NJEMAČKA

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14117 times
Been thanked: 9745 times
Status: Offline

Re: NJEMAČKA

Post by Julia-Klara » 17 Jan 2025, 15:53

Ja sam mu davno rekla neka se vrati, ha ja.

Kad ti se nesto ne svidja ti zamijenis. :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 29116 times
Been thanked: 26753 times

Post by Morgen » 17 Jan 2025, 16:05

Evo, ja sam sad u Splitu sastancila sa jednim mojim drugarom, zapravo muz moje drugarice. Da bi izbego rat on je tad dosao kod nje ovde u nemacku. On 30 godina nije mogao da se navikne, sve je bilo ok, zena, đeca, poso, snaso se covek, al nikako da preboli dalmaciju/split. Nikako nije mogao da bude srecan. Nikad se nije privikao na ljude i mentalitet itd.

I eto, vraca se. Rekao zeni, ako hoces sa mnom ajde, ako ne, ne, ja odoh.
Naso je vec i poso, maltene ista plata ko ovde. KaKo se ono kaze, alal mu vera, skidam kapuT

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2637 times
Been thanked: 22073 times
Status: Online

Post by HAVANA » 17 Jan 2025, 16:29

Julia-Klara wrote: 17 Jan 2025, 15:53 Ja sam mu davno rekla neka se vrati, ha ja.

Pa ja :cudi
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 17 Jan 2025, 16:31

Morgen wrote: 17 Jan 2025, 16:05 Evo, ja sam sad u Splitu sastancila sa jednim mojim drugarom, zapravo muz moje drugarice. Da bi izbego rat on je tad dosao kod nje ovde u nemacku. On 30 godina nije mogao da se navikne, sve je bilo ok, zena, đeca, poso, snaso se covek, al nikako da preboli dalmaciju/split. Nikako nije mogao da bude srecan. Nikad se nije privikao na ljude i mentalitet itd.

Naso je vec i poso, maltene ista plata ko ovde. KaKo se ono kaze, alal mu vera, skidam kapuT
Ovo su zajebane stvari.Ja sam imao srecu pa mi je zena ko i ja.Mnogi sto ih znam imaju taj problem,nece zena.Srecom moja da sam je u dva ujutro probudio i reko hajmo kuci,nako bi u pidzami krenula…

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 958 times
Been thanked: 6881 times

Post by Arthur Dent » 17 Jan 2025, 16:32

Julia-Klara wrote: 17 Jan 2025, 15:53 Ja sam mu davno rekla neka se vrati, ha ja.

dokle si sa pasosom i drzavljanstvom?

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 17 Jan 2025, 16:33

Pare su tu najmanji problem ko hoce radit.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 17 Jan 2025, 16:34

Arthur Dent wrote: 17 Jan 2025, 16:32

dokle si sa pasosom i drzavljanstvom?
Predace jako brzo :valja

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 17 Jan 2025, 16:36

HAVANA wrote: 17 Jan 2025, 16:31
Morgen wrote: 17 Jan 2025, 16:05 Evo, ja sam sad u Splitu sastancila sa jednim mojim drugarom, zapravo muz moje drugarice. Da bi izbego rat on je tad dosao kod nje ovde u nemacku. On 30 godina nije mogao da se navikne, sve je bilo ok, zena, đeca, poso, snaso se covek, al nikako da preboli dalmaciju/split. Nikako nije mogao da bude srecan. Nikad se nije privikao na ljude i mentalitet itd.

Ovo su zajebane stvari.Ja sam imao srecu pa mi je zena ko i ja.Mnogi sto ih znam imaju taj problem,nece zena.Srecom moja da sam je u dva ujutro probudio i reko hajmo kuci,nako bi u pidzami krenula…
Priznala mi da bi i ona… cerke odrasle, ona ima posao koji moze i iz hr da radi… par put u godini mora vamo
Nije luda da ostane ovde..

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 17 Jan 2025, 16:38

Morgen wrote: 17 Jan 2025, 16:36
HAVANA wrote: 17 Jan 2025, 16:31

Priznala mi da bi i ona… cerke odrasle, ona ima posao koji moze i iz hr da radi… par put u godini mora vamo
Pa koji ce qrac igdje pored mora i one ljepote.Nek se pakuje

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 17 Jan 2025, 16:41

HAVANA wrote: 17 Jan 2025, 16:38
Morgen wrote: 17 Jan 2025, 16:36
Pa koji ce qrac igdje pored mora i one ljepote.Nek se pakuje
Da.. i ja to kazem, al ona je ipak ovde rodjena, malo je i ovo njema domovina pa je malo teze nego njemu

I tako sam, umesto zanmenitosti splita da gledam, isla iz birtije u birtiju, prosla pored stadiona i slusala njegove price o mladosti i nekom lepsem vrmeenu

Neverovatno kako drugaciji covek kad promeni sredinu

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 17 Jan 2025, 16:59

Tamo rodjena to je vec skroz druga polazna tacka…

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2468 times
Been thanked: 4291 times

Post by Nora Ibsenova » 17 Jan 2025, 18:56

I ja bi radije u Splitu zivjela vala
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9594 times
Been thanked: 16099 times

Post by spacebound » 17 Jan 2025, 19:11

Ja bih najradje na jugu Italije. Jebo ovo, ba :place
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 990 times

Post by amidza idriz » 17 Jan 2025, 20:49

Evo malo i mog iskustva.
1998.g. otisao trbuhom za kruhom. Sve i svugdje je bilo bolje nego u BiH. Vrijeme prolazilo moralo se integrisati u novu sredinu. Skola, jezik integracija, entuzijazam. Sve top. Dobije se i drzavljanstvo. Djeca se super integrisala. Skole zavrsili. Ja pocinjem razmisljati da se vratim. Neda mi djavo mira i pocinje me to sve vise optericivati. Ima se prilika uzeti neku vrstu penzije tako da se ne bi bilo bez primanja. Sve me to vise stiskalo dok nisam shvatio da je meni OVA kombinacija najbolja. Malo tamo malo vamo. Svako dva mjeseca dodjem po dvije sedmice, pojedem, popijem, vidim drage osobe i vec mi postaje dosadno i zelim da se vratim nazad. Kada se vratim vec poslije nekih 2 mjeseca osjetim potrebu da skoknem malo do Bosne. Ljeti budem po 5 sedmica i osjetim da mi je to puno...tako da sam pronasao svoj sretni balans, malo tamo malo vamo.

Nije Njemacka ali svugdje je isto ako nisi kod ''kuce''.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46970 times
Been thanked: 8416 times

Post by ElTriconi » 17 Jan 2025, 21:41

spacebound wrote: 17 Jan 2025, 15:41 Ja otkad sam na forumu pasaga kritikuje i Svedsku i nas koji smo kanili iz Bosne ici. Al ne mrda. Ostaje sve te godine u mrskoj SveCkoj.
Kad razmislis tuzno je to.
Dunjalucari, nece niko nista ponit na onaj svjet 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 17 Jan 2025, 22:52

amidza idriz wrote: 17 Jan 2025, 20:49 Evo malo i mog iskustva.
1998.g. otisao trbuhom za kruhom. Sve i svugdje je bilo bolje nego u BiH. Vrijeme prolazilo moralo se integrisati u novu sredinu. Skola, jezik integracija, entuzijazam. Sve top. Dobije se i drzavljanstvo. Djeca se super integrisala. Skole zavrsili. Ja pocinjem razmisljati da se vratim. Neda mi djavo mira i pocinje me to sve vise optericivati. Ima se prilika uzeti neku vrstu penzije tako da se ne bi bilo bez primanja. Sve me to vise stiskalo dok nisam shvatio da je meni OVA kombinacija najbolja. Malo tamo malo vamo. Svako dva mjeseca dodjem po dvije sedmice, pojedem, popijem, vidim drage osobe i vec mi postaje dosadno i zelim da se vratim nazad. Kada se vratim vec poslije nekih 2 mjeseca osjetim potrebu da skoknem malo do Bosne. Ljeti budem po 5 sedmica i osjetim da mi je to puno...tako da sam pronasao svoj sretni balans, malo tamo malo vamo.

Nije Njemacka ali svugdje je isto ako nisi kod ''kuce''.
Tako skoro svi penzioneri

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9235 times
Been thanked: 10965 times

Život samca u Njemačkoj: Da li se samcima isplati odlazak u Njemačku?

Post by Krokodil Behko » 18 Jan 2025, 14:11

Image

Odlazak u Njemačku radi rada i boljeg života već decenijama privlači ljude sa Balkana. Međutim, sve češće se postavlja pitanje – da li se samcima zaista isplati napustiti domovinu i preseliti se u ovu razvijenu evropsku zemlju? Komentari sa društvenih mreža otkrivaju realnost koja često ostaje sakrivena iza priča o velikim platama i uređenom sistemu.

Visoka primanja, ali i visoki troškovi

Jedan od ključnih faktora koji privlače ljude u Njemačku jesu visoke plate, ali mnogi previđaju izuzetno visoke troškove života. Stanarine, porezi, hrana, osiguranje i ostali svakodnevni troškovi mogu značajno opteretiti budžet, čak i za one koji žive sami. Prema mišljenju pojedinaca, bez minimalne satnice od 17 eura, život u Njemačkoj postaje finansijski neisplativ, posebno za nove radnike koji tek ulaze na tržište rada.

“Samci” i njihove obaveze prema porodici

Iako na prvi pogled izgleda da samci imaju manje briga, realnost je drugačija. Većina njih ostavlja nekoga kod kuće – roditelje, braću, sestre ili čak dijete – i osjeća moralnu i finansijsku odgovornost prema njima. Odlazak u inostranstvo nije samo individualna odluka, već nosi i emotivnu težinu odvajanja od porodice.

Mit o “obećanoj zemlji”

Njemačka je dugo važila za simbol stabilnosti i prilika. Međutim, mnogi smatraju da ta slika polako odlazi u prošlost. Stanarine i osnovni troškovi dostižu nezapamćeno vidoke cijene, dok poslodavci često ne nude adekvatne uslove rada.

“Bez satnica za nove ljude od minimum 17 eura, ljudi više neće dolaziti“, ističe se u jednom komentaru na Facebook-u.

Da li ostati ili otići?

Prije nego što se odluče na ovakav korak, potencijalni emigranti trebaju dobro razmotriti šta zaista žele i očekuju. Ključne stvari koje treba uzeti u obzir su:

1. Finansijska isplativost: Koliki su troškovi života u odnosu na platu?

2. Podrška porodici: Da li ćete moći finansijski pomoći onima koji ostaju kod kuće?

3. Kvalitet života: Da li se isplati žrtvovati emotivne veze i udobnost doma zbog neizvesnosti u inostranstvu?

Odlazak u Njemačku svakako ima svojih prednosti, ali nije rješenje za svakoga. Samci, kao i porodice, suočavaju se s izazovima koji se često zanemaruju u prvim planovima. Dobro planiranje, istraživanje i iskrena procjena sopstvenih mogućnosti ključni su za donošenje ispravne odluke.

Da li biste vi otišli u Njemačku?

(GPM)

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46970 times
Been thanked: 8416 times

Re: Život samca u Njemačkoj: Da li se samcima isplati odlazak u Njemačku?

Post by ElTriconi » 18 Jan 2025, 17:44

Poskupila i milka, nemre vise prosjecan dijasporac kupit milku pa donit gladnoj djeci, nema ga nidje 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Anestzijaaa
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 6517 times
Been thanked: 4515 times

Post by Anestzijaaa » 18 Jan 2025, 18:33

Cim je Njemacka odma slika s gradilista.
Ovaj je grad,mali za nas...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 566 times
Been thanked: 833 times

Post by tuzlak1212 » 18 Jan 2025, 18:42

Treba i na sliku Tuzle stavit gradiliste realno govoreci

Post Reply

Return to “Svijet”