Merhaba naš mubareć Ramazan

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times
Status: Offline

Re: Merhaba naš mubareć Ramazan

Post by Jahja83 »

Maja wrote: 24 Mar 2025, 00:32 O cemu pricas, ko je reko da je cudno sto bebe imaju kosu. Cudno je sto su i ona i muz imali identican san i onda rodi djevojcicu kovrdzave kose bas ko u snu.
Pricu je poslao bog zna ko Pezicu i nigdje ne pise da moram u nju vjerovati.
nije to nista cudno.....to je poznata stvar u islamu da se dobivaju informacije o buducim dogadjajima kroz snove...to je opce poznata stvar u vjeri islamu.

Poslaniku Muhammedu je objava pocela kroz obistinjavanje snova.

a evo ti jos extremnih slucajeva kako se snovi cak nadovezuju 3 noci iza reda, tamo gdje san zavrsi, nastavi se na sljedecoj noci

poslusaj sta ova zena prica

od Ebu Hurejre, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

"Kada se približi kraj vremena (kijametski dan), snovi vjernika će rijetko biti lažni. Najistinitiji od njih u snovima je onaj koji je najiskreniji u govoru."

(Sahih Buhari, Knjiga o tumačenju snova, Hadis broj 7018; Sahih Muslim, Knjiga o snovima, Hadis broj 2263)

oslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

"Dobar san je četrdeset šesti dio poslanstva."

(Sahih Buhari, Knjiga o tumačenju snova, Hadis broj 6983; Sahih Muslim, Knjiga o snovima, Hadis broj 2263)
Last edited by Jahja83 on 24 Mar 2025, 00:42, edited 1 time in total.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7815 times
Been thanked: 18412 times

Post by Maja »

Haj spavaj
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 »

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7815 times
Been thanked: 18412 times

Post by Maja »

Idi, rekla sam
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 50139 times
Been thanked: 8903 times
Status: Online

Post by ElTriconi »

Maja wrote: 24 Mar 2025, 00:32 O cemu pricas, ko je reko da je cudno sto bebe imaju kosu. Cudno je sto su i ona i muz imali identican san i onda rodi djevojcicu kovrdzave kose bas ko u snu.
Pricu je poslao bog zna ko Pezicu i nigdje ne pise da moram u nju vjerovati.
Ovo su one feel good price, tamo one sekte i komune po americi su pune tog 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3703 times
Been thanked: 1484 times

Post by Quds »

Lavlje_srce wrote: 23 Mar 2025, 01:10
Rum wrote: 22 Mar 2025, 23:21 Iskoristite blagodati posljednjih deset noći ramazana⭐️🌙

☘Sura El-Ihlas – 3 puta: nagrada kao da si proučio cijeli Kur’an.

🔸️„Subhanallahi ve bi hamdihi“ – 100 puta: oprostit će mu se grijesi, pa makar bili koliko morske pjene.

🔷️„Subhanallah“ – 100 puta: bit će mu upisano hiljadu dobrih djela ili će mu biti izbrisano hiljadu grijeha.

☀️„Subhanallah, Elhamdulillah, La ilahe illallah, Allahuekber“ – najdraže riječi Allahu.

🍀„Estagfirullah ellezi la ilahe illa huvel-Hajjul-Kajjumu ve etubu ilejh“ – 3 puta: bit će mu oprošteni grijesi.

🌷Salavat na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem – ko jedanput donese salavat, Allah na njega donese deset salavata.

⚘„La ilahe illallah, vahdehu la šerike lehu, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šej’in kadir“ – 100 puta: kao da je oslobodio deset robova, upisano mu je stotinu dobrih djela, izbrisano stotinu grijeha, zaštita mu je od šejtana tog dana, i niko neće doći s boljim osim onoga ko to kaže više puta.

🌿„Allahu, oprosti vjernicima i vjernicama“ – za svakog vjernika i vjernicu piše mu se jedno dobro djelo.

🌹„Allahu, molim Te za zdravlje i sigurnost na dunjaluku i Ahiretu“ – najbolja dova.

🌸„Gospodaru naš, podari nam dobro na dunjaluku i dobro na Ahiretu, i sačuvaj nas od džehennemske vatre“ – najpotpunija dova.

🌱„Allahu, Ti si Onaj koji prašta, voliš praštanje, pa mi oprosti“ – dova Lejletul-kadra.

🌻„Subhanallahi ve bi hamdihi, Subhanallahil-‘Azim“ – dvije riječi koje su teške na vagi, a drage Milostivom.

🌴„Subhanallah, Elhamdulillah, La ilahe illallah, Allahuekber, La havle ve la kuvvete illa billah“ – trajna dobra djela (el-bakijat es-salihat).

🌾„La havle ve la kuvvete illa billah“ – jedna od riznica Dženneta.

🍁„Subhanallahi ve bi hamdihi ‘adede halkihi ve rida nefsihi ve zinete ‘aršihi ve midade kelimatihi“ – 3 puta: sveobuhvatan i veličanstven zikr.

💐„Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, islam vjera, a Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslanik“ – Džennet mu je zagarantovan.
Sve proucila, Amin. :srce

Vjerovjesnik, s.a.v.s. , u hadisu koji bilježi imam Muslim, kaže: “Najbolja dova je dova na dan Arefata, najbolje što sam rekao i što su govorili poslanici prije mene jeste:

‘la ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ‘ala kulli šej’in kadir’

(Nema istinskog božanstva osim Allaha Jedinog, On nema saučesnika, Njemu pripada vlast i zahvala, On oživljava i usmrćuje i On sve može).”

:srce

U pjesmi je preskočio predzadnju strofu...
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40696 times
Been thanked: 27086 times

Post by Rum »

💡 Lejletul-kadr nije određena samo za jednu određenu noć u svim godinama, već se premješta unutar deset posljednjih noći Ramazana.

Jedan od njenih znakova je da sunce izlazi ujutro nakon te noći čisto, bez sjaja.

Prenosi se od Ubejja ibn Ka‘ba, r.a., da je rekao:

“Allahov Poslanik, ﷺ, nas je obavijestio da tog jutra sunce izlazi bez sjaja.”
FB_IMG_1742807845693.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 »

Rum wrote: 24 Mar 2025, 10:19 💡 Lejletul-kadr nije određena samo za jednu određenu noć u svim godinama, već se premješta unutar deset posljednjih noći Ramazana.

Jedan od njenih znakova je da sunce izlazi ujutro nakon te noći čisto, bez sjaja.

Prenosi se od Ubejja ibn Ka‘ba, r.a., da je rekao:

“Allahov Poslanik, ﷺ, nas je obavijestio da tog jutra sunce izlazi bez sjaja.”FB_IMG_1742807845693.jpg
ne slazem se sa ovim da se lejletul kadr premjesta....

On je fixirana jednu noc u zadnji deset neparnih noci....21, 23, 25, 27, 29

najjace misljenje je da je 27 noc.....a mozda s eneko pita zasto je ovako Bog dozvolio da nije 100% sigurno znanje, da je ucinio da poslanik Muhammed zaboravi kada je tacno....odgovor je:

da bi muslimani se fokusirali na ibadete vise noci ,da bi je u vise noci trazili, i sto vise ibdaetili da to nebi bilo, fokus samo na jednu noc i nista vise....ovako su primorani ibadet raspodijeliti na 5 neparnih noci kako bi "uboli" Lejletul Kadr

a na stranu to sto matematicka konstrukcija sure Kadr je u broju 27, kao naglaska da je to 27 noc :zubi
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

📌Večeras je dvadeset peta noć📌

🔸️Od Nu‘māna ibn Bešīra, radijallahu anhuma, prenosi se da je rekao: "Klanjali smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, dvadeset treće noći ramazana do prve trećine noći, a zatim smo s njim klanjali i dvadeset pete noći do polovine noći..."
Zabilježili su ga Ahmed i Nesā’i, a vjerodostojnim ga je ocijenio Albānī. Slično je prenio i Ebu Zerr, radijallahu anhu, u Sunenima i drugim zbirkama.

To je druga noć u kojoj je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao sa svojim ashabima, a nije s njima klanjao osim tri noći, kao što se navodi u hadisu.

🔸️Od ‘Ubāde ibn Sāmita, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Tražite je devete, sedme i pete (noći)." Bilježi ga Buharija.

🔸️To je jedna od neparnih noći zadnjih sedam dana ramazana, za koje je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Tražite Lejletul-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana."I rekao je: "Tražite je u zadnjih sedam noći."

Hadisi su muttefekun alejhi.
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4067 times
Been thanked: 3080 times

Post by Lavlje_srce »

Quds wrote: 24 Mar 2025, 07:25
Lavlje_srce wrote: 23 Mar 2025, 01:10

Sve proucila, Amin. :srce

Vjerovjesnik, s.a.v.s. , u hadisu koji bilježi imam Muslim, kaže: “Najbolja dova je dova na dan Arefata, najbolje što sam rekao i što su govorili poslanici prije mene jeste:

‘la ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ‘ala kulli šej’in kadir’

(Nema istinskog božanstva osim Allaha Jedinog, On nema saučesnika, Njemu pripada vlast i zahvala, On oživljava i usmrćuje i On sve može).”

Jako volim ovu ilahiju. Molim te reci mi koja je predzadnja strofa.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9245 times
Been thanked: 9196 times

Post by Zana »

Je li danas uoči 27.noći? :hm
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3703 times
Been thanked: 1484 times

Post by Quds »

Lavlje_srce wrote: 24 Mar 2025, 19:41
Quds wrote: 24 Mar 2025, 07:25

Jako volim ovu ilahiju. Molim te reci mi koja je predzadnja strofa.
Pa strofa je tu, u tekstu, ali ne i pjesmi. Predzadnja ova, po meni i najljepša možda.
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9245 times
Been thanked: 9196 times

Post by Zana »

:cudi
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 12956 times
Been thanked: 13934 times

Post by immuno »

Zana wrote: 25 Mar 2025, 09:58:cudi
U srijedu , sutra navece po vaktiji
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2589 times
Been thanked: 4488 times

Post by Nora Ibsenova »

pa nije to baš tako tačno "po vaktiji" :D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2589 times
Been thanked: 4488 times

Post by Nora Ibsenova »

Imam ja na LN jednog kralja, prenosim post

✅ Danas vam donosim najnovije rezultate nakon 24. noći Ramazana 😊

Ova objava će biti još interesantnija i danas ću vam navesti još jednu metodu za noć Kadra, nešto je posebno vrlo impresivno... 🌃 🌃

✅ Prvo, gledajući analizirajući više fotografija, jasno je i vidljivo da su današnji izlasci Sunca većinski bili sa izraženim Sunčevim snopom, svjetlinom tj. sa pojavom Sunčevih zraka.

To možemo vidjeti i na slikama ispod iz više zemalja.

Postavio sam i sliku iz Australije koju sam sinoć još snimio, dok je kod nas noć bila u zamahu 😊

✅ Sinoćnja 24. noć je svakako bila parna, al vrlo je izgledno da i po izlascima Sunca sinoć nije bila noć Kadr, a dragi Allah najbolje zna.

Osjećam i vjerujem da nam slijedi kulminacija u narednim noćima, počev od večeras – 25.noći ‼️

Pratit ću večeras i izlazak Sunca u Australiji pa bi vam mogao i tu informaciju i sliku u komentaru naknadno postaviti nekad iza 21h.

Vjerujem da ćemo ako Bog da svjedočiti znacima u jednom od narednih dana, zato još veći podstrek na ibadete dragom Bogu u narednim noćima.

✅ Eh sada, želim istaći nešto što je pored izlaska Sunca jako vrijedna metoda.

I ta metoda je spomenuta u hadisu Božjeg Poslanika alejhi selam gdje se kaže: „U njoj ( misli se na noć Kadr ) nije dozvoljeno gađanje zvijezdama (padanje zvijezda) sve do svanuća“

Nauka je danas hvala Bogu uznapredovala, islamski svijet može izuzetno da postigne i sazna samo ukoliko se posveti istraživanju.

✅ Shodno navedenom, prema observacijama svemirske agencije koju sam našao i za 21. i za 22. i za 23. zabilježeno je padanje zvijezda u atmosferi, dakle situacije kao meteori ‼️

Prema informacijama, čak 12 slučajeva padova je zabilježeno tokom 21. noći, 10 tokom 22., 16 slučajeva tokom 23. noći ‼️

✅ Ovo nam dodatno govori i potvrđuje da noć Kadr vrlo vrlo izgledno nije još bila i da slijedi kulminacija ‼️

Kao dokaz u komentaru ispod vam prilažem i isječak snimke, konkretno evo za 23.noć sa označenim dijelom zvijezde padalice 😊

✅ Ovo je još jedna važna metoda koja nam puno otkriva i daje nam rezultate i znakove u traganju za noći Kadr.

✅ Ono što sam primjetio, posmatranje zvijezda u noći Kadr je nešto što se veoma rijetko istražuje, tj. tek pojedini o tome izvještavaju i objave snimke atmosfere jer ipak zahtjeva specijalne kamere ili dokaze iz svemirskih agencija.

Do ovih informacija sam hvala Bogu evo uspio doći i vama to naravno prenosim kako bi vidjeli i ovu još tajanstveniju stranu istraživanja noći Kadra.

Vjerujem da ovo još više može pobuditi interesovanje a i svijest da dragi Bog upravlja svime i šta se sve zapravo krije iza noći Kadr a što još ne znamo…

Sve u svemu, sigurno će biti veoma zanimljivo u narednim noćima.

Smatram da ako sve ozbiljno, studiozno izanaliziramo, uzmemo u obzir uslove atmosfere mora se doći do zaključka da je jedna od noći najbliža noći Kadr. To nam slijedi ako Bog da.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

🔸️Večeras je neparna noć🔸️

Prema pouzdanom hadisu onaj ko klanja jaciju i sabah namaz u džematu (džamiji) kao da je cijelu noć proveo u namazu (ibadetu). Ako ste u mogućnosti klanjajte ove namaze u džamiji, jer zamislite da vas noć Kadr zadesi, a vi obavili ove namaze u džamiji.

‘Ko provede noć Kadera u kijamu (klanjajući namaz) vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, biti će mu oprošteni prijašnji grijesi‘ (BuHarija i Muslim)
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Neki ljudi imaju najluđu noć, a mi, muslimani, imamo najbolju noć – noć Lejletul-Kadra. ❤️❤️
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1638 times
Been thanked: 3059 times

Post by Mutevelija »

Zana wrote: 25 Mar 2025, 09:35 Je li danas uoči 27.noći? :hm
U lunarnom kalendaru ovome što mi gledamo kad se posti klanjaju vaktovi, novi dan se računa nakon akšam namaza.

Tako da 26 dan poslije akšama dolaz 27 .

Nema uoči mada je to u narodu tako ostalo.

Solarni kalendar se računa da je novi dan od 00:00 a lunarni koji koriste muslimani se računa da je od akšam namaza nastupio novi dan.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Propisi nafile namaza u kući:

🔸️Klanja se dva po dva. Selam se predaje nakon dva rekata.

🔸️Ko ima potrebu može klanjati sjedeći.

🔸️ Ko ne zna mnogo Kur’ana a želi da uči duže može da drži mushaf u ruci i iz njega da uči.

🔸️ Ko ne zna mnogo Kur’ana a želi da uči duže može jednu suru da ponavlja više puta na jednom rekatu.

🔸️Na sedždi se može doviti na maternjem jeziku.
_________

♦️Kako se klanja noćna nafila♦️

Jednostavno. Kao sabahski sunnet ili farz. Dva rekata, potom selam, pa dva rekata potom selam, pa koliko insan hoće i može. Nijet je u srcu (mislima). Bez izgovaranja riječima. Počinje se sa tekbirom, Allahu ekber, potom subhaneke, potom Euza i Bismillah, potom Fatiha, potom Bismillah, potom sura, potom ruku, potom povratak sa ruku, potom dvije sedžde, potom ustajanje na drugi rekat.

Drugi rekat je kao i prvi (samo se ne uči subhaneke na drugom rekatu). Nakon dvije sedžde uči se Etehijjatu i salavati, potom dova i predaje se selam. Tako dva po dva rekata, pa koliko insan može.
Post Reply

Return to “Religija”