Srebrenica - genocid
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
- Status: Offline
Re: Srebrenica - genocid
IM-EX.....
...SAMO CU KRATKO....
..osvrnut cu se na dio posta u kojem pominjes Aliju i njegovu odluku o toj sramnoj razmjeni.
Ako pogledamo,ko je bio oko Alije,prvenstveno savjetnici,doci cemo do spoznaje,veoma ruzne..
Tu su bili prvoklasni KOSOVCI,sve od reda......
Alija,nije bio za politike,to svi znamo.
To mjesto je njemu Obezbjedjeno ,vec 1985.god.
Sad,razvi pricu dalje......
Kad sagledam neke cinjenice,samu postavu ljudi u pocetku rata..
...cudom se cudim da je ostala i kokos a ne zivo ljdsko bice Muslimanskog korjena.
...SAMO CU KRATKO....
..osvrnut cu se na dio posta u kojem pominjes Aliju i njegovu odluku o toj sramnoj razmjeni.
Ako pogledamo,ko je bio oko Alije,prvenstveno savjetnici,doci cemo do spoznaje,veoma ruzne..
Tu su bili prvoklasni KOSOVCI,sve od reda......
Alija,nije bio za politike,to svi znamo.
To mjesto je njemu Obezbjedjeno ,vec 1985.god.
Sad,razvi pricu dalje......
Kad sagledam neke cinjenice,samu postavu ljudi u pocetku rata..
...cudom se cudim da je ostala i kokos a ne zivo ljdsko bice Muslimanskog korjena.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
08:25 Među današnjih 136 žrtava genocida ukopat će se 18 maloljetnih osoba. Najstarija žrtva genocida koja će biti danas ukopana je 75-godišnji Jusuf Smajlović. On će biti ukupan zajedno sa svojim unukom Hebibom.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Crno nebo kapi zbog zelenih čoha što su nekad život bile. Hiljadu mrtvih kapljica se spusti na zemlju, već natopljenu suzama majke što izgubi šest prvina u svom mlijeku. Te plahte sad pokrivaju kosti Nurinog sina jedinca i unuka, Ahmedovu izgubljenu mladost, Muhamedov miran san, Amrinu jedinu ljubav.
One danas svjedoče protiv nečovjeka, genocida, zločina, organizovane izdaje, isplanirane epizode, Evrope, nepravde dunjalučke, licemjerja.Danas je dženaza još jednom mučenom, osakaćenom, sprženom, izrešetanom, izmasakriranom, zaklanom Bošnjaku.
Danas opet sahranjuju Bosnu.
Danas će moja majka, još jednom, izliti oči svoje i onda će se one, ionako male i upale povući u bore i postati, još jednom, najtužnije na svijetu. Plakaće moja majka za ženom pored bijelog nišana što je sjeća na njenu tugu. Ja sam bila mala ali dobro sam upamtila dan kad su majku zovnuli sa čardaka, gdje je babi spremala torbu za liniju, da joj uzmu zauvijek mir i zdrav osmijeh. Sjećam se kako me vukla preko Paretka, kako je vrištala i padala i drugoj ženi govorila nešto što nisam shvatala .. Plakaće moja majka za svojim bratom voljenim danas, za sinom svoga brata šehida.. Za svim sinovima koji su danas kao i on negdje po svijetu, jer su na zemlji gdje im je babo poklonio život za mir, ostavljeni sami.
Opet će pričati o curetku lijepom.. i otpuhivat će sve dok ne izgovori još jednom da se djevojčica rodila tik iza babine smrti i da ga nije ni primirisala.. kao da i nakon dvadeset godina još samu sebe ubjeđuje dok nam ponavlja najgorču istinu svoga života.
Gdje se nakotilo ovoliko zlo, kako čovječanstvo na duši nosi grijeh zbog jecaja nevinog djeteta?
Zašto danas šuti BOSNA, dok u Gazi umire još jedna Srebrenica?Reci, čovječe, kojem se to svijetu pravdamo za rane koje su NAMA nanešene? Mi još svjesno podnosimo poniženja.. A Onaj dželat što i sad drži mač cereka se i negira.
Živjeti u zemlji koja miriše na smrt obavezuje te da svojim znanjem, radom, svjesnošću nikada ne dozvoliš da se ponovi..Vjerovati da će jednom biti lakše, graditi budućnost u zemlji šehida, znači, ne samo ne zaboraviti jedanaesti dan u mjesecu julu, nego sjećati ga se u svim segmentima života svaki dan.
Živjeti ovdje znači čekati pravdu koja će stići.
To je jedina utjeha, ako se ikako o njoj može i smije.
NN
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
Stresem se od jeze na samu pomisao kroz šta su žrtve morale proći. A onda se sjetim onih koji su iza žrtava ostali. Majke koja je izgubila 5 sinova i supruga. Djece koja su bez očeva rasli. Baš sam slušala momka koji je pričao kako mu je cijelog djetinjstva falilo da nekog zove ocem. svaki put kada bi čuo da neko drugi to čini, njega bi presjeklo nedostajanje.
Rahmet im duši .
Rahmet im duši .
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Već sam pisao tragedije te oblikuju . 
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Nezim Halilović - Muderis, glavni imam džamije kralja Fahda u hutbi na temu "Dvadeset godina od genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Žepe i Goražda" kazao da ta rezolucija u Savjetu bezbjednosti UN-a nije usvojena zbog veta koji je na "temelju žestokog lobiranja Srbije i RS" uložila Rusija.
Ocijenio je da "nije šala poubijati 8.372 nedužna Bošnjaka i Bošnjakinje" i da to nije običan zločin "već dobro isplanirani i provedeni genocid koji traje".
"S ovog mubarek mjesta i u ovom mubarek danu prizivam Allahovo prokletstvo na zločince i njihove pomagače, na lobiste protiv rezolucije o Srebrenici i izlobirane i molim Allaha da uništi njihovu zločinačku i nasilnu vlast i da uništi njih i njihove porodice, ponizi ih i na Zemlji im zatre svaki trag i učini ibretom (opomenom) za one koji pameti imaju", rekao je Halilović, a prenijeli su portali.
Halilović je još istakao je da je siguran da će Allah "svojom moći i voljom srušiti entitet sazdan na zločinu i genocidu i da će zločince ostaviti bez poroda i pomena".
"Molim Allaha da zločince i njihove porodice zabavi teškim i neizlječivim bolestima i neimaštinom i da ih učini ibretom (opomenom) za sve one koji ne vjeruju", kazao je Halilović.
Ocijenio je da "nije šala poubijati 8.372 nedužna Bošnjaka i Bošnjakinje" i da to nije običan zločin "već dobro isplanirani i provedeni genocid koji traje".
"S ovog mubarek mjesta i u ovom mubarek danu prizivam Allahovo prokletstvo na zločince i njihove pomagače, na lobiste protiv rezolucije o Srebrenici i izlobirane i molim Allaha da uništi njihovu zločinačku i nasilnu vlast i da uništi njih i njihove porodice, ponizi ih i na Zemlji im zatre svaki trag i učini ibretom (opomenom) za one koji pameti imaju", rekao je Halilović, a prenijeli su portali.
Halilović je još istakao je da je siguran da će Allah "svojom moći i voljom srušiti entitet sazdan na zločinu i genocidu i da će zločince ostaviti bez poroda i pomena".
"Molim Allaha da zločince i njihove porodice zabavi teškim i neizlječivim bolestima i neimaštinom i da ih učini ibretom (opomenom) za sve one koji ne vjeruju", kazao je Halilović.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, vidjeli ste , čuli, pročitali, nije usvojilo rezoluciju o Srebrenici zbog veta Rusije.
Je li usvojilo kakvu drugu, kojom se oštro osuđuje brijanje breskvi na Madagaskaru, traži prekid borbi u Siriji ili zahtijeva da se konflikt između Izraela i Palestine riješi mirnim putem i pregovorima, ne zna se. Bit će da nije. No, sve i da jeste, navlaš bi isto bilo breskvama, u Siriji i Palestini.
Znamo, više nego drugi, koliko su moćne te rezolucije UN-a: usvojeno ih je, brat bratu, na stotine tokom rata u Bosni i Hercegovini i efekat je uvijek bio obrnut. Čim bi Vijeće sigurnosti zatražilo prestanak granatiranja civilnih ciljeva, Ratko Mladić bi naredio razvlačenje pameti civilima sa druge strane nišana.
Da je, dakle, Vijeće usvojilo rezoluciju, bila bi to mrvica pravde za žrtve i nikakva korist za preživjele, za Bosnu i Hercegovinu i odnose Srba i Bošnjaka u njoj.
I još nešto!
Dolazak Vučića u Potočare cijenim kao hrabro i veliko djelo koje će polučiti preokret u politici s one strane Drine.
Je li usvojilo kakvu drugu, kojom se oštro osuđuje brijanje breskvi na Madagaskaru, traži prekid borbi u Siriji ili zahtijeva da se konflikt između Izraela i Palestine riješi mirnim putem i pregovorima, ne zna se. Bit će da nije. No, sve i da jeste, navlaš bi isto bilo breskvama, u Siriji i Palestini.
Znamo, više nego drugi, koliko su moćne te rezolucije UN-a: usvojeno ih je, brat bratu, na stotine tokom rata u Bosni i Hercegovini i efekat je uvijek bio obrnut. Čim bi Vijeće sigurnosti zatražilo prestanak granatiranja civilnih ciljeva, Ratko Mladić bi naredio razvlačenje pameti civilima sa druge strane nišana.
Da je, dakle, Vijeće usvojilo rezoluciju, bila bi to mrvica pravde za žrtve i nikakva korist za preživjele, za Bosnu i Hercegovinu i odnose Srba i Bošnjaka u njoj.
I još nešto!
Dolazak Vučića u Potočare cijenim kao hrabro i veliko djelo koje će polučiti preokret u politici s one strane Drine.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
-
vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 806 times
@Komesar
Meni je taj dolazak licemjeran
sta,,,hrabro se pojavio i kad se vrati opet isto
dok god srpska politika ne osudi i jasno kvalificira zlocine nema od tih dolazaka nista
dosao je i u vukovar...pa opet nakon toga zatazao sa dokumentacijom iz bolnice
i spiskovima nestalih po logorima u srbiji
ja imam na to samo jedan odgovor
ma mrsh!!
koga zanimaju politikanski dolasci i jos gori govori!
Meni je taj dolazak licemjeran
sta,,,hrabro se pojavio i kad se vrati opet isto
dok god srpska politika ne osudi i jasno kvalificira zlocine nema od tih dolazaka nista
dosao je i u vukovar...pa opet nakon toga zatazao sa dokumentacijom iz bolnice
i spiskovima nestalih po logorima u srbiji
ja imam na to samo jedan odgovor
ma mrsh!!
koga zanimaju politikanski dolasci i jos gori govori!
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19309 times
Usrase motku s tekbiranjem 
Ni zvizditi nisu trebali.
Razumijem da su ogorceni na dolazak politicara ali ipak bi na prvom
mjestu trebali biti umrli Srebrenicani, da se dostojanstveno pokopaju.
Evo reis govori o tome, bravo.
Kaze budite dostojanstveni, nemojte da oni koji su odgovorni za srebrenicu
budu iznad vas po dostojanstvu.
Okrenite se prema tabutima, a ne prema onima koji su dosli ovdje iz raznih razloga,
okrenite se prema Kibli. Kad se oni okrenuse.
Sad je ezan pa ne cujem zvizde li jos.
Okrenite se prema tabutima, a ne prema onima koji su dosli ovdje iz raznih razloga,
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41487 times
- Been thanked: 28280 times
Kolinda se pokrila prava dama svaka cast 
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41487 times
- Been thanked: 28280 times
Jest Klinton grohno ostario
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Maja
- Administrator

Koliko ljudi. Nije nikad ovoliko bilo.
Kako lijepo izgleda dok svi klanjaju i spustaju cela na travu.
Covjece ovi zidovi s imenima poginulih nemaju kraja.
Kako lijepo izgleda dok svi klanjaju i spustaju cela na travu.
Covjece ovi zidovi s imenima poginulih nemaju kraja.
Obama je rekao da se ne može graditi mir i suživot bez priznanja istine. To što se neki mladi i danas ponašaju tako da veličaju četnike i ići će guslati - konstantno su zadajani mržnjom i nepriznavanjem istine...Činjenica je da što je više rezolicija-to je više i stradanja ljudi i izbjeglica
...a UN kaže da oni uče...hebo učenje na način da gledaš kako tisuče ljudi pate kako ne bi ni životinju se smjelo mučiti...Kolinda je rekla istinu da se u halam čovjek i nakon toliko godina osjeća vrlo loše...Izdvojila bih riječi jednog mladića Srbina koji je došao odati počast žrtvama...ja ne znam koliko takvih ljudi ima...ali na vlasti su oni koji mržnju sijeu ili ju malo zakamufliraju...ne može se zaboraviti...počinitelji ne priznaju istinu a kamo li da se kaju ili pomišljaju trežiti čak i od boga oprost...eno kapetan Dragan hoće advokata Paravinjinog - pa sve je rekao
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Eh,terasa,mozda ne namjerno,ali upravo si pljunuo na zrtve.Terasa svjesti wrote:Ljudi slušam vas danima i više mi je muka . Dobro jeste li vi svjesni da je Srebrenica prodata od strane naše Bosanske strane . Prije na više od mjesec dana sav sposoban vojni kadar iz ARBIH je izašao iz Srebrenice radi navodnog vojnog usavršavanja.
Uz iskren respekt prema žrtvama ,nije mi jasno kako su se mogli predati "krvnicima" . U mome kraju jednom smo pogrešili ali smo se vratili sa puškom u ruci.
Još nešto proboj u Srebrenicu je bio moguć a spremao se i desant djela pripadnika ARBIH ,čiji pripadnik sticajem okolnosti bio i ja . Upitajmo se zašto ga je zabranio naš vojni vrh.
Ja ću vam reči za zamjenu teritorija oko Sarajeva . Mape i teritorije su krojene na krvi žrtvi i naroda . Koga je to od političara briga, kako se osjećaju majke i sestre od žrtava i njihova djeca .
Ne dao bog nikome prekapati po kostima žrtava i nadati se da ćeš nešto pronaći od namilijeg .![]()
Nadam se da će narod upamtiti nešto za budućnost a isto je bio moj moto kao i moto ljudi koji su bili oko mene :
Muka ti je?
Pa dobrodosao,vecini nas je teg u zelucu destak dana prije godisnjice,pa popijemo bosaurin i mlatimo gluposti da ne mislimo konstantno.
Ti tvrdis stvari za koje nemas dokaza,a sumnju postavljas u stvari za koje postoje dokazi,stvari koje su dokazali svjetski sudije i advokati,postoje snimci i svjedocenja,postoje kosti.
Ima li tebi logike da neki zapovjednik za neki dio opcine halali hiljade svojih ljudi,civila,vojnika?
Eto neka ima,ja uvijek cekam dokaze,a kod nas je svako kriv dok se ne dokaze suprotno.
To sto ti sada pricas je dokaz da nam se psihom moze poigrati ko hoce i preusmjeriti nam misli na drugi tok. Ne radi se to preko noci,nego sistemski,godinama.
Ali nema veze,svi cete ionako misliti ono sto vam je vec formirano u glavi,tako da necu razuvjeravati.
I da je neko predao opcinu,da li po tebi postoji opravdanje za ubijanje bebe stare jedan dan?
Da li je i ona kriva sto se nije sama raznijela vec se dala u ruke?
Da li je njena mati kriva sto je nije preklala prije njih?
Da li bi ti svoje dijete zaklao ili bi se nadao da cete se zivi izvuci?
Vrlo oprezno treba govoriti o zrtvama. Vrlo oprezno treba uzimati navode na koje nas odredjeni umovi svjesno usmjeravaju i treba formirati vlastito misljenje.
Mozemo mi tu palamuditi,medjutim da je bilo kome tu zena i kcerka silovana pred ocima,potom zaklana,ne bi razmisljao o karti,vec o samoj psihi covjeka koji je to uradio.[/quote]
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Zagorka

Moze reis palamuditi,kad je on svoje tušno na sigurno,nit su mu poklani nit silovani niti zivi spaljeni ni zakapani.Maja wrote:Usrase motku s tekbiranjem
Treba pokusati razumjeti ogorcenost ljudi.
Lako je sa punih jasala hrzati.
Nisu ovi dostojanstveni nego podvijenog repa sute jer nemaju sta reci,a rekli bi da imaju,i reci ce cim sjednu u auto.
Sta mislis kako bi bilo da je obrnuto,i da nasi odu tamo?
- Maja
- Administrator

Ma pricaj sta hoces ali zvizdanje i tekbiranje jako ruzno izgleda.
Ovo je ipak dzenaza a ne poligon za prepucavanja.
Ovo je ipak dzenaza a ne poligon za prepucavanja.
- Zagorka

Nisu to prepucavanja.
ali nema veze........de pls obrisi mi onih par koje sam ne znam ni sama kako postala jedan za drugim,onako nikako
ali nema veze........de pls obrisi mi onih par koje sam ne znam ni sama kako postala jedan za drugim,onako nikako
..i ja mislim...nije da ne mogu svatit al svejedno..dobro doslo onima koji ce rec da nije triba ni ic.....
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25244 times
- Been thanked: 6629 times
- Status: Online
...ama,zar je dos'o?! ...dzukela!
...daj,ima li gdje link?
...daj,ima li gdje link?
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

[/quote]Zagorka wrote:
Eh,terasa,mozda ne namjerno,ali upravo si pljunuo na zrtve.
Muka ti je?
Pa dobrodosao,vecini nas je teg u zelucu destak dana prije godisnjice,pa popijemo bosaurin i mlatimo gluposti da ne mislimo konstantno.
Ti tvrdis stvari za koje nemas dokaza,a sumnju postavljas u stvari za koje postoje dokazi,stvari koje su dokazali svjetski sudije i advokati,postoje snimci i svjedocenja,postoje kosti.
Ima li tebi logike da neki zapovjednik za neki dio opcine halali hiljade svojih ljudi,civila,vojnika?
Eto neka ima,ja uvijek cekam dokaze,a kod nas je svako kriv dok se ne dokaze suprotno.
To sto ti sada pricas je dokaz da nam se psihom moze poigrati ko hoce i preusmjeriti nam misli na drugi tok. Ne radi se to preko noci,nego sistemski,godinama.
Ali nema veze,svi cete ionako misliti ono sto vam je vec formirano u glavi,tako da necu razuvjeravati.
I da je neko predao opcinu,da li po tebi postoji opravdanje za ubijanje bebe stare jedan dan?
Da li je i ona kriva sto se nije sama raznijela vec se dala u ruke?
Da li je njena mati kriva sto je nije preklala prije njih?
Da li bi ti svoje dijete zaklao ili bi se nadao da cete se zivi izvuci?
Vrlo oprezno treba govoriti o zrtvama. Vrlo oprezno treba uzimati navode na koje nas odredjeni umovi svjesno usmjeravaju i treba formirati vlastito misljenje.
Mozemo mi tu palamuditi,medjutim da je bilo kome tu zena i kcerka silovana pred ocima,potom zaklana,ne bi razmisljao o karti,vec o samoj psihi covjeka koji je to uradio.
Zagorko , mislim da nas ništa nije naučila , Srebrenica , Višegrad , Vlasenica , Prijedor , Ključ i mnogi drugi naši krajevi .
Istu ćemo spominjati danas , možda sutra i potisniuti je do sljedeće komemoracije žrtvama, i evo čujem odavanja počasti tekbirima . Nego ja se ne brinem za krvnike nego za žrtve i njihove obitelji.
Naš politički vrh ima dio odgovornosti za Srebrenicu ma kako nas to bolilo ili ne .
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).