Vjernici će imati pravo na pauze i prostor za molitvu?
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7795 times
- Been thanked: 18362 times
- Status: Online
Re: Žepčaci moraju na posao i za Bajram
Meni se cini da ti uvijek radis za Bajram.
Jel vam ne daju slobodno ili ne trazis.
Ili imas slobodno za njihove praznike.
Jel vam ne daju slobodno ili ne trazis.
Ili imas slobodno za njihove praznike.
Majku im
tipicno pokazivanje sile i onoga ko sam ko ja jos im veca slast sto to rade muslimanima na njihovoj teritoriji 

Question everything.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma
- Status: Offline
Ljudi budimo realni . Ekonomska situacija u državi je katastrofalna koliko ljudi žudi da dođe do posla . Poslodavac je isto odredio i radnici će i ispoštovati .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Radila za Austrijance.Bili slobodni za Bozic i neke druge datume.Njihova firma,njihova pravila.Sta cu.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Ne moze vlasnik firme imati svoje zakone koji se suprostavljaju zakonu drzave. On moze imati neka svoja pravila, ali ako je zakon da se taj i taj praznik ne radi, on ga mora ispostovati. Voljela bih da ga vidim ovdje ili neka otvori firmu na Bliskom Istoku pa neka njima kaze da se za Bajram radi.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4328 times
- Been thanked: 3256 times
Iz prve ruke sam sad evo doznao da niko od tih radnika nije postio za Ramazan pa im je taj njemacki poslodavac iz
cistog revolta i patriotizma prema drzavi u kojoj vodi svoj biznis zabranio da praznikuju za Bajram. Fair enough!
cistog revolta i patriotizma prema drzavi u kojoj vodi svoj biznis zabranio da praznikuju za Bajram. Fair enough!
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Otpušteni jer su se pobunili zbog zabrane molitve na poslu

Oko 190 radnika, većinom iz Somalije, otpušteni su iz jedne fabrike u Koloradu, SAD, nakon što su demonstrirali jer im je bilo zabranjeno da obavljaju molitvu, odnosno namaz, u toku neplaćene pauze.
Radnici u fabrici za pakovanje i distribuciju mesa "Cargill Meat Solutions" u Fort Morganu ranije su imali pravo da namaz obavljaju u manjim grupicama, no rukovodstvo je odlučilo uvesti zabranu na tu praksu.
Oko 200 njih je nakon toga izašlo na proteste, a većina su dobili otkaze, uprkos tome što neki u toj fabrici rade i po desetak godina.
"Rečeno im je da ako žele da obavljaju namaz, moraju ići kući. To je razočaravajuće", rekao je Jaylani Hussein, direktor Vijeća za američko-islamske odnose.
Sada radnici trebaju čekati čak šest mjeseci prije nego dobiju dozvolu da se ponovo prijave za posao u toj firmi, a Hussein se nada da će u razgovorima sa rukovodstvom uspjeti ukloniti tu zabranu.
Ipak, radnici neće odustati od prava na namaz na poslu.
"Smatraju da je neobavljanje namaza gore nego gubitak posla. To je kao da izgube blagoslov od Boga", rekao je Hussein.
Novinari Denver Posta nisu uspjeli stupiti u kontakt sa rukovodstvom firme, ali je direktor komunikacije Mike Martin prošle sedmice rekao da radnici svih religija mogu koristiti prostor za molitvu, te da se politika firme nije promijenila. Ipak, rekao je da radnici sa proizvodne linije mogu ući samo po jedno ili dvoje, kako ne bi došlo do usporavanja proizvodnje.
Ova firma našla se u centru pažnje i 2011. godine kada je nadzornik radnici, koja je otišla da obavi namaz, rekao da će biti otpuštena ukoliko se ponovi da nije na proizvodnoj traci.
Prema zakonu u SAD-u iz 1964. godine, poslodavci ne smiju zabraniti radnicima "razuman zahtjev za prakticiranjem vjere, ukoliko on ne uzrokuje previše problema".
Autor: A.U.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9586 times
- Been thanked: 11336 times
- Status: Online
Re: Otpušteni jer su se pobunili zbog zabrane molitve na pos
Molitve i posao, ne idu zajedno."Smatraju da je neobavljanje namaza gore nego gubitak posla. To je kao da izgube blagoslov od Boga"

zasto ne, ako moze -pushacka pauza zasto ne i molitva.
----
.no , u mesnoj industriji je to problem. Mora netko biti na traci pratiti prozvodnju, ako nije , onda taj dio proizvoda ne dobiva -pecat da je pod kontrolom. Ima 2 klasu proizvoda mada je isti kao 1 klasa.
Last edited by SPINERKA on 05 Jan 2016, 12:20, edited 1 time in total.

- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4328 times
- Been thanked: 3256 times
Kazu da je to jedna derviska sekta, kad zarotiraju postanu opasni po radnu okolinu.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
Zar nije bilo logicnije da je naslov glasio - dobili otkaz jer im nije bilo dozvoljeno da se mole u sred radnog vremena. Sto je na kraju i normalno, posebno ako se radi u produkciji.
A za 8 radih sati svako ima pravo na najmanje dvije pauze od po 15 minuta i pauzu za rucak (vecina neplacenu, doduse) od pola sata il vise. Iskoristi ih za molitvu.
Koja pusacka pauza? Ko to ima?
A za 8 radih sati svako ima pravo na najmanje dvije pauze od po 15 minuta i pauzu za rucak (vecina neplacenu, doduse) od pola sata il vise. Iskoristi ih za molitvu.
Koja pusacka pauza? Ko to ima?

..imali su to vrijeme --ali koji su dobili otkaz ne mogu ponovo aplicirati za 6 mjeseci.The workers have previously been using time carved out of a 15-minute break period, or time from their unpaid 30-minute lunch break.
Cargill has a policy stating that any workers who are terminated can not reapply for a position for 6 months.
---da, ne mogu napustiti liniju-znali su to kad su se zaposljavali.director of communications for Cargill, told the Greeley Tribune that employees of all faiths are allowed to use a reflection area, but that because employees work on an assembly line only one or two at a time can use the area, to avoid slowing production.
..dosta bosanaca je radilo u mesnoj industriji-kazu -uslovi su uzas, toliko je hladno , da se malte ne smrzu, onda dobivaju ''neke inekcije'', opuste se i nastavi raditi. No , kazu da je dobro placen posao.
The workers earn $14-per-hour and up, and are represented by a union, Teamsters Local 445. About 2,000 people are employed at the plant.

Frizderi, krv... dje ce bit dobro...Sad se pitam jel to ona ista mesna industrija sto je godinama unazad nudila zaposlenje pa cak i placala troskove oko selidbe ljudima koji bi dosli iz drugih state da rade kod njih 

Znam covjeka koji radi u jednoj firmi gdje je gazda srbin.Kada je vrijeme namaza on ode i klanja i posle to naradi.Sve je to uz dogovor.
A ovo gore,sta reci? AMERICAN SCUM
A ovo gore,sta reci? AMERICAN SCUM
Question everything.
Ja mislim da su imali distribucije u jos nekoliko states.SPINERKA wrote:iowa je
A mozda i grijesim.
Waterloo--grad bio mrtav dok nisu bosanci dosli. Dobro , bilo je tesko, no sada su svi negdje drugo otisli.navika wrote:Ja mislim da su imali distribucije u jos nekoliko states.SPINERKA wrote:iowa je