Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?

Kolači, torte, zimnice, pića
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?

Post by drugrankovic »

fukare a :obrve

kg svinjskog 450 din kg juneceg 530 din :obrve i nije neka razlika...

a cvarci 800 din :obrve

slanina 450 - 700 , panceta i skuplja

fukara ? :obrve

jok, vole to jbg... pitaj laganog ocel prije ko ti i ja jagnjetinu ili prasicu?

ne moras ni pitati, jel i on fukara ? :obrve

sve si reko
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

Nedo wrote:Zato što su fukare, jedan od najsiromašnijih naroda na Balkanu, a kila svinjetine košta 5 KM a kila janjetine 4x više...

i da te pitam nesto? vi ste to pa bogati? za srbiju ste jos bar eru iza... po svemu ...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

kad ti neko odgovori da ljudi nesto jedu jel su fukara... ne mora vise nista da kaze...
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

..svinjetina je dobra za sex :ok
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

drugrankovic wrote:fukare a :obrve

kg svinjskog 450 din kg juneceg 530 din :obrve i nije neka razlika...

a cvarci 800 din :obrve

slanina 450 - 700 , panceta i skuplja

fukara ? :obrve

jok, vole to jbg... pitaj laganog ocel prije ko ti i ja jagnjetinu ili prasicu?

ne moras ni pitati, jel i on fukara ? :obrve

sve si reko
..ovisno o dobu godine od prvi maja do velike gospe ništa nije bolje od janjetine kasnije ću rađe svinjetinu..ali da sam ljubitelj janjetine nije upitno :ok
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41366 times
Been thanked: 28134 times
Status: Online

Post by Rum »

Zato sto je jeftina 1 kg krmetine 6 km a teletine 14
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41366 times
Been thanked: 28134 times

Post by Rum »

Al ne samo srbi vecina Bosanskog naroda zato sto je teletina luksuz ,imam komsiju Sulju pojeo je vise krmetine od Rankovica :osama
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti »

Ne znam zašto je ova tema namjenjena isključivo za srbe , pa kod nas i cirka i preko trideset odsto muslimana jede isto meso . :roll
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Terasa svjesti wrote:Ne znam zašto je ova tema namjenjena isključivo za srbe , pa kod nas i cirka i preko trideset odsto muslimana jede isto meso . :roll
Muslimani ne jedu svinjetinu.Ti tvoji možda imaju muslimanska imena ?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti »

Jedu Komesare ništa nije bolje ni tvoje okruženje , hajde da izazovem salvu na sebe ali mi u suštini nemamo svoje ja i ne poštujemo svoje . :hm

Hm ovdje naravno mislim i na slaninu pa i svinjsku divljač. :bua

Svako može da bira baš me briga .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25044 times
Been thanked: 6557 times

Post by Veca »

:djed ih,da mi sad jednu pecenicu! :zubi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Terasa svjesti wrote:Jedu Komesare ništa nije bolje ni tvoje okruženje , hajde da izazovem salvu na sebe ali mi u suštini nemamo svoje ja i ne poštujemo svoje . :hm

Znam da jedu i ako Kur'an strogo zabranjuje:

Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno; i što je strmoglavljeno, i rogom ubodeno, ili od zvijeri načeto - osim ako ste ga preklali - i što je na žrtvenicima žrtvovano,* i zabranjuje vam se gatanje strjelicama.* To je porok!.....(Al Maide,3, Kur'an)
On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime...(al,Baqara, 173,Kur'an)

A ni sljedbenici Biblije nemaju opravdanje da jedu SVINJSKO MESO :

Što god ima papke i papci su mu razdvojeni, i PREŽIVA izmedju životinja, to jedite. (Biblija, 3 Mojsijeva ili 11.3 ili Levitski zakonik 11.3)
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

A sta da kažem. Odmalena sam učena jesti sve meso i sve sam doslovce tamanila. Sada uglavnom jedem junetinu a nekad smo klali puno svinja. I dalje mi je slanina i čvarci i suhovina puno ukusnije nego suhovina junetine. Kuhana i dinstana junetina mi je zakon :ok ...ali šta se tiče svinjetine - nema tice do prasice...Znam ukusi su različiti. Ja ne mogu smisliti janjetinu i ovčetinu iako sam pokušala jesti...
E da, ovo sve što kupimo meso - to nije ni blizu ukusno mesu nekadašnje junadi i svinja. Sjećam se ukusnosti mesa crnih svinja...a o piletini da i ne pričam. Jedem i ja cekinove piliće ali u odnosu na piliće kakve sam jela u djetinjstvu - ovo je nužno zlo...ama mrče...hbga al tak je...Ja kupila jednom puretinu prek sindikata, svi hvalili meso a moje mačke nisu htjele jesti...et...

A to šta se tiće Biblije...neki idu dotle pa izmišljaju da ljudi ne bi smjeli uopće jesti meso...ama ne ide grijeh u usta :ovaj :hihi možda ...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Mika
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mika »

Jedem sta volim i sta mi se jede. Sto se tice mesa - piletina na prvom mjestu. Onda teletina, al je uzasno, uzasno skupa i slabo je ima kupiti gdje sam ja. Uzmes neku govedinu pa je onda moras dinstat 5 sati da bi je mogo zvakat a da se ne udavis.

Janjetinu ne volim, ne volim joj miris a kamoli sta drugo. Isto tako jaretinu.

Od salama najvise mortadela/sunka/alpska/tirolska. ..pipi i poli ne mogu smislit.

Voljela bih da vise kuham bez mesa, mislim da danas nijedno nije zdravo za jest. Al ne znam a i ovi moji slabo sta hoce ako nema mesa.
Cuvajte se malih zena, to da valja naraslo bi.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

I moja mama je veliki mesaroš, dodijaju mi prsti u mesu stalno i rezuckanje...
Ma sve zavisi i kako se meso priprema...svinjetina može biti loše ali i odlično spremljena. Moj sin oli juneće šniclice ali moram ih tri sata pod parom peći da budu sasvim mekane, rasipaju se kak buddu mekane...i jako puno zavisi kako mesar reže meso...kako su posložena vlakna kad se peku ili kuhaju...ima tu caka i cakica...
titicha
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by titicha »

Ne jedu samo Srbi najvise svinjetine. Dok sam zivjela u Dalmaciji oni uglavnom preferiraju
janjetinu a kako je to bio otok Pag,navikla sam na pasku janjetinu. Odlicna je i ima poseban smek. Mljac.
Sad sam u zagorju i tu jedu samo ili uglavnom svinjetinu. Imaju onu-nema tice do prasice. I jedu jako masnu i tesku hranu. Dobro,to mogu shvatiti s obzirom na kolicinu alkohola,tocnije gemista koji se u zagorju konzumira.
To bas ne ide uz piletinu :D.
Ja ipak vise volim piletinu,junetiinu i teletinu
Od svinje jedino odojak za Bozic
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Zasto mi jedemo janjetinu?
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

KOMESAR wrote:
Terasa svjesti wrote:Jedu Komesare ništa nije bolje ni tvoje okruženje , hajde da izazovem salvu na sebe ali mi u suštini nemamo svoje ja i ne poštujemo svoje . :hm

Znam da jedu i ako Kur'an strogo zabranjuje:

Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno; i što je strmoglavljeno, i rogom ubodeno, ili od zvijeri načeto - osim ako ste ga preklali - i što je na žrtvenicima žrtvovano,* i zabranjuje vam se gatanje strjelicama.* To je porok!.....(Al Maide,3, Kur'an)
On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime...(al,Baqara, 173,Kur'an)

A ni sljedbenici Biblije nemaju opravdanje da jedu SVINJSKO MESO :

Što god ima papke i papci su mu razdvojeni, i PREŽIVA izmedju životinja, to jedite. (Biblija, 3 Mojsijeva ili 11.3 ili Levitski zakonik 11.3)
:ovaj Vidiš, ovo mi je jako zanimljivo. Nisam baš upoznata bila s time ali sjećam se da su prvi ljudi za žrtvenice Bogu prinosili janje ili ovcu. je pa možda nije tamo ni bilo svinja u to doba...ne znam...ali znam nešto zanimljivo o Isusu - On nije poštovao sve zakone napisane prije njega - subotom je bilo zabranjeno putovati izvan doma i jeo je ne opravši ruke - ne znači to da trebamo jesti prljavim rukama nego da nisu ni svi zakoni tako dobri ...
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Svinjetina mozda sad nije toliko jeftina ali prije je bilo najisplatnije držat svinje, jer se od nje sve iskoristi a jede sve zivo. Lakse bilo othranit krmacu nego govece pa je svijet vise uzgajo i tako se stekla navika jedenja svinjetine.

Meni svinjetina smrdi nakiselo i ne mogu je jest a probala sam vise puta.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Terasa svjesti wrote:Ne znam zašto je ova tema namjenjena isključivo za srbe , pa kod nas i cirka i preko trideset odsto muslimana jede isto meso . :roll
Kod vas u krajini mozda. U srednjoj Bosni stvari ne stoje tako. Nevjerujem da ih postoji ni 5%, osobno ne poznajem nikog.

U USA je to daleko najjeftinije meso, bar tri put jeftinije od junetine, i duplo jeftinije od piletine.
Ko je imalo upoznat o posljedicama koje moze ostavit na zdravlje, i ko si moze priustiti nesto zdravije, ne konzumira ga, ni u cemu.
Mada danas vecina mesa ostavlja posljedice na nas, s obzirom na to kako se podizu zivotinje.
Kod nas je meso zivotnja koju su rasle na pasnjacima, duplo skuplje od mesa zivitinja uzgojenih uz pomoc antibiotica, adativa i hormona. Pazim na zdravlje pa si kupim to grassfed, ali ne pretjerujem s upotrebom i meso mi nije nikad glavno jelo, vec samo dodatak jelima.
A salame, kobasice, pastete i ostale mesne preradjevine, bez tog normalno zivim. I prava, prava je rijetkos da se to moze naci u mom frizderu.
Locked

Return to “Kulinarstvo”