Skupoća životnih namirnica

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 235 times
Been thanked: 671 times
Status: Offline

Re: I u BiH se sprema bojkot trgovina: Hrana skuplja nego u Njemačkoj

Post by bez » 26 Jan 2025, 07:05

ja to i tako nedeljom bojkotujem vec godinama

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22050 times
Been thanked: 20105 times

Post by Masamune » 26 Jan 2025, 07:26

Nora Ibsenova wrote: 25 Jan 2025, 20:13 Cuj navest ljude koji se rezu sto ne mogu vikendom u shopping da ga onako, dobrovoljno bojkotuju :haha

Good luck with that.

Trebaju poslodavci, svi, bojkotovat drzavu. Iduci mjesec se dogovore da niko uplati pdv i ostale poreze
E to. To bi bilo najefikasnije. Kad ih udariš po džepu. Poslodavci zajedno sa svim sindikatima i radnicima. Kad rudari rudnika u koncernu Elektroprivrede izazovu paniku šta bi onda tek to.

Hajd da vidim da tolike poslodavce kazne. Neće smjeti. Ako kazne onda duži bojkot. Dovoljno je da najveći poslodavci dođu odmah bi povukli ručnu, jer od njih žive.

Njiva bi se onda prvi morao povući.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4343 times
Been thanked: 3275 times

Post by Melek » 26 Jan 2025, 07:33

Svak onaj ko je glaso za Njivu nek se samobanuje na sedam dana.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 50711 times
Been thanked: 9033 times

Post by ElTriconi » 26 Jan 2025, 10:33

Melek wrote: 26 Jan 2025, 07:33 Svak onaj ko je glaso za Njivu nek se samobanuje na sedam dana.
Ja sam reko necu nikad glasat za sdp i nagovorise me da glasam. Sreca pa je za opcinsko vjece :D.

Stas kad sam slabog karaktera i imana kad je zensko u pitanju i kad nesta kaze 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2800 times
Been thanked: 23156 times
Status: Online

Post by HAVANA » 26 Jan 2025, 10:40

Masamune wrote: 26 Jan 2025, 07:26
Nora Ibsenova wrote: 25 Jan 2025, 20:13 Cuj navest ljude koji se rezu sto ne mogu vikendom u shopping da ga onako, dobrovoljno bojkotuju :haha

Good luck with that.

Trebaju poslodavci, svi, bojkotovat drzavu. Iduci mjesec se dogovore da niko uplati pdv i ostale poreze
E to. To bi bilo najefikasnije. Kad ih udariš po džepu. Poslodavci zajedno sa svim sindikatima i radnicima. Kad rudari rudnika u koncernu Elektroprivrede izazovu paniku šta bi onda tek to.

Hajd da vidim da tolike poslodavce kazne. Neće smjeti. Ako kazne onda duži bojkot. Dovoljno je da najveći poslodavci dođu odmah bi povukli ručnu, jer od njih žive.

A zatezna kamata,blokade racuna,pecat na objekat itditd. Slabo ko to moze izdrzat i da hoce i smije…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14876 times

Post by Dori » 26 Jan 2025, 10:44

HAVANA wrote: 26 Jan 2025, 07:01IMG_1616.jpeg
Upravo :cudi
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9668 times
Been thanked: 8342 times

Post by Zizi » 26 Jan 2025, 11:03

Kada krene bojkot, svi ćemo da budemo vitki, samo ćemo jesti zalihe iz špajza i frižidera. :oo

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9853 times
Been thanked: 16608 times

Post by spacebound » 26 Jan 2025, 11:07

Ja nesto kontam, i pavlaka je ovdje jeftinija nego u Bosni. Ugledala prije par dana u Rewe kukuruzno brasno. 1.50 € kg. U Slavuljici 3.50 KM. Masa stvari tako.
Tek za kolace one dzidze, dzaba u poredjenju koliko sam dole placala.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 26 Jan 2025, 11:20

Sta je struktura cjene nekog proizvoda koji je uvezen? Treba platit prevoz, carinu i eventualno treba da ima tog trgovca u svemu tom (marza). To ako je artikal nedje na pijaci, dje trgovac uvezo to i odmah prodaje. Ako je u marketu nedje onda u strukturu cjene ulazi jos stavki.

Sto je strano mljeko jeftinije od naseg, i pored svih tih troskova? Zato sto EU daje poticaje i sakom i kapom, jednostavnije receno, poredjenje bosne i bilo koje EU zemlje je ko poredit jabuke i kruske. Mi se jedino moremo poredit sa srbijom, albanijom, crnom gorom i makedonijom, ostali su skoro pa kolko hos ispred nas 🤔

Anestzijaaa
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 6765 times
Been thanked: 4713 times

Post by Anestzijaaa » 26 Jan 2025, 11:22

Kakvi mi i bojkot
Odlazimo zajedno u noc...

Anestzijaaa
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 6765 times
Been thanked: 4713 times

Post by Anestzijaaa » 26 Jan 2025, 11:22

Da bingo moze radit u 3 navece red bi bio
Odlazimo zajedno u noc...

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 26 Jan 2025, 11:28

Tek ce se sad vidit cjene, kad se baci mjesec januar na papir i kad se vidi kolko su porasli troskovi radne snage. More bingo izdurat a one male seoske radnjice, tzv. granapi teze. Zato ce ko je van gradova papreno placat (a vec placa znatno vise), idealna prilika da bingo uspostavi apsolutni monopol nad proizvodnjom i prodajom 🤔

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 26 Jan 2025, 11:29

Jebiga, hocemo socijalne cjene svega a uz to i da je radnik dobro placen, nemre oboje. 🤔

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 26 Jan 2025, 11:31

U Bosni je i Bimal bio skuplji od Floriola kad je pocela korona. A Madi piletina pretpostavljam da je i sad skuplja od Perutnine. Kupujmo domace :bih
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 23799 times
Been thanked: 10302 times

Post by Nice » 26 Jan 2025, 11:39

Good luck with that.

Taman sam htjela napisati... evo mjesecima se kuka zbog famozne nedelje

Ali eto, neka se nešto dešava

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2614 times
Been thanked: 4544 times

Post by Nora Ibsenova » 26 Jan 2025, 12:26

Masamune wrote: 26 Jan 2025, 07:26

Good luck with that.

Mogu kaznit jedan mjesec, ali kakve koristi, poslodavci odbiju i kazne platit. Jednostavno ne mozes i ne smijes na taj nacin zaustavit ekonomiju.

Al nemamo mi muda za takve rizike.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2800 times
Been thanked: 23156 times

Post by HAVANA » 26 Jan 2025, 12:26

spacebound wrote: 26 Jan 2025, 11:07 Ja nesto kontam, i pavlaka je ovdje jeftinija nego u Bosni. Ugledala prije par dana u Rewe kukuruzno brasno. 1.50 € kg. U Slavuljici 3.50 KM. Masa stvari tako.
Obican primjer.Ti u u belgiji kupis auto za 4000 eura i dovuces ga u njemacku i upises kosta te 4000 eura plus nesto malo prevoza i registrujes.Ja u belgiji kupim auto za 4000 eura i dovezem ga kosta me sa svim sto trebam platiti 6600 eura.Sad to preslikaj na masu druge robe plus dodaj sto na mnogo druge jos dobiju poticaje itd.A o prometu da ne pricam.Lako je i manje zaraditi kad imas ogroman promet.Naravno da ima trgvaca koji neosnovano dizu cijene ali ima tu i masu drugih stvari koje uticu na to.I uvijek uzimate za primjer te stvari gdje su oni u prednosti,koriste sve moguce povlastice itd Sto je wafel na stapicu 6 eura,koliko je frizer,mehanicar,moler,mozes li vani po vecerama hodat za cijenu kao u bosni? Ako im je sirovina tako jeftina i sve jeftinije,sto me onda oderu nako gdje god sjedem da jedem,pijem?Mi smo ba mali,sitni,sa ogromnim opterecenjima na uvoznu robu i velikim troskovima za domacu a plasman mali,nedovoljan.Ja uvijek kazem ko god ima zamjerki nek fino otvori,proizvede,proda po manjoj cijeni.Svi ce mu pljeskat.Fino uzgaja pilice,pa malo koka nosilja,moze i bikova ubacit,sve ce mu se samo kazat…Otvori kafic,restoran,ma svasta moze.Milina.Jebe nas ko stigne i s vana i iznutra,sisa te strani,sisa te vlast,svi ti krv popiju na slamku i onda svi zadnjem u nizu jebu majku.Lako je bjelosvjetskim kurvama radit i poslovat.Napljackali po planete,orobili,pobili,zakopitili se parama i svim cudima,kroje zakone,norme kako njima pase.Manje tlace ,sto nekad nozem i macem sad papirom i zvrckama…Zivices kako ti oni naume,rast ces kad ti oni odobre…Uz to dodas nase debile i vlast i imas to sto imas.Jebe mi se za pavlaku i puter,to mi je najmanji problem.Ode drugo sve u 3pm.Al ode i po eu…To je vec druga tema…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2614 times
Been thanked: 4544 times

Post by Nora Ibsenova » 26 Jan 2025, 12:27

spacebound wrote: 26 Jan 2025, 11:07 Ja nesto kontam, i pavlaka je ovdje jeftinija nego u Bosni. Ugledala prije par dana u Rewe kukuruzno brasno. 1.50 € kg. U Slavuljici 3.50 KM. Masa stvari tako.
Kod nas pavlake vise nema ispod 8KM
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

zo11
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 16 times
Been thanked: 13 times

Post by zo11 » 26 Jan 2025, 12:29

meni daj pizze i cole ništa mi više ne treba

al podržavam ovakve akcije!

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound » 26 Jan 2025, 12:45

HAVANA wrote: 26 Jan 2025, 12:26
Obican primjer.Ti u u belgiji kupis auto za 4000 eura i dovuces ga u njemacku i upises kosta te 4000 eura plus nesto malo prevoza i registrujes.Ja u belgiji kupim auto za 4000 eura i dovezem ga kosta me sa svim sto trebam platiti 6600 eura.Sad to preslikaj na masu druge robe plus dodaj sto na mnogo druge jos dobiju poticaje itd.A o prometu da ne pricam.Lako je i manje zaraditi kad imas ogroman promet.Naravno da ima trgvaca koji neosnovano dizu cijene ali ima tu i masu drugih stvari koje uticu na to.I uvijek uzimate za primjer te stvari gdje su oni u prednosti,koriste sve moguce povlastice itd Sto je wafel na stapicu 6 eura,koliko je frizer,mehanicar,moler,mozes li vani po vecerama hodat za cijenu kao u bosni? Ako im je sirovina tako jeftina i sve jeftinije,sto me onda oderu nako gdje god sjedem da jedem,pijem?Mi smo ba mali,sitni,sa ogromnim opterecenjima na uvoznu robu i velikim troskovima za domacu a plasman mali,nedovoljan.Ja uvijek kazem ko god ima zamjerki nek fino otvori,proizvede,proda po manjoj cijeni.Svi ce mu pljeskat.Fino uzgaja pilice,pa malo koka nosilja,moze i bikova ubacit,sve ce mu se samo kazat…Otvori kafic,restoran,ma svasta moze.Milina.Jebe nas ko stigne i s vana i iznutra,sisa te strani,sisa te vlast,svi ti krv popiju na slamku i onda svi zadnjem u nizu jebu majku.Lako je bjelosvjetskim kurvama radit i poslovat.Napljackali po planete,orobili,pobili,zakopitili se parama i svim cudima,kroje zakone,norme kako njima pase.Manje tlace ,sto nekad nozem i macem sad papirom i zvrckama…Zivices kako ti oni naume,rast ces kad ti oni odobre…Uz to dodas nase debile i vlast i imas to sto imas.Jebe mi se za pavlaku i puter,to mi je najmanji problem.Ode drugo sve u 3pm.Al ode i po eu…To je vec druga tema…
Ne govorim za pavlaku koja je proizvedena u Njemackoj pa se u BiH izvozi. Jednostavno treba prihvatit da su uvoznici i trgovci, ratni profiteri, gulikoze. Jedina istina.

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”