu su bili iskusavani na zemlji, ako su pali na tim iskusenjima.
Tako isto i ljudi ce biti nagradjivani i Raju u domenu onoga u cemu su sikusavani u na zemlji pored mnostva ostalog od uzivanja Raja i kaznih pakla.

Ima li nekih bitnih razlika među monoteističkim religijama po tom pitanju?
u onome sto su poslanici/proroci zagovarali nema.

ali ima u pogresnim interpretacijama vjerskih zajednica.
Last edited by Jahja83 on 16 Jan 2025, 10:19, edited 1 time in total.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

16 Jan 2025, 10:18

Ovo sve mozes pisati na temi o Islamu.
Pitanje je jednostavno - vjerujete li u zivot poslije smrti
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 269 times
Been thanked: 266 times

16 Jan 2025, 10:42

Da.
Ima dokazanih slucajeva ozivljavanja poslije reanimacije ili razvoda.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

16 Jan 2025, 10:49

Muderisovo ratno iskustvo klinicke smrti gdje mu je dusa prebacen u Raj/dzennet i iskustvo Raj/dzenneta jedne krscanke

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2624 times
Been thanked: 21887 times

16 Jan 2025, 11:45

Kako mene fuli to iskustvo a imao je? Meni nista ne ide od ruke.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

16 Jan 2025, 11:53

HAVANA wrote: 16 Jan 2025, 11:45 Kako mene fuli to iskustvo a imao je? Meni nista ne ide od ruke.
preporucujem istrazivaca doktora Sam Parniju i njegov ovaj intervju o ovoj temi gdje detaljno objasnjava sve to, plus odgovara na pitanja publike

jako dobar i interesantan intervju, znaci covjek prica na osnovu svojih istrazivanja i nije to bas rekla kazala, nego vodi studije gdje su na hiljade ljudi ukljuceni.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2624 times
Been thanked: 21887 times

16 Jan 2025, 12:07

Ja ne znam sta ja tebi da preporucim. :hm Bezveze mi da ti preporucujem ono sto sam ja dozivio,klinicku smrt.Mnoge stvari ljudi u zivotu drugacije iskuse i osjete,mozak je cudo.Elem nista spektakularno i neobjasnjivo.Bar kod mene.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

16 Jan 2025, 12:08

HAVANA wrote: 16 Jan 2025, 12:07 Ja ne znam sta ja tebi da preporucim. :hm Bezveze mi da ti preporucujem ono sto sam ja dozivio,klinicku smrt.Mnoge stvari ljudi u zivotu drugacije iskuse i osjete,mozak je cudo.Elem nista spektakularno i neobjasnjivo.Bar kod mene.
poslusaj ga, mozda shvatis i svoj slucaj.

medvjed23
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 972 times
Been thanked: 829 times

16 Jan 2025, 13:06

Morgen wrote: 16 Jan 2025, 09:23
amidza idriz wrote: 16 Jan 2025, 09:20

Nije samo o pomenu reč.
Evo banalni primer recept moje bake za neki kolač.
Interesantna razmišljanja. Mogla bi se lako uklopiti u susjednu temu - o smislu života. Jedan od meni najdražih autora, Chuck Palahniuk, je sve to lijepo sažeo:
Image
too dark for finding my ground.. and trees.. shiver and sway..

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2784 times
Been thanked: 3096 times

16 Jan 2025, 13:11

kako sam se nasmijesila na to da se medo javio na temu vjerujete li u zivot poslije smrti :D.

medvjed23
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

16 Jan 2025, 13:12

Ja ne vjerujem ni u život prije smrti :oo

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2784 times
Been thanked: 3096 times

16 Jan 2025, 13:13

pa da, kao jos jedan bokte :D.

medvjed23
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

16 Jan 2025, 13:17

Image

Post Reply

Return to “Religija”