Izvini, ali lupetas. Neki se rode i odrastu u ateistickom okruzenju, pa se sami okrenu vjeri. Jedino u cemu smo mi zaostali je postovanje drugog i drugacijeg. Okrenuti zapadu koji ni sam ne zna kud goni, to je nasa teska, preteska boljka.ElTriconi wrote: 23 Mar 2025, 02:06 Od malih nogu djeca uce od roditelja, komsija i sireg drustva. Uce rituale koje vide, upijaju tradiciju. Svaki ritual i tradicija ima ulogu da te sacuva u tom nekom lokalnom geografskom podrucju, kako fizicki tako i psihicki, ojacava ti lojalnost prema roditeljima i drustvu. Uci te da si pripadnik neke grupe.
Taj odnos je obostran, mora pojedinac prihvatiti ulogu u drustvu a i drustvo mora prihvatiti pojedinca. Ako se poremeti u tom odnosu nesto velika je vjerovatnoca da ce izgubiti drustvo i porodicu. Oni su tu fizicki, nisu nestali ali je nestao njihov fin odnos prema njemu.
Citav taj proces i gubitak "nasih i njihovih" samo kazuje u kakvom mi supku od kvazi drustva zivimo, jos nismo prosli srednjovjekovni nivo. Nacije su prevazisle etnicke podjele a mi zaglavili u srednjem vjeku. Velika je pobjeda kad neko predje na "nasu" stranu, jer eto, lakse nam je kad nas ima vise
S druge strane, duhovnost i traganje za smislom je univerzalna ljudska potreba koja nadilazi vrijeme i prostor. U vremenu u kom zivimo najvise veze ima s prazninom koju u dusi ostavlja konzumeristicko drustvo, i potpuno je ista u New Yorku kao i u Glavaticevu.