U islamskim drustvima su muskarci vise religiozni?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2672 times
Been thanked: 4671 times
Status: Offline

Re: U islamskim drustvima su muskarci vise religiozni?

Post by Nora Ibsenova »

Ovaj Nord je bilesi Arzo klona napravio.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2825 times
Been thanked: 23324 times
Status: Online

Post by HAVANA »

Nije bona pozno bi ga medj hiljadu zena
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Ne valja ovo vako
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Frajera
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1221 times
Been thanked: 3873 times

Post by Laser »

Nora Ibsenova wrote: 05 Jun 2024, 11:05 Ovaj Nord je bilesi Arzo klona napravio.
Nemoguće. :sok
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2672 times
Been thanked: 4671 times

Post by Nora Ibsenova »

Ne znam Bgm, meni otkako je nikab obukao, baš mi lijepo. Otkud vam to da su muškarci više religiozni.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22189 times
Been thanked: 20277 times

Post by Masamune »

Bošnjakinja lupila.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times

Post by Bosnia_Nord »

Nora Ibsenova wrote: 05 Jun 2024, 11:05 Ovaj Nord je bilesi Arzo klona napravio.
Šta ti ovo znači?
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51433 times
Been thanked: 9136 times

Post by ElTriconi »

Masamune wrote: 05 Jun 2024, 08:50 Tako je vehabijo. Sve si u pravu.
I u mene je komunjarska porodica, ima dido slike tite tobejarabi. Cim neko makne slike ucahuri se, stane mu probava totalno. Cim vidi sliku tite odmah skace i u cenifu 😂

E to ti je radikal isto ko oni kratkopantolasi, nema tu price, ne mozes centa pomjerit njegovo uvjerenje 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 122 times
Been thanked: 135 times

Post by Bojana »

Možda je odgovor u tome da su u islamskim društvima muškarci veći tradicionalisti.

I kod nas mnogi religiju posmatraju samo kao neku tradiciju, nešto što im je ostalo od predaka.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Post by Lavlje_srce »

Masamune wrote: 04 Jun 2024, 18:18 Tj. trebaju ti kao djetetu tuklačiti od malih nogu. To jedino i garantuje opstojnost religija danas. U društvima u kojima nema tuklačenja od malih nogu (obično sekularna društva) djeca kad postanu samosvjesna, kad odrastu, mnogo rjeđe se okreću religijama ili samo poštuju neke osnove.
Ne znam sta znaci "tuklačiti", ne zna ni moja trazilica. Iz konteksta razumijem da to znaci uvodjenje u vjeru u ranom dobu. Upravo to prerano uvodjenje u vjeru izazove otpor kod mnogih u odrasloj dobi.

"Nema prisile u vjeru, Pravi put se jasno razli­kuje od zablude", barem u Islamu. Kod onih koji se sami, svojevoljno okrenu vjeri kad odrastu - tu nema vracanja u ateizam.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4352 times
Been thanked: 3287 times

Post by Melek »

Prisile u vjeru nema na papiru ali u realnosti je to prilično diskutabilno. U stvari, veća je prisila na praktikovanje nametnutih vjerskih rituala koji oblikuju ljudske živote od same prisile da vjeruješ i da isto tako vjeruješ u baš to nešto specifično u šta ti neko odredi da vjeruješ. Za neke, opet, to nije prisila već bogom dana normalna stvar. Zavisi sve od percepcije ljudi, njihove samosvijesti, samorasudjivanja. Možda čak i od političkih i socijalnih okolnosti.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Post by Lavlje_srce »

Melek wrote: 09 Mar 2025, 06:44 Prisile u vjeru nema na papiru ali u realnosti je to prilično diskutabilno. U stvari, veća je prisila na praktikovanje nametnutih vjerskih rituala koji oblikuju ljudske živote od same prisile da vjeruješ i da isto tako vjeruješ u baš to nešto specifično u šta ti neko odredi da vjeruješ. Za neke, opet, to nije prisila već bogom dana normalna stvar. Zavisi sve od percepcije ljudi, njihove samosvijesti, samorasudjivanja. Možda čak i od političkih i socijalnih okolnosti.
Za one koji traze odgovore o tome sta je smisao zivota, nikakva prisila nije potrebna, niti bi je trpili. Ne treba biti naucnik da bi bio svjestan duse u sebi koja trazi svoju hranu, a za koju moderna drustva istu ne obezbijedjuju, nego ostavljaju supljinu koju nista ne moze popuniti na zadovoljavajuci nacin. I tako ljudi guraju prazne duse, sve do depresije ili egzistencijalne krize. Takodje je dovoljno posmatrati cuda prirode, faze kroz koje prolazi pred nasim ocima, a za sto nauka ne nudi nista osim najpovrsnijih, nezadovoljavajucih objasnjenja.

Treba postavljati pitanja, sebi. Malo toga je poznato ljudima, mnogi ne poznaju ni same sebe pa sebe cesto iznenade. Razum nije dovoljan. 95% ljudskih misli su reciklirane, tj. danasnje misli su iste kao one juce, iste kakve ce biti sutra. U postu se i to mijenja, sto ce reci da post ne cisti samo tijelo nego i um. O ljudskoj dusi, duhu i zivotu kao takvom ne treba ni pocinjati diskusiju. Ili o smrti, o kojoj ljudi najmanje diskutuju.

Vracam se na ono sto sam napisala iznad. Imamo sveprisutne zablude i imamo ponudu za nesto drugacije, vece od nas samih.

Svako neka bira za sebe kojim putem ce.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Lavlje_srce wrote: 09 Mar 2025, 04:12
Masamune wrote: 04 Jun 2024, 18:18 Tj. trebaju ti kao djetetu tuklačiti od malih nogu. To jedino i garantuje opstojnost religija danas. U društvima u kojima nema tuklačenja od malih nogu (obično sekularna društva) djeca kad postanu samosvjesna, kad odrastu, mnogo rjeđe se okreću religijama ili samo poštuju neke osnove.
Ne znam sta znaci "tuklačiti", ne zna ni moja trazilica. Iz konteksta razumijem da to znaci uvodjenje u vjeru u ranom dobu. Upravo to prerano uvodjenje u vjeru izazove otpor kod mnogih u odrasloj dobi.

"Nema prisile u vjeru, Pravi put se jasno razli­kuje od zablude", barem u Islamu. Kod onih koji se sami, svojevoljno okrenu vjeri kad odrastu - tu nema vracanja u ateizam.
Da se razumijemo, pod tuklačenjem sam mislio na društva koja nisu liberalna gdje su čitavi sistemi vrijednosti uspostavljeni po tom principu. U BiH je to slabo izraženo.
Slažem se i da prerano uvođenje u vjeru zna izazvati otpor, ali opet više u sekularnim društvima. Međutim, mnogo je veća vjerovatnoća da neće izaći iz vjere ako ljude od malih nogu uče na to.
Lakše je manipulisati djecu nego odrasle ljude. Isto tako, veća je šansa da će dijete kasnije postati ateista, agnostik i ostalo ako nema tog učenja od malih nogu.

Islam se dobro drži jer masa ljudi sa zapada prelaze na tu religiju u kojoj vide spas, ali više iz drugih religija. Trenutno je Islam macho religija za mnoge muškarce zapada. Npr. Andrew Tate kad je prešao na Islam i kad je počeo pričati o istom to je odjednom postalo cool onima koji gutaju njegove riječi. Ima tu još primjera.

Istovremeno, sve je više ateista, agnostika i sličnih na svijetu.
Last edited by Masamune on 10 Mar 2025, 18:34, edited 3 times in total.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 3093 times

Post by Mutevelija »

Masamune wrote: 10 Mar 2025, 18:19
Lavlje_srce wrote: 09 Mar 2025, 04:12

Da se razumijemo, pod tuklačenjem sam mislio na društva koja nisu liberalna gdje su čitavi sistemi vrijednosti uspostavljeni po tom principu. U BiH je to slabo izraženo.
Slažem se i da prerano uvođenje u vjeru zna izazvati otpor, ali opet više u sekularnim društvima. Međutim, mnogo je veća vjerovatnoća da neće izaći iz vjere ako ljude od malih nogu uče na to.
Lakše je manipulisati djecu nego odrasle ljude.
Obaveza je muslimanu i muslimanki da obrazuje dijete i uvede u Islam.
Za to će biti pitanina Sudnjem danu, pogotov majka što joj dijete ne zna osnove Islama
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Pa eto, upravo si potvrdio to što sam rekao. Bez toga bi i Islam bio na tankom ledu. Isto i da nema selektivnog šerijata u određenim zemljama.

Kršćanstvo je već u krizi odavno izuzev pravoslavlja koje se isto još drži.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Masamune wrote: 10 Mar 2025, 18:27 Pa eto, upravo si potvrdio to što sam rekao. Bez toga bi i Islam bio na tankom ledu. Isto i da nema selektivnog šerijata u određenim zemljama.

Musliman moze ozeniti i kršćansku i jevrejku ako mu ona garantuje da ce djeca biti muslimani!
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Melek wrote: 09 Mar 2025, 06:44 Prisile u vjeru nema na papiru ali u realnosti je to prilično diskutabilno. U stvari, veća je prisila na praktikovanje nametnutih vjerskih rituala koji oblikuju ljudske živote od same prisile da vjeruješ i da isto tako vjeruješ u baš to nešto specifično u šta ti neko odredi da vjeruješ. Za neke, opet, to nije prisila već bogom dana normalna stvar. Zavisi sve od percepcije ljudi, njihove samosvijesti, samorasudjivanja. Možda čak i od političkih i socijalnih okolnosti.
U vjeru nema prisile ali kad čovjek jednom prihvati islam mora se pokoravati njegovim pravilima

Tačno je ne možeš prisiliti nekoga da pređe u Islam ali kad on pređe u Islam tj preda se jer taslim znači predati se.
Onda za njega važe islamska pravila i propisi i podliježe njima
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 681 times
Been thanked: 1060 times

Post by tuzlak1212 »

imal mi ista jadnije nego kad Andrew Tate-a stave u kos muslimana, s tim da ne osporavam jel il nije on licno musliman nit su to moja posla
ali taj red-pill pokret koji se desio a to su pojedinci a ne mase koje vole njeg je jako jadan, i na kraju kao sto su nekad svi muslimani bili teroristi pa se svi dizali da objasnjavaju da to nije tako, sad su preko noci zbog ove osobe svi muslimani red-pill muske barabe i osvetnici nad zenama (mislim u javnom mnijenju)
sve je to pogresno i nije slika Islama
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51433 times
Been thanked: 9136 times

Post by ElTriconi »

Masamune wrote: 10 Mar 2025, 18:27 Pa eto, upravo si potvrdio to što sam rekao. Bez toga bi i Islam bio na tankom ledu. Isto i da nema selektivnog šerijata u određenim zemljama.

Pajdo mladi ljudi i djeca su ko glina. Ne razumiju ni 2% sta se desaje oko njih, vecinom nadju uzora i prate ga. Gledo sam danas ispovjest srbina koji je bio u dva logora u konjicu i najvise belaja je imo od djece i momaka, neki se snimio i izvino se zarobljeniku, vice nije znao sta je radio. Svi su osudjeni i odlezali zatvora kolko ih sljeduje.

Znaci djeca i mladji momci su zeljni dokazivanja, bitno je samo dje ce ih neko koga smatraju za uzora usmjerit. Prvo je to babo pa onda ostali autoriteti. Od gline mozes napravit najboljeg covjeka samo ako si dobar umjetnik, isto tako i najgoreg. Zavisi 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Post Reply

Return to “Religija”