Ovo je jako vazno!Krokodil Behko wrote: 06 Oct 2024, 10:31U FBiH uvodi se nova obavezna vakcina za djecu
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine uvodi pneumokoknu vakcinu u redovni imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Bakterija Streptococcus pneumoniae uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica, pa čak i smrti, posebno kod male djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom. Pneumokokne bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je uvođenje pneumokokne vakcine, odlična vijest!
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine stručno je uredio i vodi seriju edukativnih radionica o uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koje su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u FBiH.
Cilj edukativnih radionica je informirati i educirati zdravstvene djelatnike, posebno provoditelje imunizacije, ali i širu javnost o pneumokoku (Streptococcus pneumoniae) – bakteriji koja uzrokuje pneumokoknu bolest, novom cjepivu protiv pneumokoka u redovitom imunizacijskom programu i planu provedbe imunizacije protiv pneumokoka u kantonima Federacije Bosne i Hercegovine. Dodatni cilj je doprinos prevenciji zaraznih bolesti, promidžbi imunizacije i unaprjeđenju i promicanju zaštite zdravlja djece.
Tokom radionica, zdravstvenim djelatnicima će biti uručeni informativno – edukativni i promidžbeni materijali o imunizaciji protiv pneumokoka koje je producirao Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.
Također, bit će predstavljen “Vodič za najbolje prakse i sigurnost imunizacije” čiji je osnovni cilj pružiti informacije za zdravstvene djelatnike i druge dionike koje će pomoći u rješavanju čestih dilema i zabrinutosti koje se javljaju tijekom imunizacije.
Edukativne radionice o uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine održavat će se tijekom listopada i studenog 2024. godine i u drugim gradovima i općinama Federacije Bosne i Hercegovine.
Radionice se organiziraju u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNICEF BIH, Europskom unijom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.
Zarazne bolesti i vakcinacija
Moderator: Krokodil Behko
- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 28101 times
- Been thanked: 25790 times
- Status: Offline
Re: Zarazne bolesti i vakcinacija
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20568 times
- Been thanked: 18564 times
Saće taksisti i slični vikati opet nam djecu tjeraju da ih vakcinišemo to nije zdravo, ja slušao tamo nekog na youtube
- Morgen
- Zvezda foruma
Ne mogu baš da se setim tačno o kojoj je vakcini reč, ali u Australiji se roditelji kažnjavaju koji ne vakcinišu decu svojuspacebound wrote: 27 Jan 2024, 06:39Da sam bogdom ja vlast godinu dana, tako bih vam zivot zagorcala da biste morali sa svojim potomcima zivjeti u sumama, bez posla i obrazovanja ili biste se ponasali kako treba.Lavlje_srce wrote: 26 Jan 2024, 23:29
Ne, upravo je suprotno, vi koji vjerujete MSM i 'autoritetima' ste poput sekte, bez sposobnosti kritickog misljenja - samo gutate slijedece sto vam se servira. Pritom ste svi agresivni, skloni najstrasnijem vrijedjanju, mada vama niko nista ne brani. Naucite se da zivite u drustvima u kom razliciti ljudi imaju, za razliku od vas, argumentirana i razlicita misljenja.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
I trebaju ih kažnjavati.
Ja bih to uveo svugdje na svijetu. U tom segmentu treba biti staljinistički nastrojen.
Ja bih to uveo svugdje na svijetu. U tom segmentu treba biti staljinistički nastrojen.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2180 times
- Been thanked: 3817 times
- Status: Online
Ozbiljna stvar, komšinici oba djeteta, jedan pretškolskog doba, imaju asimptomatsku upalu oba plućna krila. Hvala Bogu na savjesnoj doktorici koja ih je poslala na rentgen pluća na osnovu svog iskustva.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9356 times
- Been thanked: 15708 times
Ljudi nikad nisu duze i kvalitetnije zivjeli al to samo mantra hoce nas pobitMasamune wrote: 07 Mar 2025, 10:19 Saće taksisti i slični vikati opet nam djecu tjeraju da ih vakcinišemo to nije zdravo, ja slušao tamo nekog na youtube
Pa jadni, kako danas lako dogurate do 70, a nekad bilo da se u guzicu udara ko ima srece do 45 dobacit

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Morgen
- Zvezda foruma
Piše mi drugarica, Morgen pazi se od marta će koštati 1.500 eura kazne ako te uhvate da si na mobilnom u autu. Ja odem i pogledam u “Bußgeldkatalog” (znas sta mislim?), ne mogu da nađem. Pitam je odakle ti informacija, kaže sa tik toka.Masamune wrote: 07 Mar 2025, 10:19 Saće taksisti i slični vikati opet nam djecu tjeraju da ih vakcinišemo to nije zdravo, ja slušao tamo nekog na youtube
Oni ozbiljno misle da je tik tok ko zakon
I odavno je jedna humoristička stranica objavila “tiktokeri će nas shraniti”, i imaju pravo.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 530 times
- Been thanked: 780 times
imas faktor ugodnijeg zivota, nije sve do medicine sto se tice doguravanja do 70spacebound wrote: 07 Mar 2025, 10:32Ljudi nikad nisu duze i kvalitetnije zivjeli al to samo mantra hoce nas pobitMasamune wrote: 07 Mar 2025, 10:19 Saće taksisti i slični vikati opet nam djecu tjeraju da ih vakcinišemo to nije zdravo, ja slušao tamo nekog na youtube
Pa jadni, kako danas lako dogurate do 70, a nekad bilo da se u guzicu udara ko ima srece do 45 dobacit
![]()
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9356 times
- Been thanked: 15708 times
Jeste 85% do medicine. Medicina svaki dan napreduje, neke prakse koje su prije 50 godina bile nemoguce danas su normalne.tuzlak1212 wrote: 07 Mar 2025, 10:36imas faktor ugodnijeg zivota, nije sve do medicine sto se tice doguravanja do 70spacebound wrote: 07 Mar 2025, 10:32
Ljudi nikad nisu duze i kvalitetnije zivjeli al to samo mantra hoce nas pobit
![]()
Medicina je fantasticna nauka

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- ironman
- sirius
- Has thanked: 22703 times
- Been thanked: 23270 times
Zapravo se samo treba sjetit od cega se umiralo prije pronalaska antibiotika.
Da smo imali tviter ili fb u to vrijeme.
Ne znam bas da bi se ovi anti javljali kad pocnu kasljat...
Al hajd..
Da smo imali tviter ili fb u to vrijeme.
Ne znam bas da bi se ovi anti javljali kad pocnu kasljat...
Al hajd..
dream of spring.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
Ma jest medicina napredovala, i sam sam preguro tesku bolest i svjedocio sam sta je medicinaspacebound wrote: 07 Mar 2025, 10:40Jeste 85% do medicine. Medicina svaki dan napreduje, neke prakse koje su prije 50 godina bile nemoguce danas su normalne.tuzlak1212 wrote: 07 Mar 2025, 10:36
imas faktor ugodnijeg zivota, nije sve do medicine sto se tice doguravanja do 70
Medicina je fantasticna nauka![]()
Al imas faktor sto ne moramo svi vuc bure vode svako jutro i slicne teske stvari gdje ce mnogim otic kicma, zglobovi, stisnuti nervi, nema kisika u nekom cosku tijela, eto karcinoma i rana smrt, kae dobro je doguro do 45te

Ovo sam parafraziro primjer, moze se sirit u beskonacnost koliko toga dnas ne moramo radit i fizicke aktivnosti su mnogo prilagodjenije ljudskoj prirodi
Faktor ugodnog zivota je velik, nije sve do medicine, evo sta je starog svijeta koji ne ide doktoru nikad jer se boje, al su stari jer imaju lift, vrucu vodu, vodu u cesmi, pristupacno voce i povrce da ne moraju sadit i zaljevat, meso a ne moraju hranit i klat i hrvat se, nekad se za sve ovo lomila ledja iz dana u dan, hodali medju zmijama, jeli ko zna kakve bakterije iz prirode

- ironman
- sirius
- Has thanked: 22703 times
- Been thanked: 23270 times
A s druge strane imas sindrom globalnog sela.
Gdje u staro vrijeme odlazio si najdalje od kuce kolko se mozes do mraka vratit
A danas ides jedinom ulicom ulicom u selu kod nas negdje a pored sasvim normalno sjedi kinez i kaze dobal dan
Ako se razumijemo..
Rizici su kudikamo veci a smrtnost manja.
Zasto?
Medicina bro.
Sve drugo je samo zavaravanje samog sebe.
Gdje u staro vrijeme odlazio si najdalje od kuce kolko se mozes do mraka vratit
A danas ides jedinom ulicom ulicom u selu kod nas negdje a pored sasvim normalno sjedi kinez i kaze dobal dan

Ako se razumijemo..
Rizici su kudikamo veci a smrtnost manja.
Zasto?
Medicina bro.
Sve drugo je samo zavaravanje samog sebe.
Last edited by ironman on 07 Mar 2025, 11:03, edited 1 time in total.
dream of spring.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
ma ja, nisam ja ni reko da je medicina laz, nego samo da ima tu jos bitnih faktora sto dobacujemo 70
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2180 times
- Been thanked: 3817 times
Da ljudi fizicki rade i hrane se ko nekad, uz dostupnu medicinu, mi bi zivjeli u prosjeku do 100te.
Nas i ubi to odvrnes cesmu voda, okrenes tocak radi grijanje, itd
Nas i ubi to odvrnes cesmu voda, okrenes tocak radi grijanje, itd
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12115 times
- Been thanked: 12703 times
DobaL dan
Jest oni R ne znaju izgovoriti...jedan kolega korejanac kad god kaze lijli vecina ga gleda sta je reko a o cockroach kako izgovori da ti ne govorim

Jest oni R ne znaju izgovoriti...jedan kolega korejanac kad god kaze lijli vecina ga gleda sta je reko a o cockroach kako izgovori da ti ne govorim

- Masamune
- DeLorean
- Mood: