Odmor u Hrvatskoj

Predstavljanje gradova, naši putopisi, savjeti u vezi putovanja.

Moderator: Krokodil Behko

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Ovako izgleda i ovoliko košta Plitvički hamburger

Post by storm » 25 Jun 2015, 16:17

Zagorka wrote:Gle' ovih basutelaca vise sabiraju i oduzimaju od nas :123

Nista cudno,ne moze cijena hamburgera u zapresicu i na plitvicama biti ista...... :cudi

Meni je tamo licka kuca :ok
Ja kad sam vozio starom cestom, do Macole nisam skidao nogu s gasa :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9148 times
Been thanked: 10859 times

Italijani bitniji od Bosanaca

Post by Krokodil Behko » 11 Aug 2015, 09:10

Image
Opreznosti nikada dosta. To danas najbolje zna pedeset putnika, koji su odlučili da produženi vikend provedu u Makarskoj

Marku Ivanoviću nije ni palo na pamet da se detaljnije raspituje o smještaju koji je rezervisao preko turističke agencije u Banjaluci. Sama činjenica i obećanje da će dobiti apartman sa pogledom na more, bila mu je dovoljna da ništa ne provjerava. Šok je doživio dolaskom u Makarsku.

“Stigli smo tamo u pola 7. Smještaj nismo ni dobili. Sami smo se morali pobrinuti za to. U 12 sati su nam rekli da će apartmani biti u 2, pa su u 2 rekli da će biti u 7, pa u 7 da će biti nekad do večeri. Međutim, ja nisam mogao čekati i pronašao sam sâm smještaj”, rekao je Marko Ivanović.

Za smještaj se morala snaći i Banjalučanka Sara Petković. Cjelodnevno čekanje na suncu pored autobusa i obećanje da sačeka odlazak gostiju iz apartmana, pokvarili su joj planirani odmor.

“Na kraju smo završili u 7 sati naveče sa olujom, koja je bila tada u toku, bez smještaja”, kaže Sara Petković.

Direktor turističke agencije “Oaza” iz Banjaluke, Milenko Karalić, tvrdi da je dvadeset od pedeset putnika, koliko ih je otputovalo preko agencije, moralo da nađe novi smještaj. Putnici su poljubili vrata apartmana, jer su stigli Italijani koji ostaju duže na moru, pa je tri dana naših turista palo u vodu, priča Karalić.

“Oni tamo kada imaju ponudu na deset dana, oni otkazuju tog momenta, njih ne zanima onda naše jedno noćenje. Ne mogu reći da ove godine nije bilo gužve, ali ovo što se sada desilo nije nikada”, izjavio je Milenko Karalić, direktor turističke agencije “Oaza” Banjaluka.

Vlasnik agencije uvjerava da nije prevario svoje putnike. Palo je i obećanje da će im lično nadoknaditi izgubljene dane.

“Demantujem da je to prevara, desilo se što se desilo i daću gratis svakome ko je bio oštećen”, naglasio je Karalić.

Razočarani putnici su od jutros čekali povrat novca ispred turističke agencije. I policajci su se poslijepodne raspitivali o cijelom slučaju. Vlasnik svima obećava da niko neće ostati bez svog novca i zasluženog obeštećenja.

(ATVBL/dg)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Re: Italijani bitniji od Bosanaca

Post by Julia-Klara » 11 Aug 2015, 09:16

Ma mora se na more makar 3 dana, samo da bi se reklo.
NO, nije to problem. Vlasnik agencije neka vrati pare ljudima, jer ih nije ni potrosio niti dao vlasnicima apartmana.
Da li su Talijani vazniji ili ne u to ne zalazim,ali svako ce prije uzeti nekog 10 dana nego 3.
A koliko je vlasnik agencije imao siguran posao sa vlasnicima apartmana (ugovor o izadvanju), govori i ova vijest. Jer da je bilo tako ne bi niko mogao promijeniti dane, datume i ugovor. To je ono sto se petljaju privatno, i hoce mimo turisticke zajednice odraditi :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 11 Aug 2015, 09:40

Julia-Klara wrote:Da li su Talijani vazniji ili ne u to ne zalazim,ali svako ce prije uzeti nekog 10 dana nego 3.
Bas tako, potpisujem sve sto Dzulijet rece. Prica je previse napuhana, svak nas mrzi jer smo kokuzi. Prodajes psenicu nekome, ko ti je drazi onaj sto ti kupuje na kilo ili na tone?
S druge strane...nedavno Zagorka dobro rece kakvi smo dobro nam je. Ni Hr poslovnost nije na nekom nivou, pogotovo Dalmatinera. Ako nesto obecas da iznajmljujes na 3 dana, onda nema zavlacenja. 90% kvazi poslovnih ljudi nema pisljivi rokovnik u kome vodi evidenciju svojih radnih aktivnosti, kada je zauzet, kada nije. Jedno 2 puta sam vec kod zubara dosao,nema me u evidenciji. Je li to moj problem sto sam ga prije dan-dva okrenuo, zakazao, a on nije zaveo? Srecom nikad me nije odbio, cekao sam max 15 min. Meni se rijetko desavalo da uplatim hotel u stranim zemljama, a da prvi odgovor bude nema mjesta ili ne znaju za mogu rezervaciju. Obicno se to rijesi u pola sata.
Vlasnik svima obećava da niko neće ostati bez svog novca i zasluženog obeštećenja.
Pusti obecanja, za dan-dva najdalje tri se moze sve rascistiti.

Slučajni prolaznik
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Slučajni prolaznik » 11 Aug 2015, 10:10

deset dana je deset dana...Talijani su Talijani...ko šljivi ˝domaće goste˝...isti slučaj bi bio i da su neki drugi balkanci bili u pitanju...gleda se profit..
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 11 Aug 2015, 10:17

Nama mora biti jasno da mi njima nismo "domaci gosti" :cudi
Mi smo druga drzava i tacka

Slučajni prolaznik
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Slučajni prolaznik » 11 Aug 2015, 10:28

bosanci su se već udomaćili tamo tako da ih se svakako gleda kao domaće goste...ima ih,bude ih više neg domaćih u ljetnim mjesecima :)
Osmijeh ne treba biti blistav,ali mora biti iskren :)

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 11 Aug 2015, 14:34

3 dana?! Daaj...Bolje da su uplatili 3 dana Banje Teslic. Ici od Banja Luke do mora zbog 3 dana ljetovanja je u startu "neisplativo'. Samo autobuska karta u dva pravca "pojede" pola troskova ljetovanja. Sve ispod 5 dana isplati se samo ako zivis blizu.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Da li odmarati u Hrvatskoj

Post by storm » 17 Aug 2015, 19:57

Yes :oo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 17 Aug 2015, 20:22

:julia i mama bi , sine :julia

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39918 times
Been thanked: 25945 times

Post by Rum » 17 Aug 2015, 20:27

storm wrote:Yes :oo
gdje to
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9148 times
Been thanked: 10859 times

Hrvatska iskritikovala vlastitu turističku ponudu

Post by Krokodil Behko » 20 Aug 2015, 09:19

Image
Dok se još čudila, zbrajala i preračunavala s bebom od godinu i pol u krilu u voziću za obilazak kampa u jednom istarskom gradiću, kako je moguće da vožnja polovicom rute stoji 20, a cijeli krug 50 kuna, turistička "zmija" zaustavila se na prvoj stanici, prenosi večernji.hr.

– I stajala je punih 20 minuta! Nije mi bilo jasno, pa tek smo krenuli?! Vozač je morao ići popiti vode, na toalet i, zamislite, doliti ulje u servo! Tako su mi barem rekli. A sve dok u vlakiću sjede turisti, uglavnom s malom djecom kao i ja sama – čudi su naša sugovornica odsutnosti sluha i za posao i za goste.

To je samo jedan u dugom nizu "bisera" kojima su jadranski domaćini ovog ljeta počastili turiste. Istine radi, istraživanja redovno pokazuju da su naši ljudi, uz prirodu i sigurnost, najveći aduti domaćeg turizma. Svaka čast toj većini! No, ko se nije susreo s nemuštim domaćinima kao gospođa s početka našeg teksta, s bahatim konobarom, pohlepnim iznajmljivačem, neljubaznom prodavačicom ili, općenito, s turističkim radnicima koji jako vole turističke eure, ali turiste malo manje? Svakako, nisu svi na razini zadatka. A tek cijene? Uglavnom su astronomske, a često i bezobrazne. Poput kilograma grožđa u Rovinju za 80 kuna! Ili umaka za tjesteninu koji se u trgovinama u unutrašnjosti kupuje za 20 kuna, a na moru za 30.

Ne profitira – niko

Visoke cijene prolaze pod zakon ponude i potražnje, ali bračni par Zagrepčana na hvarskom je trgu s obzirom na cijenu pize – miješana 75 kuna – umjesto planirane dvije naručio jednu, popola. Nisu komentirali, ali ne može se reći da je pizzerija od te famozne "potražnje" imala koristi. Zbog cijene nije proturječila – bolio ju je zub i samo je željela što prije k zubaru – ni turistica koja je u Bolu za nepuni kilometar od hotela do mjesta taksistu morala izbrojiti 120 kuna. Ubuduće će, kaže, taksi na moru zvati samo ako je ugrize zmija. U velikom je luku zaobilazila i kafić u kojem se pije kava po 18 kuna, a nije joj palo na pamet ni opružiti se na ležaljki sa suncobranom, jer to je gušt za 120 kuna.

Pedeset eura, koliko u prosjeku naši ljudi troše dnevno na moru, nije bilo lako rastegnuti ni porodici na odmoru u Medulinu.

– Na plaži smo uzeli dvaput po litru i pol flaširane vode, muž, ja i dijete pojeli smo i po sladoled. Ni jeli ni pili, a potrošili smo gotovo sto kuna! Bocu vode, koja je u zagrebačkim dućanima šest, platili smo 20, a sladoled 18 kuna, po šest više nego kod kuće – ljuti se Zagrepčanka koja se na paprene cijene opekla prvi dan odmora. Samoborcima je, pak, prisjelo zadnji dan:

– Pri povratku s ljetovanja stali smo na odmorištu Dobra uz autocestu, bilo je 10 minuta do ponoći, htjeli smo natočiti plin. Mađarima ispred nas su rekli da ništa od toga jer rade obračun, što će potrajati najmanje pola sata. Nama se nisu ni obratili, a ni Poljacima ni drugima u koloni iza nas... Zar zaista nema druge nego pustiti umorne ljude, s djecom u autu, pred kojima su stotine kilometara, da u ponoć čekaju 40 minuta – čude se naši sugovornici.

U čudu se našao i turistički radnik s kontinenta na Dugom otoku.

Novine kao luksuz

– Plaža Sahurun, predivna, karipski pijesak, kupača oko 700, hlada nigdje, a suncobrana samo desetak?!? Uvjeren sam da bi ih u najam, kad je gužva, otišli deseci. Ali, ko mari za goste koji gore na suncu... Također, na dijelu žala bilo je toliko morske trave da se nije moglo u more, a sa strane hrpe starog smeća koje su valovi naplavili ko zna kad. Ne znam kako bih to nazvao, ali to je nebriga zapanjujućih razmjera! I za plažu i za ljude. A to su sitnice koje je neko trebao obaviti da bi sve bilo besprijekorno – ljuti se Zagrepčanin koji se u Božavi pred strancima posramio i zbog dnevnih novina: – Austrijanci su htjeli kupiti svoje novine i nisu se mogli načuditi kako to da ih nema. Šta smo im mogli reći, u Božavi nije bilo ni naših novina...

Ni organizatori putovanja skupine njemačkih turista na motornom jedrenjaku nisu znali šta bi rekli gostima kad im iz lučke uprave nisu dali da pristanu uz rivu na jednom našem otoku.

– Na brodu su bili ljudi koji su se spremali u razgled znamenitosti. Teško im je bilo prihvatiti objašnjenje da se ne mogu iskrcati, jer su prije sedam dana gosti, mlađarija koja je tada bila na brodu, na rivi partijali – prepričava iskusni turistički radnik iz Njemačke.

– Kakve veze ima jedno s drugim? Imam dojam da se našem turizmu ovog ljeta događa slično kao ugostitelju koji si priželjkuje pun restoran i da vani još ljudi čekaju u redu. U gužvi se onda gube živci i strpljenje pa gost, nažalost, naleti na nedomaćinski gard: Šta sad još ti hoćeš?

Hoće li se taj vratiti? Teško, navodi se u tekstu na portalu večernji.hr.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21874 times
Been thanked: 5868 times

Re: Hrvatska iskritikovala vlastitu turističku ponudu

Post by Veca » 20 Aug 2015, 10:53

....ih,nista to mene ne cudi,samo znam da 'rvatska obala mene,nece vidjeti! :djed
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4175 times
Been thanked: 3087 times

Post by Melek » 20 Aug 2015, 12:50

Pa tu nista cudnog nema. Svaka turisticka (mediteranska) zemlja ima svoju turisticku kulturu i to se ne moze promijeniti. Hrvati su iznimno gladni para i nastoje uz nikakvu ponudu izvuci sve i svasta. Njihov turisticki biznis moto je - oguli po svaku cijenu, iduce godine ti nece opet ovamo. Grci su malo jeftiniji ali sve na crno rade i ipak nude robu za pare (ali ne i kvito).. Ta dva primjera su otprilike najgori (za Albaniju ne znam).
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 20 Aug 2015, 13:23

Veca wrote:....ih,nista to mene ne cudi,samo znam da 'rvatska obala mene,nece vidjeti! :djed
..koji ce to bit udar na nas proracun.. :hm
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 20 Aug 2015, 13:38

Ja imam osobno samo dobra iskustva, ali eto brat mi ove godine fino pljugao na apartmanu... Nagužen momački...
Hrvati loše rade taj turizam, čine razliku izmedju turista... Ako si im drag, nema boljeg mjesta za odmor... Ako ne, kupi se što prije...
I to nije dobro... Nismo svi isto simpa na prvu, komunikativni... A često je to kriterij...
Često meni ovi moji na Korčuli znaju reći... Gle kak se nosi ovaj :auf

Da... I što sad... Platio je usluži ga, osmijehom ga isprati i aj bok...

Loše... A priroda bogom dana :srce
No svatko bira za svoje novce... Ja nemam dileme :kafa

Uzdam se u mlade generacije, da će znati to dignuti na jedan nivo... Nekad.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 20 Aug 2015, 13:41

...nisi isa na korculu :cudi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 20 Aug 2015, 13:43

laganini wrote:
Veca wrote:....ih,nista to mene ne cudi,samo znam da 'rvatska obala mene,nece vidjeti! :djed
..koji ce to bit udar na nas proracun.. :hm
Zašto imaš uvijek potrebu spuštati stvari na osobni nivo? (sa dozom podjeba)
Logično da neće ići, ako se nije ugodno osjećala... Ne bi ni ja nosio novac debilu koji me ne poštuje...

Nisam nigdje išao, niti ću...
Sad idem u Sarajevo na more :D. (posao) s božjom pomoći :oo

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 20 Aug 2015, 13:47

....a dobro sto se ljutis a meni zamjeras na podjebavanju :cudi

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 20 Aug 2015, 13:48

Bez obzira na sve nama Bosancima je navika ići u Hrvatsku .Meni je lično Makarska i okolina bliža nego recimo Sarajevo .

U vezi usluge svega ima ali kad vidim i pojedine naše ljude kako se ponašaju :rumenko
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Post Reply

Return to “Turizam”