Ateizam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2610 times
Been thanked: 4539 times
Status: Offline

Re: Ateizam

Post by Nora Ibsenova »

Zana je postavila dobro pitanje, o smislu života čovjeka. Nisu samo religije te koje su pokušavale odgovorit na to pitanje, filozofija se time bavi dugo koliko i religija, s tim što religija pruža konkretan odgovor, iz svoje perspektive i zasnovane na svojim dogmama. Sasvim je razumljivo da na površini "ima više logike" objašnjenje koje je jednostavno, i lahko razumljivo, Bog te stvorio da mu služiš, jednako kao što ljudi stvaraju stvari da im služe u svakodnevnim životima.

Pomalo je uvredljivo srozavat smisao života jednog vjernika na njegovu želju za hurijama, ja još nisam upoznala muslimana koji je musliman zbog 72 hurije. Većina muslimana želi džennet ali ne zbog hurija, nego žele da vide Boga, želja im je da vide poslanike, žele da se ujedine sa svojom porodicom i u zagrobnom životu, itd, itd. Naravno, primarno je "spasenje od vatre".

Ali je isto tako uvredljivo govoriti nekome da njegov život nema smisla jer taj neko ne vjeruje da je na ovom svijetu da bi obožavao Boga. Svakako da su ti putevi traganja za smislom u slučaju ateiste teži, jer nema nikog da mu da predefinisan odgovor, već on taj odgovor pronalazi u sebi i u onom najvažnijem, svojim vrijednostima.

Moj smisao života je da stremim da ga živim po svojim vrijednostima, a te su vrijednosti u mene usađivane odgojom roditelja, sredinom u kojoj sam rasla, uticajem moje braće, knjigama koje sam čitala, ljudima koje sam upoznavala, i mojim vlastitim promišljanjem i prostom odlukom šta će biti ono čemu ću stremiti.

Ukratko, smisao mog života za mene je da donesem radost, olakšanje od brige, posla, kome god mogu u svom životu. Nadam se da ću imati život ispunjen prilikama da u svojim mogućnostima pomognem nekome i dovoljno mudrosti da prepoznam kad i kome ne trebam sebe davat. Takve su mi se prilike dosada otvarale i ja sam ih uvijek koristila, a vraćalo mi se trostruko kroz druge ljude, neki od njih koji me nisu ni poznavali lično, a pomogli su mi da se iščupam od nekih svojih demona.

Smisao mog života je da radim na sebi, da se suočavam otvoreno sa onim što sam pogrješila, sa ljudima koje sam uvrijedila i povrijedila, da pročišćavam taj ego koliko god mogu jer prepoznajem da je velik, ogroman i ponekad ga se i plašim, a ponekad ga pustim da i on malo uživa. :ples
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4338 times
Been thanked: 3269 times

Post by Melek »

Ma religije ne pružaju nikakve odgovore već mistifikuju stvari i pakuju to u svojevrsne rituale pa nameću sve to čovjeku zbog raznoraznih ciljeva i pobuda. Kao rezultat imamo izvitopereno čovječanstvo puno konflikata i pogrešne percepcije stvarnosti. Npr stvarnosti koja se bazira na nekakvom imaginarnom dugokosom bijelcu (ko šved ti jarca) (rodjenom bez začeća) koji se žrtvovao u sred inače garavog bliskog istoka a grob mu se ne zna. Pa zatim jednu percepciju gdje npr žensko ne smije izać na ulicu bez muške pratnje (imamo čistu polnu diskriminaciju baziranu na nekom tamo vjerovanju).

Uopšte stavljati religiju na nivo nauke je jadno.
Last edited by Melek on 16 Jan 2025, 11:45, edited 1 time in total.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2793 times
Been thanked: 23106 times

Post by HAVANA »

Nora Ibsenova wrote: 16 Jan 2025, 11:24

Moj smisao života je da stremim da ga živim po svojim vrijednostima, a te su vrijednosti u mene usađivane odgojom roditelja, sredinom u kojoj sam rasla, uticajem moje braće, knjigama koje sam čitala, ljudima koje sam upoznavala, i mojim vlastitim promišljanjem i prostom odlukom šta će biti ono čemu ću stremiti.

:kafa :brao
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times

Post by Jahja83 »

Nora Ibsenova wrote: 16 Jan 2025, 11:24 Zana je postavila dobro pitanje, o smislu života čovjeka. Nisu samo religije te koje su pokušavale odgovorit na to pitanje, filozofija se time bavi dugo koliko i religija, s tim što religija pruža konkretan odgovor, iz svoje perspektive i zasnovane na svojim dogmama. Sasvim je razumljivo da na površini "ima više logike" objašnjenje koje je jednostavno, i lahko razumljivo, Bog te stvorio da mu služiš, jednako kao što ljudi stvaraju stvari da im služe u svakodnevnim životima.

Pomalo je uvredljivo srozavat smisao života jednog vjernika na njegovu želju za hurijama, ja još nisam upoznala muslimana koji je musliman zbog 72 hurije. Većina muslimana želi džennet ali ne zbog hurija, nego žele da vide Boga, želja im je da vide poslanike, žele da se ujedine sa svojom porodicom i u zagrobnom životu, itd, itd. Naravno, primarno je "spasenje od vatre".

Ali je isto tako uvredljivo govoriti nekome da njegov život nema smisla jer taj neko ne vjeruje da je na ovom svijetu da bi obožavao Boga. Svakako da su ti putevi traganja za smislom u slučaju ateiste teži, jer nema nikog da mu da predefinisan odgovor, već on taj odgovor pronalazi u sebi i u onom najvažnijem, svojim vrijednostima.

Ukratko, smisao mog života za mene je da donesem radost, olakšanje od brige, posla, kome god mogu u svom životu. Nadam se da ću imati život ispunjen prilikama da u svojim mogućnostima pomognem nekome i dovoljno mudrosti da prepoznam kad i kome ne trebam sebe davat. Takve su mi se prilike dosada otvarale i ja sam ih uvijek koristila, a vraćalo mi se trostruko kroz druge ljude, neki od njih koji me nisu ni poznavali lično, a pomogli su mi da se iščupam od nekih svojih demona.

Smisao mog života je da radim na sebi, da se suočavam otvoreno sa onim što sam pogrješila, sa ljudima koje sam uvrijedila i povrijedila, da pročišćavam taj ego koliko god mogu jer prepoznajem da je velik, ogroman i ponekad ga se i plašim, a ponekad ga pustim da i on malo uživa. :ples
Pomalo je uvredljivo srozavat smisao života jednog vjernika na njegovu želju za hurijama,
upravu si...nije to smisao zivota...a hurije ili rajske zene, su samo kao dio nagrade u moru masa drugih uzivanja u Raju.

Smisao zivota je barem po onome sto sam istrazivao sve ove godine, i najlogicnije odgovor je da smo mi na jednom testu, od strane Boga, znaci ne dajemo mi sami sebi svrhu, sto je logicno, jer nema logike da produkt sam sebi daje svrhu ako ima svog kreatora, kreator je tu da definise svrhu stvaranja covjeka.
Većina muslimana želi džennet ali ne zbog hurija, nego žele da vide Boga, želja im je da vide poslanike, žele da se ujedine sa svojom porodicom i u zagrobnom životu, itd, itd. Naravno, primarno je "spasenje od vatre".
da, Dzennet je samo nagrada za dobro odradjen test na zemlji.

trebamo se sa postivanjem diskutovati o ovim stvarima...

i teziti onom najlogicnijem, sto je najracionalnije i ima smisla.
to je fino da covjek tezi neki, vecim vrijednostima, dusevnom uzdizanu, unaprijedjivanju samog sebe....sve je to fino, ali i dalje ostaje problematika nelogicnosti da produkt sam sebi definise svrhu...tu problem lezi.

nije nikakav problem da covjek tezi da zivi po tim nekim svojim deifnisanim pravilima, ako su opste prihvatne vrijednosti...svi mi tome tezimo....pa ta nasa teznja ako mi sami sevi definisemo svrhu, izlazimo iz okvira logike da , jer produkt sam sebi definise svrhu.

Smisao mog života je da radim na sebi, da se suočavam otvoreno sa onim što sam pogrješila,
blizu si ali opet daleko...a evo kako

To je isto kao kad bi auto reklo samo sebi, moja svrha je da me gazzda upali i izveze iz garaze , nakon sto je izasao iz garaze , da me vratim momentalno nazad u garazu.

na tom je to nivou, nije vise to ono da auto samo sebi kaze moja svrha je da pusta glasno muziku da pravim disko atmosferu u autu....sad je auto mlao blize svojoj primarnoj svrhi kojoj su joj kreatori definisali, samo sto je ta svrha nepotpuna.

Tako i to,
Moj smisao života je da stremim da ga živim po svojim vrijednostima,

jer u sklopu Bozanske deinfisanosti svrhe covjekova zivota mi smo na testu i moramo da radimo konstatno na sebi da zivimo po vrijednostima koje nam je Bog definisao, nas Kreator, jer tad ne zapadamo u problematiku da produkt sam sebi definise svrhu.

To je moje vidjenje stvari, a svako moze da vjeruje u sta hoce i kako hoce :tjesi
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 »

Melek wrote: 16 Jan 2025, 11:43 Ma religije ne pružaju nikakve odgovore već mistifikuju stvari i pakuju to u svojevrsne rituale pa nameću sve to čovjeku zbog raznoraznih ciljeva i pobuda. Kao rezultat imamo izvitopereno čovječanstvo puno konflikata i pogrešne percepcije stvarnosti. Npr stvarnosti koja se bazira na nekakvom imaginarnom dugokosom bijelcu (ko šved ti jarca) (rodjenom bez začeća) koji se žrtvovao u sred inače garavog bliskog istoka a grob mu se ne zna. Pa zatim jednu percepciju gdje npr žensko ne smije izać na ulicu bez muške pratnje (imamo čistu polnu diskriminaciju baziranu na nekom tamo vjerovanju).

Uopšte stavljati religiju na nivo nauke je jadno.
imas pogresno vidjenje religije....ima tu i istine sto kaze i neistine, mix svega i svacega.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 658 times
Been thanked: 1021 times

Post by tuzlak1212 »

Nevezano za ovo ovdje sto ej sve receno, previse ljudi prave razliku izmedju vjernika i ateista tamo gdje su ljudi ko ljudi isti. Nekad argumenti idu ko da postoje dvije sorte ljudskih organizama, ko da nismo iste zivotinje da tako kazem.

Po meni jedina razlika je samo zivac u covjeku, kad se kaze "Bog je stvorio, od njeg je sve i njemu se sve vraca" koliko to pojednostavljivanje nekog smiri a nekog drugog uznemiri pa odbaci. Il da kazem koliko je kod koga dominantan racionalni dio pa je svjestan ne moze sve skontat a neko drugi mora sve daskonta. I to je meni normalno, naravno nije vjerski to opravdanje al je to dio ljudske prirode bit svakakav.
Vecina od napametnijih ljudi koje sam u zivotu upoznao su vjernici i znaju da ne znaju mnogo i znaju da ljudski um ne moze pojmit nista, to su olimpijci iz fizike, matematike, bas umovi nevidjeni.
I meni su vazda bili prvi simptomi da je neko debil kad cujem svakakve argumente o ateizmu i kako njemu nije logicno ovo il ono zato sto je on zaokruzio filozofijom jedan kamen od planete i koncept Boga se ne uklapa tu, druze ne znas kako ti probava radi, ne znas imas li dovoljno kalogena na jetri, ne znas jel ti sad nekog tvog auto zgazilo negdje na cesti, al si siguran kako svemir opstaje i da Bog ne treba, ne seri, ne znas ti nista ko i niko drugi, reci da ne vjerujes jer ne vjerujes. :D.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Prvo, postavljaš neosnovanu pretpostavku, a to je da je čovjek jednako svaki drugi produkt. A onda, daješ kružnu argumentaciju: nema smisla da čovjek daje sam sebi svrhu, ako to radimo, onda izlazimo iz logike, a logika je da stvar ima svrhu.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 »

Nora Ibsenova wrote: 16 Jan 2025, 11:56 Prvo, postavljaš neosnovanu pretpostavku, a to je da je čovjek jednako svaki drugi produkt. A onda, daješ kružnu argumentaciju: nema smisla da čovjek daje sam sebi svrhu, ako to radimo, onda izlazimo iz logike, a logika je da stvar ima svrhu.
ako nismo produkt , a sve ukazuje da jesmo, to znaci produkt smo slucajnosti, a ni to nema smisla, da ovako komplexan covjek moze nastati slucajnostima nekakvim koje nemaju inteligenciju u pozadini, previse je to za sazvakati...pa je logicna misao da smo produkt Kreatora, u ovom slucaju Boga.

paazi jednu stvar, sve sto vidimo vecina tih stvari ima svoju svrhu, pa nema smisla da banalne stvari poput pertli na cipeli ili toalet papira ima svrhu a da covjek nema...

ili sta mislis ovo, svi nasi dijelovi na tijelu imaju svrhu, a da poslije covjek kao cjelokupno bice nema svrhu...to bi znacilo da sarafi na autu, tockovi, vrata, sve ima svoju svrhu. ali auto kao cjelukpna produkt nema svrhe...dok sarafi na autu imaju, pa cak brisaci, filteri, kvaiclo, kocnice, i ostali sistem itd
Last edited by Jahja83 on 16 Jan 2025, 12:02, edited 1 time in total.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Jahja83 wrote: 16 Jan 2025, 12:01
Nora Ibsenova wrote: 16 Jan 2025, 11:56 Prvo, postavljaš neosnovanu pretpostavku, a to je da je čovjek jednako svaki drugi produkt. A onda, daješ kružnu argumentaciju: nema smisla da čovjek daje sam sebi svrhu, ako to radimo, onda izlazimo iz logike, a logika je da stvar ima svrhu.
ako nismo produkt , a sve ukazuje da jesmo, to znaci produkt smo slucajnosti, a ni to nema smisla, da ovako komplexan covjek moze nastati slucajnostima nekakvim koje nemaju inteligenciju u pozadini, previse je to za sazvakati...pa je logicna misao da smo produkt Kreatora, u ovom slucaju Boga.

paazi jednu stvar, sve sto vidimo vecina tih stvari ima svoju svrhu, pa nema smisla da banalne stvari poput pertli ili toalet papira ima svrhu a da covjek nema...

ili sta mislis ovo, svi nasi dijelovi na tijelu imaju svrhu, a da poslije covjek kao cjelukupno bice nema svrhu...to bi znacilo da sarafi na autu, tockovi, vrata, sve ima svoju svrhu. ali auto kao cjelukpna produkt nema svrhe...dok sarafi na autu imaju, pa cak brisaci, filteri, kvaiclo, kocnice, i ostali sistem itd
Opet logičke pogreške, ne da mi se.
Svako dobro :srce
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Morgen wrote: 16 Jan 2025, 08:45 Uslikala u jednoj muzeju, izgleda stvarno nema skakiljanja

IMG_8003.jpeg
Bgt, je l' to pink panther priprema čorbu na kazanu ili imam previše mašte.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14425 times
Been thanked: 9985 times

Post by Julia-Klara »

Quds i arzo - vratite se, please!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Julia-Klara wrote: 16 Jan 2025, 12:09 Quds i arzo - vratite se, please!
A što je Quds otišao, gdje je?
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14425 times
Been thanked: 9985 times

Post by Julia-Klara »

Pojma nemam, dodje to njemu tako...Vratice se nekad...Valjda...

Nedostaju mi pametni ljudi na vjerskim temama, oni koji znaju prenijeti svoja znanja i razmisljanja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 »

Julia-Klara wrote: 16 Jan 2025, 12:13 Pojma nemam, dodje to njemu tako...Vratice se nekad...Valjda...

Nedostaju mi pametni ljudi na vjerskim temama, oni koji znaju prenijeti svoja znanja i razmisljanja
a sta te tacno interesuje o vjeri i kakvo znanje ti je potrebno :)

vjera je savjet.
a jedno od savjeta vjere ne cini drugima sto nebi volio da se tebi cini.
gledaj one ispod sebe materijalnog stanja da bi Bogu bio zahvalan na onome sto imas, a ne gledaj one koji su imuciniji od tebe.
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 30130 times
Been thanked: 27886 times

Post by Morgen »

Nora Ibsenova wrote: 16 Jan 2025, 12:04
Morgen wrote: 16 Jan 2025, 08:45 Uslikala u jednoj muzeju, izgleda stvarno nema skakiljanja

IMG_8003.jpeg
Bgt, je l' to pink panther priprema čorbu na kazanu ili imam previše mašte.
Ono je lakat djavola 😂pa izgleda ko da je stvarno pink panterova glava 😂
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Julia-Klara wrote: 16 Jan 2025, 12:13 Pojma nemam, dodje to njemu tako...Vratice se nekad...Valjda...

Arzo nema kad forumati od udovoljavanja svom smislu života :D.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22032 times
Been thanked: 20088 times

Post by Masamune »

Julia-Klara wrote: 16 Jan 2025, 09:01
Jahja83 wrote: 15 Jan 2025, 22:29 Ateisticko poimanje zivota je poput dvojice ljudi koji vode besciljni i bezvrijedni dijalog samo da im vrijeme sto brze protekne i to dok cekaju trecu osobu koja nece doci. :)
Zasto mislis da vode besciljni i bezvrijedni dijalog?
To sto ne vjeruju u Boga (tacnije nisu religiozni) ne znaci da trose zivot "nako", sigurno imaju cilj i svrhu, sto ne mora nuzno svakome biti vidljivo i jasno.
Ne valja ti sa visoka posmatrati ljude, nije li to jedan od smrtnih grijehova?
Želja da pomogneš drugima, da poštuješ druge, da budeš bolji čovjek, da prema drugima budeš čovjek i slično. Ko ovo srozava na besmisao taj ima neke ozbiljne probleme.
Nema potrebe za nečim nadnaravnim. S druge strane su upravo mahom oni, a koji su mislili da imaju neku božansku dozvolu, radili najgore stvari u historiji čovječanstva.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3314 times

Post by Skin »

Zana wrote: 12 Jan 2025, 20:34 Da upitam ateiste

Nedavno me iznenadila prijateljica koja mi je rekla da nikada nije razmišljala o smislu života. O postanku života na Zemlji. O tome "otkud i zašto je ona ovdje". Ateista je.
Razmišljate li vi o tome, ikad?
Ili je sklonost ateista da se ne zapitaju ništa?
to je vise razlicitih pitanja, razmisljanje o postanku zivota na zemlji moze da vodi do samoreplicirajuce molekule, a o tome otkud i zasto je tvoja prijateljica ovdje, moze da vodi do pitanja svrhe necijeg individualnog zivota ili teorije evolucije.
nije tacno da se ateisti ne zapitaju nista, cak suprotno, nego mozda ne objasnjavaju imaginarnim pojmovima ono sto ne razumiju ili za sto globalno nemamo dovoljno saznanja, traze naucno dokazana objasnjenja.
a svrha zivota se gradi kroz zivot, tako ja to vidim, jer sam egzistencijalista :hm za neke je unaprijed zadana od strane kreatora, pa se kroz zivot otkriva...ali tako da zivis prema nekim odredjenim okvirima, ritualima, religijskim praksama, da bi otkrio svoju pravu svrhu i smisao i bio sync s bogom. ali mozes zivjeti ispravan zivot i bez religije ili vjere. kao sto mozes mnogo grijesiti i vise nego sto je razumno, uz religiju ili vjeru. ali hajd'. uglavnom, zapitaju se, samo su mozda racionalniji.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22032 times
Been thanked: 20088 times

Post by Masamune »

Ja sam jedno 80% siguran da je ovo Smrcak.

Deja vu je baš intenzivan.
Last edited by Masamune on 16 Jan 2025, 13:07, edited 2 times in total.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 658 times
Been thanked: 1021 times

Post by tuzlak1212 »

Masamune wrote: 16 Jan 2025, 13:07 Ja sam jedno 80% siguran da je ovo Smrcak
dje je onaj Dino/Tare
jel ziv
Post Reply