Ideje za štednju
Moderator: Krokodil Behko
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12165 times
- Been thanked: 12751 times
- Status: Online
- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 28235 times
- Been thanked: 25907 times
- Status: Offline
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2510 times
- Been thanked: 7724 times
Re: Ideje za štednju
Ne daj da te ometu.
Treba štediti i normalno je da se stedi.
Taman evo ide prvi, i ja cu Februar štediti

- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2241 times
- Been thanked: 3933 times
Licni razlozi, i meni odgovara dok zivim ovako kako zivim. Da sam u nekom kucanstvu aka muz, djeca, vjerovatno bih predala brigu o finansijama i zivjela na dzeparcu
Moji su netom poslije rata, u devastiranoj kuci, otac na cekanju u zraku pocinjali ponovo i svaaaaaki se fening stedio. Moji prijatelji kad bi dolazili kuci su mislili da su mi starci NESTO a ustvari je samo stari radio i to tesko za malo para
Iskobeljali su se iz te situacije ali iz tog mindseta nikad. To me je nekako obrnulo u drugom pravcu
Znas ono kako kaze, sto ce vjera promjenit da ucini sto hoce
Na proslom poslu, negdje desetog, a plata je bila petog, gdje smo zaradjivakli vise k KM, kaze kolega hocemo naruciti palacinke, reko znas ti koji je datum, on me gleda u cudu, deseti, reko mozda je datum deseti al je duksa Gucci
Ne znam, imala sam nekad 500KM platu i razni raspon a isto sam zivjela i bila isto sretno-nesretna. Imam nafaku, pare, pomoc, samo mi dolazi, ali nemam nekog bericeta da od tog napravim nesto
Kad sam dunjalucar
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1506 times
- Been thanked: 2845 times
Ne znam ja sam štediša, nekad i pretjerano.
Slabije koristim kartice osim ako moram, a većinom nastojim da pišem koliko potrošim mjesečno, ili imam neki budžet prihoda i rashoda.
Gledam all potrošim pare da je opravdano , nekad sam dosta ulagao u alat, u odjeću manje , ima je dosta , a ne znam kroz koliko mjeseci kupim novu .
Ja podižemo sve po dvjesto maraka na bankomatu, svaki put, eto nekad i 300, smatram što mi je teže otići da podignem pare i vidim ih volim okom, a ne nekakva su brojke na ekranima koje ne mogu opipati, minuti će me želja kompulzivne kupovine, ako bi neka reklama naletila na fb , pa to sa naručim.
Ima preko kartice može se?
Ne mogu svake internet kupovine tako.
Kad kupujem jogurt gledam nije iz pekare, znao sam uzeti dosta litara , pa kod kuce trošiti.
Sladoled ljeti nisam jeo nešto po onim slastičarna, nego kupim u shopping centru pa podijelim sa ukućanima.
Nisam nešto fan onih sladoleda u kornetiđansto se tope , po rukama
Hljeb nastojim ne bacati, ako kupim jedan hljeb, ponesem na posao , vratim drugu polovicu kući.
I onda isto sutra kupim frišak, a jedna polovica ima kod kuće, a može se i ta ponijeti opet.
Gledam da ne potrošim sve pare od toplog obroka na topli obrok , uštedim i tu.
Nešto brzinski pojedem narezak neki, smara me da zovem dostavu, i sad da je čekam.
Zavisi od situacije , nekad sam vozio biciklo do posla , mada ne vozim sad jer mi se onda ne isplati registrirati auto ,ako cu biciklo voziti.
Imam dva bicikla za rezerve, jedan je stari u dijelove a drugi je u dobrom položaju .
Gledam da ne bacam stvari koje se mogu popraviti.
Idem na pijacu, dosta puta *ispitan tržište* ne kupujem odmah , obuci pretežno novu kupim na pijacu za jeftine pare, nekad volim pijace što se može cjenkati.
Ne cjenkam se za hranu već za alat
Jedan mi je trgovac priznao da oni imaju zacrtane cijene crc a nekad bubnj.
Primjer uzimao testeru, a tu dvojica rade , koliko je 10 KM
I onda malo se razmisljam , ovaj dok nije gledao pitam drugog tu, koliko je ?
5 KM , eto uzimam. I kupim.
Često oni bubu cijene na pijacama pa se ti Mozes cjenkati, volim se učiti tim pregovaranju nije to samo"obično cigananje".
Nekad kupujem više stvari ako dodju jeftinije .
Zamislim od neke cifre koliko mi je ukupno u budžetu ,da da je to 0.
Ako imam odredjen iznos , ja gledam da ne idem u svoj "zamisljeni -"
A ustvari imam u rezervi novac, to je zamišljena cifra tipa nekoliko hiljada maraka , i ispod toga je -.
To je štek i ne uzima se , to je za nedaj Bože .
Sad sam prvi put naručio nešto da temua, gledao na piku uh 20 KM skuplje, odem tamo vidim ista cijena , znači ne plaćam poštarinu 10 KM (što je cijena kad naručio da pika) i tih 20 KM što je jeftinije sa temua , eto uštedi 30
A nije mi hića, kad stigne stigne.
Slabije koristim kartice osim ako moram, a većinom nastojim da pišem koliko potrošim mjesečno, ili imam neki budžet prihoda i rashoda.
Gledam all potrošim pare da je opravdano , nekad sam dosta ulagao u alat, u odjeću manje , ima je dosta , a ne znam kroz koliko mjeseci kupim novu .
Ja podižemo sve po dvjesto maraka na bankomatu, svaki put, eto nekad i 300, smatram što mi je teže otići da podignem pare i vidim ih volim okom, a ne nekakva su brojke na ekranima koje ne mogu opipati, minuti će me želja kompulzivne kupovine, ako bi neka reklama naletila na fb , pa to sa naručim.
Ima preko kartice može se?
Ne mogu svake internet kupovine tako.
Kad kupujem jogurt gledam nije iz pekare, znao sam uzeti dosta litara , pa kod kuce trošiti.
Sladoled ljeti nisam jeo nešto po onim slastičarna, nego kupim u shopping centru pa podijelim sa ukućanima.
Nisam nešto fan onih sladoleda u kornetiđansto se tope , po rukama
Hljeb nastojim ne bacati, ako kupim jedan hljeb, ponesem na posao , vratim drugu polovicu kući.
I onda isto sutra kupim frišak, a jedna polovica ima kod kuće, a može se i ta ponijeti opet.
Gledam da ne potrošim sve pare od toplog obroka na topli obrok , uštedim i tu.
Nešto brzinski pojedem narezak neki, smara me da zovem dostavu, i sad da je čekam.
Zavisi od situacije , nekad sam vozio biciklo do posla , mada ne vozim sad jer mi se onda ne isplati registrirati auto ,ako cu biciklo voziti.
Imam dva bicikla za rezerve, jedan je stari u dijelove a drugi je u dobrom položaju .
Gledam da ne bacam stvari koje se mogu popraviti.
Idem na pijacu, dosta puta *ispitan tržište* ne kupujem odmah , obuci pretežno novu kupim na pijacu za jeftine pare, nekad volim pijace što se može cjenkati.
Ne cjenkam se za hranu već za alat
Jedan mi je trgovac priznao da oni imaju zacrtane cijene crc a nekad bubnj.
Primjer uzimao testeru, a tu dvojica rade , koliko je 10 KM
I onda malo se razmisljam , ovaj dok nije gledao pitam drugog tu, koliko je ?
5 KM , eto uzimam. I kupim.
Često oni bubu cijene na pijacama pa se ti Mozes cjenkati, volim se učiti tim pregovaranju nije to samo"obično cigananje".
Nekad kupujem više stvari ako dodju jeftinije .
Zamislim od neke cifre koliko mi je ukupno u budžetu ,da da je to 0.
Ako imam odredjen iznos , ja gledam da ne idem u svoj "zamisljeni -"
A ustvari imam u rezervi novac, to je zamišljena cifra tipa nekoliko hiljada maraka , i ispod toga je -.
To je štek i ne uzima se , to je za nedaj Bože .
Sad sam prvi put naručio nešto da temua, gledao na piku uh 20 KM skuplje, odem tamo vidim ista cijena , znači ne plaćam poštarinu 10 KM (što je cijena kad naručio da pika) i tih 20 KM što je jeftinije sa temua , eto uštedi 30
A nije mi hića, kad stigne stigne.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Shadow
- Svemirka
- Has thanked: 23914 times
- Been thanked: 25803 times
- Shadow
- Svemirka
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1506 times
- Been thanked: 2845 times
Pa daa

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9418 times
- Been thanked: 15752 times
Ideja je u kontrolisanju. Ja sad za sad ne mogu puno ustediti jer 1000 stari treba, a bas za tih 1000 i trebam stedit. Pa ovako kad se razocaram jer nisam uspjela kako sam zamislila pogledam oko sebe i vidim da sam ih u nesto potrosla. Nesto sto je korisno. Nisu otisle u vjetar.
Al sitnim koracima, daj Boze zdravlja, sve se polako rjesava. Iduce godine u ovo vrijeme ....
necemo biti milioneri, ali sve ce biti puno lakse, a i bit ce neke svotice koja ce ostajati.
Mada ja sam odlucila da stedit necu, ustezat na djeci, na sebi, na uzivanju. Vec ono sto je preko nek stoji, uvijek za nesto zatreba.
Al sitnim koracima, daj Boze zdravlja, sve se polako rjesava. Iduce godine u ovo vrijeme ....

Mada ja sam odlucila da stedit necu, ustezat na djeci, na sebi, na uzivanju. Vec ono sto je preko nek stoji, uvijek za nesto zatreba.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- immuno
- Forum [Bot]
Stednja
Ne volim stediti , mozda sto pogresno tumacim tu rijec ?
Nisam materijalista i cini mi se da mi je lakse ekonomisati u smislu " avion mi ne treba ". Nikad nisam imala nedostizne ciljeve osim kad su djeca ( skolovanje ) u pitanju , tu nema granica il bolje receno nije bilo granica. Eh sad puno faktora je bilo i jeste koji su doprinosili nekom zdravom , normalnom zivotu od zanimanja ( i muz i ja imamo zanimanje sa kojim smo svugdje mogli raditi) jezika, zajednickih ciljeva , zelja, prioriteta. Bez obzira na sve to prosli smo skupa kroz bukvalno neimastinju ( nazalost kao i vecina , 92 ) kad si na ulici u tudjoj zemjli i ne znas kud ....Kroz zivot sam puno toga prosla , debela knjiga bi se mogla napisati al nikad nisam izgubila vjeru u " bolje " , vjeru u ljude , u pozitivno pa sta god da je to.....
Ekonomisati ja stediti ne ....

Ne volim stediti , mozda sto pogresno tumacim tu rijec ?
Nisam materijalista i cini mi se da mi je lakse ekonomisati u smislu " avion mi ne treba ". Nikad nisam imala nedostizne ciljeve osim kad su djeca ( skolovanje ) u pitanju , tu nema granica il bolje receno nije bilo granica. Eh sad puno faktora je bilo i jeste koji su doprinosili nekom zdravom , normalnom zivotu od zanimanja ( i muz i ja imamo zanimanje sa kojim smo svugdje mogli raditi) jezika, zajednickih ciljeva , zelja, prioriteta. Bez obzira na sve to prosli smo skupa kroz bukvalno neimastinju ( nazalost kao i vecina , 92 ) kad si na ulici u tudjoj zemjli i ne znas kud ....Kroz zivot sam puno toga prosla , debela knjiga bi se mogla napisati al nikad nisam izgubila vjeru u " bolje " , vjeru u ljude , u pozitivno pa sta god da je to.....
Ekonomisati ja stediti ne ....
- pizarro
- Forum [Bot]
- Has thanked: 5850 times
- Been thanked: 7213 times
- Duminjo
- Urednik foruma
Sve je u kontroli.spacebound wrote: 30 Jan 2025, 08:38 Ideja je u kontrolisanju. Ja sad za sad ne mogu puno ustediti jer 1000 stari treba, a bas za tih 1000 i trebam stedit. Pa ovako kad se razocaram jer nisam uspjela kako sam zamislila pogledam oko sebe i vidim da sam ih u nesto potrosla. Nesto sto je korisno. Nisu otisle u vjetar.
Al sitnim koracima, daj Boze zdravlja, sve se polako rjesava. Iduce godine u ovo vrijeme ....necemo biti milioneri, ali sve ce biti puno lakse, a i bit ce neke svotice koja ce ostajati.
Svratim sinoc usput nako da uzmem hljeb. Samo mi hljeb treba.
Doso na kasu sa sedam cokolada, paketom kole, nekim cokoladnim mlijekom, nekim zajebancijama supicama, pašteticama i grickalicama za Johnnya, nekim zajebanim kobasicama, kaze tetka haman 50€.
Bacio pare
- immuno
- Forum [Bot]
- Duminjo
- Urednik foruma
Al sto sam majstor kupit nešto pogresno, to je za pricu.
Svaki drugi put kupim pogresne zilete za brijanje. Tri paketa stoje nako, jedan paket 15€.
I krevet sam kupio pogresan. Eno ganstoji u garazu u paketu. Nikad ga otpakovo nisam.
Kupim majicu, lafo gledam, oci mi ispadose. Pa i platim skupo.. kad dodjem kuci, ne valja.
Dobijem majicu od majke, valja, cimerka mi uzme majicu i valja. Zena mi neka kupila majicu davno za rodjendan, dvaput me vidjela, majica ko salivena, jedna od boljih sto Imam.
Pa sam na Amazonu pogresno nešto kliknuo, tri mjeseca za redom je meni dolazio neki paket protiv onih buba švaba, skupo ko djavo. Jedva otkazo da više dolazi.
Ko god dodje u goste, vidi one pakete i misli da ima buba po kuci.
Al dobro.. covjek uci dok je ziv.
Svaki drugi put kupim pogresne zilete za brijanje. Tri paketa stoje nako, jedan paket 15€.
I krevet sam kupio pogresan. Eno ganstoji u garazu u paketu. Nikad ga otpakovo nisam.
Kupim majicu, lafo gledam, oci mi ispadose. Pa i platim skupo.. kad dodjem kuci, ne valja.
Dobijem majicu od majke, valja, cimerka mi uzme majicu i valja. Zena mi neka kupila majicu davno za rodjendan, dvaput me vidjela, majica ko salivena, jedna od boljih sto Imam.
Pa sam na Amazonu pogresno nešto kliknuo, tri mjeseca za redom je meni dolazio neki paket protiv onih buba švaba, skupo ko djavo. Jedva otkazo da više dolazi.
- Duminjo
- Urednik foruma
- immuno
- Forum [Bot]
S tobom nije nikad dosadno , jest mozda poskupo al haj jedan je zivotDuminjo wrote: 30 Jan 2025, 13:31 Al sto sam majstor kupit nešto pogresno, to je za pricu.

- Duminjo
- Urednik foruma
Oj kad sam uzeo neki pogresan hladnjak za Auto, 300 maraka.
Jos ga kasnije izgubio. Nisam ga mogo ni prodati dalje makar za 200.
Jos ga kasnije izgubio. Nisam ga mogo ni prodati dalje makar za 200.
- Duminjo
- Urednik foruma
Sreca neam zenu da mi pametuje kad se zajebem.immuno wrote: 30 Jan 2025, 13:43S tobom nije nikad dosadno , jest mozda poskupo al haj jedan je zivotDuminjo wrote: 30 Jan 2025, 13:31 Al sto sam majstor kupit nešto pogresno, to je za pricu.
Al dobro.. covjek uci dok je ziv.![]()
Zajebem se i cao.. sta ces, jebiga
- Shadow
- Svemirka
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9418 times
- Been thanked: 15752 times
Znam, tako sam i ja neki dan isla samo po vodu. Isto 50 €Duminjo wrote: 30 Jan 2025, 13:20Sve je u kontroli.spacebound wrote: 30 Jan 2025, 08:38 Ideja je u kontrolisanju. Ja sad za sad ne mogu puno ustediti jer 1000 stari treba, a bas za tih 1000 i trebam stedit. Pa ovako kad se razocaram jer nisam uspjela kako sam zamislila pogledam oko sebe i vidim da sam ih u nesto potrosla. Nesto sto je korisno. Nisu otisle u vjetar.
Al sitnim koracima, daj Boze zdravlja, sve se polako rjesava. Iduce godine u ovo vrijeme ....necemo biti milioneri, ali sve ce biti puno lakse, a i bit ce neke svotice koja ce ostajati.
Svratim sinoc usput nako da uzmem hljeb. Samo mi hljeb treba.
Doso na kasu sa sedam cokolada, paketom kole, nekim cokoladnim mlijekom, nekim zajebancijama supicama, pašteticama i grickalicama za Johnnya, nekim zajebanim kobasicama, kaze tetka haman 50€.
Bacio pare
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.