Dijaspora podize standard zivota u BIH!

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9483 times
Been thanked: 15903 times
Status: Offline

Re: Dijaspora podize standard zivota u BIH!

Post by spacebound » 21 Mar 2025, 11:57

Nora Ibsenova wrote: 21 Mar 2025, 11:50
spacebound wrote: 21 Mar 2025, 11:45
To ko ovi nasi medicinari u Njemackoj, misli dodje bez jezika i iskustva i sad ce njega Svabo zasipat kantama eura, samo da zine koliko hoce 😂 Pa laju po grupama kako da i ne dolaze za 2500 €. U jbt, pa treba guzicu dobro oznojit, i mozak bogme, ulozit u sebe, ucenje, pokazat se vrijedim i pouzdanim, e onda razmisljaj o 3500, 4500 i 5000. Do tad suti i vici Elham.
Tu je razlika između ljudi koji uspiju i koji ne uspiju.

Naši ljudi koji odu vani u velikoj većini slučajeva jako dobro se poizicioniraju, jer shvate na vrijeme kako sistem funkcioniše.
Fascinantno mi je to. Dodje, ne zna jos reci je li dan suncan ili kisa pada i buni se na visinu plate. Pa de ti malo sabura, uci jezik, uci posao, godina, dvije prodje, i na konju si. A ne ko da je Bogom dan(a)
Masa je takvog svijeta, mahom ovi skroz mladi.
I ja rmbacim, evo 9 mjesec, hvala im na strpljenju i prilici, sve ce doci na svoje mjesto.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2364 times
Been thanked: 4109 times

Post by Nora Ibsenova » 21 Mar 2025, 11:57

Dobar je bio Albanac, cjenio me, dao mi je jednom pare za semestar da upišem, sin mu se zvao Granit i pravio je baš dobre pite ali mene nije volio nimalo. Govorio je da puno pričam. Ja njega zvala Mramor :D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13916 times
Been thanked: 9611 times

Post by Julia-Klara » 21 Mar 2025, 13:30

MOj drug, dosao iz BiH, bio developer, ali jako pametan i sposoban momak.
Eno ga sad Executive Director u Svicarskoj u mojoj firmi, kada su otovorili HUB otisao da bude IT Lead.
Ali o takvima se ne ne prica po nasim medijima, nego samo kad kupis novinara da objavi pricu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4057 times
Been thanked: 1997 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 21 Mar 2025, 13:40

Nora Ibsenova wrote: 21 Mar 2025, 09:34
mishic wrote: 17 Mar 2025, 15:18 Hoće, muka se podnosi do određene mjere. A kada preraste tu mjeru pa teret postane pretežak isto kao i bol, čovjek počinje tragati za lijekom i tražiti izlaz. Ovo trenutno stanje pokazuje da se više kuka nego što je stvarna muka dodijala ali ne idemo ka olakšanju nego je sve gore i gore.

Kada bi bilo moguće da (zbog dužine) opišem problem zaposlenja u BiH nekome ko je okončao master studije na dva fakulteta i bio godinu dana na specijalizaciji u SAD (sve legalno i bez bilo kakve štele) a sada godinama (blizu 100 apliciranja na konkurs) traži posao u struci ali uzalud. Kakve su to frustracije to je neopisivo jer tokom tih apliciranja već se prepoznaju kandidati koji imaju poseban status.
Ma daj, ovo je prosto nemoguće.
Postoji neki problem, vjerovatno u CVu i načinu prezentovanja.

Brate ja mjesečno dobijem ponudu za posao, a čak ni ne tražim AKTIVNO posao. I nisam nikakav aman stručnjak.
ne mozes dobiti ponudu za posao bez razgovora, mozda si dobila poziv da se prijavis na neki posao
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 21 Mar 2025, 13:53

mishic wrote: 17 Mar 2025, 15:18 Hoće, muka se podnosi do određene mjere. A kada preraste tu mjeru pa teret postane pretežak isto kao i bol, čovjek počinje tragati za lijekom i tražiti izlaz. Ovo trenutno stanje pokazuje da se više kuka nego što je stvarna muka dodijala ali ne idemo ka olakšanju nego je sve gore i gore.

Kada bi bilo moguće da (zbog dužine) opišem problem zaposlenja u BiH nekome ko je okončao master studije na dva fakulteta i bio godinu dana na specijalizaciji u SAD (sve legalno i bez bilo kakve štele) a sada godinama (blizu 100 apliciranja na konkurs) traži posao u struci ali uzalud. Kakve su to frustracije to je neopisivo jer tokom tih apliciranja već se prepoznaju kandidati koji imaju poseban status.
O kojoj struci se radi ? Nakon svih ovih neuspjeha treba se razmisljati sta mozes ti sam da pocnes, mozda neki privatni posao.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 21 Mar 2025, 13:57

Nora Ibsenova wrote: 21 Mar 2025, 10:28
ironman wrote: 21 Mar 2025, 10:04 Kolko sam skonto zeli na budzet.
To može biti problem.

Ono što također može biti problem visokoobrazovanih ljudi bez radnog iskustva je da jednostavno ne mogu da pojme, da iako su visokoobrazovani, počinju od low level pozicija, entry pozicija, sa slabim platama, itd, jer škola bez iskustva ne znači ništa.

Ja u kući do sebe u lici imam djevojku koja je završila magistarski na ekonomiji sa srebrenom značkom, odličan student. 8 godina bez posla. Nikako mi nije bilo jasno KAKO, dok nisam malo porazgovarala sa njom i shvatila da ona očekuje da na svom prvom poslu ima svoju kancelariju, na čijim vratima će stajat njeno ime, i da će čim uđe u organizaciju biti visokopozicioniran službenik.

Nećeš brate i ne možeš, i sve dok se ne pomiriš s tim da moraš min godinu-dvije odriljat na nekoj low level poziciji, ništa od snova.
Ma sta samo dvije :grana , vise godina. pozicije se ne dobiva na osnovu radnog staza, nego na osnovu znanja i iskustva koje moze unaprijediti poslovanje

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Mar 2025, 14:54

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 21 Mar 2025, 13:40
Nora Ibsenova wrote: 21 Mar 2025, 09:34

Ma daj, ovo je prosto nemoguće.
Postoji neki problem, vjerovatno u CVu i načinu prezentovanja.

Brate ja mjesečno dobijem ponudu za posao, a čak ni ne tražim AKTIVNO posao. I nisam nikakav aman stručnjak.
ne mozes dobiti ponudu za posao bez razgovora, mozda si dobila poziv da se prijavis na neki posao
Itekako mozes.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Mar 2025, 15:34

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 21 Mar 2025, 13:57
Nora Ibsenova wrote: 21 Mar 2025, 10:28

To može biti problem.

Ono što također može biti problem visokoobrazovanih ljudi bez radnog iskustva je da jednostavno ne mogu da pojme, da iako su visokoobrazovani, počinju od low level pozicija, entry pozicija, sa slabim platama, itd, jer škola bez iskustva ne znači ništa.

Ja u kući do sebe u lici imam djevojku koja je završila magistarski na ekonomiji sa srebrenom značkom, odličan student. 8 godina bez posla. Nikako mi nije bilo jasno KAKO, dok nisam malo porazgovarala sa njom i shvatila da ona očekuje da na svom prvom poslu ima svoju kancelariju, na čijim vratima će stajat njeno ime, i da će čim uđe u organizaciju biti visokopozicioniran službenik.

Nećeš brate i ne možeš, i sve dok se ne pomiriš s tim da moraš min godinu-dvije odriljat na nekoj low level poziciji, ništa od snova.
Ma sta samo dvije :grana , vise godina. pozicije se ne dobiva na osnovu radnog staza, nego na osnovu znanja i iskustva koje moze unaprijediti poslovanje
Ma mislim 2 godine neka entry pozicija pa se popenjes na neki mid level menadzmenta, pa ti tu onda treba oko 5 godina iskustva da postanes neki senior, i jos 5 do nekog viseg menadzmenta.

Naravno, ako ti babo otvori firmu mozes odmah bit CEO

Post Reply

Return to “BiH”