Amerika je zemlja svih ljudi?

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2953 times
Status: Offline

Re: SAD: Mladić ušetao u crkvu i ubio devet osoba

19 Jun 2015, 21:57

Dal se ovaj ubica kad zapitao...
Dali sam ja uistinu Amer.....?
Koliko je poznato,Ameriku su naselili Irci,Englezi,Islandjani.....
...o zidarima,da ne govorim...
potisnuvsi domicilno stanovnistvo u enklave i rezervate....
...demokratski,nego kako....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 166 times
Been thanked: 372 times

20 Jun 2015, 19:42

ma daj,pa jbm ti na sto spade ovaj svijet,pa bruka i sramota za svakog ubojicu koji imalo drzi do sebe
jest da malom ne treba oruzje da ubije nekog dovoljno da iskoci iz kakve mrakace s onom zurkom :bije

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

20 Jun 2015, 23:15

Da je musliman bio bi terorista, ali posto je Amer onda ce biti poremeceni jadnicak kojeg su zlostavljali dok je bio mali pa ostao istraumiran. :123
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11699 times

Re: Amerika je zemlja svih ljudi?

30 Jul 2015, 10:05

Sad baš pročitah negdje, nekog je amerikanca ujela zmija, negdje u USA i račun mu je bio viši od 100.000 dolara. Možda kod nas i nije sve tako loše.

Mika
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

30 Jul 2015, 11:00

Amerika je zemlja svih ljudi samo ako si bijel, krscan i ako imas love.

Sad maloprije procitah u novinama i pogledah video o slucaju koji se desio 19 jula.
Policajac je zaustavio crnca u auto, ovaj nije imo vozacke. Nakon nekoliko minuta razgovora crnac odluci da krene jer ko biva nije nista pogresno uradio. Policajac izvadi pistolj i fino ga rokne u glavu.
Kamera je sve snimila, policajcu ce se suditi za ubistvo.
Cuvajte se malih zena, to da valja naraslo bi.

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Jul 2015, 13:40

Krokodil Behko wrote:Sad baš pročitah negdje, nekog je amerikanca ujela zmija, negdje u USA i račun mu je bio viši od 100.000 dolara. Možda kod nas i nije sve tako loše.
Pa ja uvijk govorim da nije, al niko me ne slusa. Kad sam prvi put isla u Bosnu toliko sam toga imala da im ispricam o stvarnom zivotu ovdje, o stvarima kakve zbilja jesu, cinilo mi se bit ce malo tri mjeseca boravka za sve ono sto htjedoh reci. Ali nije bio niko kome sam ista od tog mogla ispricati i umjesto toga oni su meni pricali kako je u Americi. Ponekad sam se :cudi ponekad :D.
I pustila ih da MISLE kako oni znaju bolje :kafa

Inace ja sam zgrezana uslugama ljudi u drzavnom sektoru, ovo s policajcima je izaslo na vidjelo jer se desava izvan ustanova pa ljudi danas mogu snimati sve. Recimo kad ides mijenjat vozacku, kad produzavas registraciju, kad trebas nesto sredit kod IRS-a, niko te nece ubit, al ti zato dodje da se sam ubijes :rol
Last edited by navika on 30 Jul 2015, 13:41, edited 1 time in total.

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 24 times

30 Jul 2015, 13:41

Ginger wrote:Amerika je zemlja svih ljudi samo ako si bijel, krscan i ako imas love.
E nije tačno! Prije da je zemlja svih ako nisi kriminalac, neovisno o naciji ili rasi. Možda nije med i mlijeko, ali je svakako bolja od Eveope po tom pitanju, a da ne spominjem Balkan homofobni i mržnjom nabijeni. Kako se mi prema romima odnosimo? A prstom upirete :rol

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Jul 2015, 13:48

Oblak wrote:
Ginger wrote:Amerika je zemlja svih ljudi samo ako si bijel, krscan i ako imas love.
E nije tačno! Prije da je zemlja svih ako nisi kriminalac, neovisno o naciji ili rasi. Možda nije med i mlijeko, ali je svakako bolja od Eveope po tom pitanju, a da ne spominjem Balkan homofobni i mržnjom nabijeni. Kako se mi prema romima odnosimo? A prstom upirete :rol
Kod Balkanaca je malo problem besposlenost. Toliko se slobodnog vremena ima da ne znas kud ces sa sobom pa se bulji u monitore, cita i sto jest i sto nije. Kucu se naslijedi, za auto se skucka, ostaloi polahko, uz :kafa
Prosjecan Americanac se nema vremena bavit ni svojim sopstevinim zivotom, a kamoli tudjim, oni neznaju i nemaju vremena saznati ni sto se desava u njihovoj drzava, za razliku od Balkanca koji zna, il bar misli da zna kako ko dise.
Last edited by navika on 30 Jul 2015, 16:35, edited 1 time in total.

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

30 Jul 2015, 13:49

ipak je meni ljepse ovdje kod nas..ne zavidim nikome ko zivi u americi.....:cudi
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

30 Jul 2015, 13:51

navika wrote:
Oblak wrote:
Kod Balkanaca je malo problem besposlenost. Toliko se slobodnog vremena ima da ne znas kud ces sa sobom pa se bulji u monitore, cita i sto i jest i sto nije. Kucu se naslijedi, za auto se skucka ostaloi polahko uz :kafa
Prosjecan Americanac se nema vremena bavit ni svojim sopstevinim zivotom, a kamoli tudjim, oni neznaju i nemaju vremena saznati ni sto se desava u njihovoj drzava, za razliku od Balkanca koji zna, il bar misli da zna kako ko dise.

istina....a isto tako da je u evropi..americi...sve fino zamotatno i sve u rukavicama...tako da se sve pokazuje da je extra, extra

a sta je ispod tog fino zamotanog???
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Jul 2015, 13:59

SaraSara wrote:ipak je meni ljepse ovdje kod nas..ne zavidim nikome ko zivi u americi.....:cudi
:ok
I ne treba nikom zaviditi bez obzira gdje zivio i sta radio. Jer gdje god si samo sebe mozes naci, il ne naci.
Svugdje i u svakoj zemlji ima (ne)srecnih i (ne)zadovoljnih ljudi i pametnom je jasno da mjesto boravka ko ni materijalno stanje ne igra tu neku ogromnu ulogu.

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

30 Jul 2015, 14:01

navika wrote:
SaraSara wrote:ipak je meni ljepse ovdje kod nas..ne zavidim nikome ko zivi u americi.....:cudi
:ok
I ne treba nikom zaviditi bez obzira gdje zivio i sta radio. Jer gdje god si samo sebe mozes naci, il ne naci.
Svugdje i u svakoj zemlji ima (ne)srecnih i (ne)zadovoljnih ljudi i pametnom je jasno da mjesto boravka ko ni materijalno stanje ne igra tu neku ogromnu ulogu.

ko nije zadovoljan....on nece biti ni da ode bilo gdje....

Mika
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

30 Jul 2015, 17:12

Oblak wrote:
E nije tačno!
Nasmija me ovo pravo :D.

Meni se cini da je tema o Americi, ne o Balkanu ili Evropi.
Mislim da nije nigdje med i mlijeko i ako si sirotinja ili pripadnik neke manjine, bilo da se radi o boji koze, religiji ili si gay - u vecini slucajeva neces nigdje bit docekan rasirenih ruku, pa ni u Americi.
Cuvajte se malih zena, to da valja naraslo bi.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11699 times

30 Jul 2015, 18:14

navika wrote:
Krokodil Behko wrote:Sad baš pročitah negdje, nekog je amerikanca ujela zmija, negdje u USA i račun mu je bio viši od 100.000 dolara. Možda kod nas i nije sve tako loše.
Pa ja uvijk govorim da nije, al niko me ne slusa. Kad sam prvi put isla u Bosnu toliko sam toga imala da im ispricam o stvarnom zivotu ovdje, o stvarima kakve zbilja jesu, cinilo mi se bit ce malo tri mjeseca boravka za sve ono sto htjedoh reci. Ali nije bio niko kome sam ista od tog mogla ispricati i umjesto toga oni su meni pricali kako je u Americi. Ponekad sam se :cudi ponekad :D.

Inace ja sam zgrezana uslugama ljudi u drzavnom sektoru, ovo s policajcima je izaslo na vidjelo jer se desava izvan ustanova pa ljudi danas mogu snimati sve. Recimo kad ides mijenjat vozacku, kad produzavas registraciju, kad trebas nesto sredit kod IRS-a, niko te nece ubit, al ti zato dodje da se sam ubijes :rol
Pa gleda raja filmove, znaju sve. Ko ti je kriv što ti nemaš vremena da gledaš filmove, garantovano bi i ti proširila svoje vidike i spoznaje :D

Zar je takav taksirat, vaditi vozačku u USA?
Ja sve mislio, da nema gore nego kod nas, sve nešto nadrndano, da te bog sačuva od naših službenika i to doslovno svih institucija.

Oblak wrote:
Bolja, kako za koga i kako se iz kojeg ugla gleda. Buraz mi trenutno nezaposlen i prima oko 1200 ojra u Belgiji, a dobio bi šipak u USA.
USA je dobra za razvoj vlastitog biznisa ali samo zbog toga, jer se ide na štetu onih koji nisu bogati niti obrazovani, pa niti imaju neke ideje, a takvih je 90% u USA. Ee, lako je tako ostvariti američki san, kad je stvar postavljena tako da se može potpuno zakonito pregaziti preko leševa, da bi se došlo do tog profita.

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Jul 2015, 19:19

Ginger wrote:
Oblak wrote:
E nije tačno!
Nasmija me ovo pravo :D.

Meni se cini da je tema o Americi, ne o Balkanu ili Evropi.
Mislim da nije nigdje med i mlijeko i ako si sirotinja ili pripadnik neke manjine, bilo da se radi o boji koze, religiji ili si gay - u vecini slucajeva neces nigdje bit docekan rasirenih ruku, pa ni u Americi.
O Americi sam i pisao u postu :cudi
Naravno da nigdje nije med i mlijeko, ali na ovoj temi se stavlja fokus na američko nemedimlijekstvo, iz perspektive homofilnih i prema drugačijima otvorenih nas ovdje i ovih europejčića. A iskreno oni nisu ni do koljena Americi po tome. Samo to.
Krokodil Behko wrote:
navika wrote:

Pa gleda raja filmove, znaju sve. Ko ti je kriv što ti nemaš vremena da gledaš filmove, garantovano bi i ti proširila svoje vidike i spoznaje :D

Zar je takav taksirat, vaditi vozačku u USA?
Ja sve mislio, da nema gore nego kod nas, sve nešto nadrndano, da te bog sačuva od naših službenika i to doslovno svih institucija.

Oblak wrote:
Bolja, kako za koga i kako se iz kojeg ugla gleda. Buraz mi trenutno nezaposlen i prima oko 1200 ojra u Belgiji, a dobio bi šipak u USA.
USA je dobra za razvoj vlastitog biznisa ali samo zbog toga, jer se ide na štetu onih koji nisu bogati niti obrazovani, pa niti imaju neke ideje, a takvih je 90% u USA. Ee, lako je tako ostvariti američki san, kad je stvar postavljena tako da se može potpuno zakonito pregaziti preko leševa, da bi se došlo do tog profita.
Amerikanci ti po svim statistikama spadaju u top 5 najobrazovanijih nacija na svijetu. Dakle, iza Japana, J.Koreje i još par država. Ispred Njemačke, VB, i drugih evropskih velesila. Ali naravno da to nije tačno jer smo gledali video u kojem oni ne znaju gdje je Iran i koliko je 2+2...
Ja sam ovu temu shvatio u smislu odnosa Amerike prema različitostima i koliko su Amerikanci spremni takve prihvatiti. To što Belgija daje tvome bratu 1200 ojra je pokazatelj da ga je prihvatila kao svoga i presretna je što ga ima takvog da ga doji dok leži.
Postoji socijala i u USA i naravno da je daleko bolje u životu onima koji su obrazovani i bave se vlastitim biznisima, ali šta ti je tu čudno? Naravno, nije ni svugdje u USA isto. Kao što nije isto u Švedskoj i u Rumuniji u EU. Jedan Vermont ti je med i mlijeko za Belgijicu, po svemu. Recimo. Osim možda ako bi tolerancije prema džabahljebarenju. Onda, pravac Belgija, oni su najtolerantniji.

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Jul 2015, 19:26

Kako nisam znala to za Vermont :lupa

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

31 Jul 2015, 00:15

[ytube][/ytube]
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

31 Jul 2015, 11:44

Salahuddin wrote:Nekako Behko poce od zvecarke pa dodje se do poredjenja zemalja u Evropi i sa Balkanom. Dok je USA definitivno bolja od Balkana, neke stvari jesu istinite. Naprimjer. Behko je rekao istinu oko ujeda zvecarke. Bas se htjelo da on bas pogodi cijenu tretmana ujeda zvecarke u Arizoni. Posto skoro niko nema "puno" osiguranje, racunas da ce tebi stici racun od 20-ak hiljada jer vecina medicinskih planova i osiguranja pokriva vecinom 80%, u slucaju bolnice ili ovakvim slucajevima. A i to je nakon sto ti platis "deductible", koji moze biti svakakav ali je najcesce izmedju $2000 i $5000. Znaci to ces da iskesis pored ono ostalih 20%, koje tvoje osiguranje ne placa. Nadalje, taj "deductible" se obnavlja pocetkom svake godine, tako da ako ides nekoliko puta doktoru na pregled, sve ces sam da platis u okviru tog iznosa. Tek kada predjes tu granicu, osiguranje pocinje sa isplatom svojih 80% (ovo 80% sam uzeo kao neku konstantu jer je vecinom tako, negdje je i 90% ali je negdje i 70%).

Sto se tice jednakosti, najlakse vam je da ne vjerujete ni meni niti bilo kome drugome nego da pogledate neke statistike, koje dolaze od neke ozbiljne kompanije koja ih je sabrala. Tu ce se lako prepoznati sve. Zasto bi se mi ovdje raspravljali, kada svi mozemo da dodjemo do podataka koliko kosta renta stana u PHX-u a kolike su prosjecne plate? I da se ne zajebajemo, ovdje prosjek podizu onih nekoliko sirotana. Pa onda su tu advokati, doktori...oni su ti koji podizu prosjek. Ali vecina ljudi niti su tajkuni niti advokati niti doktori! Ja da vam kazem gdje radim i koliko dugo, a koliko sam placen, rekli bi mi da lazem. Zasto? Zato sto volimo misliti o USA kao drzavi gdje se zlato bere kud god maknes. Ali na stranici mog poslodavca otvoreno stoji kolika je godisnja plata radnika koji pocne raditi. Za nekoliko godina dobijes jako malo povisice a ulozis mnogo vise u posao. Necu vam reci gdje radim i kolika mi je plata. Samo iz razloga koji sam naveo.

Pogledajte koliko je crnacke populacije u USA i vidite koliko ih ima u policiji, medju doktorima, advokatima i sl. Neko ce reci da oni nece da se skoluju. To je donekle tacno. Ali mnogi nece jer znaju da ce morati proci kroz pakao da bi bili jednaki sa bijelcem koji je ucio jedan sat sedmicno. Onda vidite koliko je disproporcija tih sa onim koji su u zatvoru i ne treba ti puno da zakljucis neke stvari. U mnoge stvari sam se uvjerio licno, radeci. Zovite me i prozivajte, ali cak ni ja, koji sam bijelac i radim za poslodavca koji bi trebao biti primjer, ja sam tu jos uvijek stranac, iako tecno govorim i pisem engleski jezik i americki sam drzavljanin.

Bujrum, izvadite vize pa malo posjetite familiju. Sjedicete sami u njihovoj kuci/stanu jer oni moraju da rade, zbog toga sto su tek dvije godine u kompaniji i imaju samo 5 dana godisnjeg. Ako ste pak sretni pa vam rodjak radi 15 godina u firmi, mozda ce imati i 3 sedmice, pod uslovom da nije uzimao ni dana do vaseg dolaska.

Ovaj policajac sto je upucao crnca (mislim na ovog zadnjeg), zaustavio ga je, i kasnije i pucao covjeku u glavu jer nije imao prednje registarske tablice, ne vozacke. Voacku je uredno pokazao i onda je mislio da moze otici jer nije pocinio strasan zlocin. No, prevario se. Ostatak znate.

Necu dalje jer me hvata mucnina i mogu najebati ako se naljutim pa kazem nesto, jednu rijec previse. Ko misli da je lijepo, mislim da nije nemoguce doci ovamo. Mogu cak i pomoci. Ali pozurite ako hocete da vam pomognem jer ja uskoro pakujem kofere. Nece meni djecu odgajati sistem i drzava, nego ja. A to ovdje nije moguce, iz vise razloga.
Taj policajac koji je upucao tog crnca će dobiti doživotnu ili smrtnu kaznu. Budala ima svugdje, u državi od 320 miliona se to više primjeti. Norvežani osude na prekopavanje baštica budalu koja ubije 50 ljudi.

Bio sam tri puta i nisam sjedio sam kući, imali su slobodno moji, nimalo kukali nisu i oduševljen sam bio sva tri puta kako je tamo.
Reci mi samo jesi li SSS ili VSS? VSS sasvim lijepo tamo živi, nekvalifikovani će se patiti svugdje i naravno da neće neki napredak ostvariti, ako nemaju volje ni želje da učine nešto da sebi poboljšaju status (studirati recimo). Za neke je možda prekasno (po meni nikad nije), ali opet, ima opcija povratka, opcija preseljenja u drugu državu i slično, ako je ta tako ogavna da se suzdržavati treba kada se priča o njoj..

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

31 Jul 2015, 11:49

Nesto s emeni ne ide u USA, cak ni u posjetu.
Trebala sam na sluzbeni 7 dana u new Jersey ali sam izmajmunisala da ne idem, radije u Italiju i po Evropi nego u USA. Zasto? Pojma nemam, privlacila me je dok sam bila tinedzer,ali vise ne. No nikad se ne zna :D
A Salahuddine, kako mozes pomoci? Pojasni, mozes i na pp, bas me zanima ;) Mislim, sta fali imati jos jednu vizu u pasosu ako moze :D
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

31 Jul 2015, 22:40

Pa eto, kako do useljenicke vize? Dobijem vizu,ali ne zelim zivjeti tu, jel moze? Nek se nadje :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Post Reply

Return to “Svijet”