Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2988 times
Been thanked: 5261 times
Status: Offline

Re: Islam

Post by Nora Ibsenova » 06 Feb 2025, 19:13

Masamune wrote: 06 Feb 2025, 15:58 Hajd ovako... da vidim šta ti veliš na to.

Da li bošnjački nacionalizam ikako može imati poveznice sa Islamom i zašto se upravo nacionalisti guraju da budu neki mega giga vjernici i slično, pa proradi oholost, proradi arogancija i slično? O čemu ti ljudi razmišljaju? Ako su vjernici, ako klanjaju redovno i obavljaju sve ostale rituale, pa što im to treba? Znaju oni vrlo dobro da će pred Alaha kad bude pravo vrijeme i opet nastavljaju sa ovim gore. Zamolio bih da se to ne poredi sa alkoholom, kockom i slično... to je posebna priča.

Zar ti ljudi ne razumiju da je islam antinacionalistički u samom temelju? Nije to postavljeno kao pravoslavlje koje je izjednačeno sa državom i koje isto sije nacionalizam zajedno sa vlasti... ovo je nešto skroz drugo.

Šta ti imaš da kažeš na to? Volio bih da smanjiš sa copy paste hadisima... samo ostavi svoj osvrt i post konkretno na problematiku bošnjačkog nacionalizma u kontekstu religije. Čemu, zašto?
Odgovor je prost.
Nikakav nacionalizam nema mjesto u Islamu jer je sama postavka da je Kuran dat SVIM ljudima i u Islamu nema razlika medju rasama, nacijama, stalezom, kastama, itd.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 967 times
Been thanked: 1455 times

Post by tuzlak1212 » 06 Feb 2025, 19:37

isto tako ne treba mjesati nacionalizam i patriotizam
treba bit iskren cemu koji termin odgovara

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2988 times
Been thanked: 5261 times

Post by Nora Ibsenova » 06 Feb 2025, 20:04

Islam potice lokal patriotizam
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23486 times
Been thanked: 21525 times
Status: Online

Post by Masamune » 07 Feb 2025, 07:02

tuzlak1212 wrote: 06 Feb 2025, 19:37 isto tako ne treba mjesati nacionalizam i patriotizam
treba bit iskren cemu koji termin odgovara
Ne treba. Ja stalno godinama ponavljam da je patriotizam dovoljan. Mislio sam iskljucivo na nacionalizam.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times

Post by Jahja83 » 07 Feb 2025, 09:36

nacionalizam je primitivizam, seljakluk, zaostalost.....to je muslimanima zabranjeno vjerom.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1743 times
Been thanked: 3316 times

Post by Mutevelija » 11 Feb 2025, 16:47

Ebu Bekr obznanjuje principe svoje vladavine
Nakon što je preuzeo funkciju halife, Ebu Bekr, radijallahu anhu, stao je pred ljude i upoznao ih sa svojim metodom, principima i ustavom vladavine, rekavši: “Izabran sam za vašeg vođu, iako nisam najbolji među vama. Ako budem ispravno postupao, pomozite me u tome, a ako pogriješim, ispravite me. Istina je emanet, a laž je prevara. Slabi među vama je jak kod mene dok mu ne povratim oduzeti hakk, a jaki među vama je slab kod mene dok ne uzmem od njega tuđi hakk. Kad god jedan narod ostavi džihad, Allah će im dati poniženje, a kad se raširi razvrat u jednom narodu, Allah će dati da se među njima raširi nesreća i belaj. Pokoravajte mi se dok se pokoravam Allahu i Njegovom Poslaniku, a ako otkažem poslušnost Allahu i Njegovom Poslaniku – niste dužni da mi se pokoravate!” (Es-Sujuti, ''Tarihul-hulefai'', str. 69, i vidjeti: Es-Suhejli, “Er-Revdul-unuf”, 7/556.)
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 19 Feb 2025, 00:22

The most common is talaq, which literally means “release.” Talaq is a unilateral repudiation of the wife by the husband, and does not require the wife's consent. She must observe a waiting period of approximately three months to be sure that she is not pregnant; then she is free to remarry.

Kako je to pravedno u Islamu određeno

Dakle tri mjeseca se čeka do braka.

To se zove idet.

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moj suprug želi razvod i to mi je saopštio neki dan. Razlog mu je, kako reče, da me ne voli. Ja sam pristala na taj njegov zahtjev, jer se iz njegovog ponašanja i riječi vidi da želi da idem što prije. Ono što bih zamolila jeste da budemo dostojanstveni prilikom tog čina, jer nas u svemu Gospodar vidi. Meni je vjera jako bitna, dok moj suprug "šara". Hoće da se razvede po islamu, ali kad je čuo da moram čekati 3 mjeseca (a druga osoba je rekla 40 dana), on bi to mijenjao. Kaže želim da ideš od mene što prije, ne mogu s tobom živjeti.

Zamoliću Vas da mi detaljno objasnite iddet, jer ja želim postupiti kako nalaže Allah dž.š.. Koliko traje iddet i koje su moje obaveze tokom tog perioda?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Razvod braka je dozvoljen, ali, ako je neopravdan, pokuđen i Bogu mrzak čin. Sama odbojnost koja se može javiti kod jednog ili oboje supružnika, može biti kratkotrajna i prolazna, a može biti i ukorijenjena i neotklonjiva. Poslijerazvodni priček (iddet), koji traje tri mjesečna pranja, treba, između ostaloga, da obejani i rasvijetli i to stanje. U periodu iddeta (nakon prvog i drugog razvoda) brak pravno postoji sve do isteka iddeta, supruga ima pravo i obavezu da taj period provede u domu u kojemu je živjela do razvoda. Osim toga, ima pravo i na izdržavanje u tom periodu.

https://islamskazajednica.ba/index.php? ... Itemid=218
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 19 Feb 2025, 00:28

Početna/PITANJA I ODGOVORI/FIKH/Porodično pravo/Intimni odnosi/Brak
Intimni odnosi/Brak
PUŠTANJE I IDDET ŽENE RAZVEDENE HUL’OM (tj. na njen zahtjev)
Iddet žene
PITANJE: Selam alejkum.
Da li žena koja je dobila talak riječima “imaš talak uz vraćeni mehr” a koji je ona insistirala i prethodno rekla da vraća obečani mehr razvedena hul'om. I da li iddet traje jedan mjesec ili tri (mjesecna ciklusa)?

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Razvod na zahtjev žene

U osnovi ženi nije dozvoljeno da traži razvod braka od svog muža bez šerijatski opravdanog razloga, na ovo upućuje jasan hadis od Sevbana, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reako: “Koja god žena bude tražila od svog muža razvod braka bez opravdanog razloga, biće joj zabranjen miris Dženneta”. Hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi i Ibn Madže, a šejh Albani i Šu'ajb Arnaut ga ocjenjuju vjerodostojnim.

Prekidanje bračnog ugovora između muža i žene u islamskom pravu može biti na jedan od tri načina: talakom, feshom ili hul'om.

(Prvi način) TALAK (tj. puštanje žene) je isključivo pravo muža, oko čega nema razilaženja među učenjacima. Žena ne može niukom slučaju dati talak (pustiti) mužu.

(Drugi način) FESH je traženje poništenja bračnog ugovora, svejedno bilo to od strane muža ili žene, a koji ima svoje razloge, povode i uvjete. Poništenje bračnog ugovora može dati samo kadija (šerijatski sudija), a u slučaju nepostojanja zvaničnog kadije učenjak ili daija.
Detalji oko ove vrste razvoda se mogu naći u drugim odgovorima.

(Treći način) HUL'U je vrsta prekida bračnog ugovora između supružnika u kojem žena zatraži od muža da joj da talak (tj. da je pusti, ona sama sebe ne može njemu dati talak, jer je talak isključivo njegovo pravo) iz određenog razloga uz obavezu vraćanja vjenčanog dara (mehra) mužu. Ovakav način prekidanja bračnog ugovora se može učiniti bez posredovanja kadije (šerijatskog sudije), ako muž pristane na zahtjev žene. A ako on odbije da joj da talak a ona ima opravdan razlog, onda je kadiji (ili učenom) dozvoljeno da im poništi bračni ugovor.

S tim da bi ženi bilo dozvoljeno da traži razvod braka od svoga muža uvjet je da ga mrzi (prezire) iz određenog razloga te da se boji da Allahove propise neće izvršavati prema njemu. Žene može zamrziti svoga muža zbog nekog od sljedećih razloga:

– zbog njegovog ružnog izgleda,

– lošeg ahlaka,

– nepraktikovanja vjere,

– starosti,

– slabosti i slično, pa se ona zbog te mržnje prema njemu boji da Allahove propise neće izvršavati prema njemu.

U ovim slučajevima dozvoljeno joj je da traži razvod braka s tim da je dužna vratiti svom mužu vjenčani dar (mehr) koji je uzela osim ako on odustane.

Dokaz za hul'u je ajet: “A ako se bojite da njih dvoje Allahove propise neće izvršavati, onda im nije grehota da se ona otkupi”. (El-Bekare 229)

I hadis od Ibn ‘Abbsa, radijallahu anhuma, a kojeg bilježi Buharija u kojem stoji da je žena Sabit ibn Kajsa, radijallahu anhu, došla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla: “Allahov Poslaniče, ne nalazim Sabitu mahanu ni u vjeri niti u ponašanju, ali se bojim nezahvalnosti (kufrul-a'šire)”. A on je upita: “Hoćeš li mu vatiti njegov vrt?” Ona odgovori: “Hoću”. Onda je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao njenom mužu: “Uzmi vrt i daj joj talak (tj. pusti je)”.

Prema tome, ako je žena dobila talak na njen zahtjev uz ispunjenje gore spomenitih uvjeta za tu vrstu talaka, ona je onda razvedena takozvanim razvodom HUL'U.

Iddet (priček) žene razvedene HUL'OM

Ako je žena koja je razvedena HUL'OM trudna, njen iddet traje sve dok se ne porodi. Oko ovoga nema razilaženja među učenjacima.

A ako nije trudna, učenjaci imaju podijeljeno mišljenje koliki je njen iddet.

Džumhur (većina) učenjaka je na stavu da je njen iddet tri mjesečna pranja kao kod žene razvedene običnim talakom.

Ovaj stav se pripisuje većini ashaba i učenjacima poslije njih, poput Sufjana Sevrija, učenjaka Kufe, imama Ebu Hanife, Ahmeda i Ishaka (od koga se prenosi da je drugi stav ocijenio takođe jakim).
Oni ovo dokazuju općim argumentima koji govore o iddetu žene koju muž pusti, poput riječi Uzvišenog: „Puštenice neka čekaju tri mjesečna pranja“ (El-Bekare, 228).

Drugi stav učenjaka, a koji je i bliže ispravnom shodno snazi dokaza, je da je iddet žene puštene HUL'OM (tj. na njen zahtjev) jedno mjesečno pranje. Ovo je stav manje skupine ashaba i drugih učenjaka.

Njihov dokaz je hadis u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio ženi Sabit ibn Kajsa, radijallahu anhuma, kada ju je pustio talakom HUL'U da bude u iddetu jedno mjesečno pranje. Hadis bilježe Ebu Davud i Tirmizi, dobrim ga ocjenjuje Tirmizi a vjerodostojnim Albani.

Takođe, dokazuju svoj stav hadisom od Er-Rujjei'a bint Mu'avvez, radijallahu anha, koja je puštena razvodom HUL'U da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da joj iddet bude jedan hajz.

Hadis bilježe Tirmizi, Nesai i Ibn Madže, a vjerodostojnim su ga ocijenili Tirmizi i Albani. S tim da Nesai prenosi da joj je Osman ibn Affan, radijallahu anhu, naredio da joj iddet bude jedan hajz.

Ova dva hadisa koji ukazuju da je iddet puštenice koja se razvede HUL'OM jedan hajz ograničavaju opće dokaze u kojima je došlo da je iddet puštenice tri mjesečna pranja.

Takođe, ispravno je da nema smetnje da se puštena žena ovom vrstom talaka poslije nakon isteka iddeta ponovo uda za bivšeg muža sa novim bračnim ugovorom.

Ve billahi tevfik.

https://zijadljakic.ba/pustanje-i-iddet ... n-zahtjev/
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 19 Feb 2025, 22:03

Kada je pitao ovu gluhonijemu vjernicu kako se budi na sabah, posto ne cuje alarme, kaze da je Allah budi sa pulsirajucim svjetlom u snu i to je probudi.

o tome prica na minuti 17 min i 20 sek.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 20 Feb 2025, 00:55

ovo ce da bude jak ramazanski serijal

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Feb 2025, 13:12

40 hadisa o ramazanu i postu

1. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: Ko posti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio! (misli se na male grijehe)

2. Ebu Hurejre, r.a., takođe, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata a šejtani se povežu!

Tumačeći ovaj hadis Kadi Ijad napominje da se ovdje radi o jednoj vrsti savjesnijeg odnosa vjernika spram svojih djela, pa u tom mjesecu rade više dobra, što automatski doprinosi smanjenju zla, a uz smanjenje raznih zahtjeva pohota i strasti, onemogućavaju se pristupi šejtanu i na, taj način, oni izgledaju povezani!

3. Ebu Se’id el-Hudri, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah će sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu!

4. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Allah Uzvišeni je rekao: Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!

5. Ebu Hurejre, r.a., takođe, od Poslanika, s.a.v.s., prenosi: Post je štit, pa kada neko od vas posti neka ne govori bestidne riječi i neka se ne dere, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: Ja postim!

6. On, takođe, kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah is usta postača kod Allaha je bolji od mirisa miska!

7. On prenosi od Poslanika, s.a.v.s., i sljedeći hadis: Postač ima dvije radosti: prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarom!

8. On, takođe, prenosi i ovaj hadis: Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje. Dobro djelo se nagrađuje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: On je Moj i Ja za njega nagrađujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!

9. Sehl b. Sa’d, r.a., prenosi da je Poslanik islama, s.a.v.s., rekao: U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih, izuzev postača, niko drugi neće ući?! Oni će ustati i niko drugi na njih, osim njih, neće ući! Kada oni na njih uđu, vrata će se zatvoriti i na njih niko više neće ući!

10. Talha b. Ubejdullah, r.a., prenosi da je Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., došao jedan beduin i, između ostalog, ga upitao: Obavijesti me o onome što mi je Allah učinio obaveznim od posta?! On je odgovorio: Mjesec Ramazan, osim ako ti još nesto hoćeš dobrovoljno!

11. Huzejfe b. el-Jeman, r.a., prenosi da je čuo Vjerovjesnika, s.a.v.s., kako kaže: Smutnja za čovjeka može biti u njegovoj porodici, imovini i u susjedu, a otklanja je obavljanje namaza, post i dijeljenje zekata!

12. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Zapostite kada vidite mlađak i prestanite postiti kada ga vidite! Ako on bude zastrt oblakom, onda upotpunite ša’ban tridesetim danom!

13. Abdullah b. Omer, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s.: Ne postite dan ili dva prije ramazana, izuzev ko već posti neki post neka ga onda i dovrši!

Ovdje se misli, kako tvrde islamski učenjaci, da se ne posti dan-dva prije ramazana i tako dočekuje taj mjesec. Time se želi odvojiti nafila od farz-posta!

14. Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Nemojte postiti kada nastupi druga polovina ša’bana!

Neki učenjaci smatraju da je ovo Poslanikova, s.a.v.s., preporuka kako bi vjernik bio jači i spremnije dočekao ramazan!

15. Abdullah b. Amr b. el-As, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s.: U postu je suzbijanje strasti moga ummeta!

16. Abdullah b. Mes’ud, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Ko ima mogućnost za brak, neka se ženi, jer to bolje djeluje na obaranje pogleda i najsigurnije zaštićuje polni organ, a onaj koji to nije u mogućnosti, neka posti, jer je post jedna vrsta zaštite!

17. Sevban, r.a., prenosi od Poslanika islama, s.a.v.s., da je rekao: Post mjeseca ramazana odgovara postu deset mjeseci, a post šest dana ševvala, nakon njega, odgovara postu dva mjeseca, pa to predstavlja post čitave godine!

18. Ebu Ejjub, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., sličan hadis: Ko isposti ramazan zatim to poprati sa šest dana ševvala, kao da je čitavo vrijeme postio!

19. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: Ko se ne prođe lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće!

20. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana, iskupljuju grijehe, ako se između njih ne načine veliki grijesi!

21. Abdullah b. Abbas, r.a., je rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s., je bio najdarežljiviji među ljudima, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada se Džibril sastajao s njim. Džibril se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana kada je zajedno s njim učio Kur’an. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi se s njim sastao, bio je darežljiviji od vjetra koji donosi plodonosnu kišu!

22. Enes b. Malik, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: Ustajte na sehur, jer je u njemu, doista, berićet!

23. Od Amra b. el-Asa, r.a., se prenosi da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: Razlika između našeg posta i posta židova i kršćana je u ustajanju na sehur!

24. Od Sehl b. Sa’da , r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Ljudi će biti u dobru sve dok budu žurili sa iftarom!

25. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Allah Uzvišeni je rekao: Moji najdraži robovi su oni koji najviše žure sa iftarom!

26. Od Selmana b. Amira ed-Dabbija, r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Kada se neko od vas iftari, neka se iftari hurmama, a ako ih nema, neka se, onda, iftari vodom, jer je ona čista!

27. Enes b. Malik, r.a., kaže: Allahov Poslanik, s.a.v.s., bi se iftario sirovim hurmama prije nego bi klanjao. Ako ne bi našao sirove hurme, iftario bi se suhim. Ako ne bi nasao ni suhe hurme, iftario bi se gutljajem vode!

28. Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Kada od vas neko zaboravi pa nešto pojede, ili se napije, neka dovrši svoj post, jer ga je to Allah nahranio i napojio!

29. Aiša, r.a., kaže: Allahovog Poslanika, s.a.v.s., je zaticala zora, a on je od odnosa sa svojim ženama bio džunub pa bi se tada okupao i postio!

30. Zejd b. Halid el-Džuheni, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Ko pripremi iftar postaču, imaće nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi uopće ne umanjuju!

31. Enes b. Malik, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., došao kod Sa’da b. Ubade, r.a., koji mu je iznio hljeba i maslinovog ulja, koje je Vjerovjesnik, s.a.v.s., jeo i, nakon toga, proučio dovu: Neka se kod vas ifare postači, neka vašu hranu jedu pobožni i neka za vas istigfar čine meleki!

32. Od Aiše, r.a., se prenosi da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: Ko je umro, a ostao je dužan post, napostiće za njega njegova najbliža rodbina!

33. Abdullah b. Abbas, r.a., je rekao: Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., je došao jedan čovjek i rekao: Allahov Poslaniče, majka mi je umrla a ostala je dužna mjesec dana posta. Hoću li ja to za nju nadoknaditi?! Da – rekao je on – jer dug prema Allahu je najpreči da se obavi!

34. Od njega se, takođe, prenosi da je jedna žena došla Vjerovjesniku, s.a.v.s., i spomenula mu da je njena sestra ostala dužna postiti mjesec dana, budući da je, ploveći morem, umrla i nije to izvršila. Poslanik, s.a.v.s., joj je rekao: Posti za svoju sestru!

35. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Ko provede Lejletu-l-kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni prethodni grijesi!

36. Od, Aiše, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preporučio: Tražite Lejletu-l-kadr u neparnim noćima posljednjih deset dana ramazana!

37. Aiša, r.a., kaže: Pitala sam Poslanika, s.a.v.s.: Allahov Poslaniče, šta misliš, kada bih znala u kojoj noći se nalazi Lejletu-l-kadr, šta bih u njoj učila? On je odgovorio: Uči: ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHUBBU-L-‘AFVE, FA’FU ‘ANNI / Allahu, Ti si Onaj koji oprašta, Ti voliš praštanje, pa oprosti meni!

38. Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: Kada bi nastupila zadnja trećina ramazana, Allahov Poslanik, s.a.v.s., bi provodio noć u ibadetu, probudio bi svoju porodicu i trudio se da ibadet bude što bolji!

39. Abdullah b. Omer, r.a., je rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s., je boravio u i’tikafu zadnjih deset dana ramazana!

40. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je neki beduin došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i upitao ga: Allahov Poslaniče, uputi me na djelo, s kojim ću, ako ga budem uradio, ući u Džennet! On mu odgovori: Da obožavaš Allaha, ne pripisujući mu druga, da obavljaš namaz, da daješ zekjat i da postiš ramazan! Beduin tada reče: Tako mi Onoga u čijoj je ruci moj život, ja na ovo ništa dodati neću! Kada se on okrenuo, Vjerovjesnik, s.a.v.s., je tada rekao: Kome pričinjava zadovoljstvo da gleda u jednog od stanovnika Dženneta, onda neka pogleda u ovoga!

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4360 times
Been thanked: 3235 times

Post by Lavlje_srce » 02 Mar 2025, 06:15

Mutevelija, ovo ucenje sam slušala uživo. Muha u letu se nije čula u prepunoj sali.

Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 02 Mar 2025, 20:14

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4360 times
Been thanked: 3235 times

Post by Lavlje_srce » 02 Mar 2025, 20:51

Mutevelija wrote: 23 Jan 2025, 14:35

E nek je i taj mit oboren.
Opraše više , kako su peglale, radio ovo, ono po kuci.
Uvijek petljas patrijarhat u Islam. Ako on financijski obezbijedi ženu i djecu, nikakav problem nije održavati kuću čistom i kuhati. Samo većina sada financijski ne obezbjedjuje obitelj, pa onda žena ide raditi + mora čistiti i kuhati + odgajati djecu. To je moguće jedino ako nam poraste još par ruku. Dok se to ne desi, ce svaki normalan muškarac (ukljucujuci vjernike) ce pomagati ženi u svemu i zbog toga neće biti manje muškarac.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 02 Mar 2025, 21:29

Lavlje_srce wrote: 02 Mar 2025, 20:51
Mutevelija wrote: 23 Jan 2025, 14:35

E nek je i taj mit oboren.
Opraše više , kako su peglale, radio ovo, ono po kuci.
Uvijek petljas patrijarhat u Islam. Ako on financijski obezbijedi ženu i djecu, nikakav problem nije održavati kuću čistom i kuhati. Samo većina sada financijski ne obezbjedjuje obitelj, pa onda žena ide raditi + mora čistiti i kuhati + odgajati djecu. To je moguće jedino ako nam poraste još par ruku. Dok se to ne desi, ce svaki normalan muškarac (ukljucujuci vjernike) ce pomagati ženi u svemu i zbog toga neće biti manje muškarac.
Ne petljam ja patrijarhat u islam , nego kazem da se ovde radi o "fetva" shopingu, uzimamo sa nam paše , a ignorišemo šta nam paše.

Čak ima jedna predaja da je Muhammeda .as spasio jedan muškarac a u drugoj predaji da je to bila zena koja ga je spasila. Problem je ko ti plasira predaju i šta mu je nijet sa tim.

Ja sam za istinu , ako je Muhammed a.s pomagao Aiši r.a u kuci i ako je ona ljubomorna bila na Hatidzu r.a koja je čak bila mrtva, da se i to naglasi kako bi dobili širu sliku.
On je rekao da je volio Hatidzu r.a jer ga je prihvatila i razumjela kad ga niko nije razumio.

Ali gledao sam i to da je problem danas izraz "pomagati" zeni, jer je i to na neki način diskriminirajuce gdje ne postoje podjele na muske i zenske poslove, zasto on njoj pomaze, ispade da je njena duznost to raditi.

Razumijem sta govoris ,da treba pomagati ako dvoje rade, isto tako sto ona njemu "pomaze" oko nekih poslova ako on zna nesto raditi svojim rukama, pa mu doda bušilicu dok on nešto buši kod kuće na ljestvama.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 02 Mar 2025, 21:33

Lavlje_srce wrote: 02 Mar 2025, 06:15 Mutevelija, ovo ucenje sam slušala uživo. Muha u letu se nije čula u prepunoj sali.

Moćna sura Milostivi, čak je jedan ateista komentarisao kako se zove sura Milostivi a toliko ima prijetnji Dzehenemom.
Obraća se tu Bog i ljudima i dzinnima.

Inače ova sura se koristi za rukje često.

Meni je lahka za učiti jer se dosta puta ponavlja ono "Fe bi eji alla i Rabbiku matu keziban" Pa koje blagodati Gospodara svoga poričete.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 04 Mar 2025, 19:22

innal-muslimîna wal-muslimâti wal-mu'minîna wal-mu'minâti wal-qânitîna wal-qânitâti wash-shâdiqîna wash-shâdiqâti wash-shâbirîna wash-shâbirâti wal-khâsyi‘îna wal-khâsyi‘âti wal-mutashaddiqîna wal-mutashaddiqâti wash-shâ'imîna wash-shâ'imâti wal-ḫâfidhîna furûjahum wal-ḫâfidhâti wadz-dzâkirînallâha katsîraw wadz-dzâkirâti a‘addallâhu lahum maghfirataw wa ajran ‘adhîmâ
Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 04 Mar 2025, 19:29

Mutevelija wrote: 04 Mar 2025, 19:22 innal-muslimîna wal-muslimâti wal-mu'minîna wal-mu'minâti wal-qânitîna wal-qânitâti wash-shâdiqîna wash-shâdiqâti wash-shâbirîna wash-shâbirâti wal-khâsyi‘îna wal-khâsyi‘âti wal-mutashaddiqîna wal-mutashaddiqâti wash-shâ'imîna wash-shâ'imâti wal-ḫâfidhîna furûjahum wal-ḫâfidhâti wadz-dzâkirînallâha katsîraw wadz-dzâkirâti a‘addallâhu lahum maghfirataw wa ajran ‘adhîmâ
Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.
poznati ajet, ima nekoliko kompilacija kako ucaci ovo uce, nevjerovatno je kako zvuci
al je ajet melodican i lijep sto jest jest i za slusat i sa znacenjem :ruke

nmg da nadjem iz dzemata od "naseg" Fatiha

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 04 Mar 2025, 21:19

tuzlak1212 wrote: 04 Mar 2025, 19:29
Mutevelija wrote: 04 Mar 2025, 19:22 innal-muslimîna wal-muslimâti wal-mu'minîna wal-mu'minâti wal-qânitîna wal-qânitâti wash-shâdiqîna wash-shâdiqâti wash-shâbirîna wash-shâbirâti wal-khâsyi‘îna wal-khâsyi‘âti wal-mutashaddiqîna wal-mutashaddiqâti wash-shâ'imîna wash-shâ'imâti wal-ḫâfidhîna furûjahum wal-ḫâfidhâti wadz-dzâkirînallâha katsîraw wadz-dzâkirâti a‘addallâhu lahum maghfirataw wa ajran ‘adhîmâ
poznati ajet, ima nekoliko kompilacija kako ucaci ovo uce, nevjerovatno je kako zvuci
al je ajet melodican i lijep sto jest jest i za slusat i sa znacenjem :ruke

nmg da nadjem iz dzemata od "naseg" Fatiha
Pa jest tačno se poklapa , i kad misliš da će i dalje govoriti ve, (i) ono završi .
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 04 Mar 2025, 23:20

Mutevelija wrote: 02 Mar 2025, 21:33
Lavlje_srce wrote: 02 Mar 2025, 06:15 Mutevelija, ovo ucenje sam slušala uživo. Muha u letu se nije čula u prepunoj sali.

Moćna sura Milostivi, čak je jedan ateista komentarisao kako se zove sura Milostivi a toliko ima prijetnji Dzehenemom.
Obraća se tu Bog i ljudima i dzinnima.

Inače ova sura se koristi za rukje često.

Meni je lahka za učiti jer se dosta puta ponavlja ono "Fe bi eji alla i Rabbiku matu keziban" Pa koje blagodati Gospodara svoga poričete.

zato sto Gospodar voli pozitivne kontradikcije, koje ostavljaju jak efekat....

a jedno od primjera pozitivnih kontradikcija u Kuranu je kad navodi Faronovu zenu koja ce u Dzennet iako dolazi od najgoreg stvorenja na dunjaluku tog doba....isto tako navodi primjer zene Luta i Nuha koje ce u Dzehennem iako dolaze od najboljih osoba tog vremena, tj poslanika.

Zasto gospodar prijeti Dzehennemom u Suri Milostivi, i to tako strasno....

Da bi izazvao Bogobojaznost kod covjeka, jer kada se pojavi Bogobojaznost eto ti onda odmah Njegove Milosti da se spusta....

pa ovdje ide na prepad da bi ukazao Milost covjeku, da se dozove pameti na vrijeme dok nije kasno, kako bi dao svoju Milost.

Bog to i naznacava u samoj suri Milostivi gdje kaze:

46 A za onoga koji se stajanja pred Gospodarom svojim bojao, biće dva perivoja(Dzennetska)
47 pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
48 puna stabala granatih –

Post Reply

Return to “Religija”