Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10835 times
Been thanked: 12712 times
Status: Online

Re: INCIDENT U NJEMAČKOJ: Pekar odbio uslužiti djevojku iz BiH zbog nikaba

Post by Krokodil Behko » 09 Mar 2025, 15:36

ODRASLA JE KAO PRAVOSLAVKA PA PRIMILA ISLAM: "Svi me pitaju kako to da se zovem Sanja i nosim hidžab"

Image

Sanja Domuz Sadiković sa ponosom nosi hidžab, smatrajući ga svojom ispunjenom obavezom. Islam je, kako kaže, prihvatila jer se u njemu pronašla, ne smatrajući da je promijenila veru, već da je tek tada stekla svoju prvu istinsku duhovnu pripadnost.

– Nikada ne kažem da sam promijenila veru, jer nisam odrasla u vjerski orijentisanoj porodici. Islam sam prihvatila kao svoju vjeru, ali prije toga nisam imala vjersko opredjeljenje. Odrasla sam u tradicionalno pravoslavnoj porodici, ali je religija kod nas bila prisutna samo kroz običaje poput proslave Vaskrsa i Božića. Zato često kažem da sam islam prihvatila kao vjeru u kojoj sam se oduvijek osjećala kod kuće – objašnjava Sanja, a prenosi portal Hanuma.ba.

Još kao osmogodišnjakinja počela je da pohađa vjeronauku i mekteb, a svoj život prije islama opisuje kao beznačajan u poređenju s onim što je kasnije došlo.

Poput mnogih mladih, tokom puberteta preispitivala je svoja uvjerenja, istraživala različite puteve i tragala za odgovorima.

– Pokušala sam da pronađem duhovno ispunjenje i na drugim mjestima, ali me ništa nije ispunjavalo kao islam – priznaje.
Sanja vjeruje da rano gubljenje roditelja mijenja percepciju o svijetu. Djeca najčešće vide roditelje kao neuništive, ali kada ih prerano izgube, shvataju da postoji viša sila koja upravlja sudbinom. Ratna dešavanja i tragedije koje je proživjela dodatno su je uputile ka islamu, gdje je pronašla sigurnost i utjehu.

– Priča o Poslanikovom (s.a.v.s.) teškom djetinjstvu, njegovom siromaštvu i iskušenjima kroz koja je prolazio, bila mi je inspiracija. Poistovijetila sam se s njim i u djetinjstvu sam vjerovala da, ako je on imao tako težak život i zauzeo posebno mjesto kod Alaha, mogu se i ja nadati nečemu sličnom – dodaje.

Sanja danas smatra da joj je život stabilniji i ispunjeniji jer ima jasan cilj.

– Hidžab je obaveza svake žene i ja sam ga prihvatila onda kada sam se osjećala dovoljno zrelom i psihološki spremnom za sve što nosi sa sobom. Komentari okoline su neizbježni, ali ja se ne obazirem na njih. Zato sam i čekala momenat kada ću moći da ih ignorišem i jednostavno se nasmijem kaže.

Međutim, mnogi su iznenađeni njenim imenom u kombinaciji s hidžabom.

– Ljudi kod nas najviše sude po imenima. Kad kažem da se zovem Sanja, a nosim hidžab, odmah slijede zbunjeni pogledi i pitanja. Naše društvo nije otvoreno za promjene i ima mnogo predrasuda, ali mene to ne pogađa – objašnjava.

Sanjina majka Vesna prihvatila je islam sa 36 godina. Odrasla je u porodici u kojoj religija nije igrala značajnu ulogu, a život joj je bio ispunjen teškim izazovima.

– Udala sam se, pa je došao rat, pogibija muža, borba za djecu, poslijeratna izgradnja života. Taj period bio je neprestana borba. Islam mi je donio novi pogled na život i upotpunio ono što mi je nedostajalo – zaključuje Vesna.

Za Sanju i njenu majku, islam nije bio promjena vere, već put do istinske duhovne pripadnosti i unutrašnjeg mira.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3200 times
Been thanked: 5551 times
Status: Offline

Post by Nora Ibsenova » 09 Mar 2025, 15:43

Je li ovo kcerka Cedomira Domuza?
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 33754 times
Been thanked: 31747 times

Post by Morgen » 09 Mar 2025, 15:45

Domuz… ja se te reči sećam iz detinjstva, strina je tako psovala kad je bila ljuta na decu 😂
Last edited by Morgen on 09 Mar 2025, 15:45, edited 1 time in total.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 09 Mar 2025, 15:45

Nora Ibsenova wrote: 09 Mar 2025, 15:43 Je li ovo kcerka Cedomira Domuza?

Izgleda da jeste

Sanja Domuz Sadiković, ćerka Čedomira Domuza, imala je veliki izazov u životu kad je odlučila da primi islam. Trpela je, kaže, mnogo negativnih komentara, ali je naučila da na iste odgovori osmehom. I ne samo to: ova lepa, mlada žena s radošću nosi hidžab, a u islam je uvela i svoju majku Vesnu.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 09 Mar 2025, 15:51

Krokodil Behko wrote: 09 Mar 2025, 15:45
Nora Ibsenova wrote: 09 Mar 2025, 15:43 Je li ovo kcerka Cedomira Domuza?

Izgleda da jeste

Sanja Domuz Sadiković, ćerka Čedomira Domuza, imala je veliki izazov u životu kad je odlučila da primi islam. Trpela je, kaže, mnogo negativnih komentara, ali je naučila da na iste odgovori osmehom. I ne samo to: ova lepa, mlada žena s radošću nosi hidžab, a u islam je uvela i svoju majku Vesnu.
Zelim joj sve najbolje. Otac joj je bio ljudina.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by Krokodil Behko » 12 Aug 2026, 18:49

DRAMA NA BAZENU: Žena u burkiniju morala izaći iz vode, uslijedilo neobično objašnjenje

Image

Žena odjevena u burkini, odnosno kupaći kostim koji je u skladu s islamskim vjerskim običajima, morala je napustiti bazen na bazenu Mariborski otok, objavili su slovenski mediji.

Prema informacijama koje su dostavili čitatelji, zaposlenici su ženu pozvali da napusti bazen, dok je istovremeno grupi muškaraca navodno bilo dozvoljeno kupanje u donjem rublju.

Upravitelj bazena Mariborski otok, gradsko preduzeće Šport Maribor, nije službeno obaviješten o tom događaju, izjavio je predstavnik preduzeća Tomi Prosnik.

Prosnik je pojasnio da se poduzimaju mjere protiv svih osoba za koje se utvrdi da krše pravila ponašanja na bazenu.

"Kupanje je dozvoljeno u kupaćim kostimima, dok je zabranjena upotreba odjeće koja nije namijenjena kupanju u vodi, odnosno običnih majica i hlača ili slične odjeće. Takva odjeća upija vodu i otežava kupača, što predstavlja sigurnosni rizik", rekao je Prosnik.

Dodao je da je važan i higijenski aspekt.

Govoreći o vjerskim i drugim posebnim vrstama kupaćih kostima, Prosnik je istakao da su dozvoljene sve vrste kupaćih kostima, bez obzira na njihovu tradicionalnu ili vjersku namjenu.

"Dozvoljene su sve vrste kupaćih kostima, nije važno šta je tradicionalno ili zbog kojeg razloga je kupač tako odjeven. Postoje i duži, veći kupaći kostimi, kao i pokrivala za kosu koja su namijenjena kupanju. Ako su takve vrste, niko neće praviti problem zbog toga što ih kupač koristi", pojasnio je Prosnik.

Dodao je da neki kupaći kostimi zbog svog oblika na prvi pogled mogu podsjećati na donje rublje, ali da su odgovarajući za kupanje.

Prosnik je naveo i da se slučajevi u kojima neko želi da se kupa u neprikladnoj odjeći povremeno dešavaju, ali da nisu učestali.

pizarro
sportski urednik
sportski urednik
Has thanked: 7996 times
Been thanked: 9739 times

Post by pizarro » 14 Aug 2026, 11:01

sestre raznose :oo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4317 times
Been thanked: 4033 times

Post by Naseef Mushroom » 14 Aug 2026, 14:51

pizarro wrote: 14 Aug 2026, 11:01 sestre raznose :oo

:D.
Koja je ovo grupa? Meccalica?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 28 times

Post by zvrk » 16 Aug 2026, 18:23

Evo samo da ubacim nesto o cemu Kur'an u stvari govori... kad govori o "hidzabu..."

U Kur'anu je ovo "HIDZAB"...

Prije "hidzaba..." Kur'an govori o "svemu necemu...".... i onda hoooop spomene "hidzab..."

pa onda poslije spominjanja "hidzab" hoooop govori o "necem drugom sto je povezano sa hidzabom..."

e sad.... najvaznije je... da sve ovo sto Kur'an govori prije spominjanja hidzaba..

Kur'an uopste nista o tome ne govori u ovom drugom... o cemu Kur'an govori poslije spominjanja hidzaba..

narocito sto tako Kur'an svaki put kad se bilo sta.. bilo kad.. kad bilo kako Kur'an govori... poslije svakog spminjanja hidzaba..

Sve prije spominjanja hidzaba... i sve poslije spominjanja hidzaba...

u Kur'anu uopste nista nema od ovoga sto se "danas govori da je "HIDZAB"

Ovaj... da ga nazovem "danasnji hidzab..." NISTA NIGDJE TAKO O TOME NEMA U KUR'ANU.

Kad sam postavljao pitanja o hidzabu... i sad puknem ko petarda kakve sam sve odgovore dobijao...

ovako o tome da kazem.... kartko i jasno.. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

KUR'AN KAD GOVORI O HIDZABU... GOVORI O TOTALNO NECEM DRUGOM....

Primjeri "hidzaba..." ima ih bezbroj bezbrojnih... bezbrojaaaaaa

ali evo nesto.. nesto najjednostavnije o cemu u stvari Kur'an Govori kad govori o HIDZABU

skroz ukratko...

ODAKLE GOD BILO KO KAD PRICA O KUR'ANU NA BILO KOJI NACIN... NEMA NIKO DA GA NE PREPOZNAJE..

SVE DRUGO OD PREPOZNAVANJA KUR'ANA... JE HIDZAB

KUR'AN JE I HIDZAB... I NIJE HIDZAB...

PRVO KUR'AN GOVORI STA JE ONO STO JE ISPRED HIDZABA...

TU UOPSTE NIGDJE NEMA DA KUR'AN DIREKNO BILO STA GOVORI NAMA (LJUDIMA)

VEC GOVORI DA JE SVE STO JE ISPRED "HIDZABA..." DA JE TO "SVE I SVASTA" U STA SPADAMO I MI (LJUDI)

KURAN KAD GOVORI STA JE IZA HIDZABA...

DA JE TO SVE ONO "DRUGO"... RADI CEGA JE SVE I SVASTA (U STA SPADAMO I MI LJUDI)... ISPRED HIDZABA.

TO JE SVE O CEMU KUR'AN GOVORI KAD NA BILO KOJI NACIN SPOMINJE HIDZAB.

KUR'ANSKO ZNACENJE HIDZABA UOPSTE NIJE OVAJ "DANASNJI HIDZAB"

Sve ovo "danas" sto se govori o hidzabu... su nasi (ljudski) .... UMISLJAJI

koji su tu iz svakakvih razno raznih razloga...

koji su to "razlozi..." svi se lahko mogu pronaci bilo gdje u Kur'anu.

mozemo to reci nekako i ovako...

SVAKI UMISLJAJ "I SVE IZ TOGA..." NALAZI SE PRIJE BILO IKAVOG SPOMINJANJA KUR'ANSKOG HIDZABA...

na najjednostavaniji nacin...

SVE STO VIDIS... NALAZI SE PRIJE HIDZABA.

SVE STO JE POSLIJE SPOMINJANJA HIDZABA.... JE ONO STO NE VIDIS.... "HIDZAB"

COVJECE... TO UOPSTE NIKAKO NE MOZES ZNATI.. AKO NIGDJE NIMALO NISI OTISAO IZA "KUR'ANSKOG HIDZABA..."

..... I JOS SVASTA NESTO... O CEMU KUR'AN UOPSTE NISTA NE GOVORI PRIJE SPOMINJANJA HIDZABA...

Ima onaj jedan Hadis... gdje Muhammed savs odgavara Ashabima na pitanje:

Zasto ti toliko klanjas... kad ti je BOG sve prijasnje, sadasnje i buduce grijehe oprostio...?

Muhammed savs im odgovara: Hocu da sam ponizni BOZIJI ROB

Muhammed savs njima odgovara "iza Hidzaba..."

Ashabima koji su " ispred Hidzaba..."

Ovaj Hadis je veoma lahko pronaci bilo gdje u Kur'anu.

(ovaj hadis nema gdje "danas..." nije uvaljen i podvaljen i zavaljen na svakakve nacine)... IZ UMISLJAJA

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 17 Aug 2026, 12:44

Na jedan jednostavniji nacin... nekako ovako...

STA KUR'AN U STVARI GOVORI DA JE HIDZAB.....

HIDZAB je sve ono... sto te vodi, odvede i dovede do radnje... da uradis bilo sta...

kad uradis.... to bilo sta... bilo koju radnju... NIJE HIDZAB

ili ovako..

Sve sto nije zavrseno... JE HIDZAB

Sve sto je zavrseno... NIJE HIDZAB

ili ovako ...

Sve sto u zivotu radis... JE HIDZAB

Sve sto si u zivotu uradio... NIJE HIDZAB

ili ovako...

Kad si u zivotu... zivis... je HIDZAB

Kad nisi u zivotu... preselis, umres... NIJE HIDZAB

ili ovako...

SVE NEZAVRSENO JE HIDZAB....

SVE ZAVRSENO NIJE HIDZAB...

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 28948 times
Been thanked: 7809 times

Post by Veca » 17 Aug 2026, 15:39

:ha meni je bolje da vise ne unilazim na ovu temu.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 17 Aug 2026, 23:39

Evo nesto na totalno jedan drugi nacin... sta Kur'an u stvari govori o HIDZABU

NEZGODNO JE KAD "DANASNJI" BOZIJI POSLANICI... I BOGOVI I BOZICE....

UVIDE DA UOPSTE NISU NI BOZIJI POSLANICI... NI BOGOVI I BOZICE...

dert
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 152 times
Been thanked: 447 times

Post by dert » 18 Aug 2026, 01:34

ama sta ima koga brigati kako se ko oblaci , kako se ko moli bogu

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 18 Aug 2026, 08:04

Da se uopste vodi diskusija o bilo kakvom pokrivanju glave je smesno

Ali lice pokrivati je van pameti.
Na celoj planeti da se spale te burketine da nikom vise ne padne na pamet da bilo koja zena, i nedajboze, devojcica, mora da je nosi.

Koji sovinista mora da je taj otac, suprug koji to podrzava da mu voljena zenska osoba ne vidi sunce.

Jos ako se poziva na veru…. Da ne izazove blud u muskarcu
Ma jeli

Daj da vam iskopamo oci pa ne morate da gledate uopste
IMG_1349.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 18 Aug 2026, 08:05

Sorry, ali to me jako ljuti

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 4955 times
Been thanked: 2196 times

Post by Quds » 18 Aug 2026, 08:55

Hadž je jedan od 5 islamskih dužnosti. Smije li žena tada nositi burku, nikab, rukavice, itd? Da su te stvari naređene ženi, ne bi postajala striktna zabrana istih tu. I, čim se krene o ovome, odmah se neko dosine Kabula...

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 20 Aug 2026, 06:44

Morgen wrote: 18 Aug 2026, 08:04 ..........................................
.................

Na neki nacin mi se svidja ovo sto je napisano.... jer "to je jedno od najblizeg..... od onog"......

kad se sve vraca... tamo... odakle su sve " svakakve tudje mane.. dosle"....

Nije uopste vazno je li svjesno ili nesvjesno.... ali je "zagrebano... nesto"... o cemu sam na neke nacine stalno pitao

"sve danasnje bozije poslanike... i sve bogove i bozice... do kojih sam uspio stici... doci... naici.."

Nije to uopste "stvar" HIDZABA... jer KUR'AN O HIDZABU U STVARI "govori nesto totalno drugo..."

vec je to "stvar" naseg (ljudskog) uvaljivanja i podvaljivanja svega i svacega.... svakome koga se docepamo....

a to je vec nesto sto uopste nema nikakve veze ni sa ISLAMOM NI SA KUR'ANOM.

Evo nesto.. sto sam mnogo puta pokusavao da pricam o tome...

...rekoh: Ako je Islam u Kur'anu ukinuo i unistio svo i citavo cjelokupno robovlasnisvto... i sve oslobodio... od prisilnog bilo kakvog nametanja

de mi pokazite gdje je Islam u Kur'anu vratio bilo kakvo robovlasnistvo... bilo koje ili bilo kakvo prisilno nametanje... ili podvaljivanje..

(a ovo sto Kur'an kad "o tome govori".. uopste nigdje ne spominje nas-(ljude), vec govori o SVE I SVASTA... e do toga jos ni jednom nisam stigao)

... i onda... jelde... sve i svasta se tu desava... ali samo kod nas (ljudi) i nikad... kod nikog drugog... OD SVE I SVASTA.

pa onda.. kako to nekako samo od sebe sve odvede na...

DA AKO BOG HOCE DA SVI VJERUJU U NJEGA, je li vi to meni govorite da tako nebi bilo...??? (KOD NAS LJUDI)

a ovo jos ni jednom nisam stigao "nikog od danasnjih poslanika i bogova i bozica"... da upitam....

A GDJE JE OVO SVE I SVASTA...?

STA SE DESAVA SA SVE I SVASTA.... BEZ NAS (LJUDI)

Evo kad "izbacimo nas (LJUDE...)"... je li vi hocete da kazete da nema vise nista drugo... sto vjeruje u BOGA...?

.................................................................................................?

da skratim... u Kur'anu ima "ono ispred.. HIDZABA"... pa ima "ono u.. HIDZABU"... pa ima "ono iza.. HIDZABA"...

Na neki nacin mogu to da napisem i ovako:

NESTO STO JE OD NAJTEZE... (nama-ljudima) JE DOCI ISPRED HIDZABA...

jer treba tu............................................................................................................. doci

"pa je od svega toga najlakse"... uvaljivat i podvaljivat svasta nesto... svakome koga se god docepamo.... (mi-ljudi)

Zato mi se svidja ovo sto je napisano...

Morgen wrote: 18 Aug 2026, 08:04 ..........................................
.................

jer sam na kraju "poslije svega i svacega"... nesto bas tako slicno (i jos gore...) zavrsavao pricu..

Evo sad se spominje i HADZ....

Evo nesto o HADZU... najkrace...

HADZ JE U CIJELOJ SVOJOJ ISLAMSKOJ I KUR'ANSKOJ SVEUKUPNOJ CJELOKUPNOSTI... HIDZAB.

HADZ JE HIDZAB.... HIDZAB JE HADZ...

sad.. za sad.... toliko o tome....

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 20 Aug 2026, 20:40

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 21 Aug 2026, 15:40

sve i jedan ekstrem je ispod neba....

"burka plava kao nebo.........."

zato je skola vazna.... da se pogleda iza neba...

da se razvale "nebeski zatvori"...

SKOLA JE PRVO STO SVAKI EKSTREM ODMAH PONISTAVA........................

JER NI JEDAN EKSTREM NIKAD NE MOZE KROZ NEBO...

(sukob sa samim sobom... pa je to odmah sukob sa svime i svacemu okolo sebe... i citavim svemirom)

Post Reply

Return to “Religija”