Sve o Bogu, Smrti, Zgrobni zivot, Sudnji Dan, Raj i Pakao
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20805 times
- Been thanked: 18761 times
- Status: Offline
Re: Sve o Bogu, Smrti, Zgrobni zivot, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Napreduješ. Nisu više dokazi za vjerovanje, nego informacije za vjerovanje.
Pusti ti mene. Gledaj ti sebe. Previše arogantno nastupaš sa te pozicije, a mislim da se to ni Allahu ne sviđa bez obzira što potvrdno pišeš o njemu i njegovom postojanju.
Pusti ti mene. Gledaj ti sebe. Previše arogantno nastupaš sa te pozicije, a mislim da se to ni Allahu ne sviđa bez obzira što potvrdno pišeš o njemu i njegovom postojanju.
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 107 times
Masamune wrote: 24 Jan 2025, 10:59 Napreduješ. Nisu više dokazi za vjerovanje, nego informacije za vjerovanje.
i dalje su dokazi za vjerovanje, a ti to mozes tumaciti kao razlozi za vjerovanjeNisu više dokazi za vjerovanje, nego informacije za vjerovanje.
to je samo stvar jezickih finesa....ali sustina je ista.
evo ti se javlja Bog iz Kurana da kaze nesto:Pusti ti mene. Gledaj ti sebe.
31:7 Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okreće, kao da ih nije ni čuo, kao da je gluh – zato mu navijesti patnju nesnosnu.
ja sam obicni mali boziji rob, kao i svi ostali ljudi, podlozan greskama kao i svi ostali....koji zeli dobro i drugima kao i sebi.Previše arogantno nastupaš sa te pozicije,
ode ti sad dalekoa mislim da se to ni Allahu ne sviđa bez obzira što potvrdno pišeš o njemu i njegovom postojanju.

Bog o tome kaze:
2:13 Kad im se kaže: "Vjerujte kao što pravi ljudi vjeruju!" – oni odgovaraju: "Zar da vjerujemo u ono u što bezumni(budale) vjeruju?" – A, uistinu, oni su bezumni(budale), ali ne znaju.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Objasniće ti to drugi muslimani za aroganciju. Ja sam ipak ateista pa neću dalje.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2272 times
- Been thanked: 3997 times
Ma muslimanima ne pada na pametMasamune wrote: 24 Jan 2025, 11:19 Objasniće ti to drugi muslimani za aroganciju. Ja sam ipak ateista pa neću dalje.

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1119 times
- Been thanked: 3457 times

Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2272 times
- Been thanked: 3997 times
Puno je tema dotaknuto na posljednjim stranicama, čovjek i kad bi se baš potrudio, ne bi se mogao dotaći svake od njih, a Tuzlak je već kratko i fino objasnio zašto je to tako.
Ja bi se dotakla dvije teme, za sad.
1. Islam ni u kom slučaju ne negira evoluciju kao koncept (oni koji o evoluciji malo ili nimalo znaju, fokusiraju se samo na pitanje postanka čovjeka, koje je samo jedno od pitanja na koje je nauka pokušala dati odgovor kroz evoluciju). Evolucija živih organizama je nepobitna i tome kazuju fosilni ostaci različitih evolucionih faza jednog organizma, koji su ostali zapečaćeni u litosferi Zemlje. Kome to treba dokazivati i objašnjavati, taj zaista nije za ozbiljne diskusije. Pitanja poput "a što danas majmuni najednom ne nastanu ljudi" su pitanja koja je postavljala moja rahmetli kona što je imala 4 razreda mekteba. Oni koji postavljaju pitanja "a što danas bakterije ne evoluiraju" očito ne vide i ne znaju da i bakterije i virusi itekako evoluiraju, tj mi to danas kažemo mutiraju.
"O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara."
Oni koji čitaju prevod Kur'ana pretežno čitaju Korkuta, koji arapsku riječ nefsin prevodi kao čovjek, dok je ta riječ u Kur'anu korištena u psihološkom značenju, kao "ja" ili ti ego, ili ti bitak (e sad već zalazimo u filozofiju). Dr. Fazal, direktor Kanadskog kvantnog istraživačkog centra, ovaj ajet uz ajet „a od njega je i drugu njegovu stvorio“ protumačio tako da je čovjek nastao od jednog entiteta, jedne ćelije, diobom, onako kako se bakterije reproduciraju.
Kur'an, također u suri Nuh, kaže:
13. Šta vam je, zašto se Allahove sile ne bojite,
14. a On vas postepeno stvara?!
Ovdje se naravno, može reći da Kur'an govori o fazama stvaranja čovjeka u majčinoj utrobi, međutim, ukoliko Kur'anu pristupimo holistički, te ukoliko koristimo sasvim validan metod tefsira Kur'ana, tumačenje sura surama, nije izdvojeno i nemoguće ni da sam Kur'an govori u prilog postepenom stvaranju čovjeka.
"A kada Gospodar tvoj reče melekima: ‘Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!’ – oni rekoše: ‘Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i kako Tebi dolikuje štujemo’. On reče: ‘Ja znam ono što vi ne znate.’” (Bekara, 30)
Namjesnik, odnosno halifa, u vrijeme objave Kur'ana nije imao identično značenje kao danas, kada je značenje poprimio zbog historijskih konotacija, prvog halifata nakon smrti Muhameda a.s. itd. Halifa bi u doslovnom značenju riječi bio: "Nešto što, kao pečat, dolazi nakon nečega". Naravno, možemo biti bukvalisti i reći da je, nakon što je stvorio sve odjednom, Allah dž.š. stvara Adema a.s. kao pečat i savršenstvo svog stvaranja, a možemo i tome prići sa alegorične strane, osloljeni na "Ja ću na Zemlji namjesnika postavit" zaključit da je Zemlja uveliko postojala prije Ademovog stvaranja, a ako je postojala Zemlja onda možemo deducirat da je postojao i biljni i životinjski svijet na Zemlji, jer Bog šalje Adema upravo kao halifu tom svijetu i podučava ga imenima svega.
Također
2. Kao pravi pokazatelj da je Tuzlak upravu, je primjer meteora koji je upitani odmah negirao, potpuno besmisleno i dječije, a kada bi došli do ajeta
“… a gvožđe smo stvorili, u kojem je velika snaga i koje ljudima koristi…” - ponovo je upitan prevod "stvorili" jer riječ koja je korištena na arapskom je enzelna što znači spustiti. U tom slučaju bi, upitani naravno odmah potvrdio da i nauka to dokazuje, da je željezo došlo na Zemlju na meteorima iz svemira.
Voljela bih se i Ibn Sine dotać, al' ne da mi se više za sad
1. Islam ni u kom slučaju ne negira evoluciju kao koncept (oni koji o evoluciji malo ili nimalo znaju, fokusiraju se samo na pitanje postanka čovjeka, koje je samo jedno od pitanja na koje je nauka pokušala dati odgovor kroz evoluciju). Evolucija živih organizama je nepobitna i tome kazuju fosilni ostaci različitih evolucionih faza jednog organizma, koji su ostali zapečaćeni u litosferi Zemlje. Kome to treba dokazivati i objašnjavati, taj zaista nije za ozbiljne diskusije. Pitanja poput "a što danas majmuni najednom ne nastanu ljudi" su pitanja koja je postavljala moja rahmetli kona što je imala 4 razreda mekteba. Oni koji postavljaju pitanja "a što danas bakterije ne evoluiraju" očito ne vide i ne znaju da i bakterije i virusi itekako evoluiraju, tj mi to danas kažemo mutiraju.
Oni koji čitaju prevod Kur'ana pretežno čitaju Korkuta, koji arapsku riječ nefsin prevodi kao čovjek, dok je ta riječ u Kur'anu korištena u psihološkom značenju, kao "ja" ili ti ego, ili ti bitak (e sad već zalazimo u filozofiju). Dr. Fazal, direktor Kanadskog kvantnog istraživačkog centra, ovaj ajet uz ajet „a od njega je i drugu njegovu stvorio“ protumačio tako da je čovjek nastao od jednog entiteta, jedne ćelije, diobom, onako kako se bakterije reproduciraju.
Ovdje se naravno, može reći da Kur'an govori o fazama stvaranja čovjeka u majčinoj utrobi, međutim, ukoliko Kur'anu pristupimo holistički, te ukoliko koristimo sasvim validan metod tefsira Kur'ana, tumačenje sura surama, nije izdvojeno i nemoguće ni da sam Kur'an govori u prilog postepenom stvaranju čovjeka.
"A kada Gospodar tvoj reče melekima: ‘Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!’ – oni rekoše: ‘Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i kako Tebi dolikuje štujemo’. On reče: ‘Ja znam ono što vi ne znate.’” (Bekara, 30)
Namjesnik, odnosno halifa, u vrijeme objave Kur'ana nije imao identično značenje kao danas, kada je značenje poprimio zbog historijskih konotacija, prvog halifata nakon smrti Muhameda a.s. itd. Halifa bi u doslovnom značenju riječi bio: "Nešto što, kao pečat, dolazi nakon nečega". Naravno, možemo biti bukvalisti i reći da je, nakon što je stvorio sve odjednom, Allah dž.š. stvara Adema a.s. kao pečat i savršenstvo svog stvaranja, a možemo i tome prići sa alegorične strane, osloljeni na "Ja ću na Zemlji namjesnika postavit" zaključit da je Zemlja uveliko postojala prije Ademovog stvaranja, a ako je postojala Zemlja onda možemo deducirat da je postojao i biljni i životinjski svijet na Zemlji, jer Bog šalje Adema upravo kao halifu tom svijetu i podučava ga imenima svega.
Također
2. Kao pravi pokazatelj da je Tuzlak upravu, je primjer meteora koji je upitani odmah negirao, potpuno besmisleno i dječije, a kada bi došli do ajeta
“… a gvožđe smo stvorili, u kojem je velika snaga i koje ljudima koristi…” - ponovo je upitan prevod "stvorili" jer riječ koja je korištena na arapskom je enzelna što znači spustiti. U tom slučaju bi, upitani naravno odmah potvrdio da i nauka to dokazuje, da je željezo došlo na Zemlju na meteorima iz svemira.
Voljela bih se i Ibn Sine dotać, al' ne da mi se više za sad

Last edited by Nora Ibsenova on 24 Jan 2025, 15:16, edited 1 time in total.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 546 times
- Been thanked: 794 times
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- numka
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 52 times
Dobro, i gdje se prvi čovjek (Adem) uklapa u teoriju evolucije ljudskog roda? Kako se to slaže sa tim da je postojalo više ljudskih vrsta, koje su se mogle i međusobno razmnožavati?
...je li Adem po tome postao prvi "svjestan" čovjek? Je li on prvi primjerak Homo sapiensa? Kada se desio taj precizan momenat - kad je čovjek prestao biti životinja?
...je li Adem po tome postao prvi "svjestan" čovjek? Je li on prvi primjerak Homo sapiensa? Kada se desio taj precizan momenat - kad je čovjek prestao biti životinja?
Error 404 - Signature not found
- Skin
- Inventar foruma
- Has thanked: 2749 times
- Been thanked: 3038 times
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
Nora Ibsenova wrote: 24 Jan 2025, 15:10 Puno je tema dotaknuto na posljednjim stranicama, čovjek i kad bi se baš potrudio, ne bi se mogao dotaći svake od njih, a Tuzlak je već kratko i fino objasnio zašto je to tako.
Također
Voljela bih se i Ibn Sine dotać, al' ne da mi se više za sad![]()
Evolucija živih organizama je nepobitna
nije tacno
ni ovo nije tacno, nema nikakvih tranzicijskih fosila, ocito da ne znas sta pricas po ovom pitanju.i tome kazuju fosilni ostaci različitih evolucionih faza jednog organizma,
daj barem 1 tranzicijski fosilkoji su ostali zapečaćeni u litosferi Zemlje.
reci to ovim naucnicima, ili ti to mozda bolje znasKome to treba dokazivati i objašnjavati, taj zaista nije za ozbiljne diskusije.
ne umisljaj, ja to pitanje nisam postavio....Pitanja poput "a što danas majmuni najednom ne nastanu ljudi" su pitanja koja je postavljala moja rahmetli kona što je imala 4 razreda mekteba.
nije tacno, ni ovo, bakterije ni virusi ne evolviraju nego se adaptiraju kroz devoluciju, a ne evoluciju....nauci malo sta je devolucija.Oni koji postavljaju pitanja "a što danas bakterije ne evoluiraju" očito ne vide i ne znaju da i bakterije i virusi itekako evoluiraju, tj mi to danas kažemo mutiraju.
ako ne znas sta je adaptacija kroz devoluciju , pogledaj ovaj video ovog strucnjaka
ovo postepeno stvaranje je embriolosko postepeno stvaranje, a ne evolucijsko postepeno stvaranje, ne izmisljaj bezveze.Kur'an, također u suri Nuh, kaže:
ukoliko pocnemo umisljati i izmisljati onda mozemo u evoluciju tu ugurati.Ovdje se naravno, može reći da Kur'an govori o fazama stvaranja čovjeka u majčinoj utrobi, međutim, ukoliko Kur'anu pristupimo holistički,
sta spustanje zeljeza ima sa evolucijom?2. Kao pravi pokazatelj da je Tuzlak upravu, je primjer meteora koji je upitani odmah negirao, potpuno besmisleno i dječije, a kada bi došli do ajeta
- Anestzijaaa
- Inventar foruma
- Has thanked: 6326 times
- Been thanked: 4380 times
O nevjernici rekao je Anestezija 12 :05
Ovaj je grad,mali za nas...
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
numka wrote: 24 Jan 2025, 18:06 Dobro, i gdje se prvi čovjek (Adem) uklapa u teoriju evolucije ljudskog roda? Kako se to slaže sa tim da je postojalo više ljudskih vrsta, koje su se mogle i međusobno razmnožavati?
nikad Adem nije bio zivotinja, to sto ovi evolucionisti wannabe pokusavaju da uguraju Adema u evoluciju, njima na dusu, to veze s vezom nema....je li Adem po tome postao prvi "svjestan" čovjek? Je li on prvi primjerak Homo sapiensa? Kada se desio taj precizan momenat - kad je čovjek prestao biti životinja?
Nauka cak negira evoluciju koja je stara teorija koja nema tako jakog uporista u nauci. osim onih koji vole da puno teoretisu bez dokaza.
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
Vi koji mislite da je evolucija fakt, i da znate dosta o evoluciji....reci cu vam da ne umisljate bezveze da mislite da evolucija moze objasniti nastanak jednog ovakvog motora bakterije od 40 dijelova, cak ovaj motor vizuelno rusi evoluciju...pametna i razumna osoba dovoljno je samo da pogleda jednom ovaj motor , koji je najefikasniji motor u univerzumu , koji ima oko 40 dijelova, pa samo 1 dijelo da mu otkines, motor nebi bio funkcionalan vise.

[media]https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=679BFE12[/media]

[media]https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=679BFE12[/media]
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
Prva hrana stanovnika Dzenneta kada udji u njega, kao docek nakon mukotrpnog Sudnjeg dana
Židovski rabini su došli da testiraju poslanika Muhammeda (neka su mir i blagoslovi na njega) i postavili mu nekoliko pitanja, uključujući i ono o prvoj hrani stanovnika Dženneta. Poslanik (neka su mir i blagoslovi na njega) je odgovorio:
"Prva hrana koja će biti ponuđena stanovnicima Dženneta bit će okrajak dio jetre kita."
Pitali su:
"Koja će im hrana biti data nakon toga?"
On je odgovorio:
"Bik iz Dženneta, koji je pasao uz njegove ivice, bit će zaklan za njih."
Pitali su:
"Šta će biti njihovo piće?"
On je odgovorio:
"Iz izvora tamo koji se zove Selsebil."
"Ja nisam znao odgovor na ova pitanja sve dok mi Džibril nije došao i obavijestio me."
(Hadis Muslim)
znaci ovdje vidimo, nesto poput predjela , glavno jelo, i pice.

Židovski rabini su došli da testiraju poslanika Muhammeda (neka su mir i blagoslovi na njega) i postavili mu nekoliko pitanja, uključujući i ono o prvoj hrani stanovnika Dženneta. Poslanik (neka su mir i blagoslovi na njega) je odgovorio:
"Prva hrana koja će biti ponuđena stanovnicima Dženneta bit će okrajak dio jetre kita."
Pitali su:
On je odgovorio:
Pitali su:
On je odgovorio:
"Ja nisam znao odgovor na ova pitanja sve dok mi Džibril nije došao i obavijestio me."
(Hadis Muslim)

- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1512 times
- Been thanked: 2869 times
Evoluciju Islam može potvrditi samo u slučaju životinja hajvana.
Adem nije bio majmun jer nije on stvoren na Zemlji već u džennetu kao čovjek .
i kad je melekima Gospodar tvoj rekao: "Stvoriću čovjeka od ilovače, pa kad mu savršen oblik dam i udahnem u njega od Svoga Ruha,[6] vi mu se poklonite!" (38:71,72
Zanimljivo je i ironično da su se neki poklonili Ademu a s i recimo uradili širk, jer su napravili sedždu čovjeku, a Iblis koji je bio džinn, nije jer se uzoholio.
"Mene si stvorio od vatre a Adema od zemlje(opet dokaz da čovjek nije nastao od majmuna ).
I tako Iblis postade šetene-udaljen iz dženneta (vrta) šejtan (koji nije bio na današnjoj Zemlji, već je bio u Džennetu.
Znači Iblis iz nepokoravanja Allahu opet ukazuje na njegovu veličinu , jer je sam rekao da je vatra a Adem Zemlja što da se vatra poklanja zemlji, možda da je rekao , ti si Allahu veći i od Adema , zašto da se poklonim, ali samo iz oholosti nije iako je indirektno on bio pokoran Bogu, već meleki nemaju slobodnu volju.
i kad je melekima Gospodar tvoj rekao: "Stvoriću čovjeka od ilovače, pa kad mu savršen oblik dam i udahnem u njega od Svoga Ruha,[6] vi mu se poklonite!" (38:71,72
Zanimljivo je i ironično da su se neki poklonili Ademu a s i recimo uradili širk, jer su napravili sedždu čovjeku, a Iblis koji je bio džinn, nije jer se uzoholio.
"Mene si stvorio od vatre a Adema od zemlje(opet dokaz da čovjek nije nastao od majmuna ).
I tako Iblis postade šetene-udaljen iz dženneta (vrta) šejtan (koji nije bio na današnjoj Zemlji, već je bio u Džennetu.
Znači Iblis iz nepokoravanja Allahu opet ukazuje na njegovu veličinu , jer je sam rekao da je vatra a Adem Zemlja što da se vatra poklanja zemlji, možda da je rekao , ti si Allahu veći i od Adema , zašto da se poklonim, ali samo iz oholosti nije iako je indirektno on bio pokoran Bogu, već meleki nemaju slobodnu volju.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
To je ja mislim na Sudnjem danu u Berzahu je drugačija priča,ide proširenje kaburq dokle pogled dopire, ili stješnjavanje da se dva rebra sastave, zavisi od osobe i zaslugeJahja83 wrote: 26 Jan 2025, 12:24 Prva hrana stanovnika Dzenneta kada udji u njega, kao docek nakon mukotrpnog Sudnjeg dana
Pitali su:
On je odgovorio:
Pitali su:
On je odgovorio:
(Hadis Muslim)
![]()
Džennet i džehenem se u različitim stanjima drugačije opisuju.
Nije isti onaj u Berzahu/granici i onaj nakon Sudnjeg dana
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
Mutevelija wrote: 26 Jan 2025, 15:33 ....
To je ja mislim na Sudnjem danu u Berzahu je drugačija priča,ide proširenje kaburq dokle pogled dopire, ili stješnjavanje da se dva rebra sastave, zavisi od osobe i zasluge
Džennet i džehenem se u različitim stanjima drugačije opisuju.
Nije isti onaj u Berzahu/granici i onaj nakon Sudnjeg dana
da, nakon sto zavrsi sudnji dan Dzennetlijama i udju u Dzennet.To je ja mislim na Sudnjem danu
- Mutevelija
- Selonačelnik
Islam negira evoluciju.
Prvo Adem nije stvoren na Zemlji već u Ezelu /džennetu kao što smo svi bili u Ezelu tj naše duše prije tijela.
Drugo hajvan nije insan i nema slobodnu volju kao ljudi i džinni. A tako da time i majmun.
I kao takav ne može odgovarati, iako veličaju Allaha na svoje načine sva bića.
Prvo Adem nije stvoren na Zemlji već u Ezelu /džennetu kao što smo svi bili u Ezelu tj naše duše prije tijela.
Drugo hajvan nije insan i nema slobodnu volju kao ljudi i džinni. A tako da time i majmun.
I kao takav ne može odgovarati, iako veličaju Allaha na svoje načine sva bića.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
Mutevelija wrote: 26 Jan 2025, 15:32 Evoluciju Islam može potvrditi samo u slučaju životinja hajvana.
nema problem sa stanovista vjerovati da je Bog evolvirao ili stvarao nove vrste kroz evoluciju, gdje je evolucija vodjena, i onda u tom slucaju nemamo slucajnih dogadjaja sa mutacijama, jer je u tom slucaju Bog evolver.Evoluciju Islam može potvrditi samo u slučaju životinja hajvana.
problem je sto nemamo ni dokaza za evoluciju nikako, tu je problem, jer evoluciji problem zadaju kambrijska explozija, i nedostataka tranzicijskih fosila koji su morali postojati u svim geoloskim stratama zemlje, ako vec evolucija je tacna,. ali nema ni 1 primjera tranzicijskih fosila.
pazi ovo
vidi li iko ovdje evoluciju