Smisao života

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2403 times
Been thanked: 19675 times
Status: Offline

Re: Smisao života

Post by HAVANA » 28 Jan 2025, 06:53

Jahja83 wrote: 28 Jan 2025, 00:01 svrhu zivota odredjuje Kreator zivota, a ne da produkt sam sebi izmislja svrhu u neznanju zbog cega ga je Kreator stvorio.
Pa eto odredio je,sto se zamaras? Samo zivi samo budi,svi odgovori doci ce sami…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 218 times
Been thanked: 620 times
Status: Online

Post by bez » 28 Jan 2025, 06:59

Jahja83 wrote: 28 Jan 2025, 00:01 svrhu zivota odredjuje Kreator zivota, a ne da produkt sam sebi izmislja svrhu u neznanju zbog cega ga je Kreator stvorio.
a koja je svrha zivota kreatora osim da se zajebava s tobom

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 16 times
Been thanked: 33 times

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 08:26

HAVANA wrote: 28 Jan 2025, 06:53
Pa eto odredio je,sto se zamaras? Samo zivi samo budi,svi odgovori doci ce sami…
Pa eto odredio je,sto se zamaras?
to sto me pitas je problematicno i uzduz i poprijeko...sto se zamaram...?

Pa kakvo je to stanje da ovako komplexan covjek ne zna svrhu postojanja, zasto se nalazi na zemlji, to je isto kao kad bi pitali auta koja imaju umjetnu inteligenciju ugradjenu u sebe...i mogu da komuniciraju, pitas ih kakva je vasa svrha, kazu neki neznamo, a drugi nemogu da podnesu stanje da nemaju svrhe pa pocnu sebi sami davati svrhu, jedan kaze, moja svrha je da napravim disko atmosferu u autu, da pustam glasno muziku.....drugi kaze moja svrha je da spustam i dizem prozore na autu, treci kaze, moja svrha je da se palim i gasim itd
znaci svako svoju pjesmicu pjeva i izmislja sebi svrhe koje inzinjeri/kreatori nisu dali tom cjelokupnom produktu.
i logicki i filozofski, kako god gledano nezamislivo je da dijelovi na produktu imaju svrhu, ali kao cjelokupni produkt da nema svrhe, tipa da sarafi na autu imaju svrhu, da volan ima svrhu, tockovi svrhu, mjenjac svrhu, brisaci imaju svrhu itd...a da auto kao cjelokupni produkt nema svrhe...to isto vazi i za covjeka....da oci imaju svrhu, usta, nos, zubi, koza, krv, kosti, meso itd a da covjek kao cjelokupno bice nema svrhu...pa da ti kada oblacis cipele svojim prstima koji imaju svrhu se pitas, kako to da ove pertle na cipelama koje sada vezem rukama imaju svrhu, a ja kao cjelokupno bice nemam svrhe....sto nas dovodi do zakljucka da nuzno covjek kao cjelokupni produkt Kreatora ima svrhu a ne da svi dijelovi produkta imaju svrhu a da cjelokupni produkt nema.

Ti sa svojim pitanjem "sto se zamaras?" ovdje banaliziras pitanje svrhe zivota, a pitanje svrhe zivota je mozda najglavnija tema na ovom forumu.

Samo zivi samo budi,svi odgovori doci ce sami…
ne, to nije rjesenje samo zivi....i zivotinje i biljke zive pa ne znaju svoju svrhu...

a odgovori nece sami doci u koliko mi to ne istrazimo....odgovor sam moze doci samo u koliko Kreator odluci da te informise o tvojoj svrhi dok zivis u svom nemaru i nezainteresovanosti za to pitanje.

a svrha postojanja covjeka zasto je na zemlji, je samo zato sto je kreator/Bog poslao nas na zemlju da nas testira u nasoj slobodnoj volji da li smo dostojni vjecnog zivota u Raju ili zasluzujemo bic njegove kazne kao posljedice nonsalantnosti djelovanja i hodanja krivim putem u zivotu.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 08:35

bez wrote: 28 Jan 2025, 06:59
a koja je svrha zivota kreatora osim da se zajebava s tobom
Bog je nuzno samopostojece zivo bice, primodijalni neprouzrokovani Uzrocnik svega.

Pricati o svrhi Boga je pricati o njegovom nastanku i njegovom Kreatoru koji ga je stvorio, a to je absurd jer Bog je oduvijek i zauvijek, nema pocetka ni kraja, nije stvoren....da je stvoren nebi bio Bog nego stvorenje....pa samim tim se ne moze pricati o svrhi Boga jer svrha je vezana za nastanak...a posto Bog nije nastao nego je oduvijek je pitanje kao pitanje koja svrha je boga poput pitanja Ko je stvorio nestvorenog?
znaci nema smisla to pitati. kao sto nema smisla pitati sta je Haso rodio, musko ili zensko.

tuzlak1212
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 381 times
Been thanked: 517 times

Post by tuzlak1212 » 28 Jan 2025, 08:52

"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju, Ja ne tražim od njih opskrbu niti želim da Me hrane, opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki!" (Ez-Zarijat, 56, 57, 58)

"Mi stvaramo covjeka da se trudi." (El-Beled,4)

"Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?" (El-Mu'minun, 115)

"Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?" (El-Kijame, 36)

"Onaj koji je dao smrt i zivot da bi iskusao koji od vas ce bolje postupati;-On je Silni, Onaj koji prasta." (El-Mulk,2)

"Nema boga osim Mene, zato se Meni klanjajte!" (El-Enbija, 25)

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 09:13

tuzlak1212 wrote: 28 Jan 2025, 08:52
"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju, Ja ne tražim od njih opskrbu niti želim da Me hrane, opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki!" (Ez-Zarijat, 56, 57, 58)

"Mi stvaramo covjeka da se trudi." (El-Beled,4)

"Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?" (El-Mu'minun, 115)

"Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?" (El-Kijame, 36)

"Onaj koji je dao smrt i zivot da bi iskusao koji od vas ce bolje postupati;-On je Silni, Onaj koji prasta." (El-Mulk,2)

"Nema boga osim Mene, zato se Meni klanjajte!" (El-Enbija, 25)
Iz vise Kuranskih teksta kada se svi uzmu u obzir, zakljucak je sljedeci

Svrha zivota je:

Da je Bog stvorio ljude iz svoje milosti da ih testira u slobodnoj volji u dobru i zlu, kako bi pokazali kroz to testiranje da zasluzuju njeogvu milost i da pokazu da su mu pokorni kroz razne ibadete/dobra djela, kako bi dobili pristup za vjecni zivot u Dzennetu i vjecna uzivanja gdje vise nikada nema smrti.

Dzennet je skupa roba.

ovo da mi se klanjaju nije bas potpuno tacan prevod....

prevod bi trebao da bude

Džine i ljude sam stvorio samo zato da rade bogougodna djela(ibadet) jer ibadet nije samo klajnanje, ibadet je imati i seks sa svojom zenom, staviti hranu u njezina usta, pokupiti smece sa ulice, nasmijesiti se svom prijetlju, rukovati se sa njim srcano, pomoci siromaha, rodbinu, postovati roditelje, sve su to ibadeti , bogu ugodna djela....tako da prevod da Mi se klanjaju nije potpuno tacan, jer je skuceno znacenje(ograniceno)

dok ibadet po islamu je sirok pojam, ibadet je svako boguugodno djelo, pa cak i sex izmedju supruznika je ibadet po islamu.

tuzlak1212
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by tuzlak1212 » 28 Jan 2025, 09:16

Jahja83 wrote: 28 Jan 2025, 09:13
tuzlak1212 wrote: 28 Jan 2025, 08:52
Iz vise Kuranskih teksta kada se svi uzmu u obzir, zakljucak je sljedeci

Svrha zivota je:

Da je Bog stvorio ljude iz svoje milosti da ih testira u slobodnoj volji u dobru i zlu, kako bi pokazali kroz to testiranje da zasluzuju njeogvu milost i da pokazu da su mu pokorni kroz razne ibadete/dobra djela, kako bi dobili pristup za vjecni zivot u Dzennetu i vjecna uzivanja gdje vise nikada nema smrti.

Dzennet je skupa roba.

ovo da mi se klanjaju nije bas potpuno tacan prevod....

prevod bi trebao da bude

Džine i ljude sam stvorio samo zato da rade bogougodna djela(ibadet) jer ibadet nije samo klajnanje, ibadet je imati i seks sa svojom zenom, staviti hranu u njezina usta, pokupiti smece sa ulice, nasmijesiti se svom prijetlju, rukovati se sa njim srcano, pomoci siromaha, rodbinu, postovati roditelje, sve su to ibadeti , bogu ugodna djela....tako da prevod da Mi se klanjaju nije potpuno tacan, jer je skuceno znacenje(ograniceno)

dok ibadet po islamu je sirok pojam, ibadet je svako boguugodno djelo, pa cak i sex izmedju supruznika je ibadet po islamu.
ti samo po sexu
ibadet je i klonit se grijeha

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 09:19

tuzlak1212 wrote: 28 Jan 2025, 09:16 ....
ti samo po sexu
napomenuo sam sex zato sto ga je i Muhammed napomenuo jer ljudi inace to iskljuce da je to neko boguodno djelo, zadovoljavanje svojh strasti, dok poslanik Muhammed je nazancaio da cak sex izmedju supuznika u braku je boguugodno djelo, i pise im se kao dobro djelo za koje slijedi nagrada na Sudnjem danu....

pa su ashabi rekli muhammedu , kako to da zadovoljavanje strasti Bog nagradjiva...a Muhammed im rekao, a zar nije to da kada zabranjen seks imaju , nije kazna, jeste, e pa tako i kada se ispravno uradi bude se nagradjeno, znaci upisano kao dobro djelo, a tako kad se uradi pogresno upise se lose djelo.

tuzlak1212
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by tuzlak1212 » 28 Jan 2025, 09:20

Jahja83 wrote: 28 Jan 2025, 09:19
tuzlak1212 wrote: 28 Jan 2025, 09:16 ....
ti samo po sexu
napomenuo sam sex zato sto ga je i Muhammed napomenuo jer ljudi inace to iskljuce da je to neko boguuh´odnodjelo, zadovoljavanje svojh strasti, dok poslanikMuhammed je nazancaio da cak sex izmedju surpuznika u braku je boguugodnodjelo, i pise im se kao dobro djelo za koje slijedi nagrada na Sudnjem danu....

pa su ashabi rekli muhamemdu , kako to da zadovoljavanje strasti Bog nagradjiva...a Muhamemd im rekao, a zar nije to da kada zabranjen seks imaju , nije kazna, jeste, e pa tako i kada se ispravno uradi bude se nagradjeno, znaci upisano kao dobro djelo, a tako kad se uradi pogresno upise se lose djelo.
znaci smisao zivota je sex
dobro dobro selefijski Nietzsche :oo

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 09:23

tuzlak1212 wrote: 28 Jan 2025, 09:20 ....
znaci smisao zivota je sex
dobro dobro selefijski Nietzsche :oo
ne.

ljudi su serijatski obaveznici po ugovoru sa Bogom, imaju stvari koje se moraju raditi , kako bi ti se predali "kljucevi" Dzenneta u ruke....ako ne ispostujes ugovor , nema ti kljuceva dzenneta.

a sex u zivotu je mac sa dvije ostrice, ili tebe sijece ili ti sijeces.

tuzlak1212
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by tuzlak1212 » 28 Jan 2025, 09:32

Jahja83 wrote: 28 Jan 2025, 09:23

selefijski Nietzsche

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 1340 times
Been thanked: 2071 times

Post by Nora Ibsenova » 28 Jan 2025, 10:36

tuzlak1212 wrote: 28 Jan 2025, 09:32
Jahja83 wrote: 28 Jan 2025, 09:23

selefijski Nietzsche
"Istinski rob Allaha je onaj koji stoji sam, nepokolebljiv, sa Kur'anom kao svojim vodičem, dok se mase povode za slabostima dunjaluka."

Ubermenshen by selefijski Nietzsche :D.
"Izvini ja sam ko s marsa pala inace." Skin

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 39908 times
Been thanked: 7059 times

Post by ElTriconi » 28 Jan 2025, 13:38

Nora Ibsenova wrote: 28 Jan 2025, 10:36
tuzlak1212 wrote: 28 Jan 2025, 09:32

selefijski Nietzsche
"Istinski rob Allaha je onaj koji stoji sam, nepokolebljiv, sa Kur'anom kao svojim vodičem, dok se mase povode za slabostima dunjaluka."

Da je kur'an vodic kako bi bilo ljepo i dobro. Fazon je sto je necija interpretacija kur'ana vodic i nakvi hadisi koje niko ziv ne moze potvrdit 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 28 Jan 2025, 14:06

ElTriconi wrote: 28 Jan 2025, 13:38

Da je kur'an vodic kako bi bilo ljepo i dobro. Fazon je sto je necija interpretacija kur'ana vodic i nakvi hadisi koje niko ziv ne moze potvrdit 🤔
Nauči arapski pa ga interpretiraj sam.

Što se hadisa tiče, nije baš da ih "niko živ ne može potvrdit". Najveći broj hadisa sa direktnim lancem prenosilaca je prenijela Aiša r.a. koja je živjela sa poslanikom, Ebu Hurejre koji je primio Islam sedmu godinu nakon početka objave, Abdullah ibn Omer, sine drugog halife, koji je također direktno upoznao i bio uz poslanika, Enes ibn Malik, koji mu je bio "sluga" 10 godina, itd.

I onda svaki od tih hadisa zahtjeva prenositelja koji je bio u direktnoj vezi sa prethodnim u lancu, dakle da postoje dokazi da su se lično poznavali.

Hadisi imaju svoju "težinu" i klasifikaciju od sahih hadisa koji se smatraju ispravnim sa potpunim lancem prenositelja, do maudu' ili izmišljenih hadisa.

Hadiske nauke su još opširnije od tefsira i paušalno je davat izjave poput "nakvi hadisi koje niko živ ne može potvrdit" bez da se provelo vrijeme u istraživanju metodologije prenosa, skupljanja, ocjenjivanja i klasifikacije hadisa. Za početak istraživanja preporučujem Hadis i hadiske znanosti
autora Mahmut Karalić.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 28 Jan 2025, 14:15

Sve to stoji ali sto su razne struje islama i islamske skole skoro pa u ratu? Sto se ne moze naci neki konsenzus, sto mora svako bit nosioc pravih vrjednosti i jedine istine? 🤔

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 28 Jan 2025, 14:22

ElTriconi wrote: 28 Jan 2025, 14:15 Sve to stoji ali sto su razne struje islama i islamske skole skoro pa u ratu? Sto se ne moze naci neki konsenzus, sto mora svako bit nosioc pravih vrjednosti i jedine istine? 🤔
Vidim ja da je ova rasprava uzaludna, svako dobro!

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 14:32

ElTriconi wrote: 28 Jan 2025, 13:38

Da je kur'an vodic kako bi bilo ljepo i dobro.
i jeste vodic......

kao sto Bog kaze jasno i glasno, bez potrebe nekakvih interpretacija ovih ili onih:
5:15....A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna.
16 Njome Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, dozvolom Svojom, iz tmina na svjetlo i na Pravi put ih upućuje.

treba li ti kakva interpretacija, ili jasno ko dan? ja koliko vidim jasno ko dan, nema potrebe za tumacenjem osim da ne znas bosanski

Fazon je sto je necija interpretacija kur'ana vodic
sad vec malo izmisljas i umisljas ovdje a siguran sam da nisi cijeli Kuran ni procitao nego se oslanjas na pretpostavke bas onako kako vas je bog definisao u Kuranu gdje kaze:

10:36 Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade.

ja mislim ovako, ja mislim onako, a mozda je tako, a mozda je i onako....i tako verglas do besvijesti, niti znas kud si posao nit otkud dosao...

i nakvi hadisi koje niko ziv ne moze potvrdit
moze itekako, samo sto ti nisi upucen.....hadisi su jasni i precizni, i nema potrebe za previse tumacenja hadisa....problem je sto ti ne citas hadise a vec umisljas da im treba neka interpretacija....a hadiska nauka je jedinstvena nauka gdje joj nema premca

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 28 Jan 2025, 14:58

Mislim da bih trebao reci da je nora razlog sto sam mnoge noci do kasno proveo citajuci o skolama islama, historiji islama. A jahja je razlog zbog kojeg sam uzeo iscitavati prevod kur'ana. Hvala vama sto ste mi upotpunili dane i noci, proveo sam vrijeme recemo konstruktivno, vrijeme koje bi inace otislo na neke lijeve stvari. Svako dobro bosno i hercegovino 🤗😊

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 15:04

ElTriconi wrote: 28 Jan 2025, 14:58 Mislim da bih trebao reci da je nora razlog sto sam mnoge noci do kasno proveo citajuci o skolama islama, historiji islama. A jahja je razlog zbog kojeg sam uzeo iscitavati prevod kur'ana. Hvala vama sto ste mi upotpunili dane i noci, proveo sam vrijeme recemo konstruktivno, vrijeme koje bi inace otislo na neke lijeve stvari. Svako dobro bosno i hercegovino 🤗😊
Nisam ja tu nista posebno, nego Bog je taj koji diktira situacije, on tebi zeli nesto dobro, pa se potrefi da ti procitas nesto u datom momentu da te podstakne, i nadahne, a ljudi su tu samo predmeti za Bozije djelovanje.

Bog kad nekom zeli dobro, nadahne ga na pravi put da ide, izmedju ostalog da uzme citati i Kuran....jer je to direktan Boziji govor tebi u tom trenutku, to je govor tvog Stvoritelja tebi sada....pa uzmi pouku sta ti kaze sto ti porucuje kroz svoju knjigu.

kada procitas cijeli Kuran, i kad krenes opet da ga citas, vidjet ces nesto cudno, citas ces ga i opet ce ti se ciniti kao da ga prvi put citas, pa cak ces naletiti na ajete kao da ih prvi put citas da ih nisi procitao prvi put.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”